Mnohí z vás mali zvýšené výdavky v súvislosti s vyučovaním detí doma, ďalší ste prišli o časť príjmu či zamestnanie. Akú pomoc navrhujú vami volení poslanci?

Mnohí z vás mali zvýšené výdavky v súvislosti s vyučovaním detí doma, ďalší ste prišli o časť príjmu či zamestnanie. Akú pomoc navrhujú vami volení poslanci?

Bratislava 6. mája 2021 (HSP/Foto: Pixabay, SITA/Diana Černáková, TASR-Jaroslav Novák, Martin Baumann, Michal Svítok, SITA-Branislav Bibel, TASR-Jaroslav Novák, TASR – Oliver Ondráš, TASR-Michal Svítok, SITA/Martin Medňanský, TASR – Michal Svítok)

 

Mnohé rodiny čelia aktuálne počas pandémie zvýšeným výdavkom, ktoré súvisia s vyučovaním detí doma a mnohí rodičia v dôsledku zatvorených prevádzok prišli o časť príjmu, iní o zamestnanie. Ako by vám a vašim rodinám pomohli poslanci NR SR? Prijali by 25-percentnú DPH, o ktorej sa spustila vlna diskusie, ale minister financií Igor Matovič (OĽaNO) napriek zverejnenému dokumentu vyhlásil, že vláda o nej nerozmýšľa a nikde v materiáloch sa to neuvádza? Na naše otázky odpovedali Martin Čepček (OĽaNO), Monika Péter (Sme rodina), Richard Takáč (Smer-SD), Miroslav Urban (Republika), Miroslav Žiak (SaS), Ľubica Laššáková (Hlas-SD), Jana Vaľová (Smer-SD), Milan Laurenčík (SaS), Marek Kotleba (ĽSNS), Petra Hajšelová (Sme rodina), Miroslav Suja (Republika), Ján Ferenčák (Hlas-SD), Peter Cmorej (SaS), Ján Habánik (Smer-SD), Martin Beluský (ĽSNS) a Ján Blcháč (Hlas-SD)

korupcia peniaze
Ilustračné foto

Matovič: Ďalšie dieťa si už nemôžeme dovoliť už platiť nebude

Už 30. januára tohto roka načrtol Igor Matovič – vtedy ako premiér – že sa chystá zamerať na pomoc rodinám s deťmi. Poukázal na klesajúcu pôrodnosť a okrem iného uviedol: „…ak nič zásadné nezmeníme a nechceme, aby budúci dôchodcovia chodili vyberať smetiaky, budú na pokrytie dôchodkov musieť výrazne stúpnuť odvody a dane.

Reklama

Alebo … urobíme bleskurýchle zo Slovenska skutočný prorodinný štát, kde sa rodina nebude báť do svojho náručia prijať ďalšie dieťa, lebo ‚ďalšie dieťa si už nemôžeme dovoliť‘ už platiť nebude.“

Následne sa Matovič venoval vakcíne Sputnik V, ktorú chcel zabezpečiť pre Slovákov, rekonštrukcii vlády a o prorodinnej politike neinformoval.

Reklama

 

Hlas-SD a ich návrh jednorázových 300 eur na každé dieťa

V apríli však strana Hlas-SD vyzvala vládu poskytnúť rodičom s deťmi jednorazový 300-eurový príspevok na dieťa.

Na snímke Peter Pellegrini

Predseda strany Peter Pellegrini totiž upozornil, že „rodiny s deťmi niesli popri všetkých bojovníkoch v prvej línii najväčšiu ťarchu v boji s pandémiou. Deti boli takmer rok doma, rodičia im nahrádzali učiteľov, nemalé peniaze museli investovať do nových počítačov či lepšieho pripojenia. Preto navrhneme jednorazový príspevok pre rodiny s deťmi, aby sme im tieto náklady aspoň trochu zmiernili. Ak má táto vláda na vyhadzovanie stámiliónov na nezmyselné testovanie, musí mať aj na slovenské rodiny.“

 

Zvýšené prídavky na deti vs. zvýšená DPH

Prišiel prvý máj a Igor Matovič na sociálnej sieti uviedol, že ako ministrovi sa mu patrí pozerať na prítomnosť ľudí na Slovensku, ale rovnako pozerať aj do budúcnosti – aby aj tí po nás mali z čoho žiť.

Reklama

„Ja pripravím plán finančný … a vy zatiaľ nezabúdajte na podstatné – milujte sa a množte sa,“ dodal.

Richard Sulík
Na snímke minister hospodárstva SR a prvý podpredseda vlády pre ekonomiku SR Richard Sulík (SaS)

Následne presiakli informácie, že snahou Matoviča je zvýšiť rodinné prídavky na 200 eur na každé dieťa. Zvýšené náklady na rodinné prídavky mali byť podľa dostupných informácií získané do kasy na základe zvýšenia DPH na 25%.

Avizované číslo výšky DPH zverejnil Richard Sulík. Ako ďalší spôsob získania financií do štátnej kasy uviedol násobne zvýšenie dane z nehnuteľností. Na Sulíka verejne poukázal aj poslanec OĽaNO Peter Krempský, ktorý vysvetlil, že v stredu 28.4.2021 Sulík po rokovaní vlády vyhlásil: „nový minister financií má plány, ako napríklad zvýšiť DPH na 25 %, alebo násobne zvýšiť daň z nehnuteľností a podobne, a toto je vec, ktorá, jednoducho, je pre nás neprijateľná“.

 

Dôjde k zvýšeniu DPH na 25 percent?

K zvyšovaniu DPH na 25 percent sa Matovič vyjadril aj na tlačovej konferencie, kde uvedené percento prvotne nepotvrdil ani nedementoval.

Reklama

„Nikdy som to nepovedal, ale náš koaličný partner to pustil do obehu, lebo potreboval zrejme… neviem, čo tým chcel dosiahnuť,“ uviedol Matovič. Rezort financií podľa jeho slov pracuje na komplexnej daňovo-odvodovej reforme.

Matovič tiež upozornil, že v programovom vyhlásení vlády sa uvádza, že vláda zvýši zaťaženie spotreby a zníži zaťaženie ceny práce.

„Napríklad aj DPH je zaťaženie spotreby a zníženie zaťaženia ceny práce je, keď zvýšite daňový bonus rodičom, keď poctivo vychovávajú deti,“ povedal líder OĽaNO.

Ak by sa podľa neho niečo takéto stalo, bolo by to „presne v súlade s dokumentom, za ktorý sme hlasovali“.

Denníku E však bol poskytnutý dokument z ministerstva financií a tak Matovič ako minister opäť zvolal tlačovku.

Igor Matovič
Na snímke podpredseda vlády a minister financií SR Igor Matovič (OĽaNO)

Dokument obsahuje zvýšenie sadzby DPH na 25%, výpočet odvodov a daní zo superhrubej mzdy a rušenie daňových a odvodových výnimiek. Zrušiť by sa mali paušálne výdavky pre SZČO – zrušenie paušálnych výdavkov Matovič na tlačovej konferencii potvrdil.

V súvislosti so zvýšením DPH na 25% uviedol, že vláda o nerozmýšľa a nikde v materiáloch sa to neuvádza. V statuse z 2. mája však naznačoval zvýšenie DPH: „Na časť pokrytia nákladov by sme potrebovali, áno, zvýšiť DPH.“

 

Ako má vláda pomôcť rodinám s deťmi?

Vzhľadom na to, že mnohé rodiny čelia aktuálne počas pandémie zvýšeným výdavkom, ktoré súvisia s vyučovaním detí doma a mnohí rodičia v dôsledku zatvorených prevádzok prišli o časť príjmu, iní o zamestnanie sme sa poslancov opýtali:

Ako by mala podľa vás súčasná vláda pomôcť týmto rodinám? Súhlasíte so zvýšením dane na 25% ako to navrhuje minister financií Igor Matovič (v čase položenia otázky ešte minister nevyhlásil, že vláda o 25% DPH nerozmýšľa – pozn. red.), ktorý argumentuje, že osamelej matke s dvoma deťmi by mesačne stúpli náklady o 20 eur, ale zároveň by získali prostriedky na vyššie prídavky na deti?

Reklama

 

Martin Čepček – Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti

„Minister financií I. Matovič včera  na TB dementoval medializované informácie, že údajne navrhuje zvýšenie DPH na 25%. Súčasná výška príspevku na dieťa je bez pochýb na zaplakanie a pracujúci rodičia  – hlavne viacdetných rodín – si rozhodne zaslúžia v období výchovy detí pomoc.

Pre osamelého rodiča je ešte ťažšie uživiť deti z jediného platu. Budem žiadať, aby táto pomoc bola adresná hlavne pre tých, ktorí ju skutočne potrebujú. Obávam sa však, že práve bohatí sa budú príspevkov tvrdo domáhať napriek tomu, že na ne nie sú odkázaní.

Martin Čepček, OĽaNO
Na snímke Martin Čepček

Súhlasím s ministrom Matovičom, aby sa prostriedky na financovanie tohto 200-eurového  príspevku na dieťa získali o.i.  zrovnaním odvodov a daní u všetkých typov pracovného pomeru, teda rovnako pre zamestnancov, SZČO, s.r.o. … Veď napr.  redaktor – zamestnanec štátnej  RTVS  predsa nemôže z 1000-eurového platu mať odvody 500 € a živnostník v súkromnej Markíze z rovnakého príjmu za rovnakú prácu len cca 200 €. Ďalšie zdroje financovania budú predstavené čoskoro, tiež nejaké navrhnem.”

 

Reklama
Monika Péter – Sme rodina

„Môj názor je, že pokiaľ chceme rodinám v tejto ťažkej chvíli naozaj pomôcť, zvýšenie rodinných prídavkov je rozumné. Čo ale za rozumné nepovažujem, je zvyšovanie DPH na sadzbu 25%, nakoľko to, samozrejme, najviac zasiahne „obyčajných ľudí“. Automaticky by sa všetky ceny zvýšili o 5%. Nehovoriac o tom, že by to negatívne postihlo aj živnostníkov, resp. podnikateľov.

Moniak Péter, Smer rodina
Na snímke Monika Péter

V prvom rade je to v príkrom rozpore s tým, čo sme sľubovali naším voličom. Je neprípustné, aby boli rodiny v tejto situácii ešte viac traumatizované a zaťažené vyššími výdajmi. Preto hovorím nie a nesúhlasím s tým.

Otázne tiež je, či to by to bolo prospešné pre štát. Ja si myslím, že nie. Skúsenosť z iných krajín hovorí, že zvyšovaním DPH nezvýšite aj výber daní. Opak je pravdou, znižovaním DPH väčšinou štáty vybrali na daniach viac.

Viem si predstaviť, že by sme chýbajúce zdroje na vyplatenie prídavkov na deti mohli získať iným spôsobom, a to napríklad efektívnejším hospodárením, a hlavne zameraním sa na zamedzenie únikov na DPH, prípadne vyšším zdanením bánk.“

 

Reklama
Richard Takáč – Smer-SD

„Pomoc, ktorá je poskytovaná súčasnou koalíciou vnímam za chaotickú a nedostatočnú. Vláda v rámci riešenia pandémie zlyhala nielen čo sa týka jej riešenia, ale zlyhala aj v prípade pomoci rodinám. Totiž v situácii akej sa nachádzame by mal platiť princíp jednoduchosti a dostupnosti. Získanie pomoci je komplikované. Takže vláda sa mala sústrediť na pravidelnú pomoc rodinám s nízkymi príjmami s deťmi v podobe jednorazovej, však viacnásobnej paušálnej dávky. V rámci tohto procesu by sa však malo myslieť aj na ľudí pôsobiacich napr. v kultúre, gastrosektore a cestovnom ruchu. V prípade gastrosektoru – už dávno mala byť dočasne znížená DPH.

Richard Takáč
Na snímke poslanec SMER – SD Richard Takáč

Určite nesúhlasím so zvýšením DPH pretože opatrenie by sa dotklo obyvateľov z nízkymi príjmami. Diskusiu alebo hádku o zvyšovaní DPH, ktorá sa rozbehla v rámci ‘podpory prorodinných opatrení’ vnímam ako zastierací manéver, ktorý má poslúžiť koalícii na prekrytie problémov, v akých sa Slovensko nachádza. Igor Matovič teda prekrýva neschopnosť a totálne zlyhanie vlády v rámci boja proti pandémii, navyše rozpútal ďalší konflikt s koaličnými ‘partnermi’.“

 

Miroslav Urban – Republika

„Pandémia Covid-19 významne ovplyvnila príjmy mnohých slovenských rodín, určite si zaslúžia pomoc, namieste je minimálne jednorázová finančná pomoc rodinám so zohľadnením počtu detí v rodine ale i príjmu rodičov. Je to komplexný problém formovania skutočnej prorodinnej politiky štátu, o ktorej sa roky viac hovorí ako reálne koná.

Zvažované zvyšovanie DPH na 25% nepovažujem za nutné. Slovensko môže hľadať zdroje na prorodinnú politiku i inde, napríklad racionalizácia verejnej správy či potláčanie korupcie vo všetkých sférach alebo digitalizácia Slovenska môžu významne navýšiť rozpočet i pre potreby rodinnej politiky.

Miroslav Urban
Na snímke oslanec Miroslav Urban (ĽSNS)

Je najvyšší čas uskutočňovať politiku podpory slovenskej rodiny, investícia do rodiny a detí je investícia lepšej perspektívy a budúcnosti Slovenska. Na najbližšiu schôdzu naša skupina poslancov hnutia Republika pripravuje návrh zákona o sporiacom účte pre všetky deti do ktorého by prispieval štát a mohol by pomôcť dospievajúcim v začiatkoch samostatného života.“

 

Reklama
Miroslav Žiak – Sloboda a solidarita

„Osobne som nevidel návrh zmeny sadzby DPH a taktiež riadne odôvodnenie s finančným dopadom. Mal som možnosť prečítať si na FB status ministra financií. Každopádne, vehementne odmietam navýšenie DPH o 5 percentuálnych bodov.

Po pandémií potrebujeme naštartovať ekonomiku a podporiť spotrebu domácnosti. Zvýšením daní by sme mohli docieliť opak. Treba si uvedomiť, že zvýšenie sadzby DPH by negatívne zasiahlo najmä nízkopríjmové a zraniteľné domácnosti.

Miroslav Žiak
Na snímke poslanec NR SR Miroslav Žiak

Samotná miera prenosu zvýšenej DPH do konečných spotrebiteľných cien závisí od viacerých činiteľov ako napr.: konkurencia na trhu, nákladová štruktúra jednotlivých podnikov, pružnosť dopytu, cenové očakávania a pod.. Netreba ignorovať aj skutočnosť, že výška nových daní je známa vopred s určitým časovým predstihom a tak si môžu predajcovia preniesť zvýšenú daň do cien svojich výrobkov / služieb skoršie, ako začne reálne platiť.

Zvýšenie DPH môže mať aj iné rôznorodé neželané následky. Ak zvýšime DPH, firmy sa začnú intenzívnejšie venovať optimalizácií daní, resp. sa budú vyhýbať plateniu daní. Týmto spôsobom môžeme podporiť tzv. sivú ekonomiku. Nehovoriac o znížení konkurencieschopnosti Slovenska, ktorú by mohla zvýšená sadzba DPH spôsobiť.“

 

Ľubica Laššáková – Hlas-SD

„Považujem to za sociálny hyenizmus druhej Matovičovej vlády. Táto vláda zadlžila štát o 10 miliárd, čo je 1 800 eur na každého človeka, vrátane nemluvňaťa, alebo seniora. Neviem, čo s tými peniazmi robia, pretože tieto peniaze nedokázali rozmeniť do ekonomickej a sociálnej pomoci.

Ľubica Laššáková, Hlas-SD
Na snímke Ľubica Laššáková

Preto strana HLAS – sociálna demokracia prišla z návrhom 300 eur na každé nezaopatrené dieťa. Je to pomoc rodinám, ktoré niesli jedno z najväčších bremien, v čase vrcholiacej pandémie. Preto sme prišli ešte minulý rok s návrhom pandemickej OČR, ktoré táto asociálna koalícia odmietla v parlamente podporiť.“

Reklama

 

Jana Vaľová – Smer-SD

O čo je tento pán nekonzistentnejší vo svojich vyjadreniach o to viac rozdeľuje spoločnosť, lebo má vzácny dar, že nahnevá aj svojich fanúšikov. Jeho metóda práce je totiž rozoštvávanie, neustály konflikt a hľadanie vinníka a nie hľadanie riešenia a upokojovanie situácie.

Čo si myslieť o opatrení, ktoré pod ľúbivou zásterkou pomoci rodiny tej istej rodine vytiahne možno ešte viac z druhého vrecka? Snáď iba toľko, že ešte pred rokom zmietol zo stola zvýšenie OČR pre osamelé matky. A práve tu vidíme silnú potrebu, pretože státisíce rodičov boli doma s deťmi kvôli zavretým školám.

Jana Vaľová, Smer-SD, snem
Na snímke poslankyňa SMERu-SD Jana Vaľová

A kým on riešil hromadné testovanie za pol miliardy, každý jeden rodič prichádzal o peniaze do dôchodku. Aj preto sme pripravili zákon, ktorý túto nespravodlivosť napraví a zmení, šmahom ruky ho však koalícia zamietla. V praxi ukazujú, že nemajú záujem o ľudí, ich záujmom je hrať divadlo v médiách a na sociálnych sieťach, zviditeľňovať sa za každú cenu, rozdeľovať spoločnosť a kŕmiť ju prázdnymi sľubmi. Veď už po niekoľkých dňoch, že zvyšovanie DPH nemyslel vážne a na stole je ďalšie opatrenie – 200 Euro na každé dieťa mesačne. Myslíte si, že sa to niekedy uskutoční?“

 

Milan Laurenčík – Sloboda a solidarita

„Spomínaný materiál nám Igor Matovič zatiaľ nepredstavil. Ak bude predložený na koaličnú radu a vládu, sme pripravení o ňom rokovať. Avšak máme stanovené jasné červené línie, a to je, že nebudeme súhlasiť so zvyšovaním DPH a zvyšovaním daňovo odvodového zaťaženia. Aj preto sme navrhli koaličným partnerom vlastný návrh reformy pro-rodinnej politiky.

Milan Laurenčík
Na snímke Milan Laurenčík (SaS)

Ide o reformu dávok do troch rokov veku dieťaťa. Materské, rodičovský a tehotenský príspevok by sa mali spojiť do jednej dávky. Podporiť viac by sa mali vysokoškoláčky, zvýšiť navrhujú aj náhradné výživné. Umožniť chceme aj súbeh rodičovskej dávky a mzdy. Myslíme aj na spomínané osamelé matky, ktorým navrhujeme zvýšiť náhradné výživné. V súčasnosti je to minimálne 32 eur mesačne, podľa nášho návrhu to má byť 130 eur. Toto všetko sa dá zvládnuť bez zvyšovania daní.“

Reklama

 

Marek Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko

„Rodinám je jednoznačne potrebné pomôcť. Navýšenie prídavkov na deti môže byť jednou z ciest, ktorými by vláda mala rodinám pomôcť. Avšak najviac by im pomohla, keby im neobmedzovala životy. So zatvorenými školami na tak dlhé časové obdobie, či inými opatreniami, ktoré zničili mnohých živnostníkov a mnohé pracovné miesta, sme nesúhlasili. Je najvyšší čas, nechať Slovákov konečne žiť.

So zvýšením dane na 25% jednoznačne nesúhlasím. V tom prípade by v EÚ bol len jeden štát, ktorý by mal vyššiu DPH ako Slovenská republika, a to Maďarsko. Netreba však zabúdať, že sa to týka štandardnej sadzby DPH a dôležité sú aj znížené sadzby DPH na vybrané tovary a služby.

Marek Kotleba, ĽSNS
Na snímke Marek Kotleba

Výdavky vlády narastajú. V časoch krízy dokonca zvyšujú výdavky na obranu, kde bolo plánovaných pridanie 65,9 milióna eur. OĽaNO ešte v časoch, keď bola opozičnou stranou silno kritizovala SNS za nákup amerických stíhačiek F-16 ale dnes to už zrejme nie je pravdou. Bez najmenších problémov sami zvyšujú výdavky na zbrojenie. Svojimi často krát nezmyselnými opatreniami sami škrtia ekonomiku. A kto to má zaplatiť? My, občania? Jednoznačne nie. A fakt, že cez nadmerné odpočty a neoprávnené vratky DPH okrádajú vyvolené skupiny celý národ snáď ani netreba komentovať. Bohatí bohatnú a chudobní chudobnejú.

Argument ministra financií Igora Matoviča o zvýšení prídavok na deti je absurdný. Vieme veľmi dobre, ako bez mihnutia oka zrušili mnohé sociálne výhody napriek tomu, že pred voľbami svojím voličom sľubovali, že tak neurobia. Je len otázkou času, kedy sa aj zvýšené prídavky na deti stanú nesplneným sľubom. Keď raz zdvihnú DPH, už veľmi ťažko ju niekto zníži. Ale bankový odvod vedeli zrušiť hneď po nástupe novej vlády. Vidíte, banky sú pre nich dôležitejšie ako Slováci.“

 

Petra Hajšelová – Sme rodina

„Pomoc rodinám je pre naše hnutie prioritou. Rodiny, ktoré sa dostanú do zlej ekonomickej situácie majú  možnosť  požiadať o tzv. SOS dotáciu, ktorej výška môže dosiahnuť úroveň až 1800€ pre každú fyzickú osobu v príslušnou rozpočtovom roku, pričom dotácia sa poskytuje vo výške 300€ mesačne. Zároveň tu máme aj peňažnú pomoc na podporu rodín s deťmi, pričom je aktuálne otvorená aj diskusia o zvyšovaní jednotlivých druhov príspevkov. Treba spomenúť, že cez naše Ministerstvo práce sociálnych vecí a rodiny sme doteraz pomohli sumou takmer 2 miliardy eur.

Reklama

Už počas koaličnej krízy naše hnutie Sme rodina deklarovalo, že nepožadujeme personálne zmeny, ale chceme pomôcť ľuďom. Jedným z našich 5 bodov, ktoré sme presadzovali bol príspevok pre rodiny, najviac zasiahnuté pandémiou. O konkrétnej forme momentálne diskutujeme.

Presadili sme aj navýšenie dotácie cestovného ruchu vo výške 125 miliónov eur a odklad splátok úverov. Chystáme exekučnú amnestiu a taktiež jednorazový príspevok pre rodiny, ktoré prišli o príjmy. Samozrejme, som otvorená akejkoľvek diskusii, ktorá pomôže bežným ľuďom, pretože pomoc rodinám bola vždy mojou prioritou.

Petra Hajšelová
Na snímke poslankyòa NR SR Petra Hajšelová (Sme rodina)

Momentálne taký návrh zákona nie je na stole a aj sám minister financií uviedol, že o 25% neuvažuje. Ja osobne som určite proti takému radikálnemu zvýšeniu DPH, pretože by to najviac pocítili bežní ľudia. Naopak, viem si predstaviť zníženie DPH pre gastro sektor na 10%, nakoľko bol najviac postihnutý pandémiou. Vo všetkých okolitých krajinách je sadzba DPH pre gastro 10% alebo nižšia a všade sa to osvedčilo. Zníženie sadzby DPH pre gastro automaticky neznamená zníženie príjmov do štátneho rozpočtu, práve naopak, potlačí sa šedá ekonomika, zvýši sa spotreba a štátny rozpočet to na koniec nemusí stáť ani jedno euro.“

 

Miroslav Suja – Republika

„Práve v čase pandémie a jej dopadov na občanov SR je nehorázne hovoriť o zvýšení daní na 25%. Tento bláznivý nápad Igora Matoviča kritizujú aj koaliční poslanci hoci doposiaľ neprišlo k žiadnej diskusii.

Štát musí prestať dlhodobo míňať prostriedky na nezmyselné testy, projekty a financovanie mimovládnych organizácií, a rozširovanie, teda vytváranie stále nových inštitúcií, ministerstiev a Heger slávnostne predstavil viac ako miliardu eur do osád.

Na snímke náhradník Miroslav Suja (ĽSNS)

Keď Vláda Igora Matoviča dokázala odpustiť bankám bankový odvod, určite nájde prostriedky na pomoc pre svojich vlastných občanov. V opačnom prípade vláda neslúži svojim občanom.“

Reklama

 

Ján Ferenčák – Hlas-SD

„Okrem čiastkovej informácie zatiaľ nebol predložený nijaký návrh ohľadne zmeny daní a odvodov. Treba ale podotknúť, že akékoľvek zvyšovanie daní v čase ekonomickej krízy odčerpá zisky podnikateľom, príjmy obyvateľov a bude znamenať vyššie náklady na život.

Ján Ferenčák
Na snímke Ján Ferenčák

V čase po pandémii COVID-19 je to nesprávny smer pomoci ľuďom a firmám, ktorí sú už beztak zasiahnutí krízou.“

 

Peter Cmorej – Sloboda a Solidarita

„So zvyšovaním DPH v žiadnom prípade súhlasiť nebudeme. Ak by malo byť cieľom riešiť dôsledky pandémie, malo by sa riešiť špeciálnou pandemickou dávkou alebo 100% OČR, prípadne PN.”

Reklama
Peter Cmorej
Na snímke Peter Cmorej (SaS)

 

Jozef Habánik – Smer-SD

„Zvýšené výdavky rodičov by malo MŠVVaŠ SR kompenzovať príspevkom na pokrytie nákladov na internet, podobne ako to robí učiteľom. To považujem za spravodlivé, ak chceme aby fungoval trojuholník: škola-rodič-žiak.

Nevidím priestor na zvyšovanie DPH, skôr naopak minimálne na jeden rok by mala poklesnúť DPH pre gastro na 5%.“

Habánik
Na snímke Jozef Habánik (SMER-SD)
Martin Beluský – Ľudová strana Naše Slovensko

„V súčasnej ekonomickej situácii by najviac prospela jednorazová pomoc zo strany štátu, ktorá by zabezpečila opätovné vytvorenie stabilných pracovných miest. Ak budú mať ľudia prácu, budú mať aj príjem.

Súhlasíme so zvýšením prídavkov na deti, avšak nie na úkor zvýšenia DPH, ale na úkor znižovania iných výdavkov štátneho rozpočtu, prípadne zlepšenia výberu existujúcich daní. Štát má stále obrovské možnosti a oblasti, kde by vedel ušetriť, napr. výdavky na obranu.“

Martin Beluský
Na snímke Martin Beluský

 

Ján Blcháč – Hlas-SD

„Viaceré slovenské domácnosti sa začínajú dostávať do vážnej krízy. Strana Hlas-SD pripravila legislatívu s návrhom pomoci  pre rodiny a budúci týždeň sa bude prerokovávať práve tento návrh, aby každá rodina dostala na jedno nezaopatrené dieťa jednorazovú rýchlu pomoc vo výške 300 eur. Bolo by to akési odškodnenie za tieto trápenia rodičov detí spojené s pandémiou – ako náhrada za to, čo vynaložili, keď napríklad pre deti museli zabezpečovať pripojenie na internet kvôli online výučbe či kupovať technické vybavenie, na čo neboli vôbec pripravení.

Takže najbližší krok, ktorým by súčasná vláda mohla pomôcť slovenským rodinám, ktoré trpia dopadmi krízy z pandémie, je práve podporenie tohto návrhu pomoci. Naopak, to, čo navrhuje minister financií Igor Matovič, je veľmi nešťastné riešenie, ktoré by malo vážne následky pre širokú škálu verejnosti.

Ján Blcháč, Hlas SD
Na snímke Ján Blcháč

Pri zvýšení dane z pridanej hodnoty na 25 percent by totiž došlo k rapídnemu zdražovaniu. K masívnemu zvýšeniu cien by prišlo takmer u všetkých tovarov a premietlo by sa do služieb nie len pre obyvateľov, fyzické osoby, ale aj pre podnikateľov, firmy a bola by to obrovská záťaž aj pre rozpočty miest a obcí.

Ako primátor mesta Liptovský Mikuláš musím povedať, že naše mesto nie je platcom DPH, čo znamená, že všetky investície, rekonštrukcie, obnovy a opravy by nám ako mestu zvýšili náklady tiež o 5 percent, čo nie sú malé peniaze.

Nakoniec by toto zvyšovanie DPH ohrozilo aj cestovný ruch, kde práve naopak žiadame, aby sa znížila daň po vzore Rakúska, Anglicka a ďalších krajín, ktoré sú na turizme vo vysokej miere závislé. Toto zvýšenie DPH zrejme pán Matovič nemá dobre prepočítané, pretože je holý nezmysel zavádzať takéto opatrenie práve v dobe, keď ľuďom treba pomôcť – totiž inflácia, ktorá by nastala zvýšením cien, by znamenala zároveň znehodnotenie úspor obyvateľov, ak ešte nejaké úspory majú, čo je jeden z ďalších negatívnych dopadov tohto absurdného návrhu.“

Zuzana Franková

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

Včera 20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

Včera 20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

Včera 19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

Včera 19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

Včera 19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

Včera 19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
Včera 19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

Včera 19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

Včera 18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

Včera 18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali