Nadácia Contergan chce škrtnúť 58 obetiam farmaceutickej firmy Grünenthal doživotné odškodné

Nadácia Contergan chce škrtnúť 58 obetiam farmaceutickej firmy Grünenthal doživotné odškodné

Berlín 4. decemtra 2019 (HSP/Epoch Times/Foto:Wikipedia)

 

Po celé desaťročia dostávajú zmrzačené obete škandálu s Conterganom mesačne odškodné. Podľa informácií Spiegel, NDR a SWR chce teraz daná nadácia zastaviť tieto platby pre desiatky obetí

Na snímke nebezpečný liek na spanie

Nadácia Contergan chce škrtnúť 58 brazílskym obetiam farmaceutickej firmy Grünenthal doživotné platby odškodného.

Reklama

Vyplýva to z listu, ktorý nadácia zaslala poškodeným osobám v polovici októbra. Podľa informácií SPIEGEL, NDR a SWR nadácia v ňom oznamuje, že má v úmysle zrušiť rozhodnutia o uznaní „s účinnosťou do budúcnosti“. K tomu sa nariaďuje „okamžitý výkon“.

Vo všetkých týchto prípadoch matky poškodených v skorých štádiách tehotenstva užívali medikament Sedalis, ktorý obsahoval fatálnu účinnú látku thalidomid. Účinná látka pochádzala od nemeckej spoločnosti Chemie Grünenthal GmbH, výrobcu škandálneho medikamentu Contergan.

Reklama

Nadácia Contergan zdôvodňuje svoj prístup tým, že Sedalis nie je preparátom spoločnosti Grünenthal GmbH, ale medikamentom, „ktorý vyrobil a distribuoval užívateľ licencie na svoju vlastnú zodpovednosť“. Nadácia Contergan nie je zodpovedná za odškodnenie. Obete z Brazílie boli uznané ako osoby oprávnené na odškodnenie pred viac ako 45 rokmi, pretože nadácia Contergan hodnotila prípravok na spanie Sedalis ako preparát od Grünenthal.

 

130 miliónov eur na renty – ročne

Firma Grünenthal sa na otázku položenej od SPIEGEL, NDR a SWR však dištancovala od nového vyhlásenia nadácie Contergan, že Sedalis nie je medikamentom od Grünenthalu. Farmaceutický koncern uviedol, že „s takýmto konaním nesúhlasí“: „Nadácia Contergan rozhodla prostredníctvom svojich zodpovedných grémií pred takmer 50 rokmi s úplnou znalosťou, že Sedalis je produkt, na ktorý sa vzťahuje zákon nadácie Contergan.“ Grünenthal nevidí „žiadny dôvod pochybovať o tomto hodnotení“.

Ministerstvo pre rodinné záležitosti ako dozorný orgán uviedlo, že nadácia zaslala listy z vlastného podnetu. Ministerstvo nemalo o obsahu listu žiadnu vedomosť. V súčasnosti je na celom svete 2584 obetí thalidomidu, ktoré poberajú mesačné renty vo výške približne 700 až 8000 eur. Suma týchto rent predstavovala v minulom roku takmer 130 miliónov eur, ďalších 27 miliónov eur vyplatila nadácia na paušále.

Reklama

Suma platieb odškodňovania, ktorú vypláca nemecký štát brazílskym obetiam prostredníctvom nadácie, dosiahla v roku 2018 približne 2,8 milióna eur.

Meno Contergan sa spája s jednou z najväčších katastrof s liekmi – a s ľudskou tragédiou. Tisíce detí, ktorých matky užili v tehotenstve, vtedy považované za neškodné, tabletky na spanie od firmy Grünenthal, sa narodili s vážnymi malformáciami. Pred 50 rokmi, 27. mája 1968 sa začal proces proti farmaceutickým manažérom.

 

Nebezpečný liek na nespavosť

Aj pri predávkovaní mali byť lieky na nespavosť bezpečné, ktoré prišli ako voľnopredajné na trh 1. októbra 1957. Medikament s účinnou látkou thalidomid rýchlo získal veľké trhové podiely a pre výrobcu sa stal obratovým šlágrom, pretože na rozdiel od iných liekov na nespavosť toho času, nespôsoboval závislosť a zdal sa byť obzvlášť dobre znášanlivý. Bohužiaľ, to viedlo k tomu, že aj mnoho tehotných žien užívalo Contergan.

Reklama

Následky boli závažné telesné malformácie embryí – na vnútorných orgánoch, ale najmä na končatinách. Mnoho detí sa narodilo bez ramenných kĺbov a ramien, iné s malformáciami rúk a nôh, bedrových kĺbov alebo uší. Contergan bol v predaji už štyri roky, keď farmaceutická spoločnosť Grünenthal vtedy sídliaca v Stolbergu pri Aachene stiahla svoje sedatívum 27. novembra 1961.

Na celom svete sa po užití medikamentu narodilo až do 12 000 zmrzačených detí, z toho asi 5 000 iba v Nemecku. Podľa „Bundesverband Contergangeschädigter“ (Združenie obetí Conterganu) žije dnes v Nemecku ešte okolo 2400 postihnutých osôb, ktoré majú medzitým vyše 50 rokov a zápasia so závažnými následnými poškodeniami spôsobené ich zdravotným postihnutím.

 

Právne spracovanie

Po rokoch vyšetrovania mnohých vedúcich pracovníkov výrobcu Grünenthal sa začalo 18. januára 1968 hlavné konanie vo veci. O niekoľko mesiacov neskôr, 27. mája 1968 sa začal proces proti viacerým farmaceutickým manažérom. Mnoho rodičov postihnutých detí vystúpili ako vedľajší žalobcovia. Bolo to dovtedy jedno z najnáročnejších trestných konaní v nemeckej právnej histórii.

Po 283 dňoch súdneho konania bol súdny proces, vedený v Alsdorfe pri Aachene, ukončený 18. decembra 1970 – z dôvodu menšej viny obžalovaného. Ešte pred ukončením trestného konania bola v apríli 1970 uzavretá dohoda o urovnaní, v dôsledku čoho Grünenthal dobrovoľne vložil do Nadácie pre deti so zdravotným postihnutím založenej v roku 1972 viac ako 110 miliónov mariek.

 

Ďalšie finančné prostriedky

Ďalších 100 miliónom mariek tieklo do nadácie od štátu. V roku 2009 Grünenthal previedol ďalších 50 miliónov eur ako osobitnú platbu. Nadácia, teraz financovaná federálnymi finančnými prostriedkami, ktorá bola v roku 2005 premenovaná na „Conterganstiftung für behinderte Menschen“  (Nadácia Contergan pre osoby so zdravotným postihnutím), vyplácala obetiam Conterganu mesačnú rentu – v závislosti od stupňa telesného poškodenia. Ďalších 30 miliónov eur z federálneho financovania ročne sa poskytne na ďalšie zdravotnícke služby. S tým majú byť v jednotlivých prípadoch zaplatené liečebné prostriedky a pomôcky, napríklad špeciálne invalidné vozíky, načúvacie prístroje ale aj terapie bolesti alebo lymfodrenáže.

 

Reklama

Následné poškodenia

K pôvodným sčasti vážnym poškodeniam Conterganom sa dostavili v dôsledku desaťročí nesprávneho zaťaženia chrbtice, kĺbov a svalov, dnes dodatočne následné poškodenia – ako bolesti šije, chrbtice ako aj bolesti ramien, kolien a bedier. Mnoho ľudí trpí chronickými bolesťami.

Klaus Peters z ambulantného centra zameraného na liečbu osôb poškodených Conterganom v Nümbrechte v Severnom Porýní-Vestfálsku poukazuje aj na výrazne vyšší podiel duševných porúch – ako depresívne poruchy. To všetko si vyžaduje neustále sa zvyšujúcu potrebu ošetrovateľských a terapeutických služieb. Farmaceutický výrobca sa ospravedlnil za conterganovu katastrofu až príliš neskoro – v roku 2012 – po dlhom mlčaní.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:58

Austrálska polícia zadržala muža, ktorý je podozrivý z neúspešnej distribúcie drog v krajine. V jej dôsledku sa na plážach východného pobrežia Austrálie istý čas objavovali záhadné balíky s kokaínom. 

09:58

Polícia v Bayreuthe v nemeckej spolkovej krajine Bavorsko zadržala dve osoby podozrivé zo špionáže pre Rusko.

09:57

Rusko oblastiach hraničiacich s Ukrajinou zneškodnilo 20 dronov a dve balistické rakety. 

09:34

Poľský prezident Andrzej Duda vyhlásil, že jeho stretnutie s bývalým prezidentom USA Donaldom Trumpom bolo stretnutím priateľov.

Duda a Trump sa stretli v New Yorku
Na snímke poľský prezident Andrzej Duda (druhý zľava), bývalý prezident USA a republikánsky prezidentský kandidát Donald Trump (vľavo)
09:31

Všetky politické strany v Južnom Sudáne musia uskutočniť bezodkladné kroky, aby sa dlhodobo odkladané parlamentné voľby mohli uskutočniť tento rok, uviedol v stredu generálny tajomník OSN António Guterres.

Guterres je znepokojený zásahom ekvádorskej polície na mexickej ambasáde
Na snímke generálny tajomník OSN António Guterres
09:30

Ruská armáda útočila dronmi na kritickú infraštruktúru v západoukrajinskej Ivano-Frankivskej oblasti. Ukrajinským silám sa bezpilotné lietadlá podarilo zneškodniť. Uviedla to tamojšia gubernátorka Svetlana Oniščuková.

09:28

Platforma sociálnej siete X bude spolupracovať s pakistanskou vládou, aby “pochopila jej obavy”. Reaguje tak na informácie úradov, podľa ktorých bola sieť X v krajine zakázaná na dva mesiace z bezpečnostných dôvodov. 

09:12

 Diskontný reťazec Action pokračuje v rozširovaní siete svojich prevádzok na Slovensku. Ďalšiu predajňu otvoria v Poprade v OC MAX.

09:11

Ľudia pracujúci v zahraničí, ktorí tam chcú ukončiť zamestnanie a vrátiť sa na Slovensko, by mali o dávku v nezamestnanosti požiadať v krajine, kde pracovali a boli poistení, a to ešte pred ukončením zamestnania. Ak totiž neboli v rozhodujúcom období na Slovensku poistení alebo boli poistení príliš krátko, nárok na dávku v nezamestnanosti im v domovine nemusí vzniknúť. Upozornil na to verejný ochranca práv Róbert Dobrovodský.

09:06

Záchranári odpratávali trosky z miesta smrtiaceho ruského útoku na ukrajinské mesto Černihiv, kde zahynulo najmenej 18 ľudí. Tento útok spustil nové žiadosti Ukrajincov, aby západní spojenci pomohli pri posilnení nedostatočného počtu systémov protivzdušnej obrany.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali