Poslanci s COVID-19 dostali výnimku, aby mohli prísť hlasovať. Rozhodnutie vyvolalo vlnu kritiky. Premiér na ňu reaguje: “Máte naložené v gatiach zo strachu”

Poslanci s COVID-19 dostali výnimku, aby mohli prísť hlasovať. Rozhodnutie vyvolalo vlnu kritiky. Premiér na ňu reaguje: “Máte naložené v gatiach zo strachu”

Bratislava 28. decembra 2020 AKTUALIZOVANÉ (HSP/Foto:TASR-Jakub Kotian, Jaroslav Novák, Pavel Neubauer)

 

Úrad verejného zdravotníctva vydal deň pred hlasovaním o novele zákona, ktorá sa týka predĺženia núdzového stavu, novú vyhlášku z ktorej vyplýva, že osoby v osobitnom režime môžu pokračovať v práci aj v prípade, že im bolo diagnostikované ochorenie COVID-19, no nemajú príznaky, prípadne, ak boli v kontakte s infikovanou osobou . Na sociálnej sieti na to upozornili niekoľkí opoziční poslanci

parlament
Ilustračná snímka

Osoby v osobitnom režime sú napríklad zdravotníci, zamestnanci v energetickom priemysle, tepelnej energetiky. Ale aj prezident SR, člen vlády, poslanec parlamentu, generálny prokurátor, predseda Najvyššieho kontrolného úradu, verejný ochranca práv, predseda Ústavného súdu.

Reklama

Výnimku tak majú aj poslanci, ktorí môžu pracovať ak budú mať respirátor FFP2 bez výdychového ventilu alebo prekrytý chirurgickým rúškom. Budú používať dezinfekčné prostriedky s plným virucídnym účinkom a nosiť rukavice. Pohyb po pracovisku musia obmedziť na najmenšiu možnú mieru.

Na novú vyhlášku upozornili okrem iného opoziční nezaradení poslanci Filip Kuffa a Ján Podmanický.

Reklama

“Pekne to ohýbajú: aj pozitívni poslanci zajtra budú môcť prísť a hlasovať za ústavný zákon, ktorý umožní opätovné predlžovanie núdzového stavu. Pred časom nechceli do parlamentu pustiť poslancov bez modrého papierika z plošného testovania, dnes im nevadia ani preukázateľne chorí poslanci. Len aby mohli predĺžiť núdzový stav… Takto ostentatívne porušujú vlastné pravidlá a potom sa čudujú, že ich ľudia nerešpektujú a už neveria nijakým vládnym opatreniam… Normálny rozvrat štátu v priamom prenose,” reagoval Podmanický.

Poslanec Filip Kuffa pripomenul, že pozitívne testovaní boli v poslednej dobe viacerí členovia koalície.

“Nikoho by ale ani len vo sne nepadlo, že hlavný hygienik SR túto dilemu – nedostatok koaličných hlasov, vyrieši šmahom ruky,” reagoval na znenie novej vyhlášky.

“Toto fakt nemá obdobu. Či pozitívni, či negatívni – všetci v kope,” dodal.

Poslanec Tomáš Taraba poukázal na to, že keď námestníčka prokuratúry prišla pozitívne testovaná na Covid do práce priniesť spisy, aby mohli ostatní pracovať, premiér jej odkázal, že pôjde dole z hrušky a bude stíhaná za všeobecné ohrozenie nebezpečnou chorobou. Teraz si ale pravidlá prispôsobujú.

Reklama

“Deti mesiace nechodia do školy, lebo čo ak by niektoré bolo pozitívne aj keď sa vie, že deti sú na prejavy korony de facto imúnne. Dnes keď koalícia potrebuje schváliť ústavný zákon o núdzovom stave, ktorý bude môcť platiť opakovane navždy, vydal im Mikas na počkanie ako ich marionetka, z ktorej urobili neobmedzeného vládcu vyhlášku, že ak ste vlastne vládny poslanec, môžete chodiť do práce aj keď ste pozitívny. Tu neplatí, že pôjdu dole z hrušky, oni už môžu byť zrazu nadľudia. Keby toto urobil bežný človek, za akého sa pred voľbami marketingovo vydávali, dostal by každý človek basu natvrdo podľa zákone o núdzovom stave, ktorý schválili a podľa ktorého na 15 rokov posielajú do basy hladných ľudí, čo ukradnú chlieb,” uviedol Taraba.

 

 

Robert Fico vyzval poslancov pozitívnych na COVID-19, aby do NRSR nešli

Predseda Smeru-SD Robert Fico vyzval poslancov pozitívnych na COVID-19, aby nešli na pondelkovú mimoriadnu schôdzu Národnej rady (NR) SR. Hovorí, že ak prídu, dopúšťajú sa trestného činu šírenia nebezpečnej a nákazlivej ľudskej choroby. Očakáva, že to koaličným poslancom a vláde vysvetlí aj generálny prokurátor. Rovnako apeloval na poslancov Smeru-SD, aby v záujme ochrany vlastného zdravia na mimoriadne rokovanie parlamentu nešli. Hovorí o fašistických praktikách vlády.

Smer-SD Robert Fico
Na snímke predseda strany SMER-SD Robert Fico

“Je evidentné, že na túto schôdzu prídu niektorí vládni poslanci, ktorí buď sú pozitívni na COVID-19, alebo sa stretli s nejakými osobami, ktoré boli identifikované ako osoby pozitívne na túto nebezpečnú chorobu,” povedal Fico.

Reklama

Uviedol, že poslancov Smeru-SD pôvodne ešte v nedeľu (27. 12.) požiadal, aby na schôdzu nešli, z politických dôvodov.

“Sme presvedčení, že vláda potrebuje núdzový stav najmä na obmedzovanie základných ľudských práv,” ozrejmil.

Teraz však ide podľa neho o ohrozovanie zdravia ľudí.

Šéf Smeru-SD tvrdí, že koalícia predviedla “čistý fašizmus”, keď cez vyhlášku hlavného hygienika SR umožnila prísť na rokovanie NR SR aj poslancom pozitívnym na COVID-19. Urobila tak podľa neho len preto, lebo si je vedomá, že inak by nemala dostatok poslancov na schválenie novely ústavného zákona o bezpečnosti štátu. Pripomenul, že hlasovanie o novele sa už dvakrát preložilo pre nedostatok poslancov. Na schválenie ústavného zákona totiž treba 90 hlasov.

Fico tvrdí, že poslancom, ktorí prídu do NR SR pozitívni na COVID-19, hrozí trest odňatia slobody na štyri až desať rokov, pretože ide o trestný čin šírenia nebezpečnej a nákazlivej ľudskej choroby. Očakáva, že generálny prokurátor vysvetlí koalícii, že obyčajnou vyhláškou hygienika nemôže obchádzať trestnoprávnu zodpovednosť poslancov.

 

Kmec (Hlas-SD): Mikas by mal odstúpiť

Dnešné rokovanie Národnej rady označil Peter Kmec (Hlas-SD) za pokračovanie politiky papálašizmu a vytvárania kasty ľudí, ktorí môžu čokoľvek.

Ján Mikas
Na snímke hlavný hygienik SR Ján Mikas

“V čase, keď ľuďom obmedzujeme ich práva, hlavný hygienik Mikas sa podvolil politickému tlaku a vydal vyhlášku, ktorá umožňuje aj potenciálne nakazeným poslancom prísť do parlamentu a hlasovať za predĺženie núdzového stavu. Táto koalícia sa bojí hlasu ľudí a robí všetko preto, aby ich umlčala aj za cenu porušovania demokratických pravidiel a rozvratu dôvery v štát. HLAS – sociálna demokracia odmieta sa podieľať na tomto mocenskom a zároveň bezprecedentnom správaní vlády a rokovania parlamentu sa nezúčastní,” uviedol na sociálnej sieti.

“Som zároveň zdesený z toho, že hlavný hygienik pristúpil na toto politické divadlo, ktoré je v príkrom rozpore s odborným výkonom jeho postu. Vyzývam ho, aby po tejto politickej fraške odstúpil zo svojej funkcie, pretože jeho odborná kredibilita ako hlavného hygienika je výrazne naštrbená,” dodal.

 

Reklama
ĽSNS považuje krok Jána Mikasa za výsmech občanom, plánuje podať trestné oznámenie

Opozičná ĽSNS vníma krok hlavného hygienika SR Jána Mikasa, ktorý umožnil prísť do parlamentu aj poslancom nakazeným novým koronavírusom, ako výsmech občanom SR a plánuje vo veci podať trestné oznámenie. TASR o tom informoval hovorca strany Ondrej Ďurica.

“Je to ukážka arogancie a papalášstva voči všetkým ľuďom, ktorým sú celé mesiace pod hrozbou pokút a trestných stíhaní obmedzované ich práva na pohyb či výkon zamestnania, rovnako tak deťom právo na vzdelanie. Z nariadenia totiž vyplýva, že táto choroba buď nie je zďaleka taká nebezpečná, alebo sú opatrenia neúčinné, alebo sú vládni politici viac ako ostatní občania,” uviedol hovorca.

Na pondelkovej mimoriadnej schôdzi Národnej rady (NR) SR majú poslanci definitívne rozhodnúť o novele ústavného zákona o bezpečnosti štátu. Tá má umožniť opätovné predlžovanie núdzového stavu. Hlasovanie pre nedostatok poslancov z dôvodu karantén plénum už dvakrát odložilo.

V nedeľu (27. 12.) večer vydal hlavný hygienik SR vyhlášku, ktorou umožnil poslancom NR SR, ministrom či prezidentke prísť do práce aj v prípade, že sú pozitívni na ochorenie COVID-19. Mimoriadna schôdza sa tak má konať aj s viacerými opatreniami. Pozitívni poslanci či poslanci z karantény budú v rokovacej sále oddelení fóliou. Budú mať vlastný vchod a v parlamente budú aj germicídne žiariče.

 

Reklama
Reakcie koaličných poslancov 

Kriticky sa okrem opozície vyjadrili aj poslanci z koaličnej strany Za ľudí.

“Vláda a vedenie parlamentu nás nikdy nemali dostať do tejto situácie. Moji kolegovia Tomáš Valášek a Juraj Šeliga sa už v apríli snažili presvedčiť vedenie Národnej rady, že sa musíme pripraviť na online rokovanie a hlasovanie – úpravou rokovacieho poriadku aj technicky. Žiaľ, nestalo sa. Rovnako tak časový stres schvaľovania niektorých legislatívnych riešení je zbytočný, o problémoch s predlžovaním núdzového stavu predsa vieme niekoľko mesiacov,” napísal na sociálnej sieti Miroslav Kollár.

“Zachraňovať životy treba, ale za to, že to robíme spôsobom, ktorý dláždi kamarátom mafiánov a dezolátom cestu naspäť, pôjdeme do (my ateisti prinajmenšom politického) pekla,” dodal.

Vladimíra Marcinková, rovnako zo strany Za ľudí, uviedla, že proti samotnému zákonu ani zámeru nemá výhrady.

“Ale spôsob akým má byť dnes tento zákon prijatý, z môjho pohľadu popiera jeho ciele. Núdzovým stavom chceme zachraňovať ľudské životy. Účelovou zmenou vyhlášky, ktorá aj pozitívnych poslancov naženie do verejného priestoru, životy ohrozujeme. Mám veľký vnútorný problém byť tohto súčasťou, komunikovala som to mojim kolegom poslancom, dvom našim ministerkám a chcem to povedať aj takto verejne. Ak prídem, tak len preto, aby bolo toto hlasovanie úspešné, už nikdy sa nemuselo opakovať a ohrozenie pozitívnymi ľuďmi mimo karantény nebolo násobené. Poslanci nie sú nadľudia. Majú pre nás platiť rovnaké pravidlá ako pre všetkých. Preto ak budem dnes okolnosťami nútená na takúto schôdzu ísť, absolvujem potom 10dňovú karanténu a PCR test, aby som si bola istá, že nie som pre verejnosť žiadnym rizikom.”

Reklama

 

Mária Kolíková: Je dôležité, aby parlament schválil novelu ústavy

Šéfka slovenského rezortu spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) považuje za veľmi dôležité, aby parlament v pondelok schválil novelu ústavného zákona o bezpečnosti štátu. Uviedla to na sociálnej sieti s tým, že táto novela umožní vláde účinne a predvídateľne reagovať na pandémiu

Mária Kolíková
Na snímke ministerka spravodlivosti SR Mária Kolíková

Zároveň podľa ministerky tento návrh upravuje presný proces predlžovania a opätovného vyhlásenia núdzového stavu.

„Ak nebudú hlasovať a neschvália ju, ostatne starý právny stav, ktorý nedáva jasné odpovede na pravidlá a možnosti ďalšieho postupu pre vládu, keď sa skončí 90 dní vyhláseného núdzového stavu,“ spresnila.

Navrhovaná právna úprava dáva vláde možnosť využiť aj miernejšie spôsoby prípadného obmedzovania ľudských práv v porovnaní so súčasným stavom.

„Odstránia sa tým pochybnosti o tom, aké kroky a kedy vláda môže a nemôže urobiť. Kontrolu nad predlžovaním a opätovným vyhlasovaním núdzového stavu podľa návrhu novely navyše získa parlament,“ dodala ministerka.

Kolíková pripustila, že nie je ideálne schvaľovať zmeny v časovom tlaku a so zapojením poslancov, ktorí sú pozitívni na ochorenie COVID-19 alebo mali s takouto osobou úzky kontakt.

Reklama

„Paradoxne, dnes aj pozitívni poslanci môžu umožniť vláde prijímať účinné opatrenia na ochranu života a zdravia. Samozrejme, musia byť dodržané všetky opatrenia, aby sa zamedzilo šíreniu ochorenia a aby bol daný spôsob bezpečný, čo Národná rada SR uistila, že je zabezpečené,“ zdôraznila s tým, že je nevyhnutné, aby Národná rada SR doriešila spôsob účasti poslancov v karanténe na schôdzach a zabezpečenie ich hlasovania.

 

Matovič reaguje

Na kritiku na sociálnej sieti zareagoval premiér Igor Matovič (OĽaNO). Ten si nemyslí, že by zmena pravidiel pre poslancov bolo prejavom papalášizmu, ako mu to vyčítajú opoziční poslanci.

“Tak takto – skúsme bez servítky – NEMORÁLNY PAPALÁŠIZMUS je brať bez hanby 4.500 € čistého mesačne a s prepáčením celý rok hovno robiť – a stráviť akože v práci 50 hodín mesačne?” uviedol v statuse.

“Chápem, máte naložené v gatiach zo strachu, že spravodlivosť aj vám na dvere zaklope a potrebujete preto do posledného dychu štvať ľudí proti vláde, proti opatreniam či očkovaniu. Nejde vám o zdravie ľudí, nejde vám o ich životy. Sú vám ukradnutí. Chcete sa len sebecky zachrániť pred ťažkou rukou spravodlivosti … ale netešte sa predčasne, ľudia nie sú hlúpi,” dodal.

 

Schôdza k predlžovaniu núdzového stavu

Poslanci Národnej rady (NR) SR by mali v pondelok (28. 12.) prerokovať presunuté novely zákonov, ktoré sa týkajú predĺženia núdzového stavu, a tiež zákona o Ústavnom súde.

Poslanci majú v programe hlasovanie o novele zákona o bezpečnosti štátu, ktorá má umožniť opätovné predlžovanie núdzového stavu o 40 dní, taktiež novelu zákona o Ústavnom súde SR, ktorej cieľom je doplniť možnosť prieskumu rozhodnutia o predĺžení núdzového stavu Ústavným súdom SR.

Reklama

Procedurálny návrh na preloženie hlasovania na „najbližšiu schôdzu“ predložil na poslednom rokovaní parlamentu (17. 12.) podpredseda NR SR Milan Laurenčík (SaS) na návrh štyroch koaličných poslaneckých klubov.

Hlasovanie o novelách sa presunulo dvakrát, v prvom prípade koalícia nemala v pléne dostatok poslancov aj z dôvodov karantény. Na schválenie novely ústavného zákona totiž treba 90 hlasov poslancov.

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:54

Čína vydala v stredu vyhlásenie, v ktorom uviedla, že americká vojenská pomoc pre Taiwan “zvýšila nebezpečenstvo konfliktu” v Taiwanskom prielive. Vyjadrenie prišlo po tom, ako americký Kongres vyčlenil na vojenskú podporu pre Taiwan približne 7,7 miliárd eur.

11:35

Austrálsky súd predĺžil do 10. mája platnosť príkazu, ktorým sociálnej sieti X prinútil odstrániť videá z minulotýždňového útoku nožom na biskupa, ku ktorému došlo v kostole v Sydney.

Súdny príkaz požadovala po útoku austrálska komisia pre elektronickú bezpečnosť, podľa ktorej spoločnosť X ignorovala predchádzajúce oznámenia o stiahnutí takýchto videí.

11:20

Šesť ľudí utrpelo zranenia pri ruskom raketovom útoku v Charkove na východe Ukrajiny. Oznámil to v stredu gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synehubov s tým, že rakety tam poškodili tri obytné budovy, dva úrady, tri ďalšie budovy a tiež plynovod v centre mesta.

10:46

Nemecký europoslanec Maximilian Krah ešte v stredu prepustí svojho asistenta, ktorého zatkli pre obvinenia zo špionáže pre Čínu, zostáva však lídrom kandidátky pravicovej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD) vo voľbách do Európskeho parlamentu. Oznámil to po stretnutí so spolupredsedami AfD Tinom Chrupallom a Alice Weidelovou.

Maximilian Krah
Nemecký europoslanec za Alternatívu pre Nemecko (AfD) Maximilian Krah odchádza po vyhlásení
10:34

Austrálska polícia v stredu pri protiteroristických raziách zadržala sedem ľudí, ktorí podľa nej predstavovali neprijateľné riziko pre verejnosť a boli spojení s mladíkom obvineným z nedávneho útoku v kostole. Informovala agentúra AFP.

10:20

Taiwanská vláda sa zaviazala odstrániť takmer 800 sôch čínskeho vojenského diktátora Čankajška, ktorý na tomto ostrove vládol niekoľko desaťročí v rámci stanného práva. Jeho dedičstvo je naďalej predmetom sporných diskusií v krajine.

09:57

Nemecká vláda čoskoro obnoví spoluprácu s Agentúrou OSN pre pomoc palestínskym utečencom (UNRWA), ktorá pôsobí v Pásme Gazy a ďalších regiónoch. Oznámilo to v stredu ministerstvo zahraničných vecí spolu so spolkovým rezortom pre hospodársku spoluprácu a rozvoj.

09:37

Argentínska vláda pod vedením prezidenta Javiera Mileiho, ktorá spochybňuje počet nezvestných z čias brutálnej diktatúry v krajine, oznámila, že pozastavuje vyplácanie odškodného jej obetiam až do jeho úplného auditu.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali