Nemecká novinárka v Česku: Sloboda prejavu je na ústupe, Merkelová porušila ústavu

Nemecká novinárka v Česku: Sloboda prejavu je na ústupe, Merkelová porušila ústavu

Praha 28. novembra 2019 (HSP/Sputnik/Foto:TASR/AP-Michael Sohn)

 

Rozstrelu moderátora Vladimíra Vokála sa zúčastnila nemecká novinárka Alexandra Mostýn, ktorá žije v Prahe. v relácii prehovorila napríklad o tom, že nemecká kancelárka Angela Merkelová podľa nej porušila ústavu a spomenula aj slobodu prejavu, ktorá je podľa jej mienky na ústupe

Na snímke nemecká kancelárka Angela Merkelová

Témou rozhovoru sa stala politická aj spoločenská atmosféra v Nemecku. Reč prišla aj na to, či sa novinárka cíti v Nemecku a v Prahe bezpečne, na čo reagovala kladne. Podotkla však, že v Nemecku sa úroveň bezpečia od začiatku migračnej krízy v roku 2015 zmenila. Poukazuje najmä na to, že väčšia miera kriminality je tradične pozorovaná vo väčších mestách, napríklad v Berlíne.

Reklama

Pokiaľ ide o tamojšiu politiku, Mostýn prezradila, že v súčasnosti voliči v Nemecku najviac počujú na problematiku starnutia populácie a obdobné sociálne témy. Migrácia či jadrová problematika tak skôr ustupujú do pozadia. Aj napriek tomu ale priznala jednu skutočnosť, a síce:

Nelegálni migranti v súčasnej chvíli v Nemecku zostávajú, pretože to krajina nezvláda.

Reklama

Dodala, že štát podľa jej názoru nerobí nič pre to, aby si získal u novo prichádzajúcich rešpekt.

Novinárka sa ďalej v relácii zmienila, že Nemci sa skôr vyhýbajú tzv. kultu osobnosti, čo je logickým vyústením ich nedávnej histórie.

 

Kto má iný názor, je zlý

Ďalšou témou rozhovoru sa stala sloboda prejavu, ktorá je podľa nej na ústupe.

Reklama

“Teraz je to v Nemecku tak, že kto má iný názor, je zlý. Ale ja nevidím dôvod na to, aby si každý nemohol myslieť, čo chce,” vysvetlila.

Mostýn tiež zdôraznila, že v českom hlavnom meste sa cíti omnoho slobodnejšie, než by sa cítila vo svojej rodnej krajine. Argumentovala napríklad tým, že v Nemecku je nemysliteľné, aby sa človek pred známymi zmienil o tom, že volí protiimigračnú Alternatívu pre Nemecko (AfD). Rovnako nie je vhodné, aby ľudia hovorili, že americký prezident Donald Trump nie je “úplne zlý.

 

Merkelová – porušenie ústavy, dohoda s Tureckom

Mostýn sa zmienila aj o súčasnej nemeckej kancelárke Angele Merkelovej. Najprv uviedla, že kancelárka nemá takú charizmu, akú by v tejto funkcii mala mať. Navyše podľa nej porušila nemeckú ústavu. Prečo? Tvrdí to preto, že Merkelová nechala otvorené hranice krajiny pre prichádzajúcich migrantov aj po hlavnej migračnej vlne.

Reklama

Migrácia je fajn, ale nemôže tam zostať toľko nelegálnych migrantov, myslí si Mostýn.

Kritika z jej strany zaznela aj na to, že Merkelová uzavrela dohodu s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoğanom. sa totiž tiež týka migrantov a vyplýva z nej, že Erdogan následne môže Nemecko vydierať. To už sa ale podľa nej tak trochu deje.

Teraz mi nenapadá nič, za čo by som Merkelovú mohla pochváliť, povedala novinárka a dodala, že aj uzatvorenie nemeckých jadrových elektrární je chybou.

Za istý paradox označila tiež to, že Česi, ktorí sa vymedzujú proti ruskému a čínskemu vplyvu vo svete, patria zároveň k obdivovateľom Merkelovej. Vláda Nemecka vrátane kancelárky, má totiž s Ruskom veľmi dobré vzťahy.

 

Kto je Alexandra Mostýn?

Novinárka vyštudovanú bohemistiku na univerzite v škótskom meste Glasgow. Od roku 1996 ale trvalo žije v Prahe. Stále však ako novinárka píše pre berlínske periodiká Tageszeitung, Focus, Jüdische Allgemeine a rakúsky Kurier. Zároveň je šéfredaktorkou nemeckého portálu tschech.news a tiež prekladá filmy aj ich literárne predlohy.

Okrem toho od roku 2016 vedie medzinárodnú komunikáciu Nadačného fondu Šoa a Oskara Schindlera.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

19:43

19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali