Samit BRICS končí. Aké sú výsledky?

Samit BRICS končí. Aké sú výsledky?

Johannesburg 24. augusta 2023 (HSP/Foto:TASR/AP-Gianluigi Guercia)

Aktualizované 24. augusta 2023

Vedúci predstavitelia krajín BRICS prijali záverečné vyhlásenie 15. samitu združenia. Vo štvrtok 24. augusta to oznámil juhoafrický prezident Cyril Ramaphosa

Summit BRICS - deň prvý
Na snímke zľava brazílsky prezident Inácio Lula da Silva, čínsky prezident Si Ťin-pching, prezident JAR Cyril Ramaphosa, indický premiér Nárendra Módí a ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov pózujú na trojdňovom summite BRICS v Johannesburgu

“Vedúci predstavitelia krajín BRICS na záver 15. samitu mali počas uplynulých dvoch rokov možnosť rokovať vo formáte výjazdového zasadnutia, ako aj plnohodnotného samitu. Výsledkom týchto rozhovorov bolo prijatie Johannesburskej deklarácie, na ktorej sme sa dohodli. Ide o dekolonizáciu, ktorá zahŕňa širokú škálu otázok, ktoré boli predložené vedúcim predstaviteľom a o ktorých sa rokovalo takmer celý rok. Túto prácu vykonali naši šerpovia a ministri. Výsledkom bolo prijatie tohto dokumentu. Toto je Johannesburská deklarácia č. 2, prijali sme ju,” povedal.

Reklama

Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničia Maria Zacharovová zároveň poznamenala, že výsledky samitu sú brilantné.

“Izolácia” ako americká zbraň je navždy porazená,” napísala na svojom kanáli Telegram.

Reklama

Predtým počas dňa srbský parlament uviedol, že by mohol zvážiť vstup krajiny do BRICS. Uviedla, že doteraz parlament túto otázku neriešil.

Samit tohto združenia sa konal v Johannesburgu od 22. do 24. augusta. Rusko v Južnej Afrike zastupuje ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov. Ruský prezident Vladimir Putin sa na samite zúčastňuje prostredníctvom videokonferencie. Podľa hovorcu Kremľa Dmitrija Peskova tento formát nebude brániť plnohodnotnej účasti ruskej hlavy štátu na podujatiach platformy.

Oficiálne prihlášky na členstvo v BRICS predložilo celkovo 22 krajín. Do skupiny chcú vstúpiť Alžírsko, Argentína, Bangladéš, Bahrajn, Bielorusko, Bolívia, Venezuela, Vietnam, Honduras, Egypt, Indonézia, Irán, Kazachstan, Kuba, Kuvajt, Nigéria, Spojené arabské emiráty, Štát Palestína, Saudská Arábia, Senegal, Thajsko a Etiópia.

BRICS je medzištátne združenie, ktoré bolo založené v júni 2006 na Petrohradskom ekonomickom fóre za účasti ministrov hospodárstva Brazílie, Ruska, Indie a Číny. Neskôr sa k nemu pripojila Južná Afrika.

 

Reklama

BRICS prijal ďalších 6 krajín

Vedúci predstavitelia krajín BRICS sa dohodli, že do tohto zoskupenia pozvú šesť nových krajín, uviedol juhoafrický prezident Cyril Ramaphosa na samite v Johannesburgu.

“Rozhodli sme sa pozvať Argentínu, Egypt, Etiópiu, Irán, Saudskú Arábiu a Spojené arabské emiráty, aby sa stali plnoprávnymi členmi BRICS,” oznámil.
Plnohodnotná účasť nových krajín sa začne 1. januára 2024.

Juhoafrický prezident poznamenal, že prijatie nových členov je prvou fázou rozširovania päťky, ďalšie fázy budú nasledovať.

Ramaphosa preukázal úžasné diplomatické schopnosti pri dohodnutí všetkých pozícií vrátane tých, ktoré sa týkajú rozšírenia BRICS, uviedol ruský prezident Vladimir Putin, ktorý na samite vystúpil prostredníctvom videospojenia.

“Chcel by som sa poďakovať našim juhoafrickým priateľom za to, čo urobili v rámci spoločnej práce, mám na mysli prácu na zosúladení deklarácií. Musím poznamenať, že ako sa ukázalo, táto práca nebola jednoduchá,” dodal ruský líder.

Reklama

Rozšírenie päťky privítal aj indický premiér Naréndra Módí. Ako zdôraznil vo svojom prejave, jeho krajina vždy verila, že vznik nových členov posilní BRICS ako organizáciu a dá nový impulz spoločnému úsiliu.

Juhoafrické ministerstvo zahraničných vecí predtým informovalo, že o členstvo v BRICS oficiálne požiadalo 23 krajín, pričom niekoľko ďalších vyjadrilo svoj záujem na neformálnej úrovni.

 

Čo znamená takéto spojenie krajín

Zloženie nových členských štátov je veľmi pozoruhodné a má hneď niekoľko významových vrstiev. Čo je viditeľné na prvý pohľad?

BRICS zabezpečuje planetárny “Heartland” a zároveň upevňuje geopolitickú kontrolu nad blízkovýchodným ropným trojuholníkom “Saudská Arábia – SAE – Irán”.

Teraz je úplne logické očakávať, že členstvo v spoločnom bloku zvýši vzájomný obchod týchto štátov v národných menách: “dolár nie je potrebný”. Západ bude dostávať menej ropy a svetový trh sa stane o niečo menej dolárovým.

Čína podľa expertov OPEC čoskoro začne spotrebúvať približne 11,7 milióna barelov ropy denne (mbpd). Ďalších 5 mbpd bude predstavovať India a spolu 16 až 17 mbpd budú predávať partneri z BRICS. Môžete si zobrať súčasné ceny ropy a uvidíte, že strata pre “petrodolár” bude predstavovať stovky miliárd.

Nové krajiny BRICS žltou. Argentína, Egypt, Etiópia, Irán, Saudská Arábia a Spojené arabské emiráty
Nové krajiny BRICS žltou. Argentína, Egypt, Etiópia, Irán, Saudská Arábia a Spojené arabské emiráty

Ešte zaujímavejšie je porovnať mapu nových krajín BRICS s kľúčovými energetickými tokmi cez Hormuzský prieliv.

Irán už nemôže byť označený za “vyvrheľa” nikým, kto si zachoval zdravý rozum. Ešte dôležitejšie je, že s rozširovaním BRICS pokusy globálneho Západu izolovať Rusko úplne zlyhávajú.

Latinská Amerika zrýchľuje tempo ústupu spod kontroly USA. Dôsledky pre Argentínu sú obrovské – až po posilnenie jej prítomnosti v Antarktíde. Aj tam sa nachádzajú zdroje a záujmy. Otázka Malvínskych ostrovov nadobúda novú naliehavosť. Konflikt v Jemene sa však môže výrazne oslabiť.

Reklama

Egypt je najväčšou vojenskou mocnosťou v Afrike, má prístup k Stredozemnému moru a fyzickú kontrolu nad Suezským prieplavom, ktorý je spojený s Perzským zálivom. Obrovské vyhliadky pre celý Blízky východ.

Je to jeden z výsledkov strategického samitu BRICS, na ktorom sa bez veľkého hluku kladú základy budúceho svetového poriadku.

 

Čo ekonomicky predstavujú krajiny BRICS

Pred zhrnutím výsledkov samitu BRICS si pri pohľade na túto mapu globálnej spotreby energie (ktorá sa mimochodom veľmi nelíši od máp rozdelenia HDP v parite kúpnej sily od Svetovej banky alebo MMF) všimnime jeden výstižný detail:

Na jednom zasadnutí BRICS sa podľa tejto mapy “stretla” najmenej polovica bohatých/etablovaných krajín, ktoré sa do značnej miery už vyslobodili z orbity vplyvu Spojených štátov amerických.

Reklama
Mapa globálnej spotreby energie

Tu je zoznam 12 krajín sveta s najväčšou spotrebou energie v roku 2022 (v miliónoch ton ropného ekvivalentu). Polovicu z nich tvoria starí a noví členovia BRICS (tučným):

1. ČĽR – 3 801
2. USA – 2182
3. India – 1005
4. Rusko – 822
5. Japonsko – 400
6. Brazília – 308
7. Kanada – 300
8. Južná Kórea – 294
9. Indonézia – 276
10. Irán – 276
11. Nemecko – 270
12. Saudská Arábia – 254

Krajiny rozšíreného zoskupenia BRICS spolu spotrebujú 6 732 miliónov ton ropného ekvivalentu ročne, čo predstavuje viac ako 46 % celosvetovej spotreby. To je naozaj veľa. Pre porovnanie, na krajiny G7 pripadá len 3663 miliónov ton ropného ekvivalentu – teda niečo vyše 25 %.

Rozšírený BRICS bude zároveň kontrolovať 80 percent svetovej produkcie ropy

Po pripojení Saudskej Arábie, Spojených arabských emirátov a Iránu k BRICS bude únia schopná kontrolovať leví podiel svetovej produkcie čierneho zlata.

Reklama

To isté platí aj pre dramatický rast HDP nových krajín BRICS. Bude predstavovať 30 % svetového HDP a presiahne 30 biliónov dolárov.

 

Prečítajte si tiež:

 

 

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:47

Maďarské protiteroristické centrum (TEK) v reakcii na otázku servera 24.hu, či pre stredajší atentát na slovenského premiéra Roberta Fica na Slovensku sprísnia ochranu predsedu maďarskej vlády Viktora Orbána, uviedlo, že informácie týkajúce sa bezpečnosti premiéra nezverejňujú. Informuje o tom spravodajca TASR v Budapešti.

10:35

Španielska vláda nepovolí zakotviť pri španielskych brehoch žiadnemu plavidlu, ktoré nesie zbrane pre Izrael, uviedol v piatok španielsky minister zahraničných vecí José Manuel Albares.

To posledné, čo Blízky východ potrebuje, sú podľa Albaresa ďalšie zbrane. Španielsko podľa jeho slov vyvinie všetko úsilie na dosiahnutie mieru a uzná Palestínu ako samostatný štát.

10:28

Posledný kus pôdy v súkromnom vlastníctve na nórskom strategickom súostroví Svalbard v Arktíde je na predaj. Tento majetok pravdepodobne zláka Čínu, ale Nórsko sa ho nehodlá vzdať bez boja.

10:19

Miera nezamestnanosti vo Francúzsku zostala v 1. štvrťroku 2024 stabilná a už tretí kvartál v rade sa drží na úrovni 7,5 %. Oznámil to v piatok francúzsky štatistický úrad INSEE.

10:06

Spotrebiteľské ceny benzínov v 19. týždni výrazne zlacneli a dosiahli najnižšie hodnoty za posledných osem týždňov (od polovice marca). Pokles ceny zaznamenala aj nafta, ktorú motoristi nakupovali najvýhodnejšie za posledných 16 týždňov (od polovice januára). Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

09:57

Bezpečnostné záruky, ktoré Rusko predložilo Západu v decembri 2021, už nie sú aktuálne, uviedol v piatok námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Riabkov. Informovala o tom agentúra Reuters.

09:44

Francúzski policajti v piatok v meste Rouen na severe krajiny zabili ozbrojeného muža, ktorý chcel podpáliť tamojšiu synagógu. Informoval minister vnútra Gérald Darmanin na sociálnej sieti X.

09:32

Americká armáda oznámila, že v piatok začala do Pásma Gazy prúdiť humanitárna pomoc cez provizórne mólo. Cieľom je zvýšiť objem pomoci pre toto vojnou sužované palestínske územie.

09:22

Predseda slovenskej vlády Robert Fico bude chýbať v najdôležitejších mesiacoch. Nebude sa rozhodovať iba o poslancoch Európskeho parlamentu, tieto eurovoľby a voľby amerického prezidenta rozhodnú totiž o otázkach vojny a mieru. Vyhlásil to v piatok v pravidelnom rozhovore pre verejnoprávny rozhlas Kossuth Rádió maďarský premiér Viktor Orbán.

09:10

Severná Kórea v piatok vypálila najmenej jednu bližšie nešpecifikovanú balistickú raketu smerom k Japonskému moru, oznámila juhokórejská armáda.

Juhokórejská armáda bezprostredne neposkytla podrobnosti o strele ani o jej trajektórii.

09:01

Priemyselná produkcia v Číne v apríli 2024 vzrástla viac, ako sa očakávalo. To naznačuje, že zotavovanie masívneho výrobného sektora je na dobrej ceste vďaka zvýšenej podpore vlády.

08:50

Národná kriminálna agentúra (NAKA) prehľadávala byt atentátnika, ktorý postrelil premiéra Roberta Fica.

Elitní policajti prišli v piatok skoro ráno do bytovky v Leviciach, kde Juraj Cintula býval spolu s manželkou. Lynx komando priviezlo na miesto aj samotného strelca z Handlovej. Zdržali sa tam niekoľko hodín, informuje Markíza.

08:47

Stovky ľudí žijúcich blízko vybuchujúcej sopky Ibu na východe Indonézie evakuovali, informovali v piatok tamojšie úrady. Dôvodom je zvýšenie pohotovosti na najvyšší stupeň.

08:32

Stav premiéra Roberta Fica po atentáte je naďalej veľmi vážny. Peter Pellegrini s ním mohol na chvíľu hovoriť, ale stále nie je mimo ohrozenia života.

Leží na oddelení ARO v nemocnici v Banskej Bystrici. Najbližšie hodiny a dni budú kľúčové.

V pondelok (20. 5.) zasadne v nemocnici konzílium a rozhodne, ako bude pokračovať liečba Roberta Fica.

Brífing zvoleného prezidenta Petra Pellegriniho po návšteve predsedu vlády v banskobystrickej nemocnici
Na snímke novozvolený prezident SR Peter Pellegrini
08:29

Ceny ropy sa v piatok ráno zvýšili len mierne. Komodita však smeruje k zisku aj za celý týždeň, keďže slabší dolár, pokles zásob v USA a vyššie stimuly v Číne podporili nádeje na zlepšenie dopytu.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke labuť s mláďatami pláva na rybníku v Bushy Parku v Dubline

Autor: TASR/AP-Brian Lawless

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Gustáv Murín

Marek Brna

Andrej Sablič

Marián Tkáč

Ivan Štubňa

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali