Tieto informácie zverejnila spoločnosť Roskačestvo (v preklade – Ruskvalita), ktorá za spolupráci so spoločnosťou OMI (Online Market Intelligence) uskutočnila prieskum, na ktorom sa zúčastnilo 1036 respondentov. Roskačestvo – autonómna nekomerčná organizácia „Ruský systém kvality“ („Росси́йская систе́ма ка́чества“ – Роска́чество), národný systém monitoringu kvality, ktorý uskutočňuje nezávislý prieskum kvality tovarov, ktoré sú predstavené na pultoch ruských obchodov, a ktorý pre najlepšiu ruskú produkciu udeľuje „Znak kvality“.
Podľa výsledkov prieskumu 45% respondentov uviedlo, že absolútne prestalo používať alkoholické nápoje, ďalších 38% ľudí sa úplne alebo takmer úplne vzdalo cukrárskych výrobkov a sladkostí, 35% – rôznych druhov salámy a lahôdok. Organizátori prieskumu podotkli, že odmietnutie týchto druhov potravín sa najviac týka ľudí vo veku nad 55 rokov.
„Je zaujímavé, že pre obyvateľov Južného federálneho okruhu vo väčšej miere ako celkovo v krajine je charakteristické odmietnutie rýb (39%) a syrov (32%). A na Severnom Kaukaze najmenej zo všetkých obmedzili nákupy čerstvej zeleniny (6%),“ uvádza sa v hodnotení výsledkov prieskumu.
Daný prieskum ukázal, že 57% respondentov nakupuje rovnaké tovary, ako aj pred pandémiou, 27% ľudí si veľkú pozornosť venuje cene tovaru, 35% účastníkov prieskumu uviedlo, že sa im náklady na stravu v priebehu ostatného mesiaca zvýšili, čo podľa nich súvisí s karanténou a režimom izolácie. 25% ľudí naopak povedalo, že sa im náklady na stravu znížili, pretože začali nakupovať iba tie potraviny, ktoré potrebujú v prvom rade, a začali viac šetriť.
Eugen Rusnák