Prezidentka Zuzana Čaputová dnes podpisovala novely zákonov, odobrila legislatívu o genetických technológiách a GMO

Prezidentka Zuzana Čaputová dnes podpisovala novely zákonov, odobrila legislatívu o genetických technológiách a GMO

Bratislava 15. apríla 2021 (TASR/HSP/Foto:Facebook-Zuzana Čaputová)

 

Prezidentka Zuzana Čaputová dnes podpísala novelu zákona o zdravotnom poistení. Zdravotná poisťovňa bude mať po novom povinnosť oznámiť Ústrediu práce, sociálnych vecí a rodiny, pokiaľ dieťaťu zanikla dohoda o poskytovaní starostlivosti pediatrom a zároveň sa nezačala starostlivosť iného pediatra. Vyplýva to z novely zákona o zdravotnom poistení upravujúcej aj zákon o poisťovníctve

Zuzana Čaputová
Prezidentka SR Zuzana Čaputová

TASR o tom informoval hovorca hlavy štátu Martin Strižinec. Novela má zabezpečiť monitorovanie starostlivosti o dieťa zo strany pediatrov.

Reklama

Ústredie práce bude musieť po novom doručiť toto oznámenie orgánu sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately. Zamestnanec orgánu sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately bude môcť preveriť, či dieťa môže byť vystavené ohrozeniu života, zdravia či neľudskému alebo zlému zaobchádzaniu. Oznamovacia povinnosť poisťovne sa má týkať dieťaťa do šiestich rokov. Poslanci novou legislatívou reagujú na tragický prípad osemmesačnej Lucky, ktorej telo vykopala polícia v máji 2020 na dvore rodinného domu v Nových Zámkoch. Dieťa nechýbalo desať mesiacov lekárom ani úradom.

Dieťa má právo na zdravotnú starostlivosť pediatra. Nie je prípustné, aby ju stratilo napríklad v prípade, keď sa jeho rodičia presťahujú do iného okresu a tento fakt lekárovi nenahlásia. Tých najzraniteľnejších, ktorí o svojom osude nerozhodujú, musíme efektívne chrániť. Najmä ak neprihlásením dieťaťa k novému pediatrovi chce ten, kto sa o dieťa má osobne starať, zakryť neľudské alebo zlé zaobchádzanie s dieťaťom,” uviedla predkladateľka návrhu, poslankyňa Katarína Hatráková (OĽANO).

Reklama

Predkladatelia vysvetlili, že prehliadky sú v rámci zdravotnej starostlivosti povinné nielen pre rodičov detí, ale aj lekárov. Pediatri si vedú presnú evidenciu a upozorňujú rodičov, keď majú s dieťaťom prísť. Ak neprídu napríklad na očkovanie, lekári rodičov kontaktujú, zisťujú dôvody. V medializovanom prípade však mala detská lekárka dať matke zdravotnú dokumentáciu po tom, ako uviedla, že chce zmeniť lekára. Rodinu za predchádzajúce mesiace nekontaktovali ani zo sociálneho úradu.

Nová legislatíva má byť účinná od 1. júna.

 

Prezidentka odobrila novelu zákona o hlavnom meste

Prezidentka SR Zuzana Čaputová vo štvrtok podpísala novelu zákona o hlavnom meste. TASR o tom informoval jej hovorca Martin Strižinec. Bratislava a jej mestské časti budú môcť po novom zmluvne spolupracovať pri odťahovaní vozidiel. Poveriť by tým mohli aj firmu, ktorú založilo hlavné mesto či niektorá z mestských častí. Vylúčiť sa tak má možnosť, aby sa na odťahovaní vozidiel, ktoré je vnímané ako výkon verejnej moci, podieľali súkromné subjekty.

Autá v hlavnom meste do februára odťahoval mestský Dopravný podnik Bratislava (DPB), a to z ciest prvej a druhej triedy v správe magistrátu. Nedoriešené sú však cesty tretej a štvrtej triedy v správe mestských častí, na ktorých odtiahnutie vozidla nemôže nariadiť hlavné mesto, respektíve ním poverená mestská polícia, pretože nie je správcom komunikácie.

Reklama

Ani DPB ho nemôže vykonať, lebo nie je subjektom zriadeným alebo založeným mestskou časťou. Podľa aktuálnej rozhodovacej praxe všeobecných súdov môže nariadiť odtiahnutie vozidiel na cestách tretej a štvrtej triedy len ich správca, teda mestská časť, a vykonať ho môže len mestská časť, alebo osoba založená alebo zriadená mestskou časťou na účel správy miestnych komunikácií,” vysvetlili autori novely.

Znamená to, že každá mestská časť má mať k dispozícii odťahové vozidlo a vykonávať odtiahnutie vozidiel sama, prípadne prostredníctvom svojej organizácie či firmy, v ktorej má 100-percentnú majetkovú účasť. Tento stav je podľa poslancov nevyhovujúci a cieľom návrhu zákona je ho zmeniť. Novou legislatívou sa má zároveň obmedziť poverenie odťahovať autá v Bratislave len na takú firmu, v ktorej má výlučnú majetkovú účasť hlavné mesto alebo jeho mestské časti.

Tým sa vylúči možnosť, aby sa na odťahovaní vozidiel, ktoré je výkonom verejnej moci, podieľali súkromné subjekty,” ozrejmili.

Od februára začala pre mesto Bratislava zabezpečovať odťahovú službu mestská obnovená firma Mestský parkovací systém na cestách v správe magistrátu. Túto činnosť prebrala po DPB. Parlamentní poslanci pripomínali, že prijatím novely by mohli mesto a mestské časti zmluvne spolupracovať, prípadne sa mestské časti môžu zapojiť aj majetkovo. Vytvoriť sa tak má bezproblémová odťahová služba na celom území Bratislavy ako jedna z podstatných súčastí celomestskej parkovacej politiky, ktorú mesto plánuje v prvých zónach spustiť na jeseň.

Právna úprava má byť účinná od 1. mája.

Reklama

 

Prezidentka dala zelenú novele zákona o štátnej štatistike

Prezidentka SR Zuzana Čaputová vo štvrtok podpísala novelu zákona o štátnej štatistike. TASR o tom informoval hovorca hlavy štátu Martin Strižinec. Z novely vyplýva, že na zabezpečenie a koordináciu úloh vyplývajúcich z úloh štátnej štatistiky a európskej štatistiky na vnútroštátnej úrovni sa má vytvoriť jednotný informačný systém (JIS) štátnej štatistiky, ktorý je výsledkom rozvoja existujúceho štatistického informačného systému.

JIS má dynamizovať procesy súvisiace s plánovaním štatistických činností, prepojením štatistických zisťovaní s tvorbou štatistických produktov či štandardizáciou integračných nástrojov.

Novela takisto ráta s kreovaním nového poradného orgánu predsedu štatistického úradu – koordinačnou radou pre štátnu štatistiku ako jedného z nástrojov na koordináciu vykonávania úloh štátnej štatistiky zodpovednými orgánmi.

Legislatívna úprava sa tiež zamerala na spresnenie pojmov a definícií i úpravu procesov štatistických zisťovaní vyplývajúcich z podnetov aplikačnej praxe, rovnako i na úpravu pôsobnosti zákona v prípade vymedzenia subjektov, ktoré vykonávajú štátnu štatistiku.

Zákon má byť účinný od 1. mája, pričom pri vybraných ustanoveniach, ktoré si vyžadujú implementáciu reformných opatrení orgánmi vykonávajúcimi štátnu štatistiku, má byť účinnosť od 1. januára 2024.

 

Prezidentka odobrila legislatívu o genetických technológiách a GMO

Prezidentka SR Zuzana Čaputová vo štvrtok odobrila novú legislatívu prinášajúcu zmeny v zákone o používaní genetických technológií a geneticky modifikovaných organizmov (GMO) a v zákone o pestovaní geneticky modifikovaných rastlín v poľnohospodárskej výrobe. TASR o tom informoval hovorca prezidentky Martin Strižinec. Ide o transpozíciu smernice Európskeho parlamentu a Rady EÚ z marca 2015. Týka sa možnosti členských štátov obmedziť alebo zakázať pestovanie GMO na ich území.

Preberaná smernica obsahuje dva postupy obmedzenia alebo zákazu. Prvý je podľa slov predkladateľov formálny časovo obmedzený postup vo fáze rozhodovania o vydaní súhlasu na úrovni EÚ po štádiu vydania hodnotiacej správy alebo stanoviska Európskym úradom pre bezpečnosť potravín. Vtedy by mohlo Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR požiadať prostredníctvom Komisie žiadateľa o vydanie súhlasu na uvedenie na trh konkrétneho geneticky modifikovaného organizmu na účely pestovania, o úpravu geografického rozsahu jeho žiadosti a vyňatie územia SR.

Druhý postup na obmedzenie alebo zákaz pestovania sa vzťahuje na už povolený geneticky modifikovaný organizmus na účel pestovania. Musí byť odôvodnený, primeraný a nediskriminačný a založený na závažných dôvodoch súvisiacich s cieľmi politiky životného prostredia, územným plánovaním, využívaním pôdy, sociálno-ekonomickými vplyvmi, dôvodmi predchádzania prítomnosti geneticky modifikovaného materiálu v iných produktoch bez toho, aby boli dotknuté opatrenia koexistencie, cieľmi poľnohospodárskej politiky a verejnou politikou.

Reklama

Nová legislatíva tiež hovorí, že opatrenia založené na základe dôvodov verejnej politiky nemôžu byť použité samostatne a musia byť prijaté aj na základe iných vymenovaných dôvodov a opatrenia nesmú byť v žiadnom prípade v rozpore s posúdením environmentálnych rizík. Druhý odôvodnený postup sa navrhuje vykonávať na národnej úrovni nariadením vlády SR.

S cieľom zníženia administratívnej záťaže sa má odstrániť predkladanie listín, údaje z ktorých môže správny orgán získať z informačných systémov verejnej správy. Upraviť sa majú aj ustanovenia o preukazovaní bezúhonnosti zahraničnej osoby. Odstrániť sa majú aj zistené nedostatky v úprave konaní o vydanie rozhodnutí na používanie genetických technológií a GMO.

Transpozícia smernice je pre členské štáty dobrovoľná a lehota na transpozíciu smernice sa neustanovila.

Nová legislatíva má byť účinná dňom vyhlásenia.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:43

Stavba diaľničného úseku pri Ružomberku v súčasnosti postupuje veľmi rýchlo. Všetky náročné úseky a problémy sú vyriešené. Zhodnotil to minister dopravy Jozef Ráž (nominant Smeru-SD).

Vo finálnom štádiu výstavby je podľa ministra aj tunel Čebrať. Ráž opätovne potvrdil, že obchvat plánujú odovzdať do užívania motoristom v roku 2025.

12:42

Vojna na Ukrajine, ale aj efekty uťahovania menových podmienok na viacerých významných exportných trhoch slovenských priemyselníkov by mali stále nahlodávať kondíciu viacerých odvetví slovenského priemyslu.

Výhľad priemyslu SR na nadchádzajúce mesiace teda naďalej nie je optimistický. Uviedol to analytik UniCredit Bank Czech Ľubomír Koršňák v komentári k údajom o marcovej priemyselnej produkcii, ktoré zverejnil Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

ŠÚ SR v piatok informoval, že priemyselná produkcia SR v marci 2024 medziročne poklesla o 6,9 %.

12:41

Počet štátnych úradníkov narástol v minulom roku o 567 miest. Mzdové výdavky na nich predstavujú 750 miliónov eur. Upozornil na to v piatok poslanec Národnej rady (NR) SR za SaS Vladimír Ledecký na tlačovej konferencii. Poslanec NR SR za SaS Marián Viskupič sa zas obáva, že prijaté výdavkové limity budú len sľubom.

12:37

Financovaniu železničnej infraštruktúry by mohlo pomôcť zriadenie fondu na financovanie dopravnej infraštruktúry po vzore Českej republiky. Navrhuje to Asociácia železničných dopravcov (AROS), podľa ktorej je súčasný stav financovania do budúcna neudržateľný a neumožňuje zabezpečiť dlhodobé plánovanie a udržateľný rozvoj železničnej infraštruktúry.

Výkonný riaditeľ AROS Patrik Benka dodal, že riešením by mohlo byť zriadenie fondu na financovanie dopravnej infraštruktúry.

12:34

Čína je rozhodne proti zneužívaniu nástrojov na kontrolu exportu, ako sú nové reštrikcie USA proti čínskym firmám. Uviedol to v piatok hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí po tom, čo USA pridali 37 čínskych firiem na tzv. čiernu listinu pre obavy o národnú bezpečnosť. Informovali agentúry AFP a Reuters.

Zaradenie čínskych spoločností na čiernu listinu bráni americkým firmám uzatvárať s nimi kontrakty a dodávať im komponenty bez špeciálnej licencie, ktorú je ťažké získať.

12:33

Ratingová agentúra Fitch vo štvrtok (9. 5.) varovala, že potenciálne druhé funkčné obdobie Donalda Trumpa vo funkcii prezidenta USA by mohlo viesť k zníženiu domácej aj celosvetovej produkcie a utlmenému ekonomickému rastu.

Trump avizuje možné zvýšenie ciel pre dovoz z Číny až o 60 % a plošné clo vo výške 10 % na všetok dovoz do USA, uviedla Fitch vo svojej správe.

12:30

Poľský premiér Donald Tusk ohlásil v piatok zmeny vo svojom vládnom kabinete. Výmena sa týka štyroch ministrov, a to vrátane šéfov rezortu vnútra či kultúry, ktorí kandidujú v júnových voľbách do Európskeho parlamentu. Informovali agentúry AP a PAP.

Reorganizácia je vnímaná aj ako príležitosť na prílev novej energie do Tuskovej vlády, ktorá sa svojho mandátu ujala v decembri a následne pristúpila k zásadným reformám v mnohých oblastiach vrátane justície a médií, približuje AP.

12:13

Kostarika sa nedávno pridala k latinskoamerickým krajinám, ktoré pre veľké sucho zavádzajú prídely energií s platnosťou od pondelka na neurčito. Kostarické úrady vo štvrtok ohlásili, že obmedzia prístup k elektrickej energii, ktorú krajina získava najmä z hydroelektrární. Informovala agentúra AFP.

12:11

Najmenej 61 ľudí prišlo v Thajsku od začiatku roka o život v dôsledku horúčav. Oznámilo to v piatok tamojšie ministerstvo zdravotníctva, informuje agentúra AFP.

10:17

Netanjahu dal jasne najavo, že Izrael sa nevzdá operácie v Rafahu kvôli obmedzeniu vojenských dodávok zo strany USA.

“Ak budeme musieť bojovať sami, budeme bojovať sami. Už som povedal, že ak budeme musieť, budeme bojovať zubami nechtami. Ale my máme oveľa viac ako nechty a s našou húževnatosťou a s Božou pomocou zvíťazíme. Pred 76 rokmi, vo vojne za nezávislosť, nás bolo málo a našich nepriateľov bolo veľa. Nemali sme žiadne zbrane. Na Izrael bolo uvalené zbrojné embargo. Ale vďaka veľkej statočnosti, hrdinstvu a jednote medzi nami sme zvíťazili,” – povedal predseda izraelskej vlády vo videoposolstve.

10:04

Olympijský oheň v deň otvorenia letných olympijských hier bude podľa radnice niesť ulicami Paríža drag queen Minima Geste.

“Potvrdzujem jej plnú podporu. Zopakujem: som hrdá, a áno, Paríž je hrdý na to, že pochodeň a hodnoty mieru ponesie drag queen,” povedala parížska starostka.

09:49

 


 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke výstava Orchidey - skvosty v ríši rastlín v Botanickej záhrade Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach

Autor: TASR – František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali