“Presakujú dokonca reči o snahe zrušiť stranu a včleniť ju do SNS.” Skupina členov Národnej koalície dvíha varovný prst

“Presakujú dokonca reči o snahe zrušiť stranu a včleniť ju do SNS.” Skupina členov Národnej koalície dvíha varovný prst

Bratislava 2. februára 2024 (HSP/Foto: TASR – Jaroslav Novák)

 

Pri príležitosti okrúhleho desiateho výročia založenia strany Národná Koalícia sa ozývajú nespokojné hlasy členov, ktorým sa nepozdáva súčasné smerovanie strany. Členovia tohto politického subjektu zohrali podstatnú úlohu pri zostavovaní otvorenej kandidátky SNS pred septembrovými voľbami. Líder stany Rudolf Huliak sa následne stal vládnym poslancom NR SR

Na snímke poslanec NRSR za SNS Rudolf Huliak počas rokovania 7. schôdze NRSR k návrhu skupiny poslancov Národnej rady Slovenskej republiky na odvolanie Ľuboša Blahu z funkcie podpredsedu Národnej rady Slovenskej v Bratislave 16. januára 2024. FOTO TASR – Jaroslav Novák

Na oficiálnej stránke Národnej Koalície sa objavilo zaujímavé vyhlásenie skupiny aktivistov pri Okresnej organizácii v Galante, ktorí kritizujú úpadok strany v posledných mesiacoch a požadujú zvolanie riadneho snemu.

Reklama

Prečítajte si vyhlásenie skupiny členov strany NK k desiatemu výročiu založenia strany Národná Koalícia-Neka, pôvodne Strany Demokratického Slovenska v v pôvodnom znení:

 

Reklama

Vážení členovia strany Národná Koalícia-Neka, vážení priaznivci a voliči našej strany, milí priatelia.

V tomto roku, dňa 8. marca si pripomíname významné jubileum – desaťročie existencie našej strany. Dovoľte preto malý historický exkurz, najmä pre tých, čo sa do činnosti Národnej Koalície-Neka zapojili neskôr, odkiaľ sme vyšli a kde sa nachádzame. 8. marca 2014 v Košiciach bola založená Strana Demokratického Slovenska, ktorá bola priamym predchodcom našej súčasnej strany Národná Koalícia-NEKA. Zámerom strany SDS bolo osloviť občanov vyznávajúcich národné, kresťanské a sociálne hodnoty v priestore, ktorý sa vytvoril po zániku HZDS. Zakladajúcim predsedom Strany Demokratického Slovenska sa stal Sergej Kozlík. Jedinou účastníčkou košického snemu, ktorá doposiaľ aktívne pôsobí v strane, je predsedníčka okresu Galanta p. Agáta Žalkovičová.

Strana behom krátkeho času sa stala štvrtou najpočetnejšou stranou na Slovensku, čo sa potvrdilo aj v komunálnych voľbách v roku 2014, keď strana bola označená za skokana volieb. Pokiaľ sa jednalo o vstup strany do parlamentných volieb 2016 pretrvávajúcim problémom sa javila priveľká roztrieštenosť malých národne orientovaných strán, čo vyvolávalo potrebu ich účelného spájania.

Preto došlo v auguste 2015 na sneme SDS k rozhodnutiu premenovať materskú stranu SDS na Národnú Koalíciu, s cieľom vytvárať platformu pre menšie politické strany v parlamentných voľbách. Súbežne sa rozbehol nádejný projekt štvorkoalície takýchto strán pod egydou Národnej Koalície. Oslovená bola aj Slovenská národná strana, avšak s negatívnym výsledkom. Pre nedostatok financií sa projekt nezrealizoval a Národná Koalícia s partnermi do parlamentných volieb 2016 nevstúpila.

V roku 2018 došlo k významnej zmene v orgánoch strany. Sergej Kozlík ukončil svoje pôsobenie vo funkcii predsedu a podvojnú funkciu predsedu a 1. podpredsedu prevzali Slavěna Vorobelová a Peter Sokol. Bol rozbehnutý projekt, v rámci ktorého sa lídrom Národnej Koalície pre parlamentné voľby 2020 mal stať Štefan Harabín, a to s jeho neformálnym predbežným súhlasom. Národná Koalícia p. Harabinovi významne pomáhala v prezidentských voľbách 2019 pri zbere podpisov na kandidatúru i v rámci kampane. Projekt mal aj sponzorskú podporu. Žiaľ, po neúspešných prezidentských voľbách p. Harabin otočil a do parlamentných volieb 2020 vstúpil s úplne neznámou stranou. S tou úplne prepadol a premrhal tak významný politický potenciál.

Reklama

Národná Koalícia preto ako s náhradným riešením pristúpila ku koaličnej dohode so stranami Život-NS, Domov a Priama demokracia a spoločne vstúpili na kandidátku strany Kotlebovcov. Pani Vorobelová vyšla z týchto volieb ako prvá náhradníčka, ale žiaľ už nie ako členka Národnej Koalície. Po Kotlebovom odsúdení nastúpila v roku 2021 do parlamentu ako nezávislá poslankyňa.

V roku 2021 naša strana otvorila priestor pre novú skupinu pronárodných nadšencov orientovaných najmä na otázky lesa, pôdy a vody, vedenej Rudolfom Huliakom, v spojení so zmenami vo vedení strany. Rudolf Huliak sa stal predsedom strany, prvým podpredsedom zostal Peter Sokol. Pre potreby parlamentných volieb sa strana otvorila aj pre nezávislých kandidátov. Početnými aktivitami na protivládnych protestoch, na verejných stretnutiach a v podstatnej miere aktivitami na sociálnych sieťach a v nezávislých médiách si viaceré osobnosti strany vytvorili silnú voličskú podporu, čo sa neskôr prejavilo aj v predčasných parlamentných voľbách 2023. Do týchto volieb 21 nominantov Národnej Koalície–Neka vstúpilo na kandidátke SNS, na jej posledných miestach.

V parlamentných voľbách 2023 zaznamenala Národná Koalícia-Neka ohromný úspech. Jej štyria nominanti na kandidátke SNS zachránili stranu SNS pred kolapsom, čím však navyše dopomohli aj rozhodnou mierou k možnosti vytvoriť súčasnú vládnu väčšinu. Je na škodu veci že tí, ktorí sa o tento výsledok zaslúžili, ktorí by o tom mali s hrdosťou informovať Slovensko, neodvolali svoje pozastavené členstvo v Národnej Koalícii-Neka, prezentujú nejasné reči o historickej sláve SNS a mokré sny o finančných zdrojoch SNS.

Presakujú dokonca reči o snahe zrušiť Národnú Koalíciu-Neka a včleniť ju do SNS. Pán Huliak a spol sa nechávajú v médiách označovať výlučne už len ako poslanci za SNS. Osobitne tento prístup kontrastuje pri porovnaní s p. Tarabom, ktorý si na všetkých mediálnych titulkoch uvádza za menom poslanec za SNS-Život-NS. Tým propaguje svoju materskú stranu. P. Huliak naopak, členstvo v NK-Neka v týchto dňoch ukončil.

V čase, keď mohla Národná Koalícia-Neka významne posilniť svoju politickú pozíciu, prichádza ku zneisteniu členskej základne našej strany, oslabuje sa jej pozícia v politickej súťaži a vyvolávajú obavy o jej osud. Neokrôchané poznámky úspešných kandidátov strany o neúspešných kandidátoch, a osobitne o radových členoch strany rozjatrili city a preukazujú politickú namyslenosť a neskúsenosť bývalých lídrov našej strany. Národnú Koalíciu-Neka vedie Huliakom dosadený p. Zacharovský, komunikácia v strane viazne, čachruje sa s elektronickým snemom. Varujeme! Rozbiť stranu nie je problém, problém je ju poskladať a sfunkčniť!

Reklama

Preto je toto Vyhlásenie zároveň výzvou pre vedenie strany, pre funkčné krajské a okresné organizácie a ich orgány, aby bol urýchlene zvolaný RIADNY SNEM strany, vysvetlilo sa, akou cestou sa má strana uberať ďalej, aby dôstojne odišli tí, čo odísť chcú a aby mohli pokračovať tí, čo pokračovať chcú. Takých určite nie je málo a energie majú dostatok!

Skupina aktivistov pri Okresnej organizácii NK-Neka Galanta

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:52

Ukrajinské sily sú pripravené čeliť útoku v Charkovskej oblasti na severovýchode Ukrajiny, ktorú ruské sily spustili v piatok. Povedal to v piatok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Zároveň varoval, že Moskva by mohla do oblasti vyslať viac vojakov.

15:36

Pápež František sa v piatok prihovoril európskym politikom na konferencii o rastúcej demografickej kríze. Urgoval ich, aby zaviedli “skutočné a funkčné” politiky pre rodiny, ktoré pomôžu zlepšiť pôrodnosť a vysporiadať sa so starnúcou populáciou.

15:16

Železnice SR (ŽSR) vyzývajú verejnosť k opatrnosti pri pohybe v blízkosti železničnej trate. V prípade, ak vozidlo uviazne na železničnom priecestí, treba volať záchranárov na linke 112. V prípade, že auto uviazlo na priecestí a blíži sa vlak, treba spustené závory preraziť. ŽSR o tom informovali v piatok v súvislosti s tým, že v období od 2. apríla do 6. mája evidujú deväť zrážok vlaku s osobou, z ktorých jedna bola smrteľná. K stretu vlaku a auta došlo v tomto období päťkrát.

15:12

Ovocinári začali v partizánskej mestskej časti Návojovce so samozberom jahôd. Oproti minulým rokom si ľudia môžu ovocie nazbierať o tri týždne skôr. Časť úrody zničili jarné mrazy, problém spôsobila i prietrž mračien.

15:06

Inflácia v eurozóne je na dobrej ceste a smeruje k poklesu v budúcom roku na cieľovú úroveň Európskej centrálnej banky (ECB), ktorou sú 2 %. Predstavitelia banky tak minulý mesiac dospeli k záveru, že pravdepodobne budú v pozícii, ktorá im umožní znížiť v júni úrokové sadzby. Ukázala to v piatok zápisnica z ich aprílového zasadnutia.

15:06

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR v piatok informovalo o tom, že plní Národnú stratégiu deinštitucionalizácie (DI) systému sociálnych služieb a náhradnej starostlivosti. Súčasťou toho sú aj reformy v pláne obnovy, ako i realizácia investícií s cieľom navýšiť kapacitu zariadení komunitného typu.

15:05

Od stredy 15. mája začnú platiť nové podmienky nároku na predčasný starobný dôchodok. Zmení sa aj spôsob určenia jeho sumy. Vyplýva to z nedávno schválenej novely zákona o sociálnom poistení. V piatok na to upozornila Sociálna poisťovňa.

15:04

Polícia objavila v západonemeckom meste Hildesheim približne 190 kíl kokaínu. Bol ukrytý v debnách s banánmi a dovezený obchodníkovi s ovocím. TASR informuje podľa agentúry DPA, ktorá sa odvoláva na policajné zdroje.

15:04

Národná diaľničná spoločnosť (NDS) za prvý štvrťrok tohto roka predala vyše 1,2 milióna kusov elektronických diaľničných známok (eDZ). Oproti rovnakému obdobiu minulého roka ide o nárast takmer 10 %. Najpredávanejšia v prvom kvartáli tohto roka bola 10-dňová diaľničná známka.

15:03

Ukrajina očakáva, že prvé stíhačky F-16 jej budú dodané v júni a júli. Informovala o tom v piatok agentúra Reuters s odvolaním sa na vysoko postavený zdroj z ukrajinskej armády. Zdroj však nekonkretizoval, ktoré krajiny lietadlá poskytnú.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke výstava Orchidey - skvosty v ríši rastlín v Botanickej záhrade Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach

Autor: TASR – František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali