Detská neurologička o očkovaní najmenších proti covidu: “Nemá to zmysel.” Imunológovia upozorňujú na to, čo poskytuje ideálnu ochranu novorodencom

Detská neurologička o očkovaní najmenších proti covidu: “Nemá to zmysel.” Imunológovia upozorňujú na to, čo poskytuje ideálnu ochranu novorodencom

Bratislava 7. decembra 2022 (HSP/Foto: Twitter)

 

Vzhľadom na to, že Európska agentúra pre lieky schválila vakcíny od spoločností Pfizer a Moderna aj pre deti od 6 mesiacov, mnohí rodičia si kladú otázku – mali by sme dať svoje deti zaočkovať? Mnohí z nich si už možno urobili názor na túto tému, pričom väčšina z nich sa s očkovaním svojich detí neponáhľa

EMA schválila vakcíny od Pfizeru a Moderny pre deti od šiestich mesiacov. Zdroj: Twitter

Podľa portálu Times, veľká časť argumentov proti očkovaniu tejto mladšej vekovej skupiny spočíva v tom, že sa zdá, že COVID-19 jednoducho nespôsobuje vysokú pravdepodobnosť závažného ochorenia u imunokompetentných detí.

Reklama

Deti očkujeme, aby sme zabránili vážnym ochoreniam a smrti, nie aby sme zabránili ľahkým ochoreniam. Je to ten istý dôvod, prečo pediatri zdôrazňujú očkovanie proti chrípke nie preto, aby sme zabránili všetkým deťom dostať chrípku, ale aby sme ochránili deti, ktoré by nemali byť hospitalizované a zomrieť. To platí aj pre ďalších 16 detských očkovaní, ktoré odporúča vládna agentúra CDC a ktoré vyžadujú takmer všetky štáty. Cieľom je predchádzať závažným ochoreniam u detí a udržať deti nažive a zdravé.

Najnovšie Európska agentúra pre lieky schválila proticovidové vakcíny od spoločností Pfizer a Moderna, ktoré sú určené pre deti od šiestich mesiacov. Výbor EMA pre lieky na humánne použitie odporučil použitie očkovacej látky Comirnaty (konzorcia Pfizer/BioNTech) pre deti vo veku od šiestich mesiacov do štyroch rokov a takisto vakcínu Spikevax (od Moderny) pre deti od šiestich mesiacov do piatich rokov veku. Vakcíny sa deťom budú vpichovať do ramena alebo stehna. Pôjde však o menšiu dávku, než sa podáva maloletým od piatich rokov, oznámila to minulý mesiac agentúra na Twitteri.

Reklama

Pripomeňme si, že na Slovensku Ministerstvo zdravotníctva avizovalo široko dostupné očkovanie proti ochoreniu Covid deťom od 5 rokov. Doposiaľ bolo očkovanie detí vo veku od 5 do 11 rokov určené len pre vysoko rizikové deti, na základe odporučenia lekára, pri riziku ťažkého priebehu ochorenia. Takouto formou bolo zaočkovaných niekoľko stoviek detí. Na základe schválenia EMA je vakcína Comirnaty (Pfizer/BioNTech) dnes už dostupná aj pre túto vekovú kategóriu bez obmedzenia.

Podľa členky predstavenstva Českej lekárskej komory a bývalej senátorky Aleny Dernerovej, očkovanie detí proti ochoreniu Covid nemá zmysel, uviedla tak v rozhovore pre Parlamentní listiny. V rozhovore na otázku aký je jej názor ako detskej neurologičky na očkovanie proti Covidu takto malých detí Dernerová odpovedala:

„K očkovaniu detí nepristupujú všetky štáty rovnako. Napríklad v Austrálii je očkovanie proti Covid-19 odporúčané len pre rizikové skupiny detí. V  Dánsku sa odporúča očkovať iba osoby staršie ako 50 rokov a u mladších vekových skupín očkovať iba rizikové osoby. V novom odporúčaní vakcinológov je už priamo uvádzaná očkovacia schéma vakcíny proti covid-19 pre deti vo veku 6 mesiacov až 5 rokov. Vakcína je odporúčaná v trojdávkovej schéme a nie je presne definované, akým deťom je odporúčaná. Klinická štúdia výrobcu očkovacej látky Comirnaty od firmy Pfizer, na základe ktorej bola vakcína schválená v CDC a EMA, neposkytuje presvedčivé dôkazy o jej efektivite a jej bezpečnosti. Deti touto vakcínou chránené pred infekciou nie sú, naopak zverejnené výsledky štúdie na najmladších deťoch naznačujú skôr trend k častejšiemu ochoreniu u detí očkovaných touto vakcínou, než u detí neočkovaných. Navyše ide o vakcínu pripravenú proti pôvodnému wuchanskému vírusu. Môj postoj ako detskej neurologičky je rovnaký ako uplatňujú v Dánsku,“ uviedla.

 

Ako je to ale s očkovaním žien počas tehotenstva a čo na to vakcinológovia ?

SMIS  (Združenie mikrobiológov, imunológov a štatistikov) informuje, že v tehotenstve je vakcinológmi odporúčané očkovanie proti covidu, pretože vedie k zvýšeniu hladiny protilátok. Avšak toto očkovanie nie je bez rizika. “V systéme VAERS je zaznamenaných mnoho podozrení na nežiaduce účinky mRNA vakcín a nepoznáme ani ich dlhodobú bezpečnosť z pohľadu vývoja detí. Ženy, ktoré už infekciu prekonali, tvoria protilátky a majú pamäťové bunky. Pri reinfekcií ich imunitný systém veľmi rýchlo zareaguje na novú mutáciu koronavírusu. A ďalšou dôležitou ochranou bábätka je opatrnosť. Zvažujte, v akom prostredí bude vaše dieťa v bezpečí a kde nebude infekciám vystavené príliš, upozorňuje združenie na sociálnej sieti.

Reklama

 

Materské mlieko je najlepšou ochranou novorodencov pred infekciami

Zároveň SMIS upozorňuje na výhody materského mlieka: “Materské mlieko obsahuje nielen široké spektrum protilátok, ale aj biele krvinky, ktoré špecificky napádajú vírusy a baktérie, a mnoho nešpecifických reaktívnych molekúl, ako je laktoferín. To výrazne posilňuje nezrelý imunitný systém dieťaťa. Aby táto prirodzená ochrana dobre fungovala, matka musí dýchať rovnaký vzduch (alebo patogény v ňom) ako dieťa. Dlhodobé nosenie respirátora alebo prílišná izolácia matky od prostredia tak môže znížiť spektrum patogénov, a tým znížiť množstvo a zloženie protilátok v jej mlieku. Je možné, že nadmerné protiepidemiologické opatrenia v Nemecku mohli prispieť k vyššiemu výskytu a závažnosti RSV infekcií u dojčiat, ktoré boli nedávno hlásené. Nezabúdajme, že kľúčom k úspechu je, aby dieťa zostalo po pôrode v úzkom kontakte s matkou, aj keď je matka chorá.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:07

Egypt vyzval Irán a Izrael, aby zachovali zdržanlivosť a vyhli sa tomu, že Blízky východ vtiahnu do konfliktu.

11:57

Medziročný rast hrubého domáceho produktu (HDP) za rok 2023 dosiahol po revízii úroveň 1,6 % v stálych cenách. Pôvodne bol začiatkom marca zverejnený nižší rast HDP na úrovni 1,1 %. Podobne bol rast ekonomiky po aktuálnej revízii mierne vyšší aj v roku 2022, a to na úrovni 1,9 %, keď posledný zverejnený údaj bol 1,8 %. Vývoj ekonomiky za roky 2020 a 2021 zostal nezmenený. V piatok o tom informoval Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

11:51

Výrobné ceny v Nemecku v marci 2024 opäť klesli, už deviaty mesiac v rade, ale najmenej od júla minulého roka. Prispeli k tomu najmä nižšie ceny energií.

11:35

Na deväť sa zvýšil počet obetí nočného útoku ruskej armády na Dnepropetrovskú oblasť na juhu Ukrajiny. Medzi mŕtvymi sú tri deti a zranenia utrpelo viac než 10 osôb. Oznámilo to ukrajinské ministerstvo vnútra.

11:27

Spoločnosť Apple na žiadosť Pekingu odstránila z čínskeho App Store aplikácie Threads, WhatsApp, Telegram a Signal, informuje agentúra Bloomberg.

Čínske úrady to požadovali “z dôvodov národnej bezpečnosti”.

Predtým boli tieto služby v Číne dostupné len cez VPN, ale stále sa tešili popularite.

Minulý rok Peking zaviazal vývojárov aplikácií, aby sa do konca marca 2024 podrobili vládnej registrácii, inak prestanú fungovať.

11:14

Poľské úrady zadržali dvoch podozrivých z útoku na ruského opozičného politika Leonida Volkova, ku ktorému prišlo v marci v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok litovský prezident Gitanas Nauséda.

11:05

Taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani vyzval na “úplnú deeskaláciu” situácie po správach amerických médií, že Izrael zaútočil na Irán. Dodal, že partneri zo skupiny G7 budú o situácii diskutovať počas rokovaní na Capri.

Druhý deň rokovania ministrov zahraničných vecí skupiny G7 na talianskom ostrove Capri
Na snímke taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani
10:53

Jeden člen posádky ruského bombardéra Tu-22M3, ktorý sa zrútil v piatok na juhozápade Ruska, zahynul. Oznámil to gubernátor Stavropoľského kraja Vladimir Vladimirov.

10:47

Čína po hlásených piatkových útokoch na Irán nesúhlasí s konaním, ktoré vedie k stupňovaniu napätia. Omán útoky na Irán odsudzuje.

10:35

Iránske médiá v piatok popreli tvrdenia o napadnutí krajiny zo zahraničia. Reagujú tak na správy amerických médií o izraelskom nočnom útoku na Irán.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali