Rusi vytláčajú Američanov z Čierneho mora

Rusi vytláčajú Američanov z Čierneho mora

Moskva 31. mája 2019 (HSP/Politros/Foto:Screenshot:YouTube)

 

Čínsky portál SOHU informuje o tom, ako Rusko vytláča Američanov z Čierneho mora a posilňuje svoje pozície v Čiernomorí. Informácie zo SOHU komentuje ruský portál Politros 

Reklama

Podľa expertov je z geopolitického hľadiska Čierne more veľmi dôležitou oblasťou. V minulosti ZSSR ovládal Čierne more, po rozpade ZSSR sa Američania pokúsili posilniť vplyv Turecka, Gruzínska a Ukrajiny a cez tieto krajiny získať dominantné postavenie v Čiernom mori, pretože kontrola Čierneho mora umožňuje ohrozovať aj územia na juhu Ruska.

Problémom pre Američanov je však to, že ich  vzťahy s Turkami sa narušili, keď Američania zinscenovali prevrat voči Erdoganovi. Gruzíncov Rusi pacifikovali v roku 2008, kedy Saakašvili na americký príkaz zaútočil na Južné Osetínsko. Rusi vtedy Južných Osetíncov ochránili a gruzínska flotila, ktorú pripravovali inštruktori NATO utrpela v bojovom strete pri gruzínskych brehoch kolosálnu porážku. Gruzínci stratili jednu bojovú loď, ďalšia utrpela vážne poškodenie, zvyšok gruzínskej bojovej flotily utiekol do gruzínskeho prístavu, dnes gruzínske bojové lode radšej neopúšťajú gruzínske pobrežné vody. Ukrajinci, ktorí zdedili veľkú časť sovietskej bojovej flotily sa ukázali byť totálne neschopnými a nedokážu plniť americké predstavy. Ukrajinská flotila je dnes jedno obrovské fiasko a Američania sa na Ukrajincov nemôžu spoľahnúť.

Reklama

Čierne more spája Východnú Európu s Kaukazom a centrálnou Áziou a so Stredozemným morom. Čiernomorské prístavy nezamŕzajú v zime a v Čiernom mori sa prelínajú záujmy nielen veľmocí, ale aj krajín s regionálnym významom. USA túto oblasť vnímajú ako dôležitý región, ktorý môže determinovať rozširovanie NATO na východ. Američania sa snažili po roku 1991 oslabovať ruské pozície v Čiernom mori. Cez proamerické rumunské elity chcú posilniť americký vplyv v Rumunsku, rumunská vláda je ochotná vychádzať Američanom čoraz viac v ústrety. Rusi vnímajú kvôli americkým základniam a rumunskej politike Rumunsko ako hrozbu.

Čo sa týka Ukrajiny, Američanov veľmi sklamalo, že nedostali pod svoju kontrolu “nepotopiteľnú lietadlovú loď Krym” a Rusi v roku 2014 nedopustili, aby sa Američania na Kryme uchytili. Obyvatelia Krymu v právoplatnom referende vyjadrili svoje rozhodnutie pripojiť sa k Rusku a prerušili svoje kontakty s Ukrajinou, kde Američania uskutočnili pomocou farebnej revolúcie prevrat, vďaka ktorému sa k moci dostal Porošenko a začal sa proces banderizácie Ukrajiny.

Dnes z Krymu Rusi kontrolujú celé Čierne More, do ukrajinských prístavov v Azovskom mori môžu cudzie bojové lode vplávať len cez Kerčenský prieliv a s ruským lodivodom na palube. Ruské PVO, letectvo a rakety kontrolujú aj Bospor a Dardanely, takže z vojenského hľadiska ja Čierne more pre Američanov stratenou záležitosťou. (Treba rozlišovať medzi skutočnými bojovými akciami a reklamnými akciami v médiách určenými pre širokú verejnosť. To že sa v Čiernom mori objavia kanadské, nemecké alebo španielske bojové lode nič neznamená, na návštevu Čierneho mora môže prísť aj somálska bojová loď). “Rusi však nepripustia za žiadnu cenu ohrozenie svojich južných území” tvrdia čínski experti.

Podľa čínskych vojenských expertov ruský systém obrany na Kryme a v Čiernomorí umožňuje ruským vojenským silám operatívne reagovať na akúkoľvek nepredvídateľnú situáciu. Ukrajinci i Gruzínci už dostali od Rusov po nose a Ukrajincom a Gruzíncom nepomohli ani inštruktori NATO. Rusi neumožnia Američanom vytvoriť plnohodnotnú vojenskú základňu na pobreží Čierneho mora. Ukrajinský vojenský expert Oleg Ždanov takisto skonštatoval, že Rusko urobilo z Krymu nepotopiteľnú bojovú loď a sústredilo v Čiernom mori také vojenské sily, ktoré Američanom nenechávajú veľa priestoru na manévrovanie.

 

Reklama

Ruská bojova flotila v Čiernom mori

 

Z Ukrajiny prichádza ešte jedna zaujímavá správa, ktorú priniesol portál Topcor. Pred niekoľkými týždňami (23. 4. 2019) Ukrajinci spustili na more s typickým ukrajinsko-banderovsko-militaristickým cirkusom” (hymna, plamenné výzvy, pochodovali ukrajinskí vojaci a námorníci) novú bojovú loď, ktorá ukáže Moskaľom ich miesto,” akcie sa zúčastnili ukrajinský politici a zápalisto pri spúšťaní lode na vodu rečnil aj dnes už odvolaný bývalý ukrajinský minister obrany generál Stepan Poltorak.

 

Video spustenia novej ukrajinskej bojovej lode

Reklama

 

Ide o ukrajinskú bojovú prieskumnú a výsadkovú loď 502EM (bývalá rybárska loď, ktorej zmenili nadstavbu, vyzbrojili ju elektronikou, radarmi a zbraňovými systémami). Keďže neexistuje nič, čo by nevedeli Ukrajinci pokaziť, po približne mesiaci sa ocitla “pýcha ukrajinskej bojovej flotily” v oprave v závode Kuznja na Rybalskom (Leninska Kuznica), tam však vypukol na ukrajinskej bojovej lodi požiar, ktorý ukrajinskú bojovú loď výrazne poškodil.

Možnosti prečo prišlo k požiaru sú opätovne tri. 1. typický ukrajinský bordel a alkoholizmus v radoch ukrajinských opravárenských skupín, 2. Ukrajinci rozkradli zdroje na stavbu lode, hrozil hĺbkový audit, tak loď podpálili, aby sa zakryli stopy koľko toho nakradli a s akými sovietskymi starými systémami loď vyzbrojili, 3. loď zlikvidovali ruskí agenti (čomu nikto neverí, keby naozaj Rusi bez problémov likvidovali všetky vojenské ciele na Ukrajine, tak je Ukrajina z vojenského hľadiska v koncoch)

Ukrajinci sa vyhrážali, že zopakujú novú plavbu do Kerčenského prielivu. Majú ešte k dispozícii niekoľko malých člnov, 24 zatknutých ukrajinských vojenských námorníkov a dvojica ukrajinských agentov tajnej služby z novembra 2018 je však pre ukrajinských námorníkov dostatočným mementom, aby sa na prípadnú provokáciu dobrovoľne nehlásili. Rusom je jedno, či bude v ruskom väzení 24 ukrajinských námorníkov, alebo 48, do Kerčenského prielivu budú môcť ukrajinské bojové lode vo vlastnom záujme vplávať len s ruským lodivodom na palube a budú sa musieť držať určeného koridoru.

 

Požiar ukrajinskej lode

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali