Kto nás zastupuje v slovenskom parlamente? Pozrite si profily poslancov Národnej rady

Kto nás zastupuje v slovenskom parlamente? Pozrite si profily poslancov Národnej rady

Bratislava 26. marca 2020 (HSP/Foto:TASR-Michal Svítok)

 

Aj vo volebnom období 2020 – 2024 nás v Národnej rade Slovenskej republiky zastupuje 150 poslancov, členov poslaneckých klubov jednotlivých politických strán a hnutí. Prinášame vám ich stručné predstavenie

Ilustračné foto

Profily poslancov, ktorí sú členmi poslaneckého klubu OĽaNO

Reklama

 

Mgr. Michal Šipoš – predseda poslaneckého klubu

Reklama

Michal Šipoš sa narodil 10. januára 1982, žije v Starej Ľubovni. Pôsobí ako miestny aktivista a člen o. z. Naša Ľubovňa. Ako poslanec mestského zastupiteľstva sa roky angažuje v komunálnej politike, a tiež v boji proti hazardu. Osem rokov pôsobí v hnutí OĽaNO. Kandidoval na 5. mieste kandidátky, získal 12.550 hlasov. Je členom Osobitného kontrolného výboru NR SR na kontrolu činnosti Slovenskej informačnej služby, náhradným členom Výboru NR SR pre európske záležitosti (miesto Zity Pleštinskej) a členom Výboru NR SR pre verejnú správu a regionálny rozvoj.

 

Mgr. et Mgr. Anna Andrejuvová

Anna Andrejuvová sa narodila 5. januára 1980, žije v Bratislave, je politologička a právnička. Vyrastala vo Svidníku a v Bardejove, vyštudovala politológiu a právo. Do tímu OĽaNO prišla z hnutia NOVA spolu s Gáborom Grendelom a Danielom Lipšicom. Pôsobí ako dobrovoľníčka Národného pochodu za život. Kandidovala na 15. priečke a získala 6034 hlasov. Poslanci NR SR ju zvolili za predsedníčku Mandátového a imunitného výboru NR SR, pôsobí tiež v Osobitnom kontrolnom výbore NR SR na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva a je členkou Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť.

 

Reklama

Mgr. Martina Brisudová

Martina Brisudová sa narodila 30. mája 1974, žije v Poltári. V komunálnych voľbách v roku 2018 kandidovala ako nezávislá kandidátka a stala sa primátorkou Poltára. V parlamentných voľbách kandidovala zo 46. miesta, získala 1566 preferenčných hlasov a stala poslankyňou NR SR. Poslanci ju zvolili za členku Výboru NR SR pre verejnú správu a regionálny rozvoj.

 

Mgr. Jozef Bubnár

Jozef Bubnár sa narodil 29. januára 1987, žije vo Vranove nad Topľou. Je učiteľom angličtiny na humenskom gymnáziu a dlhoročne pôsobiacim umelcom. Kandidoval na 18. mieste kandidátky a získal 5052 hlasov. Je členom Výboru NR SR na preskúmavanie rozhodnutí Národného bezpečnostného úradu a Výboru NR SR pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport.

Reklama

 

Peter Cseh

Peter Cseh sa narodil 6. júla 1983, žije v Dolnom Bare. Pôsobí ako protikorupčný a environmentálny aktivista. Viac ako šesť rokov podniká a tvorí vlastnú umeleckú keramiku, pracuje aj ako pedagóg. Kandidoval s číslom 54, získal 1678 hlasov. Pôsobí vo Výbore NR SR pre ľudské práva a národnostné menšiny.

 

Mgr. Kristián Čekovský

Kristián Čekovský sa narodil 19. februára 1991, pracoval ako novinár. Vyštudoval žurnalistiku na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave. Začínal v Slovenskom rozhlase, neskôr pôsobil ako televízny reportér RTVS. Kandidoval na 10. mieste a získal 8018 hlasov. Pôsobí vo Výbore NR SR pre nezlučiteľnosť funkcií a Výbore NR SR pre kultúru a médiá. So známym muzikantom je bratranec z druhého alebo tretieho kolena.

 

Mgr. Martin Čepček

Martin Čepček sa narodil 24. novembra 1978 v Nitre. Bývalý učiteľ pôsobí od roku 2011 ako riaditeľ Cirkevného centra voľného času. Bol spoluorganizátor úspešnej petície proti hazardu v Nitre a tiež spoluorganizátor pochodov proti ratifikácii Istanbulského dohovoru. Vo voľbách kandidoval zo 43. miesta a získal 2387 preferenčných hlasov. Je členom Výboru NR SR pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport a náhradným členom Výboru NR SR pre európske záležitosti (miesto Jaromíra Šíbla).

 

Reklama

RNDr. Peter Dobeš

Peter Dobeš sa narodil 7. apríla 1957, žije v Rajeckých Tepliciach, je podpredsedom Žilinského samosprávneho kraja. Štyri volebné obdobia bol primátorom kúpeľného mesta Rajecké Teplice. Vedie krajskú organizáciu cestovného ruchu – Žilinský turistický kraj, je spoluzakladateľom organizácie Áno pre život a Fórum života, ktorá združuje Pro life organizácie na Slovensku. Kandidoval na 34. mieste a získal 2912 hlasov. Je členom Výboru NR SR pre nezlučiteľnosť funkcií a Výboru NR SR pre verejnú správu a regionálny rozvoj.

 

Mgr. Lucia Drábiková, PhD.

Lucia Drábiková sa narodila 12. júla 1977, žije v Piešťanoch. Je psychologička, pracuje ako riaditeľka pobočky Centra pomoci pre rodinu v Piešťanoch. Dlhodobo sa venuje poradenskej, prednáškovej a publikačnej činnosti. Ako aktivistka vystupovala proti likvidácii Letiska Piešťany. Je poslankyňou Trnavského samosprávneho kraja. Kandidovala na 28. mieste kandidátky a získala 7928 preferenčných hlasov. Pôsobí vo Výbore NR SR pre nezlučiteľnosť funkcií a vo Výbore NR SR pre sociálne veci.

Reklama

 

Bc. Dominik Drdul

Dominik Drdul sa narodil 28. novembra 1997, žije v Trnave, je študent a aktivista za práva ťažko zdravotne postihnutých. Študuje 4. ročník na Právnickej fakulte Trnavskej univerzity. Od narodenia žije so zdravotným znevýhodnením, aj preto sa dlhodobo venuje obhajobe práv osôb s ťažkým zdravotným postihnutím. Kandidoval na 20. mieste kandidátky a získal 6334 hlasov. Je členom Osobitného kontrolného výboru NR SR na kontrolu činnosti Národného bezpečnostného úradu a Ústavnoprávneho výboru NR SR.

 

Mgr. Gábor Grendel

Reklama

Gábor Grendel sa narodil 15. júla 1980 v Bratislave, vyštudoval žurnalistiku na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave a ako redaktor pôsobil vo viacerých médiách vrátane Rádia Twist, televízií TA3 a Markíza. Bol hovorcom ministra vnútra Daniela Lipšica (2010-2012), pôsobil ako mestský poslanec v Bratislave. Poslancom NR SR za OĽaNO bol aj v predošlom volebnom období. V parlamentných voľbách 29. februára 2020 kandidoval zo 148. miesta kandidátky a získal 131.866 preferenčných hlasov. Poslanci ho 20. marca zvolili za podpredsedu NR SR. Je členom Osobitného kontrolného výboru NR SR na kontrolu činnosti Slovenskej informačnej služby a Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť.

 

PhDr. Juraj Gyimesi

Juraj Gyimesi sa narodil 24. augusta 1980, žije v Kráľovskom Chlmci. Je konzultantom v oblasti komunálneho práva a eurofondov. V rokoch 2008 až 2016 pôsobil ako prednosta mestského úradu vo Veľkých Kapušanoch, venuje sa oblasti samosprávy. Kandidoval na 47. mieste kandidátky, získal 2370 hlasov. Je členom Osobitného kontrolného výboru NR SR na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva, Výboru NR SR pre financie a rozpočet a Výboru NRSR pre ľudské práva a národnostné menšiny.

 

Róbert Halák

Róbert Halák sa narodil 4. septembra 1977, žije v Pezinku, je muzikálový herec a člen divadla Nová Scéna. Kandidoval na 37. pozícii a získal 2174 preferenčných hlasov. Je členom Osobitného kontrolného výboru NR SR na kontrolu činnosti Slovenskej informačnej služby a pôsobí tiež vo Výbore NR SR pre kultúru a médiá.

Reklama

 

PhDr. Katarína Hatráková

Katarína Hatráková sa narodila 13. decembra 1974, žije v Bratislave, pracuje ako psychologička. Medializovala závažné zistenia o zariadení Čistý deň. Spolupracuje s Ligou za duševné zdravie a súkromnou manželskou a predmanželskou poradňou. Kandidovala na 38. mieste kandidátky a získala 3433 hlasov. Je členkou Výboru NR SR pre sociálne veci a Výboru NR SR pre zdravotníctvo.

 

Mgr. PhDr. Ján Herák

Ján Herák sa narodil 1. marca 1988, žije v Považskej Bystrici, je vysokoškolský učiteľ a aktivista v sociálnej oblasti – je štatutárom občianskeho združenia Fantázia detí. Organizuje vzdelávacie aktivity a semináre pre rizikové skupiny spoločnosti, ako sú deti, mládež, rodiny so slabším sociálnym zázemím a mladí dospelí z detských domovov. Kandidoval na 31. mieste a získal 5092 preferenčných hlasov. Je členom Osobitného kontrolného výboru NR SR na kontrolu činnosti Národného bezpečnostného úradu a výboru NR SR pre sociálne veci.

 

Reklama

prof. MUDr. Eva Horváthová, PhD. MPH

Eva Horváthová sa narodila 29. decembra 1974, žije v Bratislave, je lekárkou a vysokoškolskou pedagogičkou. Ako lekárka pôsobila v Afrike, kde sa vracala na kratšie obdobia. Pracuje ako alergologička v jednom z najväčších alergocentier vo Viedni a zároveň prednáša na Fakulte verejného zdravotníctva Slovenskej zdravotníckej univerzity v Bratislave. Kandidovala na 12. mieste kandidátky a získala 13.011 preferenčných hlasov. Pôsobí vo Výbore NR SR pre nezlučiteľnosť funkcií a vo Výbore NR SR pre zdravotníctvo.

 

Mgr. Igor Hus

Igor Hus sa narodil 22. novembra 1968, žije v Turčianskych Tepliciach. Druhé volebné obdobie je primátorom tohto mesta. V minulosti pôsobil ako policajt na rôznych pozíciách a funkciách v rámci policajného zboru. Kandidoval na 39. pozícii kandidátky a získal 2482 hlasov. Je členom Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť.

 

Mgr. Rastislav Jílek

Reklama

Rastislav Jílek sa narodil 18. marca 1977, žije v Trebišove. Vyštudoval verejnú správu, je konateľom. Kandidoval na 55. mieste kandidátky a získal 1522 hlasov. Pôsobí vo Výbore NR SR pre hospodárskej záležitosti a v Zahraničnom výbore NR SR.

 

Mgr. Monika Kavecká, MHA, MPH

Monika Kavecká sa narodila 11. apríla 1970, žije v obci Kunerad v Žilinskom kraji a pôsobí tu vo funkcii starostky. Je tiež poslankyňou Žilinského samosprávneho kraja. V zdravotníctve aktívne strávila 23 rokov, je predsedníčkou Odborového združenia sestier a pôrodných asistentiek. Kandidovala na 23. mieste kandidátky a získala 10.085 hlasov. Je členkou Mandátového a imunitného výboru NR SR a Výboru NR SR pre zdravotníctvo.

 

Ján Kerekréti

Ján Kerekréti sa narodil 25. októbra 1943, žije v Bratislave, je generálnym sekretárom Slovenskej evanjelickej aliancie. Za komunistického režimu musel z politických dôvodov vyštudovať strednú priemyselnú školu, pracoval ako rušňovodič. Svoj život zasvätil Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania na Slovensku, kde 44 rokov pracoval na Generálnom biskupskom úrade. Kandidoval na 22. mieste kandidátky, získal 1788 hlasov. Je členom Výboru NR SR pre nezlučiteľnosť funkcií a Výboru NR SR pre sociálne veci.

Reklama

 

Sebastián Kozarec

Sebastián Kozarec sa narodil 20. augusta 1997, žije v Dechticiach, je živnostník, študent, pracuje v organizačnom tíme hnutia OĽaNO. Kandidoval z 51. miesta kandidátky, získal 1058 hlasov. Je členom Mandátového a imunitného výboru NR SR a členom Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť.

 

Mgr. Monika Kozelová

Monika Kozelová sa narodila 24. marca 1961, žije v Bratislave, je dramaturgička, textárka a občianska aktivistka. Vyštudovala Vysokú školu múzických umení v Bratislave, zakladala občiansku iniciatívu SOS Bratislavský hrad a Slovenskú alianciu ochrancov zvierat. Bola nominovaná na cenu Krištáľové krídlo v kategórii Filantropia. Kandidovala na 27. mieste kandidátky a získala 2976 hlasov. Je členkou Výboru NR SR pre kultúru a médiá.

 

Reklama

Mgr. Peter Kremský

Peter Kremský sa narodil 14. júla 1968, žije v Pezinku. Je ekonomický analytik a živnostník, pracoval ako novinár. Pôsobil ako výkonný riaditeľ Podnikateľskej aliancie Slovenska. Kandidoval na 17. mieste kandidátky a získal 5756 preferenčných hlasov. Poslanci ho zvolili za predsedu Výboru NR SR pre hospodárske záležitosti, je tiež členom Výboru NR SR pre financie a rozpočet.

 

Ján Krošlák

Ján Krošlák sa narodil 17. októbra 1974 v Bratislave. Bývalý profesionálny tenista kandidoval vo voľbách zo 40 miesta, získal 2428 preferenčných hlasov. Je členom Osobitného kontrolného výboru NR SR na kontrolu činnosti Slovenskej informačnej služby a Výboru NR SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie.

Reklama

 

PhDr. Juraj Krúpa

Juraj Krúpa sa narodil 28. decembra 1976. Pracoval na Ministerstve obrany SR a v Stálej delegácii SR pri NATO, potom pôsobil ako riaditeľ programu Bezpečnosť a obrana v Slovenskom inštitúte pre bezpečnostnú politiku. Vo voľbách kandidoval zo 45. miesta, získal 1864 preferenčných hlasov. Je predsedom Výboru pre obranu a bezpečnosť, je tiež členom Osobitného kontrolného výboru NR SR na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva.

 

Karol Kučera

Karol Kučera sa narodil 4. marca 1974, žije v Bratislave, je tenista a tenisový tréner. V roku 1998 sa dostal na 6. miesto vo dvojhre vo svetovom tenisovom rebríčku ATP. Od svojich 35. rokov sa začal venovať trénerskej činnosti. Pôsobí ako šéftréner Národného tenisového centra v Bratislave. Bol trénerom reprezentácie a Davis Cupu. Kandidoval na 6. mieste kandidátky a získal 14.916 preferenčných hlasov. Je členom Výboru NR SR pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport a náhradným členom Výboru NR SR pre európske záležitosti (miesto Tomáša Šudíka).

 

Milan Kuriak

Milan Kuriak sa narodil 31. júla 1970, žije v Tvrdošíne, pracuje tu ako správca horskej chaty. Dve volebné obdobia pôsobil ako poslanec mestského zastupiteľstva. Kandidoval na 36. mieste kandidátky, získal 4836 preferenčných hlasov. Je členom Osobitného kontrolného výboru NR SR na kontrolu činnosti Národného bezpečnostného úradu a Výboru NR SR pre financie a rozpočet.

 

Mgr. Peter Liba

Peter Liba sa narodil 1. októbra 1980, žije v Košiciach, je teológ. Niekoľko rokov pracoval v medzinárodnej IT firme, venuje sa dobrovoľníctvu v oblasti práce s deťmi a mládežou zo znevýhodneného prostredia. Je poslancom mestskej časti Košice-Západ a poslancom mesta Košice. Kandidoval na 24. mieste, získal 7360 hlasov. Je členom Výboru NR SR na preskúmavanie rozhodnutí Národného bezpečnostného úradu a Výboru NR SR pre hospodárske záležitosti.

 

Mgr. Jana Majorová Garstková

Jana Majorová Garstková sa narodila 24. júna 1981, žije v Kežmarku. Je riadiaca pracovníčka, spoluautorka niekoľkých publikácií a propagačných brožúr zameraných na kultúru, históriu a rozvoj regiónu. Už druhé volebné obdobie pôsobí ako poslankyňa mestského zastupiteľstva v Kežmarku. V parlamentných voľbách kandidovala na 32. mieste a získala 5134 hlasov. Pôsobí vo Výbore NR SR pre nezlučiteľnosť funkcií a vo Výbore NR SR pre verejnú správu a regionálny rozvoj.

Reklama

 

Mgr. Radovan Marcinčin

Radovan Marcinčin sa narodil 28. apríla 1970, žije v Spišskej Novej Vsi. Pracuje ako učiteľ náboženstva a etiky, je aktívny v komunálnej politike. Kandidoval na 47. mieste kandidátky a získal 2418 hlasov. Pôsobí ako člen Ústavnoprávneho výboru NR SR

 

Ing. Anna Mierna

Anna Mierna sa narodila 27. júna 1965, žije v Skalici, kde zastáva funkciu primátorky mesta. Pôsobila ako riaditeľka odboru financií na Trnavskej župe a tiež ako predsedníčka predstavenstva spoločnosti Letisko Piešťany. Kandidovala na 33. mieste kandidátky, získala 3140 hlasov. Pôsobí vo Výbore NR SR pre financie a rozpočet a je náhradnou členkou Výboru NR SR pre európske záležitosti (miesto Anny Záborskej).

 

PaedDr. Ing. Marcel Mihalik

Marcel Mihalik sa narodil 13. apríla 1965. Náčelník mestskej polície v Piešťanoch a predseda obecných a mestských polícií kandidoval zo 42. miesta a získal 2930 preferenčných hlasov. Je členom Osobitného kontrolného výboru NR SR na kontrolu činnosti Národného bezpečnostného úradu a Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť.

 

Erik Ňarjaš

Erik Ňarjaš sa narodil 28. mája 1985, žije v Slivníku. Je podnikateľ, tanečník a filantrop podporujúci charitatívne projekty. Desať rokov pôsobí vo vedúcich pozíciách finančných inštitúcií, riadil globálnu online banku. Získal titul majstra sveta v spoločenských tancoch v kategórii PROAM. Neskôr bol trénerom a tanečníkom v televíznej šou Let’s Dance. Kandidoval na 14. mieste a získal 5532 hlasov. Pôsobí vo Výbore NR SR na preskúmavanie rozhodnutí Národného bezpečnostného úradu a vo Výbore NR SR pre financie a rozpočet.

 

Richard Nemec

Richard Nemec sa narodil 3. mája 1972, žije v Bratislave. Je 220-násobným československým a slovenským reprezentantom vo volejbale, pracuje ako kondičný tréner a tréner volejbalu. Kandidoval na 50. mieste kandidátky, získal 2917 hlasov. Je členom Osobitného kontrolného výboru Národnej rady Slovenskej republiky na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva a členom Zahraničného výboru NR SR.

Reklama

 

Ing. arch. Zita Pleštinská

Zita Pleštinská sa narodila 13. júna 1961, žije v Chmeľnici. Pochádza z Nitry, od roku 2014 je v Chmeľnici starostkou obce, súčasne je poslankyňou Prešovského samosprávneho kraja. Od roku 1991 pôsobila v KDH, neskôr vstúpila do Slovenskej demokratickej a kresťanskej únie (SDKÚ) Mikuláša Dzurindu. Zastávala viacero pozícií v štátnej správe, v rokoch 2004 – 2009 bola poslankyňou Európskeho parlamentu. Vo voľbách do NR SR kandidovala na 19. mieste kandidátky a získala 3558 hlasov. Je členkou Výboru NR SR pre európske záležitosti a Výboru NR SR pre verejnú správu a regionálny rozvoj.

 

Mgr. Peter Pollák

Peter Pollák sa narodil 25. júna 1991, žije v Levoči. Pracoval na stavbách, venoval sa dobrovoľníckym prácam a neskôr zastával manažérske pozície. Kandidoval na 30. mieste kandidátky a získal 20.329 prednostných hlasov. Pôsobí ako člen Osobitného kontrolného výboru NR SR na kontrolu činnosti Národného bezpečnostného úradu, je tiež členom Výboru NR SR pre ľudské práva a národnostné menšiny. Je to syn europoslanca Petra Polláka staršieho.

 

Milan Potocký

Milan Potocký sa narodil 27. januára 1976, žije v Michalovciach, je redaktor a občiansky aktivista. Za hnutie OĽaNO je poslancom mestského zastupiteľstva v Michalovciach a krajským poslancom Košického samosprávneho kraja. Kandidoval na 11. mieste, získa 8660 hlasov. Je členom Výboru NR SR na preskúmavanie rozhodnutí Národného bezpečnostného úradu a Výboru NR SR pre kultúru a médiá.

 

Mgr. Jozef Pročko

Jozef Pročko sa narodil 13. marca 1965, je slovenský komik, zabávač, herec, moderátor a režisér, žije v Haliči. Je riaditeľom neziskovej organizácie Jožo Pročko Deťom, ktorá sa venuje charite. V roku 2003 vybudoval v Haliči kultúrno-spoločenské centrum Zbrojnica a zriadil historické múzeum. Kandidoval na 7. mieste kandidátky a získal 74.866 hlasov. Je členom Osobitného kontrolného výboru NR SR na kontrolu činnosti Slovenskej informačnej služby a tiež členom Výboru NR SR pre kultúru a médiá.

 

Anna Remiášová

Anna Remiášová sa narodila 2. júna 1949, je matkou Róberta Remiáša zavraždeného v spojitosti s kauzou únosu Michala Kováča mladšieho. Je občianskou aktivistkou a kandidovala za hnutie OĽaNO na 9. mieste. Získala 25.319 hlasov. Pôsobí v Mandátovom a imunitnom výbore NR SR a vo Výbore NR SR pre ľudské práva a národnostné menšiny.

Reklama

 

Mgr. Andrej Stančík

Andrej Stančík sa narodil 1. júna 1995, žije v Piešťanoch. Je doktorand na Masarykovej Univerzite v Brne a zároveň je predsedom Občiansko-demokratickej mládeže v Piešťanoch. Do mládežníckej politiky vstúpil už ako 15-ročný. Kandidoval zo 41. miesta a získal 3428 hlasov. Zatiaľ nezložil poslanecký sľub, ospravedlnil sa z dôvodu dodržiavania povinnej karantény po návrate zo zahraničia.

 

RNDr. Mgr. Ján Szőllős, CSc.

Ján Szőllős sa narodil 16. mája 1965, žije v Bernolákove, je teológ a geograf. Je pastorom cirkevného zboru. Kandidoval na 25. mieste kandidátky, získal 3061 hlasov. Pôsobí ako člen Mandátového a imunitného výboru Národnej rady Slovenskej republiky, je tiež vo Výbore NR SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie.

 

Mgr. Marek Šefčík

Marek Šefčík sa narodil 20. júna 1978, žije v Skalici. Je pedagógom, už 18. rok sa venuje práci s mládežou. Píše blogy, je šéfredaktorom časopisov Kvapka a Slobodný Holíč, bol spoluorganizátorom a moderátorom zhromaždení Za slušné Slovensko v Skalici. Je aktívnym poslancom Mestského zastupiteľstva v Holíči. Kandidoval na 48. mieste kandidátky, získal 3917 hlasov. Je členom Výboru NR SR pre zdravotníctvo a Výboru NR SR pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport.

 

RNDr. Jaromír Šíbl, PhD.

Jaromír Šíbl sa narodil 29. apríla 1962, žije v Bratislave. Profesionálne sa venuje ochrane prírody. Založil niekoľko ochranárskych organizácií, vyškolil desiatky ochranárov a ochranárok, prispel k záchrane mnohých vzácnych lokalít, chránených území, mokradí, rastlín a živočíchov. Kandidoval na 26. mieste a získal 2861 hlasov. Pôsobí vo Výbore NR SR pre európske záležitosti a vo Výbore NR SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie.

 

PaedDr. Mária Šofranko

Mária Šofranko sa narodila 30. júna 1970, žije v Spišskej Novej Vsi. Je pedagogička a občianska aktivistka, svoj profesijný život zasvätila práci s deťmi a mládežou. Viac ako dvadsať rokov pracovala v školách a školských zariadeniach ako pedagóg i vedúci pracovník. Kandidovala z prvého miesta kandidátky OĽaNO a získala 95.683 hlasov. Zatiaľ nezložila poslanecký sľub, ospravedlnila sa pre dlhodobé zdravotné problémy.

 

Tomáš Šudík

Tomáš Šudík sa narodil 27. februára 1996, žije v Humennom. Je občiansky aktivista, študent a podnikateľ, pôsobí ako komunálny poslanec. Spolupracuje so Slobodou zvierat, charitou a mládežníckymi organizáciami, venuje sa dobrovoľníctvu. Spoluorganizoval protesty Za slušné Slovensko v Humennom. Kandidoval za 21. pozície a získal 5146 hlasov. Pôsobí vo Výbore NR SR pre európske záležitosti a vo Výbore NR SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie.

 

Bc. Romana Tabák

Romana Tabák sa narodila 7. mája 1991, žije v Bratislave. Študovala v New Yorku a Británii, je profesionálna tenistka. Kandidovala na 44. mieste získala 3855 hlasov. Je členka Výboru NR SR pre európske záležitosti a Zahraničného výboru NR SR.

 

Vojtech Tóth, MBA

Vojtech Tóth sa narodil 7. novembra 1980, žije v Košiciach. Je riaditeľom neziskovej organizácie RECEM, ktorá sa venuje najmä práci s mládežou a podpore neformálneho vzdelávania a školenia. Je komunálny aktivista, od roku 2010 aj poslanec miestneho zastupiteľstva mestskej časti Košice – Sídlisko KVP. Kandidoval z 52. miesta kandidátky  a získal 1959 hlasov. Je členom Výboru NR SR pre hospodárske záležitosti.

 

Mgr. Jarmila Vaňová

Jarmila Vaňová sa narodila 8. mája 1965, žije v Ďurkove v okrese Košice, zameriava sa na problematiku Rómov. Najskôr sa 15 rokov venovala žurnalistike, dnes pracuje ako terénna sociálna pracovníčka na košickom sídlisku Luník IX. Učí na strednej škole rómsky jazyk a rómske reálie, prekladá do rómskeho jazyka a tlmočí. Je poslankyňou obecného zastupiteľstva v obci Ďurkov. Kandidovala na 35. mieste kandidátky, získala 6828 hlasov. Pôsobí vo Výbore NR SR pre ľudské práva a národnostné menšiny a je náhradnou členkou Výboru NR SR pre európske záležitosti (miesto Romany Tabák).

 

Mgr. Richard Vašečka

Richard Vašečka sa narodil 3. novembra 1973, žije vo Svederníku. Pôsobil ako učiteľ katolíckeho náboženstva na Gymnáziu sv. Františka z Assisi v Žiline. V rokoch 1992 – 1997 navštevoval Gréckokatolícku bohosloveckú fakultu. Od roku 2012 pôsobil ako poslanec NR SR za OĽaNO. Vo februári 2018 z hnutia odišiel a vstúpil do KDH. Po roku spolu s Annou Záborskou a Branislavom Škripekom vstúpili do Kresťanskej únie. Vo voľbách v roku 2020 kandidoval na 141. mieste kandidátky, získal 28.068 hlasov. Poslanci NR SR ho zvolili za predsedu Výboru NR SR pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport, je tiež členom Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť.

Reklama

 

JUDr. Milan Vetrák, PhD.

Milan Vetrák sa narodil 3. marca 1975, žije v Bratislave. Je právnik, protikorupčný aktivista a komunálny poslanec. Pôsobil v právnych agentúrach viacerých európskych inštitúcií. Prešiel viacerými manažérskymi pozíciami v štátnej správe. S hnutím OĽaNO spolupracuje takmer osem rokov ako vedúci jeho legislatívneho a právneho tímu a bol tieňovým ministrom spravodlivosti. Kandidoval na 16. mieste kandidátky, získal 8946 hlasov. Poslanci NR SR ho zvolili 20. marca 2020 za predsedu Ústavnoprávneho výboru NR SR, pôsobí tiež v Zahraničnom výbore NR SR o vo Výbore NR SR pre nezlučiteľnosť funkcií.

 

PaedDr. Peter Vons

Peter Vons sa narodil 23. apríla 1958, žije v Martine, podniká už 28 rokov v oblasti fitness. Je zakladateľom naturálnej kulturistiky na Slovensku. Pôsobí ako poslanec mestského zastupiteľstva v Martine a poslanec Žilinského samosprávneho kraja. Kandidoval na 29. priečke kandidátky a získal 6619 hlasov. Je členom Osobitného kontrolného výboru NR SR na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva a Výboru NR SR pre hospodárskej záležitosti.

 

MUDr. Anna Záborská

Anna Záborská sa narodila 7. júna 1948. Je lekárkou so špecializáciou na detskú otorinolaryngológiu. Od roku 1993 pôsobila v KDH, v rokoch 1998-2004 bola poslankyňou NR SR. Od roku 2004 do roku 2019 počas troch volebných období pôsobila ako poslankyňa v Európskom parlamente. V roku 2019 odišla z KDH. Je predsedníčkou strany Kresťanská únia, predsedníčka Slovenskej spoločnosti pre rodinu, spoluzakladateľka Fóra života. Kandidovala na 4. mieste spoločnej kandidátky hnutí a strán OĽaNO, NOVA, KÚ a Zmena zdola, získala 36.472 hlasov. Pôsobí vo Výbore NR SR pre európske záležitosti a vo Výbore NR SR pre zdravotníctvo.

 

Vladimír Zajačik

Vladimír Zajačik sa narodil 5. decembra 1948. Je dôchodca, ústredný manažér strany Zmena zdola, Demokratická únia Slovenska, žije v Rejdovej. Aktívne sa zúčastnil udalostí v Novembri ’89, neskôr z politiky odišiel a venoval sa podnikaniu. Stal sa asistentom poslanca NR SR Jána Budaja, na kongrese Zmeny zdola sa stal ústredným manažérom strany a vykonáva túto funkciu dodnes. Kandidoval na 53. mieste kandidátky a získal 1036 hlasov. Je členom Mandátového a imunitného výboru NR SR a Výboru NR SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie.

 

Profily členov poslaneckého klubu Smer-SD

Doc. JUDr. Robert Fico, Csc. – predseda poslaneckého klubu

Robert Fico sa narodil 15. septembra 1964 v Topoľčanoch. Predseda strany Smer-SD a bývalý trojnásobný premiér bol za poslanca NR SR po prvý raz zvolený v roku 1992 za SDĽ. Vo voľbách do NR SR 29. februára 2020 získal 243.463 preferenčných hlasov. Na ustanovujúcej schôdzi ho poslanci za Smer-SD zvolili 20. marca 2020 za predsedu poslaneckého klubu. Je členom Výboru NR SR pre ľudské práva a národnostné menšiny.

 

Ing. Ján Blcháč, PhD. – podpredseda poslaneckého klubu

Ján Blcháč sa narodil 15. marca 1959 v Liptovskom Mikuláši. Primátor Liptovského Mikuláša získal vo voľbách 3184 preferenčných hlasov. Je členom Výboru NR SR pre financie a rozpočet.

 

doc. Mgr. art. Dušan Jarjabek – podpredseda poslaneckého klubu

Dušan Jarjabek sa narodil 4. marca 1953 v Bratislave. Pedagóg a spevák populárnych, operetných i operných piesní je v NR SR nepretržite od roku 2002, keď sa do parlamentu dostal za Hnutie za demokratické Slovensko (HZDS). V roku 2005 vstúpil do poslaneckého klubu Smer-SD. Vo voľbách získal 5747 hlasov voličov. Člen Výboru NR SR pre kultúru a médiá.

 

Ing. Róbert Puci – podpredseda poslaneckého klubu

Róbert Puci sa narodil 13. júna 1973. Vo voľbách získal 2689 hlasov voličov. Člen Výboru NR SR pre nezlučiteľnosť funkcií a Výboru NR SR pre hospodárske záležitosti.

Reklama

 

MUDr. Vladimír Baláž, PhD.

Vladimír Baláž sa narodil 14. augusta 1958. Urológ, špecializujúci sa na robotickú chirurgiu získal vo voľbách 2296 hlasov voličov. Člen Výboru NR SR pre zdravotníctvo.

 

Ing. Jaroslav Baška

Jaroslav Baška sa narodil 5. apríla 1975 v Považskej Bystrici. Súčasný predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja a bývalý minister obrany, bol prvý raz zvolený za poslanca NR SR v roku 2002. Vo voľbách získal 21.372 hlasov voličov. Je členom Výboru NR SR pre verejnú správu a regionálny rozvoj.

 

Mgr. PhDr. Ľuboš Blaha, PhD.

Ľuboš Blaha sa narodil 7. decembra 1979. Filozof a politológ je poslancom NR SR od roku 2012. Vo voľbách získal 60.263 hlasov voličov. Na ustanovujúcej schôdzi NR SR 20. marca 2020, ani v opakovanej voľbe 24. marca 2020 nebol zvolený za predsedu Výboru NR SR pre ľudské práva a národnostné menšiny. Je náhradným členom Výboru NR SR pre európske záležitosti (miesto Petra Kmeca).

 

Ing. Juraj Blanár

Juraj Blanár sa narodil 19. mája 1966 v Žiline. Bývalý predseda Žilinského samosprávneho kraja je členom NR SR od roku 2002. Vo voľbách získal 54.244 hlasov voličov. Predseda Zahraničného výboru NR SR a člen Mandátového a imunitného výboru NR SR.

 

RSDr. Vladimír Faič

Vladmimír Faič sa narodil 15. júla 1948. Po prvý raz zasadol v NR SR v roku 1998 za Stranu demokratickej ľavice (SDĽ). Po vstupe do strany Smer-SD bol za poslanca NR SR zvolený nepretržite od parlamentných volieb v roku 2006. Vo voľbách získal 668 hlasov voličov. Člen Výboru NR SR pre verejnú správu a regionálny rozvoj.

 

PhDr. Mgr. Ján Ferenčák, MBA

Ján Ferenčák sa narodil 30. júna 1974. Primátor Kežmarku získal vo voľbách 2679 hlasov voličov. Člen Výboru NR SR pre verejnú správu a regionálny rozvoj.

 

Mgr. Dušan Galis

Dušan Galis sa narodil 24. novembra 1949 v Ružomberku. Bývalý slovenský futbalista a tréner reprezentácie zasadol po prvý raz do parlamentných lavíc v roku 2006. Vo voľbách získal 2590 hlasov voličov. Člen Výboru NR SR pre vzdelanie, vedu, mládež a šport.

 

doc. Ing. Jozef Habánik, PhD.

Jozef Habánik sa narodil 7. marca 1976. Rektor Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka v Trenčíne získal vo voľbách 2023 hlasov voličov. Člen Výboru NR SR pre vzdelanie, vedu, mládež a šport a Osobitného kontrolného výboru NR SR na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva.

 

Reklama

Ing. Ladislav Kamenický

Ladislav Kamenický sa narodil 4. októbra 1970. Za poslanca NR SR bol prvýkrát zvolený v parlamentných voľbách v roku 2012. Bývalý minister financií SR získal vo voľbách 15.403 hlasov voličov. Je členom Výboru NR SR pre financie a rozpočet.

 

Mgr. Marián Kéry

Marián Kéry sa narodil 6. februára 1978. Vo voľbách získal 2314 hlasov voličov. Je členom Zahraničného výboru NR SR, Výboru NR SR pre európske záležitosti a Výboru NR SR na preskúmanie rozhodnutí Národného bezpečnostného úradu (NBÚ).

 

JUDr. Peter Kmec

Peter Kmec sa narodil 11. novembra 1966 v Nitre. Kariérny diplomat a bývalý veľvyslanec SR v USA, ktorý pôsobil aj v poradnom tíme expremiéra Petra Pellegriniho. Vo voľbách získal 1524 hlasov voličov. Člen Výboru NR SR pre európske záležitosti.

 

Ing. Maroš Kondrót

Maroš Kondrót sa narodil 6. novembra 1960. Za poslanca NR SR bol po prvý raz zvolený v roku 2002. Vo voľbách získal 378 hlasov voličov. Člen Výboru NR SR pre hospodárske záležitosti.

 

Ing. Stanislav Kubánek

Stanislav Kubánek sa narodil 13. septembra 1951. Poslancom NR SR sa stal po prvý raz po voľbách v roku 2006. Vo voľbách získal 2157 hlasov voličov. Člen Výboru NR SR pre ľudské práva a národnostné menšiny a Osobitného kontrolného výboru NR SR na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva.

 

PhDr. Ľubica Laššáková

Ľubica Laššáková sa narodila 18. augusta 1960 v Piešťanoch. Bývalá ministerka kultúry SR a predsedníčka strany Smer-SD v Banskobystrickom kraji získala vo voľbách 10.781 hlasov voličov. Členka Výboru NR SR pre nezlučiteľnosť funkcií a Výboru NR SR pre kultúru a médiá.

 

Ing. Dušan Muňko

Dušan Muňko sa narodil 24. septembra 1944 v Hontianskych Tesároch. Bývalý štátny tajomník na Ministerstve životného prostredia SR bol do NR SR zvolený v roku 2002. Vo voľbách získal 555 hlasov voličov. Člen Osobitného kontrolného výboru NR SR na kontrolu činnosti Slovenskej informačnej služby (SIS) a člen Výboru NR SR pre financie a rozpočet.

 

Ing. Martin Nemky, MBA

Martin Nemky sa narodil 10. marca 1980. Predseda krajskej organizácie Smeru-SD v Nitrianskom kraji získal vo voľbách 2148 hlasov voličov. Člen Ústavnoprávneho výboru NR SR a Osobitného kontrolného výboru NR SR na kontrolu činnosti Národného bezpečnostného úradu (NBÚ).

 

Ing. Peter Pellegrini

Reklama

Peter Pellegrini sa narodil 6. októbra 1975 v Banskej Bystrici. V parlamentných voľbách v roku 2006 bol prvýkrát zvolený za poslanca NR SR za stranu Smer-SD. Po odstúpení Pavla Pašku bol od 25. novembra 2014 do 23. marca 2016 predsedom NR SR. Potom, čo tretia vláda Roberta Fica podala demisiu, bol 15. marca 2018 poverený zostavením novej vlády. Premiérom sa stal 22. marca 2018. Jeho vláda podala demisiu do rúk prezidentky SR Zuzany Čaputovej 20. marca 2020. Bol volebným lídrom strany Smer-SD. Dostal 413.555 preferenčných hlasov. 24. marca 2020 bol zvolený za podpredsedu NR SR.

 

Ing. Ľubomír Petrák, CSc.

Ľubomír Petrák sa narodil 6. augusta 1961 v Myjave. Starosta obce Hurbanova Ves v okrese Senec je poslancom NR SR od roku 2006. Vo voľbách získal 1913 preferenčných hlasov. Člen Mandátového a imunitného výboru NR SR a Výboru NR SR pre vzdelanie, vedu, mládež a šport.

 

doc. JUDr. PhDr. Ján Podmanický, PhD.

Ján Podmanický sa narodil 17. mája 1977. Starosta obce Stará Bystrica v okrese Čadca a predseda krajskej organizácie Smer-SD v Žilinskom kraji je poslancom NR SR od roku 2006. Vo voľbách získal 10.805 hlasov voličov. Člen Mandátového a imunitného výboru NR SR a Výboru NR SR pre verejnú správu a regionálny rozvoj.

 

MUDr. Richard Raši, PhD., MPH.

Richard Raši sa narodil 2. apríla 1971 v Košiciach. Bývalý primátor Košíc, exminister zdravotníctva SR a bývalý podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu bol do NR SR zvolený v roku 2012. Predseda krajskej organizácie strany Smer-SD v Košickom kraji získal vo voľbách 154.722 hlasov voličov. Predseda Výboru NR SR pre nezlučiteľnosť funkcií a člen Výboru NR SR pre zdravotníctvo.

 

JUDr. Ján Richter

Ján Richter sa narodil 5. októbra 1956 v Zlatých Moravciach. Bývalý minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR je poslancom NR SR od roku 2006. Vo voľbách získal 30.524 hlasov voličov. Člen Výboru NR SR pre sociálne veci.

 

Ing. Denisa Saková, PhD.

Denisa Saková sa narodila 17. apríla 1976 v Nitre. Bývalá ministerka vnútra SR bola zvolená do parlamentu v roku 2016. Vo voľbách získala 144.100 hlasov voličov. Členka Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť.

 

Ing. Marián Saloň, PhD.

Marián Saloň sa narodil 9. júna 1977 v Starej Ľubovni. Vo voľbách získal bývalý štátny tajomník na Ministerstve vnútra SR a Ministerstve obrany SR 4486 preferenčných hlasov. Člen Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť a Osobitného kontrolného výboru NR SR na kontrolu činnosti Národného bezpečnostného úradu (NBÚ).

 

PaedDr. Anton Stredák

Anton Stredák sa narodil 1. januára 1950. Bývalý štátny tajomník Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR získal vo voľbách 995 hlasov voličov. Člen v Osobitnom kontrolnom výbore NR SR na kontrolu činnosti Slovenskej informačnej služby (SIS).

 

JUDr. Boris Susko, PhD.

Boris Susko sa narodil 26. mája 1970. V minulom volebnom období bol štátnym tajomníkom na Ministerstve životného prostredia SR. Vo voľbách získal 1160 preferenčných hlasov. Člen Výboru NR SR na preskúmavanie rozhodnutí Národného bezpečnostného úradu (NBÚ) a člen Ústavnoprávneho výboru NR SR.

Reklama

 

PaedDr. Peter Šuca

Peter Šuca sa narodil 8. septembra 1968 v Novej Lesnej. V NR SR je od roku 2010. Vo voľbách získal 1125 hlasov voličov. Člen Osobitného kontrolného výboru NR SR na kontrolu činnosti vojenského spravodajstva a člen Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť.

 

Mgr. Matúš Šutaj Eštok

Matúš Šutaj Eštok sa narodil 4. februára 1987 v Michalovciach. Naposledy pôsobil ako vedúci Úradu vlády SR. Pôsobil aj na Ministerstve školstva, vedy, výskumu a športu SR a v Správe štátnych hmotných rezerv. Vo voľbách získal 5049 preferenčných hlasov. Člen Výboru NR SR pre európske záležitosti.

 

Ing. Richard Takáč

Richard Takáč sa narodil 10. mája 1982. Vo voľbách získal nováčik v parlamentných laviciach 2217 hlasov voličov. Člen Výboru NR SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie.

 

Mgr. Erik Tomáš

Erik Tomáš sa narodil 15. júna 1975 v Humennom. Bývalý novinár pôsobil ako šéf tlačového odboru na Úrade vlády SR premiéra Roberta Fica. Poslancom NR SR od roku 2016. Vo voľbách získal 62.004 preferenčných hlasov. Predseda Osobitného kontrolného výboru NR SR na kontrolu činnosti Slovenskej informačnej služby (SIS) a člen Výboru NR SR pre sociálne veci.

 

MUDr. Jozef Valocký

Jozef Valocký sa narodil 26. novembra 1956. Bývalý riaditeľ Národného onkologického ústavu je poslancom NR SR od roku 2006. Vo voľbách získal 511 preferenčných hlasov. Člen Osobitného kontrolného výboru NR SR na kontrolu činnosti Národného bezpečnostného úradu (NBÚ) a Výboru NR SR pre zdravotníctvo.

 

PhDr. Jana Vaľová

Jana Vaľová sa narodila 8. júla 1965. Bývalá primátorka Humenného je v NR SR od roku 2006. V parlamentných voľbách získala 4810 preferenčných hlasov. Členka Výboru NR SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie a Výboru NR SR pre kultúru a médiá.

 

Ing. Ľubomír Vážny

Ľubomír Vážny sa narodil 15. júla 1957 v Žiline. Bývalý minister dopravy, pôšt a telekomunikácií SR a od roku 2016 generálny riaditeľ Sociálnej poisťovne. Vo voľbách získal 4500 preferenčných hlasov. Člen Výboru NR SR pre sociálne veci.

 

Ing. Viliam Zahorčák

Viliam Zahorčák sa narodil 21. júla 1959. Primátor Michaloviec získal vo voľbách 5866 preferenčných hlasov. Člen Výboru NR SR pre ľudské práva a národnostné menšiny.

 

Reklama

Ing. Peter Žiga, PhD.

Peter Žiga sa narodil 27. júla 1972 v Košiciach. Bývalý minister životného prostredia SR a bývalý minister hospodárstva SR. Vo voľbách získal 28.386 preferenčných hlasov. Predseda Výboru NR SR na preskúmanie rozhodnutí Národného bezpečnostného úradu (NBÚ).

 

Profily členov poslaneckého klubu Sme rodina

Mgr. Peter Pčolinský – predseda klubu

Peter Pčolinský sa narodil 6. apríla 1982 vo Vranove nad Topľou. Absolvoval Fakultu manažmentu Univerzity Komenského. Poslancom NR SR je od roku 2016. Bol členom a neskôr podpredsedom Výboru NR SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie. Zviditeľnil sa ako organizátor protestov Gorila. Kandidoval za hnutie Sme rodina na štvrtom mieste kandidátky, získal 27.216 preferenčných hlasov. Dňa 20. marca ho poslanci NR SR zvolili za člena Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre obranu a bezpečnosť.

 

Mgr. Jozef Lukáč – podpredseda klubu

Jozef Lukáč sa narodil 26. januára 1974 v Prešove. Študoval na Gréckokatolíckej teologickej fakulte Prešovskej univerzity. V roku 2016 sa stal poslancom NR SR za OĽaNO. V júni 2019 odišiel z klubu Obyčajných ľudí a v septembri toho istého roku vstúpil do hnutia Sme rodina. Pôsobí v jeho štruktúrach v Prešovskom kraji, kde zastáva aj funkciu podpredsedu samosprávneho kraja. Kandidoval na ôsmom mieste kandidátky, získal 3583 preferenčných hlasov. Dňa 20. marca ho poslanci NR SR zvolili za predsedu Výboru NR SR pre verejnú správu a regionálny rozvoj.

 

JUDr. Bc. Miloš Svrček, PhD. LL.M. – podpredseda klubu

Miloš Svrček sa narodil 3. júna 1983. Je právnik a generálny manažér hnutia Sme rodina. Kandidoval na 13. mieste kandidátky, získal 4712 preferenčných hlasov. Je členom Osobitného kontrolného výboru NR SR na kontrolu činnosti Slovenskej informačnej služby a členom Ústavnoprávneho výboru NR SR.

 

Ing. Martin Borguľa

Martin Borguľa sa narodil 9. septembra 1977 v Bratislave. Vyštudoval hospodársku politiku na Národohospodárskej fakulte Ekonomickej univerzity. Ekonóm a podnikateľ bol poslancom bratislavskej mestskej časti Staré Mesto za Smer-SD a poslancom Bratislavského samosprávneho kraja. Kandidoval za hnutie Sme rodina na desiatom mieste kandidátky, získal 2578 preferenčných hlasov. Je člen Výboru NR SR na preskúmavanie rozhodnutí Národného bezpečnostného úradu a člen Výboru NR SR pre zdravotníctvo.

 

Ing. Ľudovít Goga

Ľudovít Goga sa narodil 5. februára 1969 v Bratislave. Vyštudoval Ekonomickú univerzitu v Bratislave. Venoval sa podnikaniu. Poslancom NR SR za Sme rodina bol aj v minulom volebnom období. Pôsobil ako vedúci pracovnej skupiny pre medzinárodné vzťahy hnutia Sme rodina. Kandidoval na piatom mieste kandidátky, získal 5135 preferenčných hlasov. Je členom Výboru NR SR pre európske záležitosti.

 

JUDr. Petra Hajšelová

Petra Hajšelová sa narodila 20. novembra 1982 v Žiari nad Hronom. Študovala na Fakulte práva Janka Jesenského. Špecializuje sa na oblasť rodinného práva. Pôsobí ako mestská poslankyňa v Prievidzi. Kandidovala za hnutie Sme rodina na 14. mieste kandidátky, získala 6297 preferenčných hlasov. Je členkou Mandátového a imunitného výboru NR SR a členkou Ústavnoprávneho výboru NR SR.

 

Ing. Jozef Hlinka

Jozef Hlinka sa narodil 14. júna 1963. Je živnostník. Kandidoval za hnutie Sme rodina na 17. mieste kandidátky, získal 2518 preferenčných hlasov. Dňa 24. marca ho poslanci NR SR zvolili člena Výboru NR SR pre financie a rozpočet.

 

Reklama

Mgr. Eva Hudecová

Eva Hudecová sa narodila 16. augusta 1989. Je politologička. Absolvovala štúdium na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre na katedre politológie a európskych štúdií. Kandidovala za hnutie Sme rodina na 18. mieste kandidátky, získala 4999 preferenčných hlasov. Dňa 24. marca ju poslanci NR SR zvolili za členku Výboru NR SR pre európske záležitosti.

 

MVDr. Jaroslav Karahuta

Jaroslav Karahuta sa narodil 15. mája 1961 vo Vyšnej Šebastovej. Absolvent Univerzity veterinárskeho lekárstva v Košiciach je aj odborníkom na potravinárstvo a riaditeľom spoločnosti. Kandidoval na 16. mieste kandidátky, získal 2866 preferenčných hlasov. Dňa 20. marca ho poslanci zvolili za predsedu Výboru NR SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie.

 

Ing. Igor Kašper

Igor Kašper sa narodil 28. februára 1980 v Banskej Bystrici. Študoval na Ekonomickej univerzite v Bratislave, odbor účtovníctvo a audítorstvo. Pôsobil ako manažér, ekonóm a bankár. Kandidoval za hnutie Sme rodina na 15. mieste kandidátky získal 5309 preferenčných hlasov. Je členom Výboru NR SR pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport.

 

Mgr. Boris Kollár

Predseda hnutia Sme rodina Boris Kollár sa narodil 14. augusta 1965 v Bratislave. Študoval na Gymnáziu Alexandra Markuša v Bratislave, v rokoch 2010 – 2015 absolvoval vysokoškolské štúdium na Stredoeurópskej vysokej škole v Skalici. Venoval sa podnikaniu, v roku 1999 sa stal majiteľom rozhlasovej stanice Fun rádio. Ako predseda hnutia Sme rodina kandidoval do NR SR aj v roku 2016 a stal sa poslancom NR SR. Vo voľbách 29. februára bol Boris Kollár  jednotkou na kandidátke a získal 171.377 hlasov. V piatok 20. marca ho poslanci zvolili za predsedu NR SR, v tajnej voľbe získal 106 hlasov.

 

PhDr. Ľuboš Krajčír

Ľuboš Krajčír sa narodil 2. septembra 1986. Vyštudoval Vysokú školu Danubius, fakultu verejná politika a verejná správa a Fakultu managementu Univerzity Komenského v Bratislave. Je zástupca starostu Miestneho úradu Mestská časť Bratislava-Dúbravka. Kandidoval za hnutie Sme rodina na 11. mieste kandidátky, získal 3300 preferenčných hlasov. Je členom výboru NR SR pre nezlučiteľnosť funkcií a členom Výboru NR SR pre hospodárske záležitosti

 

Petra Krištúfková

Petra Krištúfková sa narodila 8. apríla 1977 v Bratislave. Je manažérka. Poslankyňou NR SR je od roku 2016. Vo voľbách toho roku kandidovala za hnutie Sme rodina na treťom mieste kandidátky, získala 43.206 preferenčných hlasov. Je členkou Výboru NR SR pre sociálne veci.

 

Bsc. Patrick Linhart

Patrick Linhart sa narodil 15. februára 1977. Študoval v Írsku vysokú školu marketingu a riadenia maloobchodných sietí. Je potravinový kritik, venuje sa analýze či recenziám potravinových produktov. Zároveň je autorom prvého Potravinového semafora na Slovensku. Kandidoval za hnutie Sme rodina na 100. mieste kandidátky, získal 12.801 preferenčných hlasov. Je členom Výboru NR SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie a bol zvolený za náhradného člena Výboru NR SR pre európske záležitosti.

 

doc. PaedDr. Adriana Pčolinská, PhD.

Adriana Pčolinská sa narodila 7. augusta 1978. Je docentka, lingvistka na Pedagogickej fakulte Univerzity Komenského a na Fakulte humanitných vied Žilinskej univerzity v Žiline. Poslankyňou NR SR je od roku 2016. Kandidovala za hnutie Sme rodina na šiestom mieste kandidátky, získala 11.727 preferenčných hlasov. Je členkou Zahraničného výboru NR SR.

 

JUDr. Monika Péter

Reklama

Monika Péter sa narodila 13. decembra 1979, je právnička. Kandidovala za hnutie Sme rodina na 12. mieste kandidátky, získala 2027 preferenčných hlasov. Je členkou Mandátového a imunitného výboru NR SR, náhradníčkou Výboru NR SR pre európske záležitosti a členkou Výboru NR SR pre kultúru a médiá.

 

Ing. Zuzana Šebová

Zuzana Šebová sa narodila 22. marca 1969 v Leviciach. Je ekonómka. Poslankyňou NR SR je od roku 2016. Kandidovala za hnutie Sme rodina na siedmom mieste kandidátky, získala 11.781 preferenčných hlasov. Je členkou Osobitného kontrolného výboru NR SR na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva a členkou Zahraničného výboru NR SR.

 

Profily členov poslaneckého klubu Kotlebovci – ĽSNS

Ing. Mgr. Marian Kotleba – predseda poslaneckého klubu

Predseda ĽSNS Marian Kotleba sa narodil 7. apríla 1977, žije v Banskej Bystrici. Je bývalý stredoškolský pedagóg. V rokoch 2013 – 2017 bol županom Banskobystrického samosprávneho kraja. V parlamente ako poslanec pôsobí od roku 2016, keď sa ĽSNS prvý raz dostala do NR SR. V prvom kole prezidentských volieb v roku 2019 získal 10,39 percenta hlasov a umiestnil sa na štvrtom mieste. V parlamentných voľbách 2020 získal 170.006 preferenčných hlasov. Na ustanovujúcej schôdzi NR SR 20. marca bol zvolený za člena Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť.

 

Ing. Martin Beluský, PhD. – podpredseda poslaneckého klubu

Martin Beluský sa narodil 17. apríla 1987, žije v Piešťanoch. Bol projektovým manažérom, riaditeľom župného úradu. V parlamente zastupoval ĽSNS aj v minulom volebnom období. Vo voľbách získal 30.316 preferenčných hlasov. Na ustanovujúcej schôdzi NR SR 20. marca bol zvolený za Predsedu Osobitného kontrolného výboru NR SR na kontrolu činnosti Národného bezpečnostného úradu (NBÚ) a za člena výboru NR SR pre financie a rozpočet.

 

Ondrej Ďurica

Ondrej Ďurica sa narodil 5. februára 1978, žije v Nitre. Vlastenecký spevák získal vo voľbách 22.480 preferenčných hlasov. Na ustanovujúcej schôdzi NR SR 20. marca bol zvolený za člena Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť, je tiež členom Výboru NR SR pre nezlučiteľnosť funkcií.

 

Mgr. Eduard Kočiš

Eduard Kočiš sa narodil 10. mája 1982, žije v Stropkove, je opatrovateľom v Dome detí Božieho Milosrdenstva v Stropkove. Vo voľbách získal 13.436 preferenčných hlasov. Na ustanovujúcej schôdzi NR SR 20. marca bol zvolený za člena Výboru NR SR pre sociálne veci.

 

Bc. Marek Kotleba

Marek Kotleba sa narodil 10. apríla 1987, žije v Banskej Bystrici. Mladší brat predsedu ĽSNS je športový tréner. Vo voľbách získal 10.141 preferenčných hlasov. Na ustanovujúcej schôdzi NR SR 20. marca bol zvolený za člena Výboru NR SR pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport.

 

Peter Krupa

Peter Krupa sa narodil 2. októbra 1980, žije v Novej Dubnici. V parlamente zastupoval ĽSNS aj počas predošlého volebného obdobia. Vo voľbách 29. februára 2020 získal 1842 preferenčných hlasov. Na ustanovujúcej schôdzi NR SR bol zvolený za člena Výboru NR SR pre kultúru a médiá.

 

Ing. et Ing. Filip Kuffa

Reklama

Filip Kuffa sa narodil 3. októbra 1987, žije v Kežmarku. Je environmentalista. Je členom predsedníctva KDŽP-Aliancia za Slovensko. Vo voľbách kandidoval na kandidátke ĽSNS a získal 10.559 preferenčných hlasov. Na ustanovujúcej schôdzi NR SR 20. marca bol zvolený za člena Výboru NR SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie. Syn Štefana Kuffu.

 

PhDr. Štefan Kuffa

Štefan Kuffa sa narodil 31. decembra 1961, žije v Kežmarku. Bol riaditeľom Hospicu Sv. Alžbety v Ľubici. V rokoch 2012 – 2016 bol poslancom NR SR za Obyčajných ľudí, po odchode z OĽaNO pôsobil aj v KDH. Je členom predsedníctva KDŽP-Aliancia za Slovensko. Vo voľbách kandidoval na kandidátke ĽSNS a získal 20.080 preferenčných hlasov. Na ustanovujúcej schôdzi NR SR 20. marca bol zvolený za člena Zahraničného výboru NR SR, je tiež náhradným členom Výboru NR SR pre európske záležitosti (namiesto Milana Mazureka). Brat kňaza Mariána Kuffu a otec poslanca Filipa Kuffu.

 

Milan Mazurek

Milan Mazurek sa narodil 24. januára 1994, podnikal v odvetví maloobchodu. Poslancom NR SR bol aj v predošlom volebnom období (nastúpil namiesto Andreja Medveckého). Za svoje názory bol odsúdený a stratil poslanecký mandát, avšak v tohtoročných voľbách získal 65.921 preferenčných hlasov a je opäť v parlamente. Je členom Výboru NR SR pre európske záležitosti a členom Výboru NR SR pre ľudské práva a národnostné menšiny.

 

Andrej Medvecký

Andrej Medvecký sa narodil 12. decembra 1987, žije v Tvrdošíne. Je živnostník. Do parlamentu bol zvolený aj vo voľbách v roku 2016, do parlamentu však nenastúpil pre trestné stíhanie, ktorému čelil. Vo voľbách vo februári 2020 získal 4923 preferenčných hlasov. Na ustanovujúcej schôdzi NR SR 20. marca bol zvolený za člena Zahraničného výboru NR SR.

 

Mgr. Stanislav Mizík

Stanislav Mizík sa narodil 11. novembra 1963, žije v Rovnom. Je učiteľ, poslancom NR SR bol aj v predošlom volebnom období. V tohoročných voľbách získal 7207 preferenčných hlasov. Na ustanovujúcej schôdzi NR SR 20. marca bol zvolený za člena Výboru NR SR pre kultúru a médiá.

 

Mgr. Rastislav Schlosár 

Rastislav Schlosár sa narodil 28. mája 1984, žije v Bacúrove. Je podpredseda ĽSNS, bol zástupcom riaditeľa župného úradu. V parlamente pôsobil ako poslanec v rokoch 2016 – 2020. Vo voľbách 29. februára 2020 získal 25.189 preferenčných hlasov. Na ustanovujúcej schôdzi NR SR 20. marca bol zvolený za člena Mandátového a imunitného výboru NR SR a Ústavnoprávneho výboru NR SR.

 

PaedDr. Miroslav Suja

Miroslav Suja sa narodil 7. apríla 1976, žije v Detve. V parlamentných voľbách kandidoval za ĽSNS z 15. miesta kandidátnej listiny, no za poslanca NR SR zvolený nebol. Do NR SR sa dostal ako náhradník namiesto Danice Mikovčákovej. Na ustanovujúcej schôdzi NR SR 20. marca bol zvolený za člena Výboru NR SR na preskúmavanie rozhodnutí Národného bezpečnostného úradu a za člena Výboru NR SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie.

 

Ing. Magdaléna Sulanová 

Magdaléna Sulanová sa narodila 25. septembra 1952, žije v Bratislave, je konzultantka v marketingu a obchode. Získala 4887 preferenčných hlasov. Na ustanovujúcej schôdzi NR SR 20. marca bola zvolená za členku Výboru NR SR pre hospodárske záležitosti a je tiež členkou Mandátového a imunitného výboru NR SR.

 

JUDr. Jozef Šimko

Jozef Šimko sa narodil 22. januára 1951. Od roku 2010 je primátorom Rimavskej Soboty a od roku 2013 poslancom krajského zastupiteľstva Banskobystrického samosprávneho kraja. Vo voľbách získal 7491 preferenčných hlasov. Na ustanovujúcej schôdzi NR SR bol zvolený za člena Výboru NR SR pre verejnú správu a regionálny rozvoj a za člena Výboru NR SR pre nezlučiteľnosť funkcií.

Reklama

 

Ing. Mgr. Tomáš Taraba

Tomáš Taraba sa narodil 13. februára 1980, žije v Pezinku. Je predsedom politickej strany KDŽP-Aliancia za Slovensko. Kandidoval za ĽSNS. Získal 7670 preferenčných hlasov. Na ustanovujúcej schôdzi NR SR bol zvolený za člena Výboru NR SR pre európske záležitosti a za člena Výboru NR SR pre hospodárske záležitosti.

 

MUDr. Miroslav Urban

Miroslav Urban sa narodil 1. mája 1973, je lekár, žije v Štiavničke. Získal vo voľbách 20.143 preferenčných hlasov. Na ustanovujúcej schôdzi NR SR 20. marca bol zvolený za člena Výboru NR SR pre zdravotníctvo.

 

Profily členov poslaneckého klubu SaS

RNDr. Anna Zemanová, predsedníčka klubu SaS

Anna Zemanová sa narodila 12. septembra 1959 v Topoľčanoch, jej bydliskom je Bratislava. Vyštudovala na Prírodovedeckej fakulte Univerzity Komenského (PrF UK) inžiniersku geológiu, hydrogeológiu a geofyziku. Pracovala na PrF UK ako asistentka na katedre inžinierskej geológie. Od roku 2009 je poslankyňou Bratislavského samosprávneho kraja (BSK). V SaS pôsobí od roku 2009 ako tímlíderka pre životné prostredie, v NR SR je od roku 2016. Vo voľbách 29. februára získala 7798 prednostných hlasov voličov. Je členkou Výboru NR SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie a náhradnou členkou Výboru NR SR pre európske záležitosti (namiesto Petra Osuského).

 

Jana Cigániková

Jana Cigániková sa narodila sa 15. septembra 1983 v Bratislave, kde má aj bydlisko. Pracovala ako obchodná zástupkyňa v Slovenskej legálnej metrológii (2007 – 2008), ako finančná poradkyňa, v rokoch 2013 – 2017 bola poslankyňou v zastupiteľstve BSK. Poslankyňou NR SR za SaS bola aj v predchádzajúcom volebnom období (2016 – 2020). Vo voľbách do NR SR získala 28.773 platných prednostných hlasov voličov. Poslanci NR SR ju 20. marca zvolili za predsedníčku Výboru NR SR pre zdravotníctvo.

 

RNDr. Ing. Marián Viskupič

Marián Viskupič sa narodil 18. októbra 1977, bydlisko má v obci Šúrovce. Vyštudoval prírodné vedy a podnikový manažment. Prešiel rôznymi manažérskymi pozíciami v súkromnom sektore aj vedúcimi funkciami vo verejnej správe. Pôsobil ako župný poslanec v Trnavskom samosprávnom kraji (TTSK). Zastával posty generálneho riaditeľa sekcie majetku a infraštruktúry na Ministerstve obrany SR, riadil úrad BSK. Poslancom bol aj v minulom volebnom období. Vo voľbách do NR SR získal 7162 prednostných hlasov voličov. Poslanci NR SR ho 20. marca zvolili za predsedu Výboru NR SR pre financie a rozpočet.

 

JUDr. Alojz Baránik

Alojz Baránik sa narodil 13. júna 1954, jeho bydliskom je Bratislava. Študoval na Právnickej fakulte Univerzity Karlovej v Prahe (1972 – 1973) a na Právnickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave (1973 – 1977). Od roku 1998 je advokátom, konateľom a spoločníkom advokátskej kancelárie. V rokoch 2016 – 2020 bol poslancom NR SR. Vo voľbách do NR SR získal 12.615 prednostných hlasov voličov. Je členom Mandátového a imunitného výboru NR SR a členom Ústavnoprávneho výboru NR SR.

 

Mgr. Ing. Peter Cmorej

Peter Cmorej sa narodil 29. augusta 1983, bydlisko má v Bratislave. Vyštudoval právo na Právnickej fakulte Univerzity Komenského (PF UK) a ekonómiu na Obchodnej fakulte Ekonomickej univerzity (OF EU) v Bratislave. Je spoluzakladateľom a spolumajiteľom webových portálov orientovaných na finančné poradenstvo a investovanie. Je poslancom za miestnu časť Bratislava-Petržalka (od roku 2014) a poslancom mesta Bratislava (od 2018). Vo voľbách do NR SR získal 7508 prednostných hlasov voličov. Je členom Výboru NR SR na preskúmavanie rozhodnutí Národného bezpečnostného úradu a členom Výboru NR SR pre sociálne veci.

 

Mgr. Ondrej Dostál

Ondrej Dostál sa narodil 5. apríla 1971 v Bratilave, kde má aj bydlisko. Vyštudoval filozofiu a sociológiu na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského (FiF UK) v Bratislave. V rokoch 1993 – 1998 bol redaktorom denníka SME. V rokoch 1998 – 2001 bol hovorcom Demokratickej strany. V júni 2010 bol zvolený za poslanca NR SR na kandidátke strany Most-Híd, preto ukončil pôsobenie v Konzervatívnom inštitúte M. R. Štefánika na poste riaditeľa. Od roku 2012 je predsedom Občianskej konzervatívnej strany. Bol poslancom Mestského zastupiteľstva v Bratislave (2014 – 2018). V marci 2016 bol zvolený za poslanca NR SR na kandidátke SaS. Na nej sa uchádzal o hlasy voličov aj tohto roku. Získal 18.473 prednostných hlasov. Je členom Výboru NR SR pre nezlučiteľnosť funkcií, Výboru NR SR pre ľudské práva a národnostné menšiny a tiež Ústavnoprávneho výboru NR SR.

Reklama

 

Ing. Roman Foltin PhD.

Roman Foltin sa narodil 1. januára 1966, jeho bydliskom je Bratislava. Vyštudoval ekonomiku v Prahe, tretí stupeň vysokoškolského vzdelania získal v Bratislave. Vo voľbách do NR SR získal 1238 prednostných hlasov voličov. Je členom Výboru NR SR pre kultúru a médiá.

 

Ing. Jarmila Halgašová

Jarmila Halgašová sa narodila 23. apríla 1963, bydlisko má v Bratislave. Po štúdiách na Chemicko-technologickej fakulte sa profesionálne venovala potravinárskej výrobe. Zastávala funkciu štátnej radkyne na Ministerstve pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR. Riaditeľkou Potravinárskej komory Slovenska bola 12 rokov, šesť rokov viedla certifikačné oddelenie Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej inšpekcie. V októbri 2017 vstúpila na kandidátke SaS do politiky ako tímlíderka strany pre pôdohospodárstvo a potravinárstvo. Vo voľbách 29. februára získala 5740 prednostných hlasov voličov. Je členkou Výboru NR SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie a tiež náhradnou členkou Výboru NR SR pre európske záležitosti.

 

Ing. Radovan Kazda

Radovan Kazda sa narodil 9. februára 1972, bydlisko má v Bratislave. Vyštudoval krajinné inžinierstvo na Slovenskej poľnohospodárskej univerzite v Nitre. Založil vydavateľstvo spravodajských a informačných periodík a portálov o odpadovom hospodárstve, energiách a vodnom hospodárstve. Vo voľbách do NR SR získal 1821 prednostných hlasov voličov. NR SR zvolila Radovana Kazdu za člena Výboru NR SR pre hospodárske záležitosti.

 

Ing. Milan Laurenčík

Milan Laurenčík sa narodil 23. septembra 1958 v Žiline, bydlisko má v Terchovej. Študoval na strojníckej a elektrotechnickej fakulte. Pôsobil ako technik výpočtovej techniky, neskôr ako výskumno-vývojový pracovník. Po roku 1989 podnikal v oblasti počítačových sietí. Od roku 2018 je poslancom Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK). Poslancom NR SR za SaS bol už v rokoch 2010 – 2012 a 2016 – 2020. Vo voľbách 29. februára získal 1245 prednostných hlasov voličov. Poslanci 24. marca zvolili Milana Laurenčíka za podpredsedu NR SR. Je členom Zahraničného výboru NR SR a členom Osobitného kontrolného výboru NR SR na kontrolu činnosti Národného bezpečnostného úradu.

 

MUDr. Peter Osuský, Csc.

Peter Osuský sa narodil 11. októbra 1953 v Bratislave. Vyštudoval medicínu na Lekárskej fakulte Univerzity Komenského (1972 – 1977). Je vysokoškolský pedagóg a lekár, bol prodekanom Lekárskej fakulty Univerzity Komenského a prorektorom Univerzity Komenského v Bratislave. Pôsobil v Demokratickej strane (DS) a v Občianskej konzervatívnej strane (OKS), od roku 2012 je člen SaS. Vo voľbách 29. februára sa stal poslancom už piatykrát, získal 12.477 prednostných hlasov voličov. Je členom Výboru NR SR pre európske záležitosti a členom Zahraničného výboru NR SR.

 

Ing. Radovan Sloboda

Radovan Sloboda sa narodil 1. januára 1966, bydlisko má v Banskej Bystrici. Vyštudoval ekonómiu v Prahe, venuje sa športovej problematike. V Banskej Bystrici je predsedom tenisového klubu, členom Rady Slovenského tenisového zväzu (STZ). Je krajským predsedom SaS v Banskej Bystrici. Vo voľbách získal 1863 prednostných hlasov. Je člen Výboru NR SR pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport a člen Osobitného kontrolného výboru NR SR na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva.

 

Ing. Miroslav Žiak

Miroslav Žiak sa narodil 27. novembra 1987 v Prievidzi, tam má aj bydlisko. Vyštudoval bezpečnosť a kontrolu potravín na Slovenskej poľnohospodárskej univerzite (SPU) v Nitre, v súčasnosti je expertom na potravinárstvo v SaS. Je poslancom Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK). Vo voľbách do NR SR získal 3635 prednostných hlasov voličov. Je členom Výboru NR SR pre európske záležitosti.

 

Profily členov poslaneckého klubu Za ľudí

Mgr. Jana Žitňanská – predsedníčka poslaneckého klubu

Jana Žitňanská sa narodila 14. mája 1974 v Bratislave. V strane Za ľudí pôsobí na poste podpredsedníčky. Pracovala ako novinárka. Poslankyňou v NR SR bola v rokoch 2010 – 2014 za KDH, v ktorom zastávala post podpredsedníčky. V roku 2012 z KDH odišla, spoluzakladala stranu Nová väčšina – Dohoda, neskôr len NOVA, kde pôsobila ako podpredsedníčka. Za koalíciu strán NOVA, KDS a OKS kandidovala do Európskeho parlamentu (EP). Europoslankyňou bola v rokoch 2014 – 2019. Vo voľbách do NR SR 29. februára 2020 získala 50.646 preferenčných hlasov. Je predsedníčkou Výboru NR SR pre sociálne veci.

Reklama

 

Ing. Miroslav Kollár – podpredseda poslaneckého klubu

Miroslav Kollár sa narodil 13. augusta 1968 v Nitre. V rokoch 1991 – 1999 pracoval ako redaktor i editor v Českej tlačovej kancelárii a v ďalších periodikách. Riaditeľom či členom predstavenstva tlačovej agentúry SITA bol v rokoch 2008 – 2009. Od roku 2000 pôsobil aj v pozícii výkonného riaditeľa v Inštitúte pre verejné otázky (IVO). Bol členom (2002 – 2008) a predsedom (2003 – 2007) Rady STV. V rokoch 2011 – 2013 bol predseda Rady Rozhlasu a televízie Slovenska. Od roku 2014 je primátor Hlohovca. Je voleným členom predsedníctva v strane Za ľudí. V parlamentných voľbách 29. februára 2020 získal 2666 preferenčných hlasov voličov. Je členom Výboru NR SR na preskúmavanie rozhodnutí Národného bezpečnostného úradu a Výboru NR SR pre kultúru a médiá.

 

Ing. Marek Antal

Marek Antal sa narodil 12. augusta 1966. Pracoval 14 rokov ako programátor vo Východoslovenských železiarňach (VSŽ), podieľal sa na vzniku a riadení viacerých IT firiem v Košiciach. V strane Za ľudí je voleným členom predsedníctva. Vo voľbách 29. februára 2020 kandidoval z 13. miesta a získal 1884 preferenčných hlasov. Je členom Výboru NR SR pre hospodárske záležitosti.

 

Ján Benčík

Ján Benčík sa narodil sa 29. júla 1948 v Bratislave. Dôchodca, občiansky aktivista, bloger, nositeľ ocenenia Biela vrana sa od roku 2012 na svojom blogu venuje sledovaniu a udávaniu ľudí s inými názormi. Kandidoval zo 150. miesta, získal 6492 preferenčných hlasov. Je členom Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť a Osobitného kontrolného Výboru NR SR na kontrolu činnosti Národného bezpečnostného úradu.

 

Marek Hattas

Marek Hattas sa narodil sa 1. marca 1987 v Nitre. Programátor, občiansky aktivista a zakladateľ nezávislého kultúrneho centra Hidepark Nitra sa v roku 2018 stal ako nezávislý kandidát primátorom Nitry. V roku 2019 vstúpil do strany Za ľudí, v ktorej zastáva post voleného člena predsedníctva. V parlamentných voľbách 29. februára 2020 získal 4969 preferenčných hlasov. Je členom Výboru NR SR pre verejnú správu a regionálny rozvoj a náhradný člen Výboru NR SR pre európske záležitosti za poslanca Tomáša Valáška.

 

PhDr. Vladimír Ledecký

Vladimír Ledecký sa narodil 16. februára 1966 v Levoči. V strane Za ľudí je podpredsedom. Je starostom Spišského Hrhova a stal sa známy snahou integrovať Rómov do spoločenského a ekonomického života obce. V parlamentných voľbách 29. februára 2020 získal 24.422 preferenčných hlasov. Je členom Výboru NR SR pre verejnú správu a regionálny rozvoj.

 

Ing. Tomáš Lehotský

Tomáš Lehotský sa narodil 16. januára 1980. Projektový manažér sa poslancom NR SR stal ako náhradník za Andreja Kisku. (Exprezident SR, predseda a líder kandidátky Za ľudí, ktorý vo voľbách získal 100.081 preferenčných hlasov, sa totiž 17. marca 2020 vzdal poslaneckého mandátu.) Lehotský spolupracoval s Kiskom na jeho prezidentskej kampani a pred prezidentskými voľbami aj v organizácii Dobrý anjel. Do 31. októbra 2014 pracoval ako manažér v kancelárii prezidenta SR Andreja Kisku. Lehotský je členom Výboru NR SR pre zdravotníctvo, Výboru NR SR pre financie a rozpočet a Výboru NR SR pre nezlučiteľnosť funkcií.

 

PaedDr. Viera Leščáková

Viera Leščáková sa narodila 14. júna 1974. V strane Za ľudí pôsobí ako volená členka predsedníctva. Poslankyňa Prešovského samosprávneho kraj (PSK) a riaditeľka základnej školy kandidovala v parlamentných voľbách 29. februára 2020 z 15. miesta a získala 2395 preferenčných hlasov voličov. Leščáková je členkou Výboru NR SR pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport.

 

Mgr. Vladimíra Marcinková

Vladimíra Marcinková sa narodila sa 17. augusta 1991. Je dcérou Vladimíra Ledeckého a v strane Za ľudí pôsobí ako volená členka predsedníctva. Vyštudovaná právnička pracovala ako šéfka odboru regionálnej politiky u prezidenta SR Andreja Kisku. Vo voľbách získala 15.567 preferenčných hlasov. Marcinková je členkou Výboru NR SR pre sociálne veci a Výboru NR SR pre ľudské práva a národnostné menšiny.

 

Reklama

PhDr. Alexandra Pivková

Alexandra Pivková sa narodila 30. septembra 1964 v Lučenci. Vyštudovaná psychologička je od roku 2010 primátorkou Lučenca, kandidovala prvý raz za koalíciu SDKÚ-DS, SaS, MOST-HÍD, KDH. Post primátorky obhájila aj v komunálnych voľbách v rokoch 2014 a 2018, ale už ako nezávislá kandidátka. Vo voľbách 29. februára 2020 kandidovala za stranu Za ľudí zo 14. miesta a získala 1836 prednostných hlasov. Je členkou Výboru NR SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie a Mandátového a imunitného výboru NR SR.

 

Mgr. Juraj Šeliga

Juraj Šeliga sa narodil 16. augusta 1990 v Dolnom Kubíne. V strane Za ľudí je podpredsedom. Je právnik a bývalý občiansky aktivista. Pracoval v analytickom centre Ministerstva spravodlivosti (MS) SR. Pôsobil ako asistent poslanca NR SR Pavla Abrhana (KDH). Spolupracoval s občianskym združením Via Iuris na projekte Za dobrú voľbu. Bol hovorcom a jedným z lídrov iniciatívy Za slušné Slovensko. Spolu s exprezidentom Kiskom sa podieľal na vzniku strany Za ľudí. Vo voľbách získal 37.552 preferenčných hlasov. Poslanci ho 20. marca zvolili za podpredsedu NR SR. Je členom Osobitného kontrolného výboru NR SR na kontrolu činnosti Slovenskej informačnej služby a Ústavnoprávneho výboru NR SR.

 

Mgr. Tomáš Valášek, M. A.

Tomáš Valášek sa narodil 21. júna 1972. V strane Za ľudí je voleným členom predsedníctva. Diplomat, bývalý veľvyslanec SR pri NATO, odborník na obranu a zahraničnú politiku, riaditeľ think-tanku Carnegie Europe, získal v parlamentných voľbách 29. februára tohto roka 9319 preferenčných hlasov. Je predsedom Výboru NR SR pre európske záležitosti a členom Osobitného kontrolného výboru NR SR na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:10

Francúzski letoví dispečeri plánujú vo štvrtok vstúpiť do jednodňového štrajku, pre ktorý hrozí zrušenie väčšiny letov na dvoch najväčších parížskych letiskách. Oznámila to v utorok francúzska asociácia FNAM, ktorá zastrešuje viacero odborových hnutí v letectve.

19:07

Slovenská tenistka Rebecca Šramková nepostúpila do hlavnej súťaže na turnaji WTA v Madride. Vo finále kvalifikácie dvojhry prehrala s Američankou Hailey Baptisteovou nasadenou ako číslo 22 hladko 2:6, 0:6.

19:04

Španielsko v utorok schválilo plán na odškodnenie a ekonomické kompenzácie pre obete sexuálneho zneužívania, ktoré spáchali ľudia spojení s katolíckou cirkvou. Minister spravodlivosti Félix Bolaňos povedal, že plán je založený na odporúčaniach z vlaňajšej správy španielskeho ombudsmana. Dodal, že podľa správy v Španielsku zrejme až približne 440.000 dospelých sexuálne zneužívali ľudia napojení na cirkev. Odškodné podľa jeho slov zaplatí cirkev. Viac podrobností o odškodnení ani o dátume verejného uznania obetí nezverejnili.

19:00

Z Fínska sa vstupom do Severoatlantickej aliancie stala krajina na frontovej línii vzhľadom na zdvojnásobenie dĺžky hraníc NATO s Ruskom. Vyhlásil to v utorok fínsky prezident Alexander Stubb počas návštevy Švédska.

kráľ Gustav  Alexander Stubb
Na snímke švédsky kráľ Gustav (vľavo) a fínsky prezident Alexander Stubb
18:59

Viac než 130 osôb bolo v noci na utorok zatknutých počas pro-palestínskych protestov v areáli New York University (NYU) v USA. Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

18:56

Švédska prokuratúra obvinila v utorok klimatickú aktivistku Gretu Thunbergovú z občianskej neposlušnosti. Ide o prípad demonštrácií pred švédskym parlamentom, počas ktorých ignorovala výzvu polície na opustenie miesta.

18:21

Najvyšší súd Talibanu v utorok oznámil, že súd v severovýchodnej afganskej provincii Kápísá dal verejne zbičovať dvoch mužov obvinených z lúpeže.

18:20

Súd poprednému predstaviteľovi Alternatívy pre Nemecko (AfD) Björnovi Höckeovi v prípade uznania za vinného z použitia nacistického sloganu pravdepodobne udelí finančnú pokutu. Oznámila to v utorok hovorkyňa krajského súd v nemeckom meste Halle Adina Kesslerová-Jenschová na záver druhého dňa pojednávania v tejto kauze.

18:19

Španielsky sudca v utorok oznámil, že obnovil vyšetrovanie podozrenia zo sledovania mobilného telefónu španielskeho premiéra Pedra Sáncheza špionážnym sotfvérom Pegasus. Súvisí to so žiadosťou o spoluprácu pri podobnom vyšetrovaní vo Francúzsku.

18:18

Vzájomné uznanie územnej celistvosti a zvrchovanosti Azerbajdžanu a Arménska je pre Česko principiálne. ČR má eminentný záujem na tom, aby bol región južného Kaukazu stabilný. V utorok to povedal český minister zahraničných vecí Jan Lipavský, ktorý v Prahe prijal svojho azerbajdžanského partnera Džejhuna Bajramova.

18:17

Vojenská spolupráca a regionálna bezpečnosť boli medzi témami rozhovorov poľského ministra obrany Wladyslawa Kosiniaka-Kamysza a britského kolegu Granta Shappsa vo Varšave. Obaja ministri sa stretli v utorok na základni 1. varšavskej obrnenej brigády.

 

18:16

Pro-palestínski demonštranti v utorok v Turíne narušili konferenciu o spolupráci v oblasti vedy a vesmíru medzi Talianskom a ďalšími krajinami.

18:01

Azerbajdžanský prezident Ilham Alijev sa domnieva, že mierová dohoda s Arménskom je čoraz viac na dosah. Vyjadril sa tak v utorok, keď expertné tímy z oboch krajín mali začať na spoločných hraniciach s demarkačnými prácami.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali