PAHREBA. Prekvapivé /?/ výsledky župných volieb: totálna prehra SMERu a Kotlebovcov, opozícia oslavuje, SNS hlási „tajný úspech“

PAHREBA. Prekvapivé /?/ výsledky župných volieb: totálna prehra SMERu a Kotlebovcov, opozícia oslavuje, SNS hlási „tajný úspech“

Bratislava 13. novembra 2017 (HSP/Foto: TASR)

 

Nedávne voľby župné voľby priniesli viaceré prekvapenia. Boli však skutočne až také prekvapivé? Sprevádzali ich strategické chyby, hádky a šachové kombinácie. Všetko to hodnotia dvaja naši „pouliční experti“…

Reklama

Nazdar, Jožo, čo hovoríš na tie župné voľby? Boli to samé prekvapenia.

Prečo? Viaceré zmeny sa dalo predpokladať. Podľa toho, ako konali rôzne strany a ako prebiehala kampaň, mohli sme očakávať viaceré zmeny. To sa vlastne aj stalo.

Reklama

Ale-ale, ty si Nostradamus!  Mal si predtuchu, že takto vyhoria SMERaci a Kotlebovci a že opozícia bude mať toľko županov? Veď také zmeny sa odohrali po prvý raz.

Ale napriek tomu to sa dalo čakať. Ako je známe, ak sa politikom príliš nedarí, voliči takmer vždy chcú zmeny – často si príliš neuvedomujú, aké hrušky menia za aké jablká. Logika je jednoduchá: ten to ťahal zle, tak dáme tam druhého – možno náhodou sa mu bude dariť viac.

Ale až tak? Mohli sme očakávať zmeny, ale až také? Viacerí „stopercentní“ kandidáti na županov padli, hlavné, Mikuš, Blamár, Chudík, Raši, Kotleba. Ako je to možné? 

Nemyslím si, že je to veľké prekvapenie. Ako som hovoril, ľudia si mysleli, že týmto županom sa príliš nedarilo, tak chceli zmenu. A navyše. O kompetenciách, práci a úspechoch VÚCiek drvivá väčšina našich občanov vie tak malo, že si jednoducho myslia, že sa tam nič nedeje – a hlavne preto chceli, aby tam prišli noví ľudia. A preto starí župani „odleteli“.

Ale voliči si zasa mohli zvoliť „smerákov“ a Kotlebovcov, ale volili opozičných kandidátov.  Takže budú veľké zmeny aj počas budúcich parlamentných volieb?   

Reklama

Až tak radikálne to nevidím. Podľa mňa, SMERackí kandidáti vyhoreli kvôli tomu, že hlavní stratégovia SMERu v ostatnom období robia jednu chybu za druhou. Začali to prezidentskými voľbami, prednedávnom naštvali značnú časť svojej voličskej základne podávaním rúk s prezidentom a jadrom a na župné voľby zasa postavili tých istých kandidátov, čo vo svojich kreslách sedeli už roky predtým. Akoby v SMERE už neboli žiadni iní ľudia. Strategická chyba!

Ale čo máš s tým podávaním rúk s prezidentom? Podľa mňa, bolo to dobre: vyslali sme pozitívny signál svetu, že naši politici sa nechcú hádať, ale spoločne pracovať.  

Jasné, vyslali sme signál. A pre koho – pre svet a Brusel? Lenže voliči volia u nás doma. A tí, po medializovaných kauzách prezidenta asi príliš nevítali podobné kamarátstvo s nim…

No dobre, je to už iná kapitola. A čo prehry SMERákov vo voľbách. Sú aj iné príčiny?

Sú. Pozri sa, taká maličkosť. SNS-ka sa teší, že v týchto voľbách získala rekordný počet poslancov. Takže, keby koaličný SMER išiel spolu s koaličnou SNS, postavili spoločného kandidáta, situácia by bola iná. Napríklad, v Košiciach Raši iba o vlások prehral s Trnkom. Trnka mal širokú koalíciu, Raši mal úzku koalíciu – bez SNS a Mostu – Hid. Ale tie hlasy voličov SNS-ky a Mostu by ho zachránili. V Žiline to isté: Jurinová mala za sebou podporu širokej koalície, ale Blanár iba svoj SMER-SD. Tiež nemal podporu voličov SNS a Mostu. Presne zrkadlová situácia bola v Prešove, kde „koaličný“ Majerský porazil Chudíka, ktorý mal za sebou iba voličov SMERu-SD. No a v Trnave Mikuš išiel do volieb, ako nezávislý kandidát a zvíťazil Viskupič, ktorý mal podporu širokej koalície. V Bratislave a Banskej Bystrici kandidátmi SMERu ani nezapáchalo, takže prirodzene tam nemohli vyhrať. Na druhej strane v Trenčianskom kraji Baška a v Nitrianskom kraji Belica mali za sebou širokú koalíciu – aj s rekordným počtov hlasov voličov SNS – čudujeme sa potom, že vyhrali?

Reklama

No dobre, Trenčín  to je bašta SMERu, Baška je ešte mladý, ale prečo v Nitre zasa zvolili dôchodcu Belicu? V iných krajoch chceli zmenu a v Nitre nechceli? Niečo tu nesedí.

Všetko sedí. Podľa mňa, Belicu „zvolili“ dvaja jeho oponenti, kandidáti maďarskej národnosti. Vystrašili slovenskú väčšinu obyvateľstva „maďarskou hrozbou“. Obaja „maďarskí“ kandidáti vo všetkých televíznych debatách, ktoré mohli sledovať voliči, demonštratívne zdôrazňovali svoju národnosť, výlučne sa obracali na voličov maďarskej národnosti, hovorili o svojich plánoch zlepšenia situácie práve v okresoch, kde žijú voliči maďarskej národnosti – a na ostatné kašľali. Demonštratívne zdravili voličov nielen v štátnej reči, ale aj v maďarčine. Žeby aj iní kandidáti českej, rusínskej, rómskej, nemeckej, židovskej a iných národnosti zdravili voličov vo svojej materskej reči? O tom nič neviem. A preto v Nitre zasa si zvolili „spoľahlivého“ Belicu – „aby nevyhrali Maďari“…

Prečo práve jeho? Boli aj iní kandidáti slovenskej národnosti. Mohli si ich zvoliť.

Boli. Viacerých kandidátov voliči takmer nepoznajú alebo sú to nevýrazné osobnosti. Neverili mladému Oremusovi, nevedeli, čo od neho majú čakať. Mnohých vystrašila kampaň v médiách a báli sa voliť „extrémistu“ Uhríka. Za župana nechceli ani herca – dôchodcu Grešša – druhý Belica. Koho iného mali voliť? Voliči SMERu a SNS veselo volili Belicu, pretože verili, že nedovolí „Maďarom gazdovať“. Za iných okolností niektorý z kandidátov by mal šancu, ale keď „maďarskí kandidáti“ začali zasa otvorene rozohrávať „maďarskú kartu“, dosiahli pravý opak. Idú po stopách SMERu – robia prepadákové strategické chyby.

No fajn, ale v Banskej Bystrici zvíťazil nezávislý kandidát a Kotleba padol. Prečo? 

Aj toto je jednoduché. Je ťažké bojovať jednému proti všetkým. Kotleba musel bojovať sám proti všetkým a prehral – je to logika. Aj keď myslím, nie je to žiadna totálna prehra, ako to vykresľujú média, analytici a experti. Všetko je oveľa zložitejšie.

Prosím ťa, aké zložitejšie? Pohorel na plnej čiare. Niet sa o čom baviť. Lunter mal dvojnásobok hlasov a percentuálnych bodov – nie je to totálna prehra Kotlebu?

Treba si všímať všetky okolnosti. Áno, na prvý pohľad, Kotleba zjavne prehral. Získal 23,24 percenta, to jesť 47 502 hlasov voličov. Lunter ozaj mal dvojnásobok – 48,53 percenta a 99 169 hlasov. Lenže skutočne Kotleba musel bojovať proti širokej koalície. Odstupujúci kandidáti vrelo odporučili Luntera. Nech ich neposlúchli všetci ich voliči, ale väčšina áno. A odstúpili práve tí, ktorí by mali solídny „balík“ hlasov. Takže Lunter „zadarmo“ dostal peknú čiastku hlasov a to mu veľmi pomohlo. Ale ktovie, ako by to dopadlo, keby bolo druhé kolo? Pamätáš sa? Pred 4 rokmi Kotleba tiež prehral prvé kolo – a dokonca s ešte väčším odstupom. Vtedy získal iba 21,3 percenta a 26 251 hlasov voličov. Maňka mal takmer 2,5 – 3-násobok: 49,5 percenta a 60 960 hlasov. Ale vo finále Kotleba mal viac ako 55 percent a Maňa iba 44 percent hlasov. Ktovie, ako by tento raz dopadlo druhé kolo v Bystrici… možno by Kotleba nedostal ani o hlas naviac, možno by sa sily rozdelili inak.

Ale, vidíš, predsa prehral proti Lunterovi. Takže ľudia Kotlebu nechceli, je to jasné.

Zasa by som bol opatrnejší v tvrdeniach. Pred 4 rokmi v prvom kole Kotleba získal 26 251 hlasov voličov a teraz – 47 502 – to jest takmer dvojnásobok. Budeš tvrdiť, že je to čistá, totálna prehra? Hovorím ti, ktovie, ako by to dopadlo, keby zasa bolo aj druhé kolo… Ale Bystričania rýchlo zbadajú, koho si zvolili. Obviňovali Kotlebu z korupcie a rodinkárstva, ale nový župan s tým veľmi svojsky začal ešte predtým, ako sa usalašil v novom kresle.

Reklama

Myslíš tým, že chce za vicežupana svojho synčeka? Tak to je ozaj gól. Ale čo by si chcel? Starostlivý ocko – dôchodca chce pre svojho synčeka teplé miestečko. Čuduješ sa?

Čo ja s tým mám? Čudovať sa budú Banskobystričania – čo všetko zariadi ich nový župan v priebehu 5 rokov.  Je dosť možné, že sa budú čudovať… Ale čo si navarili, to budú musieť aj zjesť. Ako aj vo všetkých ostatných krajoch. Veď uvidíme, ako sa bude dariť novým a staronovým županom. Predpokladám, že zažijeme ešte väčšie prekvapenia, ako v priebehu volieb…

Určite. A čo ty, slovenský Nostradamus, si myslíš, ako to bude potom, o niekoľko rokov?

No… Zamyslím sa… A už to vidím… Ja to vidím… Článok v novinách z roku 2037… Píše sa tam o župných voľbách a uvádza sa, že zasa, kvôli katastrofálnemu nedostatku mladých kandidátov, už tradične kandiduje kandidát koalície SMER-SD-PD-CD-DVD Milan Belica…

Eugen Rusnák

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:35

Iránske médiá v piatok popreli tvrdenia o napadnutí krajiny zo zahraničia. Reagujú tak na správy amerických médií o izraelskom nočnom útoku na Irán.

10:24

Najmenej dve letecké spoločnosti v piatok narýchlo zmenili trasy svojich lietadiel po uzavretí iránskeho vzdušného priestoru. Irán uzavrel časť svojho vzdušného priestoru a niektoré letiská v reakcii na nočný útok, za ktorým podľa amerických médií stojí Izrael. Lietadlá boli presmerované na iné letiská alebo sa vrátili na miesto odletu.

10:11

Ukrajinská armáda v piatok oznámila, že zničila ruský strategický bombardér po útoku ruských rakiet a dronov na ukrajinské mestá.

10:02

Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) v piatok uviedla, že pri výbuchoch hlásených z iránskej provincie Isfahán neboli poškodené jadrové zariadenia.

09:50

Koncom apríla sa začne likvidácia jednej z turistických atrakcií na Havajských ostrovoch. Schody Haiku (prezývané aj Schody do neba) na ostrove Oahu doplatili na nedisciplinovanosť návštevníkov. Mestská rada Honolulu preto rozhodla o ich demontáži.

09:42

Medzinárodné letisko Hamad (HIA) v katarskej metropole Dauha získalo najvyššie hodnotenie v rebríčku World Airport Awards.

Druhé miesto v celosvetovom hodnotení si vyslúžilo singapurské letisko Changi (najlepšie letisko za rok 2023) pred tretím letiskom Incheon v Soule, štvrtým Haneda a piatym Narita, ktoré obe obsluhujú japonské Tokio.

09:35

Izraelské útoky sa v piatok zamerali na pozície sýrskej armády na juhu krajiny, uviedol šéf Sýrskeho pozorovateľského centra pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Británii Rámí Abdal Rahmán.

09:20

Veľvyslanectvo USA v Izraeli v piatok nariadilo zamestnancom a ich rodinným príslušníkom, aby obmedzili svoj pohyb v rámci krajiny. Reagovalo tak na správy amerických médií, že Izrael podnikol útok proti Iránu.

09:13

Veľvyslankyňa USA v Rusku Lynn Tracyová navštívila väzneného amerického novinára Evana Gershkovicha, ktorého Moskva už viac než rok zadržiava pre obvinenia zo špionáže. Uviedla, že je v dobrej nálade.

Americká veľvyslankyňa navštívila vo väzbe novinára Gershkovicha
Na snímke bilbord s podobizňou väzneného amerického novinára Evana Gershkovicha
09:06

Na juhozápade Ruska sa zrútil v piatok strategický bombardér Tupolev Tu-22M3.

K nehode prišlo ráno v Stavropoľskom kraji, pričom lietadlo sa podľa ruského ministerstva obrany zrútilo po dokončení bojovej misie počas návratu na domovské letisko.

08:52

Austrália v piatok svojim občanom odporučila, aby opustili Izrael pre vysokú hrozbu vojenskej odvety voči iránskemu útoku a teroristických útokov. Rovnaké varovanie vydala aj pre palestínske územia.

08:48

Spojené štáty dostali vopred oznámenie o izraelskom útoku na Irán. Operáciu však neschválili, ani sa na nej nepodieľali, citovali v piatok miestne médiá amerických predstaviteľov.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali