Peking 22. januára 2022 (HSP/Sputnik/Foto:Pixabay)
Vedci z Čínskej akadémie lekárskych vied skúmali vzťah medzi konzumáciou kávy a rizikom rakoviny maternice. Ich výskum ukázal, že pitie tohto obľúbeného nápoja môže znížiť riziko vzniku tohto typu rakoviny. Výsledky štúdie boli uverejnené v časopise Journal of Obstetrics and Gynecology Research
Podľa týchto informácií výskumníci preskúmali 24 štúdií, ktoré sa zaoberali konzumáciou kávy. Spomeňme, že vedci skúmali údaje viac ako 699 tisíc žien, z ktorých len 9833 trpelo rakovinou maternice.
Ukazovatele konzumácie kávy sa v jednotlivých skupinách (fajčenie, index hmotnosti, hormonálna liečba) líšili. Vzhľadom na všeobecné štatistiky mali ženy, ktoré pili najväčšie množstvo kávy, o 29 % nižšiu pravdepodobnosť, že budú trpieť rakovinou maternice, v porovnaní s tými, ktoré konzumovali málo kávy alebo žiadnu. Okrem toho spôsob prípravy kávy nehral významnú úlohu.
Káva a trávenie
Prehľad takmer dvesto vedeckých publikácií ukázal, že primeraná konzumácia kávy, tri až päť šálok denne, nepoškodzuje tráviaci systém. Skôr znižuje riziko tvorby žlčových kameňov, pankreatitídy a niektorých ochorení pečene. Výsledky štúdie boli uverejnené v časopise Nutrients.
Tento kofeínový nápoj má na svojej ceste tráviacim traktom tri hlavné účinky: na žalúdočnú, žlčovú a pankreatickú sekréciu potrebnú na trávenie potravy, na črevnú mikroflóru a na peristaltiku – skracovanie stien hrubého čreva, čo je proces potrebný na prechod potravy tráviacim traktom.
Z analýzy výsledkov 194 štúdií vyplýva, že káva pri primeranej konzumácii stimuluje trávenie a uľahčuje prechod hrubým črevom, zvyšuje množstvo “dobrých baktérií” v črevách, znižuje riziko vzniku žlčových kameňov a má ochranný účinok na pečeň, napríklad pred rakovinou vrátane hepatocelulárneho karcinómu, jedného z najčastejších typov rakoviny pečene.