Po Macronovej snahe presadiť dôchodkovú reformu sa všetky oči upierajú na francúzske odbory

Po Macronovej snahe presadiť dôchodkovú reformu sa všetky oči upierajú na francúzske odbory

Paríž 22. marca 2023 (HSP/braveneweurope/Foto:TASR/AP-Lewis Joly)

 

Dôchodkové štrajky pomáhajú oživiť odbory vo Francúzsku ako významnú politickú silu, píše Michel Wieviorka (sociológ a člen Centra pre sociologické analýzy a intervencie CADIS, EHSS-CNRS)

Paríž: Polícia rozháňala demonštrantov proti reforme dôchodku slzotvorným plynom
Na snímke demonštranti stoja v oblaku slzného plynu po demonštrácii v Paríži

Vláda Emmanuela Macrona dúfala, že sa k tejto jadrovej možnosti nebude musieť uchýliť. Vo štvrtok 17. marca popoludní francúzska premiérka Elisabeth Borneová v Národnom zhromaždení za bučania a skandovania štátnej hymny oznámila, že vláda presadí svoje kontroverzné plány dôchodkovej reformy bez hlasovania, čo jej umožňuje článok 49 ods. 3 francúzskej ústavy.

Reklama

Najnovšie scény nepokojov nasledujú po dvoch mesiacoch nepokojov v reakcii na navrhované dôchodkové reformy, ktoré by zvýšili vek odchodu do dôchodku zo 62 na 64 rokov. V čase písania tohto článku sa opozícia usiluje podať hlasy o vyslovení nedôvery, ktoré musia byť predložené do 24 hodín od spustenia článku 49 ods. 3. V celom Francúzsku vo štvrtok večer vyšli do ulíc desaťtisíce ľudí, ktorí vzdorovali poriadkovej polícii, a protestujúci sa snažili zapáliť odpadky, ktoré sa nahromadili za posledné týždne v dôsledku štrajkujúcich smetiarov.

Šéfovia ôsmich hlavných odborových zväzov vo štvrtok večer vyzvali svojich členov na protesty počas víkendu 18. a 19. marca a na “ďalší veľký deň štrajkov a protestov” vo štvrtok 23. marca. Hoci umiernené odbory prisľúbili, že ak by zákon vo štvrtok prešiel, rešpektovali by hlasovanie v Národnom zhromaždení, zdá sa, že krok vlády obísť parlament vyburcoval štrajkujúcich k jednote.

Reklama

Keďže sa krajina pripravuje na hlasovanie o nedôvere a dolná komora francúzskeho parlamentu je vystavená ďalšej skúške, pozornosť sa teraz sústreďuje na odbory. Mnohí vo Francúzsku ich totiž v posledných týždňoch začali uprednostňovať pred zástupcami parlamentu, keďže diskusia o dôchodkovej reforme sa zvrhla na urážky a klamstvá. Medzi najnižšie body debaty patrí to, že opoziční poslanci nazvali ministra práce Oliviera Dussopta “atentátnikom” a zverejnili obrázky, na ktorých pečiatkujú jeho fotografiu, zatiaľ čo vláda nafúkla údaj o minimálnom dôchodkovom príjme, ktorý by občania podľa zákona dostávali.

Naproti tomu francúzske odbory sa ukázali ako organizované a rozhodné, ale nenásilné. Prvýkrát od svojho odporu voči navrhovaným dôchodkovým reformám v roku 2010 tiež preukázali jednotu. To je znakom demokratickej a politickej vitality, ktorej krehkosť by sa nemala podceňovať. Čo však zostane z odborovej jednoty, keď bude reforma schválená, alebo naopak zrušená? A predovšetkým, môžu byť odbory dlhodobo rozhodujúcimi aktérmi bez silnejších koreňov v miestach, kde najviac zastupujú zamestnancov?

 

Z ulice do firiem

Hoci protesty organizujú odbory, neexistuje automatický vzťah medzi protestnými akciami na “ulici” a tými, ktoré sa odohrávajú na pracovisku.

Miera členstva v odboroch vo Francúzsku je nízka a za polstoročie sa prítomnosť odborov v teréne vo všeobecnosti znížila. Hoci Francúzsko v roku 1968 zaviedlo povinné odbory v podnikoch s 50 a viac zamestnancami, nepodarilo sa to premietnuť do silnejších organizácií na pracovisku.

Reklama

Najúčinnejšie štrajky sa odohrávajú v niekoľkých strategických odvetviach, najmä vo verejnej doprave. Doteraz bola hlavným miestom protestov skôr ulica než pracovisko. Demografické zloženie protestujúcich však nie je rovnaké ako demografické zloženie štrajkujúcich, či dokonca pracujúcich. Počas protestov bolo vidieť pochodovať celé rodiny a majitelia obchodov často spúšťajú kovové závesy na znak solidarity s protestmi.

 

Návrat “štrajku v zastúpení“?

Od novembra do decembra 1995 sa vo Francúzsku konali masové demonštrácie proti Juppého reformám – balíku úsporných opatrení známemu pod menom vtedajšieho premiéra Alaina Juppého. V tomto období sa objavil pojem “štrajk v zastúpení”. Hoci počet štrajkujúcich nebol mimoriadne vysoký, verejnosť pociťovala náklonnosť k štrajkujúcim a dala požehnanie akcii, ktorá zablokovala infraštruktúru krajiny. Časy sa však zmenili.

Otázky mobility niektorí vnímajú ako menej dôležité, najmä kvôli práci na diaľku, zatiaľ čo pre iných je to životne dôležitá otázka, najmä v oblastiach mimo veľkých mestských centier, keď si zamestnanie, školy, nemocnice, iné verejné služby alebo dokonca obchody vyžadujú cestovanie autom. Jej cielené využívanie môže odradiť tých, ktorí musia cestovať alebo sa o to usilujú, aj keď je to len na voľný čas. Philippe Martinez to dobre pochopil a akceptoval rozhodnutie železničných odborov stiahnuť štrajk vyhlásený začiatkom marca, keď sa ľudia vydali na dovolenku.

Laurent Berger, národný tajomník druhého najväčšieho francúzskeho odborového zväzu CFDT, potvrdil, že odpor voči reforme zvýšil počet členov organizácie. Hoci to nie je zanedbateľné, základný problém zostáva: môže sa odborový zväz postaviť do pozície hlavného predstaviteľa nespokojnosti – “ulice” – bez toho, aby slúžil ako kanál pre požiadavky, ktoré vznikajú v dielňach a kanceláriách a prinášajú vyjednávaciu silu na miestnej, podnikovej, odvetvovej, prípadne národnej a medziodborovej úrovni?

Reklama

 

Smerom k novému odborovému duchu v podnikoch?

Určite je potrebný nový závan čerstvého vzduchu, aký priniesli súčasné protesty, ale viditeľný vo vnútri, v podnikoch a na úradoch alebo v školách. Potrebujeme aj opatrenia, ktoré sú mu naklonené. Prezident Macron však vždy prejavoval veľké výhrady, dokonca pohŕdanie, voči odborom vrátane reformných, ako je CFDT.

Tým, že sa prezident vykresľuje ako dedič Isaaca René Le Chapeliera, porotcu z revolučného obdobia, ktorý v roku 1791 zakázal cechy a odbory, určite nepomôže oživiť odborovú činnosť zdola.

Macron opakovane označil “korporativizmus” – politickú ideológiu, v rámci ktorej sa profesijné organizácie snažia výlučne hájiť svoje záujmy – za “francúzsku chorobu, vec, ktorá sa po revolúcii z roku 1789 objavila najrýchlejšie”. Vo februári minister práce Dussopt použil podobný jazyk v Národnom zhromaždení:

“Boli sme zvolení, aby sme zbavili Francúzov korporativizmu, aby sa spoločnosť stala plynulejšou, aby sme vyčerpali renty […] Sociálni partneri sú veľmi konzervatívni.”

Pokiaľ ide o veľkých zamestnávateľov, tí počas súčasného konfliktu v žiadnom prípade neprejavili ochotu ku kompromisu. Tým, že sa postavili za reformy, ktoré si od nich nevyžadujú žiadne osobitné úsilie, nevyužili svoju šancu na obnovenie sociálneho dialógu na podnikovej úrovni.

Odbory môžu z protestov v januári až februári 2023 vyjsť silnejšie. Odbory totiž opäť dokázali, že sú politickou silou, ale mimo rámca parlamentu. Je to znovuobjavená pýcha ľavicových ľudí, ale mimo politických strán, a nie je vážne uvažovať o premene Laurenta Bergera na budúceho kandidáta na prezidenta republiky.

Bez ohľadu na výsledok súčasných štrajkov sa už formuje ďalšia etapa: prinútiť vládu, aby uznala, čo dnes predstavuje práca, zriekla sa zhora nadol riadeného spôsobu výkonu moci a naučila sa akceptovať a dokonca podporovať úlohu odborov pri sprostredkovaní, či už v rámci podnikov, verejnej správy, národného školstva alebo zdravotníctva.

 

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

19:43

19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali