Obžaloba Kočnera a ďalších troch za vraždu Kuciaka a Kušnírovej. Rodiny obetí si uplatňujú nemajetkovú ujmu vo výške spolu dva milióny eur. Tóth tvrdí, že našiel v obhajobe chybu

Obžaloba Kočnera a ďalších troch za vraždu Kuciaka a Kušnírovej. Rodiny obetí si uplatňujú nemajetkovú ujmu vo výške spolu dva milióny eur. Tóth tvrdí, že našiel v obhajobe chybu

Bratislava 28. októbra 2019 (HSP/Foto:SITA/AP-Bundas Engler)

 

Viaceré médiá v pondelok priniesli prvé konkrétnejšie informácie o obžalobe v prípade vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej z februára 2018. Rodiny obetí si v trestnom konaní uplatňujú nemajetkovú ujmu vo výške spolu dva milióny eur

Na snímke sviečky pred portrétom Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej

Pred týždňom prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) podal v pondelok na Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku obžalobu na obvinených Mariana K. a ďalšie tri osoby v prípade vraždy investigatívneho novinára a jeho snúbenice.

Reklama

Podľa prokuratúry exituje viacero dôkazov, ktoré majú dokazovať vinu uvedených osôb s tým, že dôkazmi sú mobilné telefóny, či konkrétne bankové prevody.

Médiá informujú, že kľúčovým dôkazom je údajne čierno-zlatý iPhone X Mariana Kočnera v špeciálnej verzii Bentley od spoločnosti Golden Ace Geneva, z ktorých bola na svete vyrobená len 100-vka a jemu prislúchol trinásty. Kočnera majú usvedčovať jednak už čiastočne zverejnené správy z aplikácie Threema, ako aj história zemepisnej lokalizácie tohto telefónu a konkrétne osobné stretnutia Kočnera s tretími osobami.

Reklama

 

Svedok Andruskó

Denník N uvádza, že práve Kočnera prokuratúra považuje za hlavného organizátora vraždy. “Druhá v poradí – sprostredkovateľka – bola Alena Zsuzsová. A práve rôzna komunikácia Kočnera s ňou je hlavný policajný dôkaz.” Kočner si mal tiež podľa obžaloby objednať sledovanie Jána Kuciaka a ďalších novinárov u Petra Tótha.

Obžalovaní Zoltán Andruskó a Miroslav Marček údajne potvrdili, že fotografie zo sledovania – Peter Tóth hovorí o paparacovaní –  slúžili aj v procese prípravy jeho likvidácie.

Andruskó, ktorý od začiatku spolupracuje s políciou, uzavrel s prokurátorom dohodu o vine a treste, ktorý nepresiahne šestnásť rokov.  Jeho advokátka neuviedla médiám výšku dohody trestu. Právnik rodiny Kuciakovej Daniel Lipšic ale prezradil, že došlo k mimoriadnemu zníženiu trestu o viac ako jednu tretinu z trestu 25 rokov, keďže s políciou a prokuratúrou od začiatku spolupracoval a jeho výpoveď je kľúčová.

Reklama

“Výška trestu je teda nižšia ako 16 rokov a môže sa pohybovať v rozmedzí 8 až 16 rokov. To sa udialo, dalo sa to aj predpokladať,” skonštatoval Lipšic.

Vzhľadom na uvedené teda Andruskó v obžalobe proti štvorici vystupuje ako svedok, hoci sám vraždu sprostredkoval.

 

Výbery z banky

Andruskó mal tiež vypovedať, že deň po vražde Jána Kuciaka prišiel za Alenou Zsuzsovou a povedal jej, čo sa stalo. “Vražda mala byť podľa neho urobená tak, že Kuciaka unesú a zmizne, ale vrahovia ho zabili v dome a zavraždili aj jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú. To Zsuzsovú nahnevalo,” uvádza Denník N. Následne sa mala obžalovaná Zuszsová stretnúť s Kočnerom na Vajanského nábreží v Bratislave.

Reklama

V tom čase mal podľa obžaloby Kočner v Tatra banke na Gorkého ulici vybrať peniaze z bezpečnostnej schránky vedenej na meno jeho dcéry Karolíny. Podvečer sa potom Zsuzsová v Komárne opäť stretla s Andruskóm, kde malo pravdepodobne dôjsť k odovzdaniu hotovosti za vraždu. Išlo o 50-tisíc eur, z ktorých mal Andruskó dať po 20-tisíc obom vrahom a 10-tisíc si nechal. V obžalobe sa tiež píše, že v priebehu jedného až dvoch týždňov mala na žiadosť vrahov Zsuzsová zabezpečiť ďalšie peniaze. Kočner vraj vtedy v Tatra banke vybral ďalších 50-tisíc eur

 

Rodiny žiadajú nemajetkovú ujmu

Kočner si mal podľa vyšetrovateľov objednať Kuciakovu vraždu, pretože bol novinár „poukazujúci na rozsiahlu ekonomickú trestnú činnosť“ a nevedel nájsť naňho nič usvedčujúce, keďže Kuciak žil bezúhonným životom.

Z dokumentu vyplýva aj to, že strelcom bol Marček, ktorý sa k tomu aj priznal. Podľa výpovede Marčeka vrah v deň vraždy zazvonil pri dverách domu vo Veľkej Mači, otvoril Kuciak, ktorého zabil, Kušnírová sa potom rozbehla do kuchyne, kde popravil aj ju.

Vrah údajne pri odchode ešte raz strelil do tela Jána Kuciaka.

Rodina Kuciakovcov aj Zlatica Kušnírová si v trestnom konaní uplatnili nemajetkovú ujmu spolu dva milióny eur.

V obžalobe sa tiež nachádza informácia, že “Kočner ponúkol Glváčovi, že keď bude ministrom vnútra, tak mu dá vrahov Kuciaka.”

Aktuálne sa očakáva sa, že pojednávanie vo veci sa začne o niekoľko mesiacov. Súd si musí najprv naštudovať spis.

 

Reklama

Peter Tóth tvrdí, že našiel v obhajobe chybu, čo podľa neho môže mať vážne dôsledky pre vývoj prípadu na súde

“Obávam sa, že prokurátori spísali obžalobu proti obžalovaným Marian Kočner a spol. v trestnej veci vraždy Jána Kuciaka v chvate, a preto nie celkom dôsledne,” uviedol na sociálnej sieti Peter Tóth.

“V texte obžaloby sa uvádza aj časť výpovede Zoltána Andruskóa, ktorý mal údajne povedať, že po väzobnom zadržaní Mariana Kočnera sa so mnou stretol v spoločnosti Aleny Zsuzsovej v Komárne. Problém spočíva v tom, že v Komárne som bol naposledy v roku 2004, pani Zsuzsovú som osobne nepoznal, do jej zadržania som ani netušil, ako sa volá, a preto som sa nemohol v jej spoločnosti stretnúť s pánom Andruskóom. Menovaného som takisto nepoznal a o jeho existencii som sa dozvedel až vtedy, keď bolo medializované jeho zadržanie.

Počas prípravného konania sa ma vyšetrovateľ ani raz neopýtal na to, či som sa stretol so Zoltánom Andruskóom. Vyšetrovateľ vedel, že som sa nikdy osobne nestretol s Alenou Zsuzsovou, z čoho vyplýval logický záver, že ma nemohla zoznámiť s pánom Andruskóom. Otázka preto stojí tak, prečo prokurátori dali do textu obžaloby jeho vyjadrenia, ktoré neboli preverené ďalšími procesnými prostriedkami.

Ak prokurátori zlyhali v takejto maličkosti, veľmi si sťažujú pozíciu pred hlavným pojednávaním na súde, pretože sami spochybňujú silu podanej obžaloby. Na prvý pohľad sa to zdá ako nepodstatná chyba, ale v konečnom dôsledku môže mať ďalekosiahle dôsledky pre celý prípad vraždy Jána Kuciaka.”

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

19:43

19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali