“Našu spoločnosť neohrozuje ani Babiš, ani Zeman.” Profesor Chýla prehovoril o českej verejnosti a spolku Milión chvíľok

“Našu spoločnosť neohrozuje ani Babiš, ani Zeman.” Profesor Chýla prehovoril o českej verejnosti a spolku Milión chvíľok

Praha 26. novembra 2019 (HSP/Sputnik/Foto:SITA/AP-Olivier Matthys)

 

Portál Parlamentní listy zverejnil rozhovor s Jiřím Chýlom z Fyzikálneho ústavu Akadémie vied. Profesor v rozhovore vysvetlil svoj postoj ku spolku Milión chvíľok pre demokraciu a spresnil, prečo podľa neho Andrej Babiš nie je v konflikte záujmov. Myslí si, že českú spoločnosť ohrozuje strata záujmu časti verejnosti a ochota nechať sa unášať emóciami

Na snímke Andrej Babiš

Profesor Jiří Chýla pozorne sleduje činnosť spolku Milión chvíľok pre demokraciu. V rozhovore uviedol svoj názor na činnosť spolku i to, ako videl demonštráciu 16. novembra na Letnej. Hoci profesor nesledoval sobotňajší priamy prenos z Letnej, prešiel si jeho záznam.

Reklama

Ešte viac ako na júnovej demonštrácii zaznelo veľa krásnych a vzletných slov a správnych zásad z úst hostí, napríklad úryvky z knihy Timothyho Snydera alebo úvaha Ivana Trojana či slová Václava Malého, ale s tým boli v protiklade vystúpenia a požiadavky organizátorov. Milión chvíľok naservíroval ihrisko, na ktorom majú hrať politické strany, stanovil pravidlá a za rozhodcu určil sám seba. Pokiaľ si tak predstavuje demokraciu, je to varovné a mali by si to uvedomiť aj demonštranti na Letnej,uviedol profesor z Fyzikálneho ústavu v rozhovore.

 

Reklama

Neopodstatnené ultimáta

K ultimátam vznesených premiérovi Babišovi uviedol, že sú podľa neho z veľkej časti neopodstatnené. Požiadavku na odvolanie Márie Benešovej považuje za úplne absurdné. Babiš a Agrofert? Ako sa ho premiér môže zbaviť, keď ho neovláda“Ak tvrdí Minář opak, mal by zase svoj názor podložiť faktami a vyvrátiť názor Jána Kněžínka,” hovorí Chýla a dodáva, že Milión chvíšok a demonštranti ignorujú skutočnosť, že ak by Babiš odstúpil, padla by celá vláda a pán prezident by dostal na striebornom podnose ďalšiu príležitosť ukázať, že vládnuť sa holt musí vedieť.

Predseda spolku Minář na Letnej vyzval Babiša, aby sa s ním stretol. Profesor sa, ale domnieva, že autor ultimáta, ktoré zazneli na pražskej demonštrácii, nemôže očakávať, že sa s ním dotyčný bude baviť. Naopak, by podľa Chýlu mal spolok konkretizovať, ktorý článok nášho zákona o konflikte záujmov a čím Babiš podľa nich porušuje.

“Pretože o konflikte záujmov Babiša z hľadiska nášho zákona niečo viem, rád by som s minaretom diskutoval o tom, ako prišiel na svoje kategorické tvrdenie. Veľmi by ma zaujímalo, čo o veciach, ktoré Babišovi vytýka, vie. Tým sa len riadim zásadami samotného Milióna chvíľok. Konkrétne tou, kde sa uvádza: Zaujímam sa o verejné dianie, nebojím sa prejaviť svoj názor a vediem dialóg s ostatnými ľuďmi. To isté očakávam od nich. To, čo dnes našu spoločnosť ohrozuje, nie je Babiš ani Zeman, ale strata záujmu časti verejnosti o fakty a ochota nechať sa unášať emóciami,uviedol Chýla na otázku, prečo vyzýval k verejnému stretnutiu a diskusiu Mikuláša Minářa, zároveň dodal, že ho nikto nekontaktoval.

 

Reklama

Babiš moc

A o čo profesor Chýla opiera svoje presvedčenie, že Andrej Babiš nerobí nič z toho, čo sa mu vyčíta?

“Vo svojom blogu vysvetľujem, prečo Babiš náš zákon o konflikte záujmov podľa môjho názoru neporušuje. Keď sa spýtate takmer kohokoľvek, či Babiš podniká, resp. podnikal predtým, ako dal svoje firmy do zvereneckého fondu, čo majú členovia vlády podľa zákona 159/2006 Zb. zakázané, odpovie áno, veď bol jediným akcionárom Agrofertu a cez neho ovládal celé impérium viac ako 200 spoločností. Dobre, ale podľa Občianskeho zákonníka je podnikateľ ten, kto na vlastné meno a vlastný účet sústavne vykonáva zárobkovú činnosť. A túto definíciu Babiš nespĺňa, podobne ako ju nespĺňa Karel Schwarzenberg, ktorý je takmer stopercentným spoločníkom ORLÍK s. r. o. a ktorý bol od januára 2007 do mája 2009 a znovu od júla 2010 do júla 2013 ministrom zahraničia, a teda nesmel podnikať. ORLÍK s. r. o. nie je Agrofert, a.s., ale princíp je rovnaký.”

“Aj spôsob, akým Babiš dal svoje impérium do trustových fondov, vrátane toho, že sám je oprávnená osoba a jeho manželka nad fondom vykonáva dozor, je v súlade s občianskym zákonníkom v časti, kde sú fiduciárne fondy definované. A ak sa Minář či Ondráčka domnievajú, že Babiš cez zverenské fondy do nich vložené firmy stále ovláda, mohli by dať na názor Jána Kněžínka z doby, keď bol ministrom spravodlivosti. To sú tie fakty, o ktorých som hovoril vyššie. Nemusia sa nám páčiť, ale musíme ich poznať,” hovorí profesor.

Na záver rozhovoru sa profesor vyjadril na tému, či Andrej Babiš zneužíva štát, dôveru voličov a médiá na získanie politickej moci a podporu svojho biznisu. Tu profesor nechápe, čím by to Babiš robil, pretože moc už podľa neho predsa má. A už vôbec si nemyslím, že zneužíva politickú moc, aby podporil svoj biznis. To je hlúposť. Keby sa Milión chvíľok pozeralo na to, čo a ako Babiš robí, videl by človeka, ktorý chce riadiť zemeguľu, a keď už nie zemeguľu, tak aspoň byť viditeľným a rešpektovaným politikom európskeho formátu. Na tom maká a v tomto smere našej krajine určite neškodí, skôr naopak, jeho slová počas nedávnej návštevy Kyjeva chvália aj jeho kritici,uviedol na záver profesor Jiří Chýla z Fyzikálneho ústavu Akadémie vied ČR.

Reklama

 

Akcia 16. novembra na Letnej

Počas pondelňajšej konferencie spolok predstavil svoje požiadavky vrátane ultimáta českému premiérovi Andrejovi Babišovi ten by mal odstúpiť, ak sa nezbaví Agrofertu a neodvolá ministerku spravodlivosti Mariu Benešovú.

Premiér ultimátum okomentoval a uviedol, že previedol holding Agrofert do trustového fondu. Uviedol tiež, že podľa neho organizátori demonštrácie využívajú atmosféru výročia 17. novembra.

Kampaň Miliónu chvíľok trvá od februára 2018. Doteraz najväčšia demonštrácia organizovaná týmto spolkom prebehla 23. júna v Prahe a zúčastnilo sa jej štvrť milióna ľudí.

Odhady uvádzajú, že sa sobotňajšej demonštrácie na Letnej zúčastnilo okolo 250 000 300 000 ľudí.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

13:42

Nemecko zažíva nebezpečnú eskaláciu politickej agresie, čo sa prejavuje prudkým nárastom útokov proti politicky aktívnym ľuďom. Spolková ministerka vnútra Nancy Faeserová (SPD) to napísala v článku pre nemecký denník Welt. Informovala agentúra DPA.

“Musíme jednoznačne ukázať, že právny štát nebude tolerovať toto násilie – ani voči zeleným, ani voči politikom AfD, ani voči predstaviteľom inej strany,” uviedla.

Nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová
Na snímke nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová
13:17

Prudké dažde viedli v noci na sobotu k povodniam v častiach Nemecka, Belgicka i Holandska. Voda zaplavila ulice aj budovy, v niektorých oblastiach museli evakuovať aj obyvateľov, informuje TASR podľa agentúry AFP.

V juhozápadnej nemeckej spolkovej krajine Sársko stála na uliciach voda a na snímkach zdieľaných na sociálnych sieťach bolo vidieť záchranné zložky, ako evakuujú ľudí do bezpečia.

12:59

Gruzínsky premiér Irakli Kobachidze sa v piatok pridal k desaťtisícom ľudí, ktorí pochodovali hlavným mestom Tbilisi pri príležitosti tzv. dňa čistoty rodiny. Obdobné pochody sa konali aj v približne 20 ďalších gruzínskych mestách, informuje TASR podľa agentúry AP.

Na piatkovom pochode v Tbilisi sa zúčastnil premiér Kobachidze aj predseda parlamentu Šalva Papuašvili.

V Tbilisi sa konal pochod za tradičné rodiny
Na snímke ľudia s gruzínskymi vlajkami počas pochodu za tradičné rodiny pri príležitosti tzv. dňa čistoty rodiny v Tbilisi
12:43

Posádka ropného tankera, ktorý v sobotu pri pobreží Jemenu zasiahla raketa, je v poriadku a plavidlo pokračuje v ceste do svojho ďalšieho prístavu, uviedla Britská organizácia pre námorný obchod (UKMTO). Informovala o tom agentúra AFP.

12:42

Najmenej 50 ľudí zahynulo v dôsledku prudkého dažďa a následných záplav v provincii Ghór v strednej časti Afganistanu, uviedli v sobotu tamojší predstavitelia. Informovala agentúra AFP.

11:17

Investície vložené do výstavby plánovaného nového jadrového bloku v Jaslovských Bohuniciach sa počas jeho životnosti nemusia vrátiť, pokiaľ štát nebude garantovať výkupnú cenu elektriny. Cena zariadenia s výkonom do 1200 megawatt (MW) by sa mohla pohybovať okolo desiatich miliárd eur, očakávajú odborníci. O príprave výstavby nového jadrového bloku rozhodla v stredu (15. 5.) vláda.

10:14

V júni jednorazovo vyplatia zvýšený rodičovský dôchodok 908 043 seniorom. Priemerný rodičovský dôchodok na jedného rodiča bude mesačne 28,20 eura, teda súhrne za rok 338,40 eura.

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR uviedlo, že celková suma, ktorú vyplatí Sociálna poisťovňa (SP) na rodičovské dôchodky, bude vyše 307 miliónov eur.

09:30

Ropný tanker plaviaci sa pod vlajkou Panamy sa stal terčom útoku pri pobreží Jemenu, uviedla britská bezpečnostná firma Ambrey. Informovali agentúry Reuters a AFP.

K útoku došlo približne desať námorných míľ smerom na juhozápad od jemenského prístavného mesta Mokka.

Prístav Mokka ovládajú jemenskí povstalci, pripomína AFP. Po útoku vypukol na plavidle požiar, dodala spoločnosť.

08:26

Ničivé búrky, ktoré v uplynulých dňoch zasiahli metropolitnú oblasť mesta Houston v americkom štáte Texas, si dosiaľ vyžiadali sedem obetí na životoch. V piatok o tom informovali miestne úrady, píše agentúra AFP.

Včera 20:21

Hrubý domáci produkt (HDP) Ruska sa v prvom štvrťroku 2024 medziročne zvýšil o 5,4 % po náraste o 4,9 % v predchádzajúcom kvartáli. TASR o tom informuje na základe správy portálu tradingeconomics, ktorý sa odvolal na v piatok zverejnené predbežné údaje štatistického úradu Ruskej federácie.

Včera 20:14

Paul McCartney sa stal prvým hudobníkom-miliardárom v Spojenom kráľovstve. Vyplýva to z najnovšieho zoznamu najbohatších ľudí alebo rodín žijúcich v krajine zostavenom nedeľníkom The Sunday Times.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Mravec sa živí kvetom púpavy počas slnečného dňa v mestskom parku v estónskom Talinne

Autor: AP/Sergei Grits

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Peter Haršáni

Marek Brna

Erik Majercak

Pavel Jacz

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali