Príhovor Putina pri slávnostnom stretnutí so Žilinkom a ostatnými prokurátormi

Príhovor Putina pri slávnostnom stretnutí so Žilinkom a ostatnými prokurátormi

Bratislava 13. januára 2022 (HSP/Foto:TASR/AP-Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin)

 

Stretnutie pri príležitosti 300. výročia založenia prokuratúry v Rusku. Vladimír Putin sa zúčastnil na slávnostnom stretnutí pri príležitosti 300. výročia založenia prokuratúry v Rusku, kam šiel za kriku slovenských vládnych predstaviteľov aj slovenský generálny prokurátor Maroš Žilinka

Vladimir Putin
Na snímke ruský prezident Vladimir Putin

V rámci stretnutia sa ruský prezident k účastníkom slávnosti prihovoril nasledovnými slovami: 

Reklama

“Pán Krasnov, kolegovia, priatelia, súčasní pracovníci a veteráni prokuratúry,

Dnes [12. januára 2022] oslavujeme významnú historickú udalosť – 300. výročie vytvorenia prokuratúry v Rusku.

Reklama

Blahoželám vám k dosiahnutiu takého významného míľnika a želám vám všetko najlepšie k vášmu  profesionálnemu sviatku. Rád by som uviedol najláskavejšie slová každému, kto považuje službu zákona a vlasti za záležitosť života a údelu, každému, kto aj naďalej slúži ľuďom počas tohto sviatku, aby reagoval na porušenie zákona a poriadku, aby sa zúčastnil súdnych pojednávaní , ktoré chránia záujmy ľudí, celej našej spoločnosti.

Do ruského štátneho systému bol v roku 1722 pridaný, bez preháňania, naozaj veľmi dôležitý a významný orgán. Najvyšším kontrolným orgánom v krajine sa stala prokuratúra, ktorú vytvoril Peter Veľký.  Peter Veľký nariadil v jednom zo svojich výnosov „prísne dohliadanie“ a tieto slová určovali podstatu a samotnú povahu práce prokurátora.

Úloha prokuratúry naďalej rástla za čias Kataríny Veľkej a potom počas reforiem Alexandra II.  Bolo to úplne opodstatnené, pretože prokuratúra pracovala primeraným spôsobom;  prokurátori monitorovali prácu popredných štátnych inštitúcií, chránili záujmy štátnej pokladnice a podporovali stíhanie na súde.  Nie je možné si predstaviť vývoj ruských zákonov a celého súdneho systému bez ich prispenia.

Mená Pavla Jagužinského, Alexandra Vjazemského, Dmitrija Daškova a ďalších, sa zapísali do histórie Ruska ako prominentní vodcovia prokuratúry, stanovujú vysoké štandardy pre mnohé budúce generácie zamestnancov úradu.

Pamätáme si tiež, že aj po revolučných otrasoch v 20. storočí a počas tragického obdobia masívnych represií, si najlepší pracovníci prokuratúry zachovali svoju profesionálnu česť a dobré meno.  Zdieľali najťažšie skúšky s mnohými našimi ľuďmi, s mnohými občanmi, so všetkými ľuďmi v Rusku.

Reklama

Preto od vás tak isto očakávam, že budete svoje úlohy riešiť ešte rýchlejšie a kompetentnejšie a dúfam, že sa budete vždy riadiť poriadkom a spravodlivosťou, snahou o ochranu ľudí, ich práv, slobôd a legitímnych záujmov, a že toto bude slúžiť ako vaša hlavná hodnota.

V tejto súvislosti by som rád poznamenal, že prokurátori by pri svojej práci mali v prvom rade uprednostňovať sťažnosti ľudí a riešenie problémov, ktoré ich najviac trápia.  Minulý rok ľudia podali na prokuratúru približne päť miliónov sťažností, čo znamená, že môžu vidieť a oceniť vaše úsilie a je dôležité, aby ste dokázali vašu dôveryhodnosť.

V prvom rade je potrebné rýchlo a pozorne reagovať na akékoľvek zásahy do sociálnych práv občanov, zabezpečiť včasné a úplné platby, požadované dávky, kompenzácie a podobne, aby ľudia dostali kvalitnú zdravotnú starostlivosť.  V prvom rade sa to, samozrejme, týka ľudí so zdravotným postihnutím a dôchodcov, osirelých detí, znevýhodnených rodín a ľudí s mnohými deťmi.

Úsilie bojovať proti korupcii, extrémizmu a iným zločinom je jednou z vašich prioritných úloh.  Samotné orgány činné v trestnom konaní majú koordinovať kroky všetkých orgánov činných v trestnom konaní v boji proti hrozbe trestného činu a je potrebné účinnejšie využívať vaše rozsiahle právomoci vo všetkých fázach, od prevencie a odhaľovania trestnej činnosti až po obžalobu obžalovaných  súdna sieň.  Mali by ste konať obratne, pevne a dôsledne.

Je potrebné dôkladnejšie monitorovať dodržiavanie zákonov vo väzniciach a nápravných zariadeniach.  Táto práca by sa mala vykonávať v spolupráci s inými štátnymi agentúrami a verejnými organizáciami a organizáciami na ochranu ľudských práv.

Reklama

Ďalšou dôležitou úlohou je ochrana práv podnikateľov.  O tejto záležitosti často diskutujeme a dá sa dokonca povedať, že o nej diskutujeme neustále.  Za posledných 13 rokov, od prijatia zákona o štátnej kontrole, zbavil dohľad prokurátorov firmy miliónov neoprávnených kontrol.  Nemali by ste zaspať na vavrínoch a mali by ste túto prácu zintenzívniť a pokračovať v nej.  Do veľkej miery od toho závisí obchodná a investičná klíma, ako aj celkový úspešný a dynamický rozvoj národnej ekonomiky.

Ekológia, ochrana životného prostredia, predovšetkým prísne dodržiavanie moderných štandardov v tejto oblasti by mali byť trvalo stredobodom pozornosti.

Doplním, že v lete 2021 boli generálnej prokuratúre udelené nové dôležité právomoci. Mám na mysli zastupovanie našej krajiny v medzištátnych orgánoch, zahraničných a medzinárodných súdoch a arbitrážnych súdoch.  V skutočnosti to vytvára ďalšie mechanizmy na ochranu záujmov Ruska a práv našich občanov.  Vážne očakávam, že prokurátori budú túto prácu vykonávať na najvyššej profesionálnej úrovni.

A, samozrejme, vo všetkých kľúčových oblastiach by mal mať dozor prokurátora preventívny charakter.  Povedal som to pri mnohých príležitostiach a chcem to ešte raz zdôrazniť: je dôležité nielen zastaviť akékoľvek porušovanie zákona, ale aj odhaliť systémové problémy – je to tiež jeden zo spôsobov, ako zvýšiť efektívnosť vašej práce.

 

Priatelia,

Tri storočia trvajúca cesta našej prokuratúry je históriou ochrany štátnosti, služby zákonu a spoločnosti a štát bude zo svojej strany venovať najvážnejšiu pozornosť podpore a rozvoju systému prokuratúry,  zlepšiť právny rámec vašej činnosti a zvýšiť technický, informačný a analýzny potenciál a samozrejme aj potenciál ľudských zdrojov.

Vždy, aj v najostrejších zlomoch v dejinách, sa najlepší zamestnanci prokuratúry vyznačovali objektívnosťou a nezávislosťou, zodpovednosťou a osobnou integritou.  V tento výnimočný deň chcem poďakovať veteránom, ktorí verne slúžili zákonu a našej krajine, a vyjadriť vďaku celému zboru prokuratúry v Rusku za nájdenie zodpovedných riešení vážnych problémov, ktorým naša krajina čelí.

Som si istý vašou profesionalitou a tým, že svojou oddanou prácou a úspechmi napíšete nové pozoruhodné stránky histórie ruskej prokuratúry.

Prajem vám veľa úspechov a blahoželám vám k vášmu sviatku.”

Medzi prítomnými hosťami na tomto slávnostnom podujatí bol aj slovenský generálny prokurátor Maroš Žilinka.

Reklama

Andrea Lopatková

 

 

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali