Naď adresoval verejnú výzvu kritikom dohody o obrannej spolupráci s Američanmi. “Okamžite odstúpim z funkcie a verejne sa ospravedlním ak…” Chmelár a Blaha reagujú

Naď adresoval verejnú výzvu kritikom dohody o obrannej spolupráci s Američanmi. “Okamžite odstúpim z funkcie a verejne sa ospravedlním ak…” Chmelár a Blaha reagujú

Bratislava 9. januára 2022 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR-Pavel Neubauer, Jakub Kotian, Jaroslav Novák)

 

Minister obrany SR Jaroslav Naď (OĽANO) zverejnil na sociálnej sieti verejnú výzvu adresovanú tým, ktorí v dohode o obrannej spolupráci medzi SR a USA (DCA) vidia narušenie suverenity Slovenska. Minister deklaruje, že ak sa naplní čo i len jedna hrozba vyslovená z úst kritikov dohody, podá demisiu a už sa nikdy o verejnú funkciu nebude uchádzať

46. rokovanie vlády SR
Na snímke minister obrany SR Jaroslav Naď (OľaNO)

V opačnom prípade však očakáva rovnaký zásadový postoj od druhej strany. “Ak sa to nestane, kým je pri moci táto vláda, ak nevznikne americká základňa, Američania nedovezú na územie SR ani jednu zbraň hromadného ničenia a neodovzdáme Američanom ani jedno letisko, nech sa ospravedlnia, priznajú, že strašili a už sa nikdy neuchádzajú o žiadnu verejnú funkciu,“ adresuje Naď výzvu skupine s menoslovom Fico, Blaha, Uhrík, Kotleba, Mazurek, Chmelár, Čarnogurský a Žilinka.

Reklama

Dohoda o spolupráci v oblasti obrany medzi SR a USA (DCA) by umožnila americkým ozbrojeným silám využívať vojenské letiská Malacky-Kuchyňa a Sliač, prípadne iné dohodnuté zariadenia a priestory. Slovensko ich má poskytovať bez nájomného. Platiť by mala desať rokov. Potom zostáva platná alebo ju možno vypovedať s ročnou výpovednou lehotou.

V prvej vlne má dohoda umožniť čerpať približne 100 miliónov dolárov na modernizáciu obrannej infraštruktúry. Akákoľvek infraštruktúra, ktorá bude postavená, bude majetkom SR.

Reklama

Plánovanú dohodu ostro kritizuje Smer-SD, ktorý chce o prítomnosti amerických vojsk na Slovensku zvolať referendum. Hlas-SD si síce nemyslí, že by o tejto otázke malo rozhodovať referendum, no deklaruje, že určite zmluvu v súčasnej navrhovanej podobe nepodporí. Pripomienky k návrhu dohody uplatnil i generálny prokurátor Maroš Žilinka či zástupcovia občianskej iniciatívy. Naopak, zastali sa jej okrem premiéra Eduarda Hegera (OĽANO), ministra obrany i viacerí koaliční poslanci. Upozorňujú na to, že ide o štandardnú rámcovú zmluvu, ktorú majú s USA podpísanú aj okolité krajiny. Dohoda má zvýšiť bezpečnosť Slovenska.

 

Reakcia Chmelára

Politický komentátor a aktivista Eduard Chmelár už zakrátko na sociálnej sieti reagoval na výzvu ministra:

“No, takto. V prvom rade, mne nijaký usvedčený podvodník nebude dávať ultimáta. Ja som síce z politiky odišiel, nechystám sa na nič kandidovať, ale nenechám sa vydierať hulvátmi neschopnými vecnej diskusie a ani sa nedám oberať o svoje ústavné práva. Ak sú určité kruhy spotené od strachu, že by som si to mohol rozmyslieť a vrátiť sa – neuľahčím vám to. Na to mám už dosť skúseností, aby som na takúto detinskú hru nepristúpil. To po prvé.”

Eduard Chmelár, Socialisti.sk, snem
Na snímke Eduard Chmelár

“Po druhé, nejaké sľuby Jara Naďa o odchode z funkcie po skončení tohto volebného obdobia sú naozaj úsmevné. Ubezpečujem ho, že on už ministrom nikdy v živote nebude, a myslím, že to veľmi dobre vie, ráta s tým, že sa jeho chlebodarcovia vo Washingtone o neho postarajú, keď si splní svoju úlohu. Takže toto naozaj nie,” dodal Chmelár.

Reklama

Chmelár dodal, že nechápe, prečo by sa táto stávka mala týkať len nasledujúcich dvoch rokov, keďže je jasné, že celá neštandardná klauzula o „počiatočnom desaťročnom období platnosti“ nám bola vnútená iba preto, aby dopady tejto zmluvy nemohla nasledujúca vláda zmeniť.

“A začnú dôsledky tejto zmluvy platiť a prejavovať sa v praxi, nejaké odstúpenie „zahojeného“ Naďa tejto republike už nepomôže. Jaro Naď mal podať demisiu už dávno. Jednak za svoje netransparentné zbrojárske kšefty, ktoré mu vyčítali aj ekonómovia zo Slovenskej akadémie vied (samozrejme, aj tých nazval klamármi), ale hlavne za to, akým spôsobom viedol rokovania o DCA, pri ktorých jestvuje dôvodné podozrenie, že nesledoval záujmy Slovenskej republiky. Ak sa chce tohto obvinenia zbaviť, mal by urýchlené dokázať, čo v tej zmluve vyjednal pre Slovensko, lebo zatiaľ to vyzerá tak, že mu len ukázali, kde to má podpísať.”

Ďalším dôvodom, prečo Chmelár na takéto výzvy nepristúpi, je fakt, že Naď hrubo zavádza a kladie kritikom do úst niečo, čo nepovedali.

“Preto som včera upozorňoval Smer-SD, aby si dával pozor na formuláciu, lebo formálne tu naozaj nebudú „americké vojenské základne“ – oni sa chystajú obsadiť naše vojenské základne Ozbrojenými silami USA bez nájomného a na dobu, ktorú uznajú za vhodnú. Tak to vyplýva zo zmluvy, ktorú Naď náročky nikdy necituje, aby ho neusvedčili z klamstva. Nech si toto volajú Naď a spol ako chcú, všetci vieme, že doteraz zbabelo popierajú, že sídlo styčného tímu aliancie v kasárňach vo Vajnoroch je vojenskou základňou NATO, takže je úplne jedno, čo budú hovoriť, korektná diskusia s nimi je vylúčená. Navyše, už som si všimol, že toto hrubé zavádzanie je ich taktikou: americká veľvyslankyňa a premiér zhodne tvrdia, že nepôjde o žiadnu trvalú prítomnosť amerických vojakov, ale to nikto z kritikov netvrdí, tak ako ani okupačná zmluva z roku 1968 bola oficiálne „dočasnou“. ”

Podľa Chmelára Naďovi často chýbajú argumenty a zavádza. Ministra preto vyzval, aby sa od osobných urážok a nadávok posunul k racionálnej diskusii. Vyzval ho na vecnú debatu o DCA, v ktorej sa nebudú venovať vzájomným útokom, ale konkrétnym článkom zmluvy bod po bode.

Reklama

 

Reakcia Blahu

V statuse na slová ministra obrany zareagoval aj opozičný poslanec Ľuboš Blaha (Smer-SD). “Milý pán minister, nechcem vám boriť sebavedomie, ale podľa judášskej dohody, ktorú ste pripravili, Američania ani len nemusia informovať Slovákov, čo sem privezú – takže vy sa ani len nedozviete, či sem dovezú zbraň hromadného ničenia.”

Ľuboš BlahaĽuboš Blaha
Na snímke podpredseda SMER-SD Ľuboš Blaha

“Môžete ďalej veselo hladkať plešinku a vyzývať celý vesmír k odstúpeniu – aj keď tu Američania navozia tony atómoviek. Američanom nestojíte ani za to, aby vás informovali – až taký ste lúzer.  A keď si tu Američania vybudujú základne a sklady, vy sa budete tváriť, že haló, to nie sú “základne” a vymyslíte si 50 názvov, čo to vlastne je, len aby ste to nenazvali “základňami” – veď túto pubertálnu taktiku využívate už roky. Trápny ste, až to bolí,” dodal Blaha.

Poslanec označil ministra Naďa za “vlastizradcu”, ktorý by mal okamžite odstúpiť. Blaha reagoval aj na Matoviča, podľa ktorého Ficovi, by túto dohodu podpísal, ak by nebol v opozícii.: “Akú má logiku tvrdiť, že by sme ju podpísali, keď sme ju už raz zarezali. Že to Američania skúšali aj za nás? Áno a poslali sme ich kade ľahšie. Čo viac sa dá urobiť, ako dohodu zarezať? Však ukáž, Igor, že si taký istý chlap a zarež to aj ty – kde je problém?”

V závere Blaha dodal, že trvajú na referende o obrannej dohode.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

18:45

Rusko pridalo ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského na svoj zoznam hľadaných zločincov, ukázala v sobotu vládna databáza.

18:33

Nemecký kancelár Olaf Scholz v sobotu odsúdil útok na svojho spolustraníka a europoslanca Matthiasa Eckeho a uviedol, že takéto útoky predstavujú hrozbu pre demokraciu.

18:06

Berlínska polícia v sobotu oznámila, že otvorila viacero vyšetrovaní po tom, čo musela v piatok zasiahnuť proti propalestínskemu protestu na Humboldtovej univerzite v Berlíne.

Demonštranti na piatkovom proteste kričali kontroverznú frázu: “Od rieky až po more Palestínčania budú slobodní”. Berlínska polícia pritom chce túto frázu klasifikovať ako antisemitskú.

propalestínsky protest
Ľudia sa zhromaždili na propalestínsky protest pred Humboldtovou univerzitou v Berlíne v piatok 3. mája 2024
17:25

Študenti prestížnej univerzity Trinity College v írskom Dubline zabarikádovali hlavný vchod do univerzity a v sobotu zorganizovali protest proti konaniu Izraela v Pásme Gazy. Informovala agentúra AFP.

16:50

Dráma o utečencoch “Ja kapitán” režiséra Mattea Garroneho sa v piatok večer stala tohtoročným hlavným víťazom talianskych filmových cien Donatellov Dávid (David di Donatello).

Matteo Garrone
Taliansky režisér Matteo Garrone (vpravo) stojí na pódiu počas ďakovnej reči na 69. ročníku talianskych filmových cien Donatellov Dávid (David di Donatello) v Ríme
16:23

Preletom vrtuľníkov, hymnou Slovenskej republiky, kladením vencov a viacerými príhovormi si v sobotu na Bradle uctili pamiatku 105. výročia tragickej smrti generála Milana Rastislava Štefánika.

16:09

Delegácia palestínskeho militantného hnutia Hamas dorazila v sobotu do Káhiry na rokovania o možnom prímerí v Pásme Gazy, v rámci ktorého by mohli byť do Izraela vrátaní aj niektorí rukojemníci, uviedol pre agentúru Reuters nemenovaný zdroj z Hamasu. Podľa egyptských zdrojov by na rokovaniach mal byť prítomný aj riaditeľ americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) William Burns.

15:58

Dánska spoločnosť Pandora, najväčší producent šperkov na svete, oznámil za 1. štvrťrok rast tržieb o viac než desatinu a prevádzkového zisku o takmer pätinu. Podporil ju najmä kľúčový americký trh, na ktorom zvýšila podiel. Spoločnosť zároveň prekonala očakávania trhov a v reakcii na vývoj na začiatku roka zlepšila prognózu vývoja tržieb za celý rok.

15:09

Španielsko v sobotu odsúdilo vyjadrenia argentínskej prezidentskej kancelárie, ktorá obvinila vládu v Madride z toho, že Španielom prináša “chudobu a smrť”.

Kancelária argentínskeho prezidenta Javiera Mileia zverejnila na sociálnej sieti vyhlásenie, v ktorom obvinila španielskeho premiéra Pedra Sáncheza, že ľavicovou politikou poškodzuje ekonomiku a stabilitu Španielska.

14:58

Poľsko odsúdilo v sobotu kybernetické útoky ruskej skupiny APT28 na Nemecko a Česko. Poľské ministerstvo zahraničných vecí pritom poukázalo na to, že aj samotné Poľsko je terčom takýchto útokov.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Žena pózuje medzi tulipánmi počas návštevy Harrisonovho tulipánového festivalu v Agassiz v Britskej Kolumbii

Autor: AP/Darryl Dyck/The Canadian Press via AP

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Andrej Sablič

Erik Majercak

Marek Brna

Matúš Pestrý

Marian Kotleba

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali