S Putinom sa stretol aj prezident Áder

S Putinom sa stretol aj prezident Áder

Budapešť 17. februára 2015 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP-MTI, Zsolt Czegledi, Szilard Koszticsak)

 

Ruský prezident Vladimír Putin dnes pricestoval na návštevu Maďarska. Prezident popíše s maďarským premiérom niekoľko dohôd a v závere krátkej návštevy sa stretne aj s maďarským prezidentom

 

Reklama

22:55 Maďarská opozícia ostro kritizuje Putinovu návštevu

Ostrú kritiku vyvolala dnešná návšteva prezidenta Ruskej federácie Vladimira Putina a obsah jeho spoločnej tlačovej konferencie s maďarským premiérom Viktorom Orbánom zo strany viacerých opozičných maďarských politických strán.

Reklama

Ako vyplýva z informácií tlačovej agentúry MTI, podľa podpredsedu Demokratickej koalície (DK) Pétera Niedermüllera maďarský premiér Viktor Orbán zradil dnes Európu, európske spoločenstvo a Maďarsko.

Podľa jeho názoru maďarská vláda zbabelo obišla fakt, že agresorom v rusko-ukrajinskom konflikte je Rusko. Opozičný politik kritizoval aj zadlženie celej krajiny, ktorá sa v dôsledku energetickej závislosti na Rusku, ako formuloval, v podstate stáva na dlhé desaťročia “kolóniou”.

Péter Niedermüller registroval vo vyjadreniach Viktora Orbána o eurázijskom zomknutí orientáciu proti politike Európskej únie a dodal, že premiér sa podujal reprezentovať v Bruseli čosi, čo celá únia odmieta.

Podobne ako ďalší opoziční politici poukázal na fakt, že hostiteľ umožnil hosťovi položiť veniec k pamätníku ruských vojakov, podieľajúcich sa na potlačení maďarskej revolúcie z roku 1956, ako aj na Orbánovo údajné vytváranie “ilúzie o bezpečnom ruskom plyne”. Ochranárska strana Politika môže byť iná (LMP) sa domnieva, že predseda maďarskej vlády zaviedol krajinu na cestu úplnej závislosti na Rusku.

Spolupredsedníčka strany Bernadett Szélová v reakcii na informácie po bilaterálnych rokovaniach Orbán-Putin konštatovala, že sa posilnila energetická závislosť Maďarska, ktorá bola na ruskom plyne spomedzi krajín V4 už aj doteraz najvyššia. Podľa jej názoru by sa energetická politika krajiny mala zmeniť.

Reklama

Predstaviteľka LMP súčasne kritizovala premiéra, že nevyužil stretnutie s ruským prezidentom na vypovedanie dohody o rozšírení JE v Paksi a presadenie zverejnenia spisov KGB súvisiacich s Maďarskom. Jobbik považuje výsledky dnešných maďarsko-ruských rokovaní v Budapešti za polovičaté.

Hovorca strany Ádám Mirkóczki označil za dôležitý výsledok, že energetické zdroje budú z Ruska putovať do Maďarska bezpečne a stabilne dlhodobo. Na margo kritických hlasov ľavicových opozičných subjektov vyhlásil, že doma síce využívajú ruský plyn, avšak žiadnu alternatívu napriek deklaráciám nedokázali ponúknuť.

Za nedôveryhodné, cynické a lživé považuje však Jobbik podľa slov hovorcu slová Viktora Orbána o údajnej škodlivosti sankcií Európskej únie voči Ruskej federácii. Vládna maďarská strana Fidesz ich totiž bez slova podporuje, preto by bolo dobré, ak by premiér jasne oboznámil verejnosť s oficiálnym stanoviskom jeho kabinetu, povedal Mirkóczki.

Hovorca Jobbiku sa s pobúrením vyjadril na margo vyhlásení maďarského premiéra o Ukrajine. Opozičná strana by totiž od neho očakávala, že popri zdôraznení nutnosti mieru dá najavo aj, čo mieni pre to urobiť.

Podľa strany Dialóg za Maďarsko (PM) premiér Orbán transformuje krajinu na predsunutú baštu Ruska. Po návšteve Vladimira Putina v Budapešti zostáva podľa názoru predstaviteľa PM Benedeka Jávora jediná otázka: Čo robil Vladimir Putin v Maďarsku.

Reklama

Europoslanec opozičnej strany poukázal v zdôvodnení tohto tvrdenia, že niektoré ohlásené dohody sa podpisujú obvykle na nižšej úrovni a dlhodobá dohoda o dodávkach zemného plynu sa zrodila už skôr, preto stretnutie štátnikov nebolo potrebné.

Za historický moment označil Benedek Jávor fakt, že sa maďarský premiér rozhodol pre Rusko, hovoriace imperiálnym hlasom a hlásiace sa k agresívnej zahraničnej politike.

Líder Maďarskej liberálnej strany, niekdajší Orbánov stranícky kolega Gábor Fodor označil za ponižujúce spomínané kladenie vencov a pripomenul iného Viktora Orbána z roku 1989, požadujúceho vtedy stiahnutie všetkých sovietskych jednotiek z krajiny. Za šokujúce označil aj samotný obsah rokovaní oboch štátnikov, ktoré podľa jeho názoru dali jasne najavo, že Vladimir Putin vníma Viktora Orbána a Maďarsko ako “akýchsi vazalov”.

 

21:56 Ruského prezidenta na jeho návšteve sprevádzala viac ako 100-členná delegácia

Maďarský prezident János Áder prijal dnes večer v Budapešti najvyššieho ruského predstaviteľa Vladimira Putina. Stalo sa tak na záver jeho krátkej pracovnej návštevy v maďarskej metropole.

Hlavu ruského štátu na jeho prvej návšteve Európy v roku 2015 sprevádzala viac ako 100-členná delegácia, v ktorej bol aj minister zahraničných vecí Sergej Lavrov a šesť ďalších ministrov ruskej vlády, ale aj predstavitelia hospodárskeho života, medzi nimi generálny riaditeľ Gazpromu Alexej Miller.

Počas návštevy ruského prezidenta v Maďarsku podpísali obe strany dohodu o otvorení maďarského generálneho konzulátu v Kazani a ďalšie dohody týkajúce sa vzdelávania, zdravotníctva či prípravy odborníkov pre jadrovú energetiku. Putinovu návštevu sprevádzali v Budapešti mimoriadne bezpečnostné opatrenia.

 

20:41 Dostavba blokov prinesie 10.000 pracovných príležitostí a lacnejšiu energiu

Reklama

Dostavba dvoch blokov atómovej elektrárne v juhomaďarskom Paksi je pre Maďarsko veľmi výhodným obchodom. Vznikne 10.000 pracovných príležitostí a energia bude lacnejšia. Vyhlásil to dnes v Budapešti ruský prezident Vladimir Putin na tlačovej konferencii po takmer dvojhodinovom rokovaní s predsedom maďarskej vlády Viktorom Orbánom.

K otázke projektu plynovodu Južný prúd najvyšší ruský činiteľ zdôraznil, že Rusko sa ho nevzdalo, ale nedovolili mu ho zrealizovať. “Nechceme sa na nikoho hnevať, chceme nejakým spôsobom dostať plyn do Európy. Ako cestou, to už je logistická záležitosť,” dodal.

Putin na otázku redaktora ruského denníka Rosijskaja Gazeta týkajúcu sa prímeria na Ukrajine zdôraznil dôležitosť skutočnosti, že Kyjev súhlasil s decentralizáciou. “Debaľcevské krviprelievanie však samozrejme nepomáha”, dodal. Podľa jeho slov dohoda z Minska dáva šancu na mier.

Orbán označil rokovania s Putinom za vážne, úspešné a dlhé. Zdôraznil nutnosť čo najskôr usporiadať vzťahy Európskej únie a Ruska. “Bezpečnosť tohto regiónu nie je možné vytvoriť ‘proti Rusku’. Dobrým východiskom je dohoda o prímerí z Minska,” povedal Orbán, podľa ktorého dobré vzťahy s Ruskom sú záujmom Európy.

“V rámci dlhodobej rusko-maďarskej zmluvy o dodávke zemného plynu, ktorej platnosť vyprší koncom tohto roka, existuje možnosť, aby Maďarsko využilo doposiaľ nevyčerpaný objem plynu, pričom bude za plyn platiť vždy iba pri jeho prevzatí,” informoval o výsledkoch rokovania maďarský premiér.

Reklama

Orbán poznamenal, že nech po odvolanom projekte Južný prúd príde čokoľvek, Maďarsko si v tom bude hľadať svoje miesto. Šéfovia príslušných rezortov Ruska a Maďarska podpísali dohodu o otvorení maďarského generálneho konzulátu v Kazani a ďalšie dohody týkajúce sa vzdelávania, zdravotníctva či prípravy odborníkov pre jadrovú energetiku.

 

18:33 Aktivistka mala na vnútornej strane sukne nápis v angličtine 

Maďarská polícia dnes zadržala v Budapešti polonahú aktivistku ukrajinskej feministickej organizácie Femen, ktorá posielala domov ruského prezidenta Vladimira Putina.

V čase incidentu, ktorý sa odohral pri parlamente, Putin v rámci svojej dnešnej pracovnej návštevy Maďarska kládol vence na Námestí hrdinov. Aktivistka zlou angličtinou kričala, aby Putin išiel domov. Zodvihla sukňu na ktorej mala z vnútornej strany nápis “Putin go home!”. Pod nápisom bola šípka ukazujúca jej medzi nohy. Pod sukňou nemala nič oblečené.

Reklama

Policajti sa aktivistku snažili zahaliť dekou, napokon ju viacerí strážcovia zákona dostali do mikrobusu. Budapeštianska polícia pre spravodajský server Hir24 uviedla, že bola predviedená 26-ročná občianka Francúzska, ktorá neuposlúchla policajnú výzvu.

 

16:09 Prezident Putin priletel s vyše hodinovým meškaním

Ruský prezident Vladimir Putin pricestoval dnes na pracovnú návštevu Budapešti, kde sa stretne s premiérom Viktorom Orbánom aj prezidentom Jánosom Áderom. Vládny špeciál pristál na Medzinárodnom letisku Ferenca Liszta s vyše hodinovým meškaním.

Hlavu ruského štátu na jeho prvej návšteve Európy v roku 2015 sprevádza početná delegácia, v ktorej je aj minister zahraničných vecí Sergej Lavrov a šesť ďalších ministrov ruského kabinetu, ale aj predstavitelia hospodárskeho života, medzi nimi generálny riaditeľ Gazpromu Alexej Miller.

Ruský prezident v úvode návštevy položí veniec na Námestí hrdinov a na Národnom cintoríne na Kerepesskej ceste na obnovenú parcelu sovietskych vojakov za účasti výhradne ruských novinárov. Parcelu s rozlohou 1,5 hektára, kde je pochovaných 7280 z celkového počtu približne 200.000 sovietskych vojakov padlých v Maďarsku, obnovovali dva roky z ruských finančných zdrojov.

Po kladení vencov bude Putin rokovať s predsedom maďarskej vlády Viktorom Orbánom, s ktorým podpíše niekoľko dohôd. Na záver krátkej pracovnej návštevy prijme večer Putina maďarský prezident János Áder.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

07:24

Vojenská základňa v strednom Iraku, kde sídlia oddiely irackej armády a proiránske polovojenské jednotky, sa stala terčom bombardovania.

07:23

Severná Kórea uskutočnila test “superveľkej hlavice” určenej pre strategickú riadenú strelu, uviedli v sobotu tamojšie štátne médiá a dodali, že odpálila aj nový typ protilietadlovej strely. 

07:22

 Vysokí predstavitelia OSN varovali Bezpečnostnú radu pred rizikami vzniku nového frontu v Sudáne v okolí mesta al-Fašír v provincii Severný Darfúr na severozápade krajiny, ktorého obyvateľstvo je už teraz na pokraji hladomoru.

07:21

Spojené arabské emiráty začali rozsiahlu humanitárnu operáciu v zbombardovanom meste Chán Júnis na juhu Pásma Gazy, pričom plánujú obnoviť prevádzku tamojšej Násirovej nemocnice.

07:18

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj počas cesty po východoukrajinskom regióne Donbas nachádzajúcom sa na frontovej línii navštívil veliteľské stanovište v bojmi zmietanom meste Časiv Jar. Zelenskyj to uviedol na platforme Telegram s tým, že na mieste bol oboznámený so situáciou v teréne.

Zelenskyj
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
07:16

Ukrajina má v rámci sebaobrany právo útočiť na legitímne vojenské ciele aj mimo svojho územia, vyhlásil po zasadnutí Rady NATO-Ukrajina v Bruseli generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg.

Generálnemu tajomníkovi NATO Stoltenbergovi predlžili mandát o jeden rok
Na snímke generálny tajomník Jens Stoltenberg
07:14

V Ekvádore zastrelili ďalšieho starostu. Ide už o druhý takýto prípad zavraždeného starostu v priebehu niekoľkých dní a piaty od začiatku roka. Túto latinskoamerickú krajinu pritom v nedeľu čaká celoštátne referendum o sprísnení opatrení proti organizovanému zločinu.

06:51

Na celom svete sa používa okolo 7000 jazykov. Čínština má viac ako 3000 rokov. Prvý text s čínskymi znakmi sa objavil v roku 1250 pred Kristom. Podľa najnovších údajov je dnes čínština najrozšírenejším jazykom, ktorý je prvým jazykom pre asi 1,24 miliárd ľudí v 37 krajinách.

06:50

 Muž, ktorý sa polial horľavinou a zapálil pred súdom v New Yorku, kde prebieha pojednávanie s bývalým americkým prezidentom Donaldom Trumpom, je v nemocnici v kritickom stave.

06:49

Americký občan Russell Bentley, ktorý v rokoch 2014 – 2017 bojoval na strane proruských separatistov na Ukrajine, bol zabitý v Moskvou okupovanom východoukrajinskom meste Doneck. 

06:47

Vdova po ruskom opozičnom politikovi Alexejovi Navaľnom v Bavorsku prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií. Manželia Navaľní dostali toto ocenenie “za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku”.

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií
Na snímke Julija Navaľná, vdova po ruskom opozičnom politikovi Alexejovi Navaľnom, prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií v nemeckom Gmund am Tegernsee
06:43

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken zopakoval, že administratíva prezidenta Joea Bidena “nemôže podporiť” veľkú vojenskú operáciu izraelskej armády v meste Rafah v palestínskom Pásme Gazy.

 

Včera 20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

Včera 19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali