Reakcie politikov na „kauzu Roberta Fica“: Nahrávka neukazuje „žiadne protiprávne, dokonca ani podozrivé konanie. Napriek tomu kopa ľudí šalie od radosti, lebo sa pozerajú na nejaké videá natočené tajne, tvrdí Draxler

Reakcie politikov na „kauzu Roberta Fica“: Nahrávka neukazuje „žiadne protiprávne, dokonca ani podozrivé konanie. Napriek tomu kopa ľudí šalie od radosti, lebo sa pozerajú na nejaké videá natočené tajne, tvrdí Draxler

Bratislava 26. októbra 2021 AKTUALIZOVANÉ (HSP/TASR/Foto:Screenshot video Aktuality.sk, TASR – Jaroslav Novák, Jakub Kotian, Dano Veselský, Peter Kollár, Martin Baumann, Facebook)

 

Včera podvečer portál aktuality.sk zverejnil nahrávky Roberta Fica, Roberta Kaliňáka, Miroslava Bödöra, syna bývalého policajného prezidenta Tibora Gašpara a advokáta Mareka Paru, z ktorých je zjavné, že sa rozprávali o aktuálne prebiehajúcich vyšetrovaniach bývalých nominantov Smeru. Na tieto informácie zareagovali viacerí politici z radov koalície aj opozície

chata Fico
Robert Fico na sledovanej chate (hore vľavo)

Podľa nezaradeného poslanca Juraja Šeligu, nominanta strany Za ľudí včerajší deň vyvoláva veľa otázok a odpovede k nim môže dať jedine Fico.

Reklama

Čo robil Fico s Kočnerovým advokátom na tajnom stretnutí? Prečo tam boli aj Gašpar, Bödor a Kaliňák? Je toto tá najvyššie postavená skupina, ktorá riadi výpovede ostatných, aby sa ochránila? Je toto ten “šéf” so svojou najbližšou družinou?“ pýta sa Šeliga.

Juraj Šeliga
Na snímke poslanec NR SR Juraj Šeliga (Za ľudí)

Podľa jeho vyjadrenia zverejnené nahrávky dokazujú, že príbeh o ovplyvňovaní vyšetrovania zo strany koalície je vymyslený a pravdou je práve opak. Netrpezlivo čaká na ďalšie nahrávky polície, no už teraz vie, že „Súmračná má problém!“

Reklama

„Verím, že páchatelia budú postavení pred súd,“ vyjadril sa Šeliga.

Prepisy „vytočili“ poslanca za hnutie OĽANO Mareka Šefčíka. Ten už absolútne nerozumie čo sme to my národ, keď stále veríme „mafiánom a ich spolupáchateľom.“ Predsedovi Smeru posiela tvrdý odkaz.

Marek Šefčík
Na snímke poslanec NR SR Marek Šefčík

Spakuj sa konečne, súdruh mafián, ber Kaliňáka i ďalšie „ksichty podobné mafiánom“ so sebou a vypadni z politiky! Aspoň ten sľub, že už v nej v roku 2014 nebudeš, si mohol splniť! A ty, Pellegrini sa netvár, že si takmer 20 rokov s nimi vyl a nič si nepočul ani nevidel,“ odkazuje Šefčík.

Jeho názor na predsedu opozičného Smeru Roberta Fica je teda jasný.

„Fico je v skutočnosti človek, ktorý vydláždil cestu mafii k únosu štátu, čo je odporné. Na druhej strane sa prezentuje ako ten najčistejší zo všetkých. Zaslepení stále tým jeho rečičkám veria, ale od úprimnosti má tento chorobný klamár na hony ďaleko,“ myslí si Šefčík.

Reklama

Jeho stranícky kolega Juraj Krúpa tvrdí, že podobné nahrávky, v ktorých sa vplyvní ľudia dohadujú, ako budú „nezakryte a bez škrupúľ“ deformovať právo a právny štát sme doteraz mohli vidieť len vo filmoch. Nabáda generálneho prokurátora Maroša Žillinku, aby celú stranu Smer zrušil.

Juraj Krúpa
Na snímke predseda Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť Juraj Krúpa

„Pravda a slovenská realita v podaní Smeru je krutá a takmer neuveriteľná! Kto však aspoň trochu pozná charakterovú vybavenosť politikov Smeru, prekvapený nie je. Naopak prekvapení budeme, ak sa generálny prokurátor nezačne seriózne zaoberať myšlienkou zrušenia Smeru ako zločineckej a mafiánskej organizácie!“ tvrdí Krúpa.

Radosť z „odhalení“ neskrýva ani večná kritička opozície Veronika Remišová. Roberta Fica označuje za šéfa slovenskej mafie, ktorý chcel zdiskreditovať čestných policajtov a prokurátorov (tých, ktorých predseda parlamentu Boris Kollár nazval „čurillovskou mafiou, pozn.red.).

Pred desiatimi rokmi sme začali tušiť, o čom je politika Roberta Fica. Posedenia s oligarchami pri kole, ako to opisuje spis Gorila sa najnovšie opakujú na chate – s oligarchom z Nitry. Ak sa potvrdí, že dochádzalo ku koordinácii postupu proti čestným policajtom a mareniu vyšetrovania, je Fico tým, kým ho nazval Kočner. Šéfom slovenskej Cosa Nostry, korupčnej chobotnice. Týmto ľuďom Slovensko nesmieme nechať napospas,“ vyjadrila sa Remišová.

 

Reklama
Iné pohľady

Podľa šéfa Mladých sociálnych demokratov Roberta Bestra je situácie práve opačná. Kopia sa práve Matovičove kauzy a keďže koalícia už nevie čím zaujať svojich voličov, ponúka im práve takýto pokrm.

Robert Bestro
Na snímke predseda Mladých sociálnych demokratov Robert Bestro

Vláda nezvláda vysvetľovať šokujúce zistenia o reálnom obraze ich vládnutia, o kšeftoch, podvodoch, rozkrádačkách a klamstvách. Tak nám dnes Aktuality, Denník N, SME, Refresher a podobné médiá otvorili kauzu, ktorú honosne nazvali Gorila 2,“ krúti hlavou Bestro.

Pritom sa snažia urobiť kauzu z obyčajného rozhovoru na chate.

„Pokiaľ sa v politike zastávate obvinených, je logické, že sa stretávate aj s ich zástupcami. R. Fico nehovorí nič nové. Porovnávať to s Gorilou, ktorá je o rozkrádaní štátneho majetku pravicovými politikmi, je zo strany novinárov nekorektné. Mimochodom, tá pravá Gorila je aj o dnešnom ministrovi práce Krajniakovi,“ pripomína Mladý sociálny demokrat.

Celú „kauzu“ dáva do súvisu s potrebou zakryť pochybenie ministra práce sociálnych vecí a rodiny Milana Krajniaka aj opozičný poslanec a predseda strany Život Tomáš Taraba. Je podľa neho doslova šokujúce, že nahrávky vidí skôr verejnosť, ako samotní sudcovia.

Tomáš Taraba
Na snímke poslanec Tomáš Taraba

Vypustenie nahrávok a fotografii vybraným médiám skôr ako sa tieto nahrávky a fotografie dostali pred sudcu je dôkazom, že vládna moc na Slovensku definitívne rezignovala nielen na zákonnosť, ale rezignovali aj na to, aby vôbec vzbudzovali zdanie zákonnosti. Keby niekto potreboval prekryť zdefraudovanie 24 miliónov EUR z pomoci pre ľudí na neexistujúce firmy na Balkáne, nerobil by to inak,“ myslí si Taraba.

Zastáva názor, že pri takomto zjavnom porušení zákonov súvisiacich s únikom informácií by mali zakročiť orgány štátu, podobne ako sa to deje v iných vyspelých krajinách.

„V Českej republike práve dnes v obdobnom prípade česká prokuratúra drsne zasiahla. Na Slovensku sa prizeráme rozkladu štátu. Okamžite by mala zasadnúť Bezpečnostná rada štátu, pretože takýto masívny únik informácií zo spisov, mimochodom potenciálne ohrozujúcich výrazným spôsobom akékoľvek vyšetrovanie, si na Slovensku nepamätáme a to už sme videli iné dobrodružstvá,“ zamýšľa sa Taraba.

Hudobný expert Juraj Čurný sa taktiež zamýšľa nad únikmi informácií zo spisov. Plne sa stotožňuje s názorom autora o tom, že takéto praktiky spravodlivosti viac škodia ako pomáhajú.

Juraj Čurný
Na snímke Juraj Čurný

Nekonečné cielené „úniky“ čiastkových policajných  a spravodajských informácií, či vojna spisov, prepisov a nahrávok príchod spravodlivosti na Slovensku ani nenahradí, ani neurýchli. „Úniky“ zo spisov sú zlo, rozvrat právneho štátu a nechutný spôsob vedenia politickej vojny a zneužívania moci. Bez ohľadu na úmysel a aktuálnu garnitúru na čele štátu,“ zdôraznil Čurný.

Reklama

Veľmi triezvy pohľad na celú „kauzu“ poskytol bývalý minister školstva, vedy, výskumu a športu Juraj Draxler. Ten tvrdí, že „to, čo bolo zatiaľ zverejnené, neukazuje žiadne protiprávne, dokonca ani podozrivé konanie. Napriek tomu kopa ľudí šalie od radosti, lebo sa pozerajú na nejaké videá natočené tajne.“

Juraj Draxler
Na snímke Juraj Draxler

Draxler priznáva, že polícia a súd mohli mať nejaké dobré dôvody na to,, aby k takémuto použitiu techniky pristúpili. No zároveň varuje, že ak sa takto získané nahrávky a videá budú neustále zverejňovať, bude do priama cesta do pekla.

Veľmi rýchlo to vygraduje do zverejňovania úplných nechutností, na rôznych stranách, len čisto pre voyeurské potešenie verejnosti a v rámci aktivít oko za oko, zub za zub,“ myslí si Draxler.

Jediné, čo je podľa neho na celej nahrávke ako tak zaujímavé, je potvrdenie domnienky, že Ficovi protesty naozaj pomáhajú organizovať priamo oligarchovia. To sa ale dalo zverejniť aj inak, ako touto formou.

Naozaj, smerujeme do ešte väčšej žumpy, než v akej sme dnes. Všetci zúčastnení by si teraz mali dať niekoľko krokov späť,“ uzavrel tému tajných nahrávok Fica Juraj Draxler.

Reklama

 

Richard Sulík: Zverejnené videá z chaty musia posúdiť experti
 Videá, ktoré zachytávajú stretnutia obhajcu a opozičných politikov na chate, musia posúdiť experti. Uviedol to minister hospodárstva Richard Sulík (SaS). Na rozhovoroch na videách nevidí nič trestnoprávne.
48. schôdza Národnej rady SR v Bratislave
Na snímke minister hospodárstva SR Richard Sulík (SaS)

„Som v tejto veci laik, ale hranica medzi riadením a marením vie byť veľmi úzka,“ podotkol Sulík.

Je preňho dôležité, či boli videozáznamy vyhotovené so súhlasom sudcu.

„Ak to malo súhlas sudcu, nie je o čom diskutovať. Bol na to dôvod,“ konštatuje minister.

Deklaroval, že sa nijako nevenuje tejto veci a nie je v kontakte ani so žiadnym vyšetrovateľom, sudcom či prokurátorom. Polícia si podľa Sulíka robí svoju prácu a má rozviazané ruky.

Reklama

Na zverejnené videá reagovala na sociálnej sieti aj vicepremiérka Veronika Remišová (Za ľudí). Ak sa podľa nej potvrdí, že predseda Smeru-SD Robert Fico chcel zdiskreditovať čestných policajtov a prokurátorov, znamená to, že je šéfom slovenskej korupčnej chobotnice.

Na zverejnených videách majú byť zaznamenané stretnutia Fica, exministra vnútra Roberta Kaliňáka, obhajcu obvineného bývalého policajného prezidenta Tibora G. Mareka Paru, podnikateľa Miroslava Bödöra a syna Tibora G. Nahrávky majú potvrdzovať snahy viacerých osôb z prostredia politiky, podnikania a advokácie ovplyvňovať trestné stíhania najzávažnejších trestných káuz.

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:24

Ministri zahraničných vecí EÚ v pondelok jednomyseľne schválili sankcie proti židovským osadníkom, ktorí sa dopúšťajú násilností voči Palestínčanom na západnom brehu Jordánu.

Včera 20:23

Holandská polícia v pondelok varovala pred rapídne sa zvyšujúcim množstvom detskej pornografie, ktorú vytvára umelá inteligencia (AI). Koordinátor holandskej polície pre boj s detskou pornografiou Ben van Mierlo uviedol, že je veľmi jednoduché využívať umelú inteligenciu na vytvorenie tohto typu materiálov. Zatiaľ predstavuje len malé percento takýchto prípadov, ktoré však rapídne stúpa.

Včera 20:22

Vo veku 93 rokov zomrel v pondelok americký astronaut Thomas P. Stafford. Bol veliteľom vesmírnej misie Apollo 10, ktorá bola generálnou skúškou pred prvým pristátím americkej posádky na Mesiaci.

Včera 20:20

Z nominácie slovenskej futbalovej reprezentácie na prípravné zápasy s Rakúskom a v Nórsku vypadli štyria hráči. Pre zdravotné problémy nebudú trénerovi Francescovi Calzonovi k dispozícii Róbert Polievka, Denis Vavro, Ivan Schranz ani Ľubomír Šatka. Kouč SR donominoval obrancu Spartaka Trnava Sebastiana Kóšu a Mareka Kristiána Bartoša z Podbrezovej.

Včera 20:18

Slovenské futsalistky zaznamenali v záverečnom zápase na medzinárodnom turnaji v srbskom meste Vrnjačka Banja prvý triumf. V pondelok deklasovali domáci tím 10:1.

Včera 20:16

Slovenské futbalové reprezentantky neuspeli v úvodnom zápase 2. fázy kvalifikácie ME 2024 do 17 rokov. V pondelkovom stretnutí A1 skupiny v Hannoveri nestačili na rovesníčky z Francúzska 0:5. Češky remizovali s Nemkami 0:0.

Včera 20:10

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová sa prebojovala do hlavnej súťaže na turnaji WTA v Miami. Vo finálovom druhom kole kvalifikácie zdolala v pozícii nasadenej jednotky svoju krajanku Rebeccu Šramkovú 6:3, 3:6, 6:3. Vo vzájomnej bilancii vedie 3:1.

Včera 19:58

Biden povedal Netanjahuovi, že uskutočnenie rozsiahlej vojenskej operácie v Rafahu by bolo chybou.

Informoval o tom Biely dom.

Zároveň uviedli, že Netanjahu prijal Bidenov návrh vyslať do Washingtonu delegáciu, ktorá bude rokovať o plánoch vojenskej akcie v Rafahu.

Včera 19:52

Ceny ropy vzrástli v pondelok o viac než 1,5 %, pričom cena Brentu sa priblížila k hranici 87 USD za barel (159 litrov). Náladu na na trhoch ovplyvňuje nižší export zo Saudskej Arábie, plány Iraku svoj export obmedziť, ako aj útoky Ukrajiny na ruské ropné rafinérie.

Včera 19:51

Prezident USA Joe Biden a izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondelok spolu telefonovali a bol to ich prvý kontakt za vyše mesiaca, oznámil Biely dom.

Včera 19:34

Poľsko a Nemecko v rámci podpory Ukrajiny aktivujú 26. marca koalíciu zameranú na posilnenie kapacít v oblasti obrnenej techniky. Podľa Kosiniaka-Kamysza je táto tzv. tanková koalícia jednou z najdôležitejších, aké boli vytvorené na podporu Ukrajiny, pričom Poľsko a Nemecko sú spolulídrami tohto projektu zameraného predovšetkým na tzv. hlavné bojové tanky. Ako partneri sa k nemu prihlásili aj Británia, Švédsko a Taliansko.

Včera 19:30

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR odmietlo odporúčania Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) na zrušenie 13. dôchodku pre časť penzistov či dokonca zdaňovanie dôchodkov. Návrhy vyplývajúce z aktuálneho Ekonomického prehľadu OECD pre Slovensko považuje rezort za nebezpečné a absolútne neakceptovateľné. MPSVR to uviedlo v pondelok v reakcii na zverejnenú správu OECD.

Včera 19:22

Izrael v pondelok údajne zabránil vo vstupe do Pásma Gazy riaditeľovi Úradu OSN pre palestínskych utečencov (UNRWA) Philippovi Lazzarinimu. Ten mal podľa vlastných slov v úmysle ísť do mesta Rafah na juhu Pásma Gazy, avšak dostal informáciu, že mu izraelské úrady nepovolili vstup. Médiám to oznámil v Káhire na spoločnej tlačovej konferencii s egyptským ministrom zahraničia Sámihom Šukrím.

Včera 19:20

Spojené štáty v pondelok odsúdili prezidentské voľby v Rusku ako „nedemokratické“ a uviedli, že nezablahoželajú prezidentovi Vladimirovi Putinovi, ktorý bol vyhlásený za víťaza s obrovským náskokom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke akcia Medzinárodný deň hvezdární a planetárií 2024 v Krajskej hvezdárni v Michalovciach

Autor: TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali