V Poľsku sa chová viac ako 6,2 milióna kusov hovädzieho dobytka. Podľa správnosti majú bitúnky od chovateľov vykupovať na spracovanie na mäso len zdravé zvieratá. Spravidla sú to také, ktoré sa môžu pohybovať. No stáva sa, že niektoré prejavia náznaky ochorenia alebo sa nejako zrania, a tie sa chovatelia snažia taktiež predať. Ponúknu teda “výhodnejšiu” nižšiu cenu a bitúnky takto podobne “výhodne” predávajú získané mäso ďalej obchodníkom.
Takéto nedovolené praktiky na poľských bitúnkoch zistil reportér poľskej televízie TVN24. Zdôrazňuje, že v Poľsku už mnoho rokov prebieha čierny obchod s “extrémne ziskovými chorými kravami”.
Na internete alebo aj v miestnej tlači sa nachádzajú stovky ponúk pre chovateľov dobytka s ponukou na odkúpenie chorých kráv. Chovateľovi je totiž výhodnejšie chorého jedinca predať, ako zaplatiť približne 500 zlotých za injekciu u veterinára.
A tak väčšinu chorého hovädzieho dobytka predajú, čo reportérovi potvrdila aj nemenovaná osoba na istom bitúnku s tým, že “tak sa to deje v celom Poľsku“.
Za zdravú kravu sa chovateľovi zvyčajne zaplatí okolo 2500 zlotých a za chorú 400 až 500 zlotých, čo si pochvaľuje aj chovateľ a aj bitúnok. Z takýchto bitúnkov sa mäso za nižšiu cenu, ale ešte vždy so ziskom, potom neraz dostane až k spracovateľovi mäsa a výrobcovi mäsových produktov.
Investigatívci v Poľsku vypočítali, že ak by bitúnok zabíjal 20 zdravých kráv denne, mal by ročne zisk asi 349 000 zlotých, teda vyše 81- tisíc eur. Ak by ale zabíjali len choré zvieratá, zisk by už presahoval 2,5 milióna zlotých, čo je viac ako 580- tisíc eur.
Isté bitúnky boli už aj odhalené, podobne ako jeden v prípade poľského reportéra. Odkúpený chorý dobytok sa na bitúnku spracúval utajene počas noci, priemerne 15 kusov za jednu noc.
Hoci už viditeľne skazené časti sa odrezávali a vyhadzovali, aj napriek tomu mäso z chorých a mŕtvych kráv môže byť vážnou hrozbou pre zdravie a život, čo potvrdili aj odborníci.
Ako nakoniec podotýka reportér, ide o “bežnú prax na trhu chovateľov, obchodníkov, bitúnkov aj veterinárnych lekárov”.
V reportáži, o ktorej sme informovali (viac aj TU), sa podarilo získať aj isté zábery umierajúcich či chorých kráv dovezených na porážku (zabíjanie), ktoré sa nedokázali ani udržať na nohách. Takéto kusy sa nazývali “ležiaky”.
Sám novinár dokonca prezradil, že keď na bitúnkoch spracovával mäso, niektoré kusy smrdeli hnilobou.
“Môj nadriadený mi povedal, aby som označil mäso ako zdravé a odrezal škaredé časti. Bolo to hrozné, verte mi. Ten pach hnijúceho mäsa vás núti zvracať,” popísal novinár neľahké chvíle, ktoré na bitúnkoch zažíval.
Agentúra SITA z reportáže dodáva, že hoci má byť veterinár prítomný počas celého procesu zabíjania aj rozrábky na bitúnku, realita bola v tomto závode iná. Veterinár často len letmo skontroloval živé zvieratá, alebo na šichte vôbec nebol. Chýbal rozbor mäsa a testy na nepovolené látky.
Nebolo výnimkou, keď na bitúnok prichádzali kravy liečené antibiotikami, aj agresívnymi liekmi na nádory.
Poľsko pritom patrí medzi najväčších producentov mäsa v Európe. Len v roku 2017 vyviezli Poliaci do zahraničia hovädzie mäso za 1,5 miliardy dolárov.
Podľa portálu nasvidiek.sk nie je preto vylúčené, že sa takéto mäso dostalo aj na Slovensko a mieri nielen do supermarketov, ale najmä do výrobných závodov.
Poľská polícia preveruje podozrenia, že bitúnok obchodoval s chorým dobytkom
Poľská polícia vyšetruje bitúnok podozrivý z nelegálneho obchodu s chorým dobytkom, ktorého praktiky tajne nafilmoval reportér televízie TVN24. O škandále, ktorý v ostatných dňoch otriasa Poľskom, informuje aj britská stanica BBC.
Hlavný poľský veterinár Panel Niemczuk v pondelok uviedol, že reportáž, ktorú uplynulú sobotu odvysielala poľská televízia TVN24, odhaľuje “nelegálne aktivity, aké bitúnok vykonával zámerne v noci, aby sa vyhol úradnému dohľadu”.
Podľa Niemczuka dostali veterinárni inšpektori i polícia už skôr tip na bitúnok pri meste Ostrów Mazowiecka na severovýchode Poľska, kde malo dochádzať k “nezákonnému zabíjaniu dobytka”.
V noci zo 14. na 15. januára na tomto mieste objavili osem chorých kráv a rozhodli sa ich “bezodkladne usmrtiť, aby ukončili ich trápenie”.
“Počas tejto kontroly boli identifikovaní majitelia zvierat i predajca, ktorý prevážal dobytok nevhodný na transport a tiež pracovníci bitúnkov zodpovední za podmienky, v akých zvieratá boli,” uviedol Niemczuk vo vyhlásení.
Veterinárni inšpektori teraz preverujú aj ďalšie bitúnky v oblasti, zatiaľ čo polícia sa snaží identifikovať možných predajcov mäsa z chorého dobytka.
Podľa Eurostatu, štatistického úradu EÚ, je Poľsko na základe údajov z bitúnkov siedmym najväčším producentom hovädzieho mäsa v EÚ. V roku 2017 predstavovala jeho produkcia hovädzieho až 558.000 ton.



















