Monopol dolára sa začal rúcať. Bez svetovej dominancie sa USA nemôžu reprodukovať

Monopol dolára sa začal rúcať. Bez svetovej dominancie sa USA nemôžu reprodukovať

Bratislava 28. októbra 2022 (HSP/Foto:Pixabay/vz.ru)

 

Hegemónia amerického Federálneho rezervného systému (Fed) a dolára na svetovom trhu sa končí. Túto tézu vyslovil Igor Sečin na ekonomickom fóre v Baku. Uviedol niekoľko argumentov, prečo sa to deje a prečo sú tieto procesy nezvratné. Paradoxom je, že Spojené štáty hrali takú hru, že oni samé donútili ostatné krajiny vzdať sa dolára

peniaze dolar
Ilustračné foto

Končí sa éra ,,amerického globálneho cyklu.” USA so svojimi nástrojmi – Fedom a dolárom, ku ktorým sa v posledných rokoch pridali aj sankcie, monopolizovali riadenie svetových trhov. Šéf spoločnosti Rosnefť Igor Sečin na Eurázijskom ekonomickom fóre v Baku povedal, že USA už nemôžu brániť rozvoju ďalších centier vplyvu, ako sú Čína, India a Rusko.

Reklama

,,Ani pandémia, a už vôbec nie ukrajinská kríza, ani energetické a hospodárske problémy vo všeobecnosti nie sú v žiadnom prípade hlavnou príčinou tektonických zmien vo svete. USA musia bojovať za zachovanie svojej hegemónie za každú cenu a nemôžu si dovoliť tento boj vzdať, pretože strata hegemónie – finančnej, vojenskej, politickej a hospodárskej znamená, že sa nemôžu reprodukovať ako krajina, hospodárstvo a politický systém.” povedal Igor Sečin.

Po prvé, hovoríme o poklese investícií do štátneho dlhu USA. Od konca roka 2021 zahraniční investori znížili svoje investície do amerického štátneho dlhu o 238 miliárd USD. Po druhé, podiel USA na devízových rezervách centrálnych bánk vo svete klesol na 55 %, čo je najnižšia úroveň od roku 1995. ,,Napriek tomu dolár silnie u spojencov USA, ale nie na celom svete,” povedal Sečin.

Reklama

USA za posledné dva roky vytlačili približne toľko dolárov ako za predchádzajúcich 40 rokov – 5,9 bilióna, čo predstavuje 38 % peňažnej zásoby, uviedol predtým prezident Vladimir Putin. V eurozóne bolo vytlačených 2,5 bilióna eur. To všetko viedlo ku kríze, pretože to vyvolalo infláciu na celom svete. Západ začal zneužívať svoje monopolné postavenie v menovej oblasti, zdôraznil ruský líder.

,,Svet sa zmenil pre všetkých. Vrátane USA,” domnieva sa Sečin. Podľa jeho názoru ,,zdroj, ktorý získali v minulom storočí ako emitent svetovej meny”, sa blíži ku koncu. Dnes podľa neho nemožno ignorovať pozície Číny, Indie, Ruska a ďalších krajín, ktoré vytvárajú vlastné systémy vzájomného vyrovnania.

,,Existuje trend znižovania investícií do štátneho dlhu USA, ktorý je však značne prehnaný,” hovorí Valerij Jemeljanov, expert na akciový trh zo spoločnosti BCS World Investments. Odborník predovšetkým vysvetľuje, že 75 % vládnych pôžičiek USA poskytujú samotní Američania a len 25 % pripadá na zahraničných držiteľov amerického dlhu. Ak sa pozrieme na rozdelenie krajín, ktoré investujú do štátneho dlhu USA, celkový objem za rok klesol len o 0,9 %, t. j. o menej ako jedno percento. ,,Je to najmä preto, že krajiny potrebujú svoje rezervy na riešenie okamžitých problémov, čiastočne predávajú americké dlhopisy na pokrytie rozpočtových potrieb alebo na podporu svojej meny,” hovorí Emelianov.

Predtým tento trend viedlo Rusko, ktoré v posledných rokoch aktívne znižovalo svoje investície do amerických štátnych cenných papierov v dôsledku geopolitiky a sankcií. V tomto roku Japonsko, Čína (vrátane Hongkongu), Taiwan, Južná Kórea a Brazília najvýraznejšie znížili svoje investície do amerického štátneho dlhu. ,,Tento rok sa opäť vyostrila otázka Taiwanu, čo by tiež mohlo byť jedným z dôvodov poklesu,” hovorí Vladimir Černov, analytik spoločnosti Freedom Finance Global. Japonsko v prvej polovici roka znížilo svoje investície o viac ako 90 miliárd USD, ale potom ich opäť začalo zvyšovať. Podľa oficiálnych štatistík sa zahraniční držitelia v prvom polroku 2022 zbavili vládneho dlhu USA v celkovej hodnote 316,9 mld.

Existujú krajiny, ktoré USA naďalej ochotne požičiavajú ešte viac – ide predovšetkým o Európu, ale aj o krajiny Britského spoločenstva národov vrátane Indie. Trend znižovania podielu dolárov v rezervách Ruska zachytili mnohé krajiny po tom, čo USA a EÚ zmrazili ruské rezervy v dolároch a eurách a teraz uvažujú o tom, ako ich natrvalo stiahnuť a nikdy nevrátiť. Ako povedal Vladimír Putin na Valdajskom klube, Západ zdiskreditoval inštitúciu medzinárodných finančných rezerv tým, že si “zobral do vrecka” ruské devízové rezervy.

Reklama

,,Je to precedens. Preto Saudská Arábia začala v druhom štvrťroku tohto roka predávať ropu Číne za jüany namiesto dolárov, čím znížila podiel svojich dolárových rezerv. Všetky krajiny, ktoré prechádzajú na vzájomné zúčtovanie v národných menách, tak znižujú podiel amerického dolára na svojich rezervách, a k dnešnému dňu je ich pomerne dosť,” povedal Černov. “Najväčší pokles podielu dolára v medzinárodnom zúčtovaní je medzi krajinami BRICS a EAEU. V medzinárodných zúčtovaniach najviac vzrástol podiel čínskeho jüanu, podiel zúčtovaní v indických rupiách a arabských dirhamoch zatiaľ veľmi nerástol, ale v blízkej budúcnosti sa očakáva nárast objemu zúčtovaní v tureckej líre a ďalších menách,” hovorí Vladimir Černov.

Západné sankcie v tomto roku prinútili Rusko prejsť na rubľové zúčtovanie aj pri obchode s plynom, čo sa začiatkom roka zdalo nemysliteľné. V Rusku jüan vystrelil nahor vďaka zvýšenému obchodu s Čínou, zdá sa, že práve jüan nakupuje do rezerv a práve s jüanom sa teraz na moskovskej burze obchoduje vo veľkom objeme. ,,Vzdanie sa dolára a eura je pre Rusko nezvratný proces. Vzhľadom na súčasný trend budú v strednodobom horizonte našimi hlavnými zahraničnými obchodnými partnermi Čína, krajiny EAEU, Turecko, India, štáty Blízkeho a Stredného východu, Latinská Amerika a africký kontinent,” povedal Kostin. Preto je logické držať meny týchto krajín v rezervách.

Podiel rezerv v dolároch v rôznych krajinách bol v minulom roku tiež 55 %; údaje za tento rok ešte neboli vypočítané. Pri pohľade na dlhší časový horizont je zrejmý pokles úlohy dolára. Maximálny podiel dolára na rezervách v histórii – približne 85 % – bol v prvej polovici 70. rokov 20. storočia. ,,Potom, ako sa hromadili problémy a rástla inflácia, váha dolára klesala. Začiatkom 90. rokov 20. storočia držala menej ako 50 % svetových rezerv. Začiatkom roka 2000 sa dolár vrátil nad 70 % – opäť vďaka prosperite Ameriky v predchádzajúcich 10 rokoch. Deväťdesiate roky boli pre hospodárstvo USA najlepším obdobím za posledné polstoročie. Za posledných 20 rokov sa však podiel dolára znížil na 55 % a ustúpil najmä ázijským menám (jenu a jüanu), čo je logické vzhľadom na niekoľkonásobný rast obchodného obratu v regióne,” skonštatoval Valerij Jemeljanov.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

Včera 20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

Včera 20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

Včera 19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

Včera 19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

Včera 19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

Včera 19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
Včera 19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

Včera 19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

Včera 18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

Včera 18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali