Napoleon Bonaparte 1769-1821 – generál, revolučný diktátor, taliansky kráľ, francúzsky cisár

Napoleon Bonaparte 1769-1821 – generál, revolučný diktátor, taliansky kráľ, francúzsky cisár

Bratislava 2. mája 2021 (HSP/Roman Bednár/Foto:TASR/AP – Petr David Josek)

 

Piateho mája pred 200 rokmi veľký Napoleon vypustil svojho ducha opustený a hlboko zatrpknutý vo vyhnanstve na malom ostrove Sv. Helena, ďaleko od Francúzska

Bonaparte bitka pri Slavkove 1805
Na snímke nadšenci histórie v dobových kostýmoch počas rekonštrukcie slávnej bitky pri Slavkove z roku 1805. Tá sa odohrala medzi francúzskym cisára Napoleonom Bonapartem, ktorý zvíťazil proti vojskám ruského cára Alexander I. a rímskonemeckého cisára Františka I.

Významní muži vo vysokých pozíciách majú obvykle veľmi atraktívne a významné milenky. Nebolo to inakšie ani v prípade Bonaparteho. Jeho divoký, neskrotný temperament a jeho túžba po dosiahnutí výnimočnosti a veľkosti ho hnali nielen do početných víťazných vojen, ale robili z neho aj veľkého dobyvateľa sŕdc krásnych žien, a to napriek jeho malej postave.

Reklama

Narodil sa v hlavom meste Korziky a pochádzal z mnohodetnej rodiny, ktorá prináležala k nižšej šľachte. Historici ho ako generála a stratéga kladú na tú istú úroveň ako Cézara a Alexandra Veľkého – sú to traja najslávnejší vojvodcovia na svete.

Je veľkou zaujímavosťou v jeho živote, že najslávnejšia osobnosť Francúzov, Napoleon, bol v mladosti ohnivým korzickým nacionalistom, a to napriek skvelej francúzskej výchove, ktorá sa mu dostala podľa rozhodnutia otca. Ani taká výchova nezmenila nič na tom, že z celej duše nenávidel Francúzov ako utláčateľov a zlodejov korzickej slobody. Niektorí historici sú presvedčení, že Francúzov len chladnokrvne použil na svoje dobyvateľské ciele, pričom nimi až do smrti opovrhoval (podobne to bolo v prípade Rakúšana Hitlera, ktorý tak zneužil a využil Nemcov).

Reklama

Na otcov príkaz odišiel do Francúzska na vojenskú akadémiu a po jej ukončení sa stal poručíkom delostrelectva francúzskej armády. Francúzska revolúcia, ktorá prepukla o 4 roky neskôr mu otvorila cestu k závratnej vojenskej kariére. Rýchlo sa stal generálom novej republikánskej vlády, ktorá sa krátko po prevzatí moci dostala do konfliktov s viacerými mocnosťami.

Jeho prvou príležitosťou, aby si ho všimli vplyvní ľudia vo vláde, bolo obliehanie mesta Toulon v roku 1793, keď Francúzi chceli dostať mesto obsadené Angličanmi opäť do svojej moci. Bonaparte bol pri útoku veliteľom jazdy a mesto rýchlo padlo najmä jeho zásluhou. Hneď bol povýšený na brigádneho generála, a to vo veku len 24 rokov. Stal sa obdivovaným a oslavovaným hrdinom a aj miláčikom žien.

Po návrate do Paríža zahorel krátkou ale horúcou láskou ku Caroline, mladučkej kráske, s jemnou tváričkou. Po nej nasledovala Desirée, tiež veľmi pekná a mladá žena, so srdcom plným lásky a obdivu k brigádnemu generálovi. Ďalšou v jeho náručí bola Victorine de Marmont, vyžarujúca takú veľkú koketnosť a frivolnosť, akú veľký generál u žien po celý život obdivoval. Nasledovalo niekoľko ďalších atraktívnych žien a potom vstúpila do jeho života jeho azda najdôležitejšia žena – Jozefina de Beauharnais, plná erotiky, zmyselnosti a duchaplnej inteligencie. Svadba s ňou sa konala v marci 1796. Zdielala s ním jeho veľkolepé triumfy a po jeho boku prijala i cisársku korunu.

Už o dva dni po sobáši bol vymenovaný za hlavného veliteľa francúzskej armády v Taliansku, kam okamžite odišiel a kde dosiahol niekoľko významných vojenských úspechov.

Napoleon by však nebol Napoleonom, keby bol Jozefine ostal verný, aj keď ju veľmi miloval. Už rok po svadbe ju podviedol s mladou Francúzkou Duchatel. Po nej  nasledovali ďalšie milenky. Napokon už jeho vzťah s Jozefínou bol veľmi opotrebovaný, a to z dvoch dôvodov. Na milenky svojho muža bola veľmi žiarlivá a nemohla mu porodiť syna. Vtedy sa zamiloval do atraktívnej Eleonor Plaigne, ktorá ho obdarovala synom Leonom. Jeho milenka preto veľmi dúfala, že si ju raz vezme za manželku.

Reklama

Jej nádej sa ale nesplnila. Napoleon ako keby tušil, že na neho čaká osudová a najväčšia láska jeho života – prekrásna mladučká grófka Maria Colonna Walevska.
Keď ju 37 ročný Napoleon prvý raz v zime 1806 uvidel, tak práve bol na vojnovom ťažení proti Prusku a Rusku. Krátko sa zastavil vo Waršave, kde prijal predstaviteľov poľskej šľachty. Na stretnutí bol prítomný aj 70 ročný poľský gróf so svojou 18 ročnou manželkou Mariou.

Keď ju v paláci predstavili Napoleonovi, tak zahorel k nej hneď veľkou láskou. Dôkazom toho boli jeho riadky, ktoré jej ešte v ten večer doručil jeho adjutant:

„Videl som celý čas len Vás , drahá grófka. Len Vás som obdivoval a túžim len po Vás. Odpovedzte mi rýchlo a uhaste žiaru, ktorá ma spaľuje.“

Odpoveď prišla a bola z toho láska na celý život.

Napoleon bol v tom čase už najmocnejším mužom vo Francúzsku a v priebehu svojej vlády urobil mnoho dôležitých reforiem,  a to najmä v justícii a v oblasti financií. Aj známy občiansky zákonník, nesúci jeho meno Code Napoleon, vznikol na jeho podnet. Zaručoval po prvý raz veľmi obsiahle práva občanov. Stal sa svetoznámym, lebo podľa neho sa orientovali ďalšie štáty pri vytváraní podobných zákonníkov.

Reklama

Možno tak povedať, že tento človek nebol len mužom, ktorý dobýjal krajiny a prelieval množstvo krvi, ale že Napoleon ovplyvnil výrazne a pozitívnym spôsobom aj civilné právo nielen Francúzska, ale aj početných iných krajín.

Hoci Napoleon spočiatku svojej kariéry neraz prízvukoval, že bude obhajovať liberálne vymoženosti revolúcie, tak nemal problém, keď už vo Francúzsku všetko určoval, aby sa sám urobil cisárom a aby potom dosadzoval svojich príbuzných za kráľov do krajín, ktoré mu patrili.

Po viac ako 10 rokov trvajúcich vojenských konfliktov s Anglickom podpísal Bonaparte v roku 1802 mierovú zmluvu s touto mocnosťou. Tá ale bola už o rok neskôr porušená a opäť nasledovalo niekoľko vojen s týmto nebezpečným rivalom a jeho spojencami. Veľmi nepríjemným úderom pre Francúzsko bola porážka pri Trafalgare, ktorú francúzskej flotile spôsobil anglický admirál Nelson.

Napoleon síce o tri týždne neskôr porazil spojené armády Rakúska a Ruska pri Slavkove, napriek tomu bola trafalgarská porážka začiatkom jeho konca po celej rade vojenských úspechov.

Opustila ho jeho príslovečná šťastena a začal robiť strategické a politické chyby. Takou chybou bola i nezmyselná vojna so Španielskom v roku 1808. Bola zdĺhavá a utrpel v nej veľké straty a veľmi otupil bojachtivosť svojich vojakov.

O rok neskôr sa rozviedol s Jozefinou.

Napriek tomu, že ešte v roku 1807 podpísal s cárom zmluvu o trvalom priateľstve, tak už o poldruha roka neskôr sa toto spojenectvo rozpadlo na nezmieriteľných záujmových konfliktoch. A potom v roku 1812 urobil najväčšiu chybu svojho života a tá spôsobila jeho postupný koniec – prepadol Rusko.

Katastrofa, ktorú v Rusku utrpel, je dobre známa a preto len toľko, že hoci vojnu priamo neprehral, tak ho v podstate porazila krutá ruská zima (ako o viac ako sto rokov aj Hitlera) a hoci dobyl Moskvu, musel sa vrátiť, pričom domov priviedol len desatinu z tých vojakov, ktorých viedol do Ruska.

Vojensky bol tak oslabený, že spojené armády Pruska a Rakúska využili situáciu, aby sa oslobodili z jeho moci a porazili ho v roku 1813 pri Lipsku. V apríli 1814 ho z trónu zosadil parížsky Senát a musel odísť na Elbu do vyhnanstva. Odtiaľ však o rok neskôr ušiel a vrátil sa do Francúzska. Bol prijatý s obrovským nadšením a nepoučiteľní Francúzi ho zase urobili cisárom.

Európske mocnosti mu však nedopriali čas na to, aby mohol vojensky zosilnieť a už po sto dňoch sa ich armáda pod vedením legendárneho Wellingtona stretla s Francúzmi pri holandskom Waterloo, kde Napoleon utrpel rozhodujúcu a poslednú porážku. Jeho vojenské schopnosti však boli už veľmi oslabené, lebo aj tu sa dopustil rozhodujúcich strategických chýb.

Reklama

Posledných 6 rokov života prežil vo vyhnanstve na St.Helene.

Roman Bednár

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

07:02

Dvaja ľudia zahynuli po tom, ako sa na ďalekom severe Spojených štátov v utorok zrútilo vzácne nákladné lietadlo, informovala polícia v štáte Aljaška.

Štvormotorové vrtuľové lietadlo typu Douglas DC-4, z ktorého sa na svete zachovalo už len niekoľko kusov, sa zrútilo hneď po štarte z Medzinárodného letiska Fairbanks nachádzajúceho sa uprostred tohto rozľahlého štátu.

06:54

Venezuelský prezident Nicolás Maduro v utorok oznámil, že v jeho krajine začne opäť pôsobiť úrad OSN pre ľudské práva, ktorého činnosť vo februári pozastavili a jeho zamestnancom nariadili odísť.

Maduro je doma aj v zahraničí pod paľbou kritiky v súvislosti s dodržiavaním ľudských práv jeho ľavicovej vlády. Maduro potláča disent a zároveň sa snaží získať tretie funkčné obdobie.

06:45

Americký Senát v utorok neskoro večer schválil balík pomoci pre Ukrajinu vo výške 61 miliárd dolárov a prezident Joe Biden prisľúbil, že nové dodávky zbraní budú rýchlo doručené do vojnovej zóny, keďže Rusko dosahuje úspechy na bojisku. Informovala agentúra AFP.

06:35

Mračná prachu zo Sahary pokryli v utorok Atény a ďalšie grécke mestá. Ide o jednu z najhorších epizód, ktoré zasiahli krajinu od roku 2018, oznámili odborníci.

06:30

Francúzska polícia zadržala v utorok ôsmich mužov v rámci vyšetrovania financovania Strany kurdských pracujúcich (PKK). Turecko, USA aj Európska únia ju označili za teroristickú organizáciu.

Zadržaní muži sú podozriví z prípravy a financovania teroristických útokov a zo sprisahania s cieľom vylákať prostriedky na financovanie organizácie v rokoch 2020 až 2024, uviedla francúzska protiteroristická prokuratúra PNAT.

Včera 20:27

Rieka Seina sa podľa utorňajších slov francúzskeho prezidenta blíži k tomu, aby sa v nej dalo plávať. V Seine sa tiež majú konať niektoré plavecké preteky v rámci letných olympijských hier od konca júla.

Včera 20:25

Súd v Berlíne v utorok odsúdil na podmienečné tresty osem mesiacov troch klimatických aktivistov za posprejovanie Brandenburskej brány. Obžalovaní vo veku 22, 28 a 64 rokov z klimatickej skupiny Posledná generácia sa už predtým priznali, že 17. septembra 2023 nasprejovali Brandenburskú bránu na oranžovo. Argumentovali, že ich akcia bola vzhľadom na klimatickú krízu “primeraným a potrebným protestom”.

Včera 20:23

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová sa prebojovala do 2. kola dvojhry na turnaji WTA v Madride. V úvodnom kole vyradila Američanku Sofiu Keninovú 6:2, 6:4. Jej ďalšou súperkou bude ôsma nasadená Tunisanka Ons Jabeurová.

Včera 20:09

Európska komisia (EK) podnikne kroky na riešenie ruskej tieňovej flotily ropných tankerov. V rámci ďalšieho balíka sankcií bude hľadať spôsoby, ako sa s ňou vyrovnať. Uviedol to v pondelok (22. 4.) v rozhovore pre Politico švédsky minister zahraničných vecí Tobias Billström.

Včera 20:00

Vojaci NATO v Poľsku vysielajú signál, že Aliancia bude brániť všetkých svojich členov. Vyhlásil to v utorok na návšteve Poľska generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

Včera 19:32

Náklady na obnovu Grécka po minuloročných ničivých záplavách, ktoré si vyžiadali 17 obetí a zničili infraštruktúru, presiahnu tri miliardy eur. Oznámil to v utorok grécky premiér Kyriakos Mitsotakis.

Včera 19:12

Čínska sociálna sieť TikTok predložila Európskej komisii (EK) správu o hodnotení rizík svojej novej aplikácie TikTok Lite. Zabránila tak možnej pokute.

Včera 19:10

Francúzski letoví dispečeri plánujú vo štvrtok vstúpiť do jednodňového štrajku, pre ktorý hrozí zrušenie väčšiny letov na dvoch najväčších parížskych letiskách. Oznámila to v utorok francúzska asociácia FNAM, ktorá zastrešuje viacero odborových hnutí v letectve.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali