O pomoci matkám, ktoré v zúfalstve môžu uvažovať o potrate, sa hlasovanie prekladá. Plénum ani dnes nebolo uznášaniaschopné. Neúspech ide na vrub Kotlebovcom?

O pomoci matkám, ktoré v zúfalstve môžu uvažovať o potrate, sa hlasovanie prekladá. Plénum ani dnes nebolo uznášaniaschopné. Neúspech ide na vrub Kotlebovcom?

Bratislava 30. septembra 2020 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR-Jakub Kotian)

 

O zmenách v potratovej legislatíve poslanci Národnej rady (NR) SR v utorok napokon nehlasovali. Plénum totiž viackrát nebolo uznášaniaschopné. Podpredseda parlamentu Juraj Šeliga (Za ľudí) preto prerušil rokovanie do stredy (30. 9.) do 9.00 h, kedy sa bude pokračovať hlasovaním

NRSR hlasovanie
Na snímke koaliční poslanci NR SR z SaS a Za ľudí vytiahli kartičky pri hlasovaní o návrhu na skrátenie povinnej lehoty 48 hodín

Plénum Národnej rady (NR) SR ani v úvode deviateho dňa 12. schôdze pri hlasovaní o potratovej novele nebolo uznášaniaschopné. Podpredseda parlamentu Juraj Šeliga (Za ľudí) preto vyhlásil prestávku na 15 minút.

Reklama

Opakoval sa scenár z večerného utorkového (29.9.) hlasovania, kedy viacerí poslanci pri rozhodovaní vytiahli svoje hlasovacie karty. Po opakovaných obštrukciách preto Šeliga večer prerušil rokovanie a hlasovanie presunul na stredu ráno.

Poslanci by mali o novele zákona o zdravotnej starostlivosti, ktorá má upraviť oblasť potratov, definitívne rozhodnúť. K novele v druhom čítaní pripravili pozmeňujúce návrhy predkladateľka Anna Záborská (OĽANO) i Jana Bittó Cigániková (SaS).

Reklama

Pri hlasovaní o skrátení lehoty pre rozhodnutie o pozmeňujúcich návrhoch k novele zákona o zdravotnej starostlivosti viacerí poslanci v pondelok večer opakovane vytiahli hlasovacie karty. Predsedníčka zdravotníckeho výboru Jana Bittó Cigániková (SaS) už počas dňa namietala neskoré večerné hlasovanie o potratovom zákone. Predpokladala zníženie kvóra pre neúčasť poslancov a hovorila o zámere zo strany OĽANO. Pri hlasovaní napokon vytiahla hlasovaciu kartu, pridali sa k nej aj ďalší poslanci.

“Je to naša jediná šanca, keďže to poslanci OĽANO urobili naschvál,” uviedla Bittó Cigániková pre TASR v súvislosti s večerným hlasovaním. Podľa jej slov nejde o dohodnutý postup, pretože kartu zdvihla reprezentatívne sama. Ocenila, že sa k nej pridali aj ďalší poslanci.

Marián Viskupič Jana Bittó Cigániková hlasovanie obštrukcia hlasovacie karty
Na snímke poslanci NR SR vľavo Marián Viskupič a vpravo Jana Bittó Cigániková (obaja SaS) vytiahli kartičky pri hlasovaní o návrhu na skrátenie povinnej lehoty 48 hodín

Plénum malo definitívne rozhodnúť o novele z dielne poslankyne Anny Záborskej (OĽANO), ktorá má upraviť oblasť potratov. V diskusii v utorok vystúpilo vyše 20 rečníkov. Pozmeňujúce návrhy v pléne predložila Záborská aj Cigániková.

 

Kollár zvolal poslanecké grémium, plénum nebolo uznášaniaschopné

Poslanci Národnej rady (NR) SR v utorok večer vyše hodiny nemohli hlasovať o potratovej novele. Plénum totiž nebolo uznášaniaschopné. Predseda NR SR Boris Kollár (Sme rodina) po viacerých opakovaných prerušeniach schôdze zvolal poslanecké grémium.

Reklama

 

Naozaj toto je problém?

Poslankyňa Lucia Drábiková (OĽaNO) v skratke vysvetlila, o aké návrhy pre zlepšenie situácie žien v praxi ide. O to nepochopiteľnešie vyznieva krik a kuvikanie poslankyne Cigánikovej:

1. Príspevok po narodení dieťaťa bez podmienky dožitia 28 dní
2. Polovicu príspevku po narodení už počas tehotenstva
3. Rovnaká výška príspevku – 829,86 eur pri každom dieťati
– Zvýšenie príspevku pri narodení dieťatka so špeciálnymi potrebami sa zvýši o sumu 3 170,14 eur.
4. Druhý dobrovoľný lekársky posudok pri podozrení na zdravotné poškodenie dieťatka preplatený zdravotnou poisťovňou
5. Rozšírenie možností núdzového bývania pre matku s dieťaťom do 3 rokov
6. Rozšírenie príjemcov dotácií Úradu vlády o organizácie poskytujúce pomoc tehotným ženám

Záborská: Nesúhlasím s nočným obštruovaním parlamentu zo strany koaličných poslancov

Predkladateľka novely poslankyňa Anna Záborská v reakcii na sociálnej sieti uviedla, že hlboko nesúhlasí s nočným obštruovaním parlamentu zo strany koaličných poslancov.

Anna Záborská (OĽaNO)
Na snímke Anna Záborská (OĽaNO)

“Spájanie sa s opozíciou nie je cesta zodpovednej politiky. Verím, že koaličná zmluva stále platí. Som presvedčená, že zajtra bude parlament opäť pracovať ako má a schváli náš zákon na podporu matiek,” napísala v statuse.

Reklama

 

Kotleba: Keby koalícia predložila skutočný návrh a nie takéhoto mačkopsa, tak sa to nestane

Marian Kotleba k hlasovaniu o novele zákona o zdravotnej starostlivosti na sociálnej sieti napísal, že bez poslancov strany ĽSNS nedokázali poslanci schváliť ani len skrátenie lehoty na hlasovanie o pozmeňovacích návrhoch poslankýň Záborskej a Cigánikovej.

Oba spomínané návrhy podľa Kotlebu zmierňujú už aj tak “veľmi slabučký” návrh zákona na obmedzenie potratov, o ktorý vlastne ide.

“Do práce prišlo ešte menej koaličných poslancov! Kvôli hlasovaniu o liberálnom pozmeňovacom návrhu poslankyne Záborskej je opäť zablokovaný parlament. Dostane koalícia rozum a stiahne tento nešťastný pozmenovací návrh?

Dobré ránko priatelia. Včera v noci sa v parlamente ukázalo, aká “konzervatívna” je táto vláda. Najprv si odhlasovali rokovanie NR SR až do noci, pretože už sa im nechcelo ísť do práce aj dnes, v stredu.

A potom bez poslancov ĽS Naše Slovensko nedokázali schváliť ani len skrátenie lehoty na hlasovanie o pozmeňovacích návrhoch Záborskej a Cigánikovej. Oba tieto návrhy zmierňujú už aj tak veľmi čajový a slabučký návrh zákona na obmedzenie potratov, o ktorý vlastne ide.

A potom vyplakávali, že ako je to možné. Nuž, milá koalícia, keby ste predložili skutočný návrh a nie takéhoto mačkopsa, a keby koaliční poslanci chodili do práce aspoň na hlasovanie o ich vlastných návrhoch, tak sa to nestane.”

Kotleba ďalej uviedol, že ĽSNS podporí každý návrh na zlepšenie ochrany životov nenarodených detí:

Skutkami sme opakovane dokázali, že ĽS Naše Slovensko podporí každý návrh na zlepšenie ochrany životov nenarodených detí! To ale neznamená, že budeme hlasovať doslova aj za zlé pozmeňovacie návrhy, ktoré niekto pod takouto zámienkou do parlamentu predloží!

“Nuž, milá koalícia, keby ste predložili skutočný návrh a nie takéhoto mačkopsa, a keby koaliční poslanci chodili do práce aspoň na hlasovanie o ich vlastných návrhoch, tak sa to nestane.”

Reklama
CitizenGo ku Kotlebovcom kriticky

Šéf organizácie CitizenGo Matúš Harara sa vyjadril ktiricky tak ku Cigánikovej z SaS, tak ku kotlebovcom: “SaS porušila koaličnú dohodu a Kotlebovci sa vykašľali na nenarodené deti.

Včera sa hlasovalo o návrhu zákona o zdravotnej starostlivosti z dielne Oľano/KÚ. Ten zákon zásadne nenarodeným deťom nepomôže, ale vždy lepšie niečo ako nič. Taký softový prolife zákon mal byť priechodný aj o polnoci pre konzervatívcov, liberálov aj socialistov.

To by však nemohlo byť poslankyne Cigánikovej (Strana ateistov Slovenska), ktorá potrebuje aj z nenarodených detí “vytrieskať” politické body. SaS porušila koaličnú dohodu, keď “vyťahovním (hlasovacích – pozn. red.) kartičiek”sabotovala hlasovanie o návrhu zákona svojho koaličného (najväčšieho) partnera. Presadzovala v spolupráci s inými opozičnými stranami svoje záujmy.

Marián Kotleba a spol. hrali toto škaredé divadlo so všetkými pro-potratovými poslancami. Kde sú všetky tie Mazurekove vystúpenia o trhaní detí počas chirurgického potratu? V núdzi spoznáš priateľa. Treba všetkým voličom ĽSNS povedať, že Marián Kotleba nie je priateľ nenarodených detí. ĽSNS dokázala, že nie je prolife. Konečne to jasne vidno.

Hlasovanie v NR SR
Záznam o hlasovaní v NR SR k Záborskej návrhu

 

Reklama
Kuffa: Nesiahajte na nevinné deti

Na ochranu nenarodených detí vyzýva známy kňaz Marián Kuffa.

“Dávaj pozor, nesiahaj na nevinné deti! Dávaj pozor, ťažko sa ti bude žiť ale ľahko sa ti bude zomierať, keď budeš chrániť životy. Naopak, tí, ktorí teraz zabíjate z egoistických pohnútok alebo všelijakých diplomatických či politických, ľahko sa ti bude žiť, ale ťažko sa ti bude zomierať.”

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

08:41

Právnici zosnulého ruského opozičného politika Alexeja Navaľného zostanú vo vyšetrovacej väzbe ďalšie dva mesiace. V stredu o tom rozhodol mestský súd v Moskve.

08:32

Rusko v stredu vetovalo návrh rezolúcie OSN predloženej Spojenými štátmi a Japonskom, ktorá vyzýva všetky štáty sveta, aby zabránili pretekom v jadrovom zbrojení vo vesmíre.

V 15-člennej Bezpečnostnej rade OSN návrh podporilo jej 13 členov. Rusko rezolúciu vetovalo a Čína sa hlasovania zdržala.

08:26

Veľká porota v americkom štáte Arizona v stredu obvinila 18 osôb podozrivých z pokusu o falšovanie výsledku prezidentských volieb z roku 2020 v tomto štáte americkej Únie.

Medzi obvinenými zo sprisahania, podvodu a falšovania sú siedmi právnici a spolupracovníci volebného štábu Donalda Trumpa, ako aj 11 republikánskych voliteľov. Všetkým sa im pripisuje snaha spochybniť víťazstvo demokrata Joea Bidena v prezidentských voľbách v roku 2020 v tomto štáte.

08:14

Orgány činné v trestnom konaní v Austrálii vo štvrtok vzniesli obvinenia voči piatich tínedžerom, ktorí boli zadržaní počas policajného záťahu proti sieti predstavujúcej pre verejnosť “neprijateľné riziko”.

08:04

Organizácia Spojených národov v stredu oznámila, že spúšťa nový fond, ktorého cieľom je posilniť ochranu utečencov a vysídlených komunít ohrozených zmenou klímy.

07:57

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken vo štvrtok vyzval, aby Spojené štáty a Čína riešili svoje nezhody zodpovedným spôsobom.

Blinken to vyhlásil v Šanghaji deň pred tým, ako sa v piatok v Pekingu stretne s poprednými predstaviteľmi Číny, s ktorými chce rokovať o chúlostivých záležitostiach vrátane Ruska, Taiwanu a obchodnej výmeny.

07:50

Stredajšie prvé kolo prezidentských volieb v Severnom Macedónsku vyhrala Gordana Siljanovská-Davkovová, ktorá kandidovala za nacionalistickú stranu Vnútorná macedónska revolučná organizácia – Demokratická strana macedónskej národnej jednoty (VMRO-DPMNE).

Z výsledkov sčítania 80 percent odovzdaných hlasovacích lístkov vyplýva, že táto 70-ročná profesorka práva získala 39,8 percenta hlasov.

voľby
Muž vhadzuje hlasovací lístok do volebnej schránky počas prvého kola prezidentských volieb v Severnom Macedónsku
07:44

Troch ľudí hospitalizovali so zraneniami po tom, ako na podujatie švédskej Ľavicovej strany (V) vtrhli maskovaní útočníci. Uviedla to v stredu švédska polícia.

07:24

Snemovňa reprezentantov amerického štátu Arizona v stredu odhlasovala zrušenie zákona zakazujúceho takmer všetky druhy interrupcií. Najvyšší súd v Arizone pritom pred viac ako dvoma týždňami rozhodol, že tento zákon prijatý pred 160 rokmi je vykonateľný.

07:11

Státisíce ľudí sa vo štvrtok zišli na rôznych miestach po celej Austrálii a na Novom Zélande, aby si pripomenuli svojich padlých v prvej svetovej vojne. Informovala agentúra AFP.

07:02

Jemenskí húsíovia sa prihlásili k útokom na americké a izraelské obchodné plavidlá a americký torpédoborec.

O operáciách informoval Yahya Sari, vojenský hovorca hnutia Ansar Allah.

06:53

Francúzske orgány činné v trestnom konaní zadržali a začali vypočúvať 16-ročného chlapca, ktorý avizoval, že chce spáchať útok počas letnej olympiády v Paríži. Polícia uňho našla sľub vernosti teroristickej sieti Islamský štát (IS). Prípad prevzala prokuratúra, ktorá sa zaoberá teroristickými činmi.

06:44

Poľsko poskytne finančnú pomoc vo výške dvoch miliónov dolárov pre dve humanitárne agentúry OSN, ktoré podporujú civilistov vo vojnou zmietanom Pásme Gazy. V stredu to oznámilo poľské ministerstvo zahraničných vecí.

06:35

Generálny riaditeľ sociálnej platformy TikTok Šou C’ Čche v stredu prisľúbil podniknutie právnych krokov na zvrátenie zákona prijatého v Spojených štátoch, na základe ktorého bude možné túto populárnu aplikáciu v USA zakázať pre podozrenia, že ju kontroluje čínska vláda.

Americký prezident Joe Biden v stredu podpísal zákon, ktorý čínskej materskej spoločnosti ByteDance dáva približne 270 dní na to, aby odpredala TikTok v USA alebo čelila vylúčeniu z amerického trhu.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali