Prezidentka vymenovala nového ministra školstva Jána Horeckého

Prezidentka vymenovala nového ministra školstva Jána Horeckého

Bratislava 4. októbra 2022 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)

 

Prezidentka SR Zuzana Čaputová v utorok v Prezidentskom paláci vymenovala nového ministra školstva, vedy, výskumu a športu SR Jána Horeckého. Doteraz bol vedením rezortu školstva dočasne poverený premiér Eduard Heger (OĽANO)

Zuzana Čaputová Ján Horecký
Na snímke sprava prezidentka SR Zuzana Čaputová a nový minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Ján Horecký

Horecký pôsobil ako učiteľ matematiky a geografie. Na pozíciu riaditeľa bratislavskej Spojenej školy sv. Františka z Assisi nastúpil v máji 2008, viedol ju do júla 2020. Manažérske schopnosti v oblasti školstva zúročil aj ako prezident Združenia katolíckych škôl Slovenska (ZKŠS), ktorým bol v rokoch 2011 – 2019. V januári 2021 sa stal manažérom siete škôl Felix.

Reklama

Ministri za SaS podali demisie po tom, ako koaliční partneri počas vládnej krízy nenaplnili ich požiadavku na odchod lídra OĽANO Igora Matoviča z vlády. Vládna kríza sa vyostrila pre pretrvávajúce nezhody Matoviča a predsedu SaS Richarda Sulíka.

Nových ministrov hospodárstva, spravodlivosti aj zahraničných vecí a európskych záležitostí vymenovala Čaputová 12. septembra. Kandidát na post šéfa rezortu školstva v tom čase nebol ešte v rámci koalície dohodnutý, vedením bol preto dočasne poverený premiér.

Reklama

 

Prezidentka:Od Horeckého sa očakáva najmä riešenie energetickej krízy na školách

Ministerstvo školstva si bude vyžadovať riešenie problémov, ktoré neznesú odklad. Od nového šéfa rezortu školstva Jána Horeckého sa v prvom rade očakávajú odpovede na existenčné otázky škôl spojené s energetickou krízou. Uviedla to prezidentka SR Zuzana Čaputová v príhovore pri jeho menovaní.

Poukázala na to, že regionálne školy avizovali vážne problémy s platením rastúcich cien energií, vysoké školy chcú zastaviť vyučovania na deň študentstva a reformy z plánu obnovy sú v neistote.

„Celá spoločnosť sa zhodujeme na tom, že si nemôžeme dovoliť zavreté školy a ďalšiu absenciu výučby,“ apelovala prezidentka.

Spomenula tiež dosiahnutie reformných míľnikov z plánu obnovy.

Reklama

„Do konca roka 2022 musia byť naplnené zmeny v predškolskom vzdelávaní. Rovnako je potrebné prijať legislatívne úpravy k zavedeniu a financovaniu podporných opatrení vo výchove a vzdelávaní, ktoré sa týkajú detí s postihom,“ povedala Čaputová.

Slovensko tiež podľa nej potrebuje pokračovanie rozbehnutých reforiem, najmä dotiahnutie reformy vysokých škôl, dlhoočakávanú kurikulárnu reformu alebo desegregáciu rómskych detí vo vzdelávaní.

„Čaká sa od vás veľmi veľa za krátky čas. Pri našom rozhovore ste mi povedali, že to vnímate podobne. A dodali ste ešte jednu sympatickú vec – že ste si vedomý svojich limitov a potreby obklopiť sa odborníkmi, ktorí vám pomôžu riadiť taký široký a zložitý rezort,“ podotkla hlava štátu vo svojom príhovore.

Lídri trojkoalície hľadali za ministra školstva „konzervatívne orientovaného odborníka“. Toto kritérium koaličných lídrov podľa Čaputovej Horecký spĺňa.

„Vymenovaním za ministra však prestávate byť manažér jednej siete škôl s jasne vyhraneným svetonázorom,“ podotkla.

Reklama

Prezidentka skonštatovala, že z Horeckého sa stáva verejný činiteľ, od ktorého budú mať rôzne segmenty spoločnosti veľké očakávania, ale to najväčšie očakávanie, ktoré musí žiadať od seba, je zostať vecný a férový.

„Veľmi oceňujem, keď ste mi v osobnom rozhovore potvrdili, že rozhodne nepôjdete cestou rozdeľovania. Brázdy v našej spoločnosti sú hlboké a vo vláde potrebujeme tých, ktorí chcú stavať mosty, nie tých, ktorí ich pália,“ uviedla.

 

Príhovor prezidentky SR po vymenovaní ministra školstva Jána Horeckého

Vážený pán predseda NR SR, vážený pán predseda vlády SR, vážený pán minister školstva, vedy, výskumu a športu SR, vážení prítomní, týmto menovacím aktom zapĺňame posledné neobsadené miesto v menšinovej vláde troch koaličných strán. Slovo posledné samozrejme nezodpovedná dôležitosti rezortu, akým je ministerstvo školstva v rozbehnutom školskom roku a pri množstve problémov.

Sme v situácii, keď regionálne školy avizovali vážne problémy s platením rastúcich cien energií, vysoké školy avizovali zastavenie vyučovania na deň študentstva a reformy z Plánu obnovy sú v neistote.

Vážený pán minister, stojíte tu dnes preto, aby sa to rýchlo zmenilo. Čaká sa od vás veľmi veľa za krátky čas. Pri našom včerajšom rozhovore ste mi povedali, že to vnímate podobne. A dodali ste ešte jednu sympatickú vec – že ste si vedomý svojich limitov a potreby obklopiť sa odborníkmi, ktorí vám pomôžu riadiť tak široký a zložitý rezort.

Keď lídri trojkoalície hľadali nominanta na ministra školstva, niektorí z nich vyslovili požiadavku, aby to bol „konzervatívne orientovaný odborník.“ Toto kritérium koaličných lídrov spĺňate.

Vymenovaním za ministra však prestávate byť manažér jednej siete škôl s jasne vyhraneným svetonázorom. Stávate sa verejným činiteľom, od ktorého budú mať rôzne segmenty spoločnosti veľké očakávania a to najväčšie očakávanie, ktoré musíte žiadať od seba, je zostať vecný a férový.

Každé vaše slovo bude pod drobnohľadom verejnej mienky. Veľmi oceňujem, keď ste mi v osobnom rozhovore potvrdili, že rozhodne nepôjdete cestou rozdeľovania. Brázdy v našej spoločnosti sú hlboké a vo vláde potrebujeme tých, čo chcú stavať mosty, nie tých, čo ich pália.
Rezort, na ktorý nastupujete, si bude vyžadovať riešenie problémov, ktoré neznesú odklad.

Na prvom mieste sa od vás očakávajú odpovede na existenčné otázky škôl spojené s energetickou krízou. Celá spoločnosť sa zhodujeme na tom, že si nemôžeme dovoliť zavreté školy a ďalšiu absenciu výučby.

Reklama

Potrebujeme dosiahnuť reformné míľniky z Plánu obnovy. Do konca roka 2022 musia byť naplnené zmeny v predškolskom vzdelávaní. Rovnako je potrebné prijať legislatívne úpravy k zavedeniu a financovaniu podporných opatrení vo výchove a vzdelávaní, ktoré sa týkajú detí s postihom.

Potrebujeme tiež pokračovanie rozbehnutých reforiem, mám na mysli najmä dotiahnutie reformy vysokých škôl, dlho očakávanú kurikulárnu reformu alebo desegregáciu rómskych detí vo vzdelávaní. Za každou z týchto reforiem je množstvo práce, ktoré, verím, že využijete na ich úspešné zavŕšenie.

Vážený pán minister, bez ohľadu na to, koľko času budete mať k dispozícii, želám vám, aby ste udržali reformné tempo a aby ste vo vašej novej pozícii zažili úspech.

Váš úspech bude totiž úspechom našich detí, rodičov, učiteľov aj nepedagogických zamestnancov škôl.“

 

Reklama
Ján Horecký: Mojím veľkým cieľom je, aby školstvo nepripomínalo charterový let

Cieľom nového ministra školstva, vedy, výskumu a športu SR Jána Horeckého je, aby školstvo nepripomínalo charterový let. Uviedol to počas utorkovej tlačovej konferencie po jeho vymenovaní do funkcie prezidentkou SR Zuzanou Čaputovou s tým, že pre budúcnosť Slovenska potrebujeme teraz prvotriedne školstvo, čo sa týka podmienok, obsahu a foriem vzdelávania, ale aj výsledkov.

Horecký uviedol, že sú veci, ktoré musí riešiť bezodkladne, ide najmä o zvýšené prevádzkové náklady škôl za energie.

„Budeme to musieť dosledovať,“ povedal s tým, že bude potrebné previesť školy cez túto krízu.

Poukázal tiež na to, že škola má potenciál byť skvelým miestom pre život a prácu. Tvrdí, že chce, aby sa deti tešili do školy.

„Aby učitelia mohli byť hrdí nielen na svoje povolanie, ale aj na výsledky svojich žiakov a ich ďalší naplnený život,“ povedal nový šéf rezortu školstva.

Reklama

Poukázal aj na ďalšie priority, ide najmä o ciele plánu obnovy či kurikulárnu reformu. Spomenul aj vysokoškolskú reformu, ktorú je podľa jeho slov potrebné dotiahnuť do konca.

Horecký povedal, že sa rád stretne s bývalým ministrom školstva Branislavom Gröhlingom (SaS). Predseda vlády Eduard Heger (OĽANO) uviedol, že nový šéf rezortu školstva bude mať jeho plnú podporu, tú mal podľa jeho slov aj bývalý minister školstva Gröhling. Poukázal na to, že vzdelávanie, ale aj zdravotníctvo sú prioritou tejto vlády.

Heger poznamenal, že na uvoľnený post šéfa rezortu školstva nehľadal pravičiara, ľavičiara, konzervatívca ani liberála, ale hľadal odborníka. Poukázal na jeho dlhoročné pôsobenie v oblasti školstva, označil ho aj za inovátora.

„Je to nespochybniteľný odborník s viac ako 20-ročnou skúsenosťou v školstve,“ uviedol premiér.

Poukázal na to, že je aj skúseným manažérom.

„Som rád, že tento človek zasadne na stoličku rezortu školstva,“ povedal.

Zároveň poďakoval za prácu aj bývalým štátnym tajomníkom.

Reklama

Konkrétne mená nových štátnych tajomníkov rezortu školstva zatiaľ nekonkretizoval. Heger i Horecký potvrdili, že by mohli byť vymenovaní vládou čo najskôr.

Prezidentka Čaputová v utorok v Prezidentskom paláci vymenovala nového ministra školstva, vedy, výskumu a športu SR Jána Horeckého. Doteraz bol vedením rezortu školstva dočasne poverený premiér Heger.

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:24

Ministri zahraničných vecí EÚ v pondelok jednomyseľne schválili sankcie proti židovským osadníkom, ktorí sa dopúšťajú násilností voči Palestínčanom na západnom brehu Jordánu.

Včera 20:23

Holandská polícia v pondelok varovala pred rapídne sa zvyšujúcim množstvom detskej pornografie, ktorú vytvára umelá inteligencia (AI). Koordinátor holandskej polície pre boj s detskou pornografiou Ben van Mierlo uviedol, že je veľmi jednoduché využívať umelú inteligenciu na vytvorenie tohto typu materiálov. Zatiaľ predstavuje len malé percento takýchto prípadov, ktoré však rapídne stúpa.

Včera 20:22

Vo veku 93 rokov zomrel v pondelok americký astronaut Thomas P. Stafford. Bol veliteľom vesmírnej misie Apollo 10, ktorá bola generálnou skúškou pred prvým pristátím americkej posádky na Mesiaci.

Včera 20:20

Z nominácie slovenskej futbalovej reprezentácie na prípravné zápasy s Rakúskom a v Nórsku vypadli štyria hráči. Pre zdravotné problémy nebudú trénerovi Francescovi Calzonovi k dispozícii Róbert Polievka, Denis Vavro, Ivan Schranz ani Ľubomír Šatka. Kouč SR donominoval obrancu Spartaka Trnava Sebastiana Kóšu a Mareka Kristiána Bartoša z Podbrezovej.

Včera 20:18

Slovenské futsalistky zaznamenali v záverečnom zápase na medzinárodnom turnaji v srbskom meste Vrnjačka Banja prvý triumf. V pondelok deklasovali domáci tím 10:1.

Včera 20:16

Slovenské futbalové reprezentantky neuspeli v úvodnom zápase 2. fázy kvalifikácie ME 2024 do 17 rokov. V pondelkovom stretnutí A1 skupiny v Hannoveri nestačili na rovesníčky z Francúzska 0:5. Češky remizovali s Nemkami 0:0.

Včera 20:10

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová sa prebojovala do hlavnej súťaže na turnaji WTA v Miami. Vo finálovom druhom kole kvalifikácie zdolala v pozícii nasadenej jednotky svoju krajanku Rebeccu Šramkovú 6:3, 3:6, 6:3. Vo vzájomnej bilancii vedie 3:1.

Včera 19:58

Biden povedal Netanjahuovi, že uskutočnenie rozsiahlej vojenskej operácie v Rafahu by bolo chybou.

Informoval o tom Biely dom.

Zároveň uviedli, že Netanjahu prijal Bidenov návrh vyslať do Washingtonu delegáciu, ktorá bude rokovať o plánoch vojenskej akcie v Rafahu.

Včera 19:52

Ceny ropy vzrástli v pondelok o viac než 1,5 %, pričom cena Brentu sa priblížila k hranici 87 USD za barel (159 litrov). Náladu na na trhoch ovplyvňuje nižší export zo Saudskej Arábie, plány Iraku svoj export obmedziť, ako aj útoky Ukrajiny na ruské ropné rafinérie.

Včera 19:51

Prezident USA Joe Biden a izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondelok spolu telefonovali a bol to ich prvý kontakt za vyše mesiaca, oznámil Biely dom.

Včera 19:34

Poľsko a Nemecko v rámci podpory Ukrajiny aktivujú 26. marca koalíciu zameranú na posilnenie kapacít v oblasti obrnenej techniky. Podľa Kosiniaka-Kamysza je táto tzv. tanková koalícia jednou z najdôležitejších, aké boli vytvorené na podporu Ukrajiny, pričom Poľsko a Nemecko sú spolulídrami tohto projektu zameraného predovšetkým na tzv. hlavné bojové tanky. Ako partneri sa k nemu prihlásili aj Británia, Švédsko a Taliansko.

Včera 19:30

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR odmietlo odporúčania Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) na zrušenie 13. dôchodku pre časť penzistov či dokonca zdaňovanie dôchodkov. Návrhy vyplývajúce z aktuálneho Ekonomického prehľadu OECD pre Slovensko považuje rezort za nebezpečné a absolútne neakceptovateľné. MPSVR to uviedlo v pondelok v reakcii na zverejnenú správu OECD.

Včera 19:22

Izrael v pondelok údajne zabránil vo vstupe do Pásma Gazy riaditeľovi Úradu OSN pre palestínskych utečencov (UNRWA) Philippovi Lazzarinimu. Ten mal podľa vlastných slov v úmysle ísť do mesta Rafah na juhu Pásma Gazy, avšak dostal informáciu, že mu izraelské úrady nepovolili vstup. Médiám to oznámil v Káhire na spoločnej tlačovej konferencii s egyptským ministrom zahraničia Sámihom Šukrím.

Včera 19:20

Spojené štáty v pondelok odsúdili prezidentské voľby v Rusku ako „nedemokratické“ a uviedli, že nezablahoželajú prezidentovi Vladimirovi Putinovi, ktorý bol vyhlásený za víťaza s obrovským náskokom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke akcia Medzinárodný deň hvezdární a planetárií 2024 v Krajskej hvezdárni v Michalovciach

Autor: TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali