Matica slovenská – staň sa opäť matkou svojho národa! (založenie Medicínskeho odboru)

Matica slovenská – staň sa opäť matkou svojho národa! (založenie Medicínskeho odboru)

Bratislava 16. mája 2021 (HSP/Foto:Matica slovenská)

 

Združenia slovenskej inteligencie KORENE vyzývajú Maticu slovenskú, aby sa na základe svojej dejinnej skúsenosti postavila na čelo národných síl a stala sa opäť matkou svojho národa

Matica slovenská
Budova Matice slovenskej

V súčasnej situácii morálneho, kompetentného a odborného katastrofálneho úpadku najvyšších štátnych predstaviteľov Slovenskej republiky by mala Matica slovenská založiť Medicínsky odbor MS. V ňom je treba sústrediť národne uvedomelé odborné zdravotnícke a lekárske autority, ktoré budú tvoriť alternatívu k opatreniam vlády SR. Ich cieľom bude vydávanie stanovísk a navrhovanie riešení aktuálneho stavu a zdravia slovenskej spoločnosti.

Reklama

Už v roku 2017 predložili KORENE na medzinárodnej konferencii Iniciatívu dobrej vôle a nádeje – ZA ZDRAVÉ SLOVENSKO (príloha výzvy) ako aktívneho prístupu k riešeniu zdravia slovenskej spoločnosti.

Len vzájomnosťou a spoločnými národnými silami je možné zabrániť súčasnej protihumánnej politike a ignorancii názorov lekárskych autorít aj zo zahraničia. Slovenský národ nevyhnutne potrebuje Maticu slovenskú práve v takýchto zlomových obdobiach a očakáva od nej, že si znovu vybojuje svoje miesto v jeho živote. Združenia KORENE jej budú v tom priateľsky, ochotne a odborne nápomocné.

Reklama

Margaréta Vyšná

 

Celé znenie výzvy

 

Staň sa znova matkou svojho národa!

(Naliehavá výzva Matici slovenskej)

Reklama

Nekompetentnosť vyplývajúca z pochybnej až podradnej morálnej aj odbornej úrovne súčasnej vládnucej koalície neposkytuje žiadnu záruku nápravy chýb a škôd, ktoré napáchala na telesnom aj duševnom zdraví občanov Slovenskej republiky a všetkých súčastiach nášho štátu. Právom to možno označiť hrozivým pojmom – všeobecný rozvrat.

Z toho vyplýva aj naše presvedčenie, že obracať sa na súčasnú vládnu garnitúru nemá žiadny zmysel.

Preto – ako už mnohokrát  – vyzývame našu najstaršiu, najzaslúžilejšiu a najvýznamnejšiu celonárodnú ustanovizeň Maticu slovenskú, aby využila svoju historickú skúsenosť a postavila sa na čelo národných síl ako ich zjednotiteľka a znovu tak získala svoju pôvodnú autoritu v duchu príkladu a odkazu jej zakladateľov.

Každá matka  – najmä však matka národa – má nezastupiteľnú povinnosť starať sa o svoje deti. Predovšetkým o základnú hodnotu a podmienku úspešného života, ktorou je zdravie.

Vzhľadom na skutočnosť, že MS má rôzne vedecké odbory a vzhľadom na súčasnú kritickú zdravotnú situáciu považujeme za nevyhnutné neodkladne založiť  „Medicínsky odbor MS“.  V tomto vedeckom pracovisku treba sústrediť národne uvedomelé lekárske a zdravotnícke autority, ktoré vytvoria odbornú alternatívu  k opatreniam súčasnej vlády a budú poskytovať stanoviská a návrhy riešení v oblasti ochrany zdravia slovenskej spoločnosti.

Reklama

Ako príklad aktívneho prístupu k riešeniu problémov a zároveň inšpiráciu aj základ spolupráce všetkých národných síl ponúkame našu „iniciatívu dobrej vôle a nádeje“.   Iniciatívu – v predtuche budúcich ohrození – sme pod názvom „Za zdravé Slovensko!“  predložili už v máji 2017 na medzinárodnej konferencii „Prevencia IV“, konanej na Ministerstve zdravotníctva SR.

Hoci táto naša iniciatíva bola účastníkmi konferencie prijatá kladne, vtedajší minister zdravotníctva  T. Drucker ju ignoroval. Verme a najmä konajme tak, aby sa v súčasnej situácii    – tentoraz  spoločnými silami – program ochrany zdravia slovenskej spoločnosti presadiť podarilo!

Musíme spoločne prelomiť – v jeho podstate trestuhodne protihumánnu – politickú ignoranciu argumentov domácich aj svetových medicínskych autorít a zabrániť, aby sa z ľudského zdravia stal politický kapitál a obchodný artikel, čím je človek ponížený na úroveň štatistickej jednotky a účtovnej položky!

Náš národ od svojej matky – Matice slovenskej – nielen  oprávnene požaduje, ale v súčasnosti aj  nevyhnutne potrebuje, aby aktívne vstúpila do verejného života a znovu si vybojovala svoje nezastupiteľné miesto v živote slovenského národa. Naše Združenia slovenskej inteligencie KORENE jej v tom budú ochotne, nezištne, priateľsky a partnersky pomáhať svojimi odbornými kapacitami.

Sme presvedčení, že iba dôsledným a zodpovedným plnením si povinností matky národa si dokáže Matica slovenská znovu získať pôvodnú autoritu zjednotiteľky a ochrankyne národa, ako ju už jej zakladatelia nezmazateľne zapísali do slovenských dejín.

Tentoraz nech je to zápis do zdravého života a úspešnej budúcnosti!

Bratislava 15. mája 2021

Spoločnosť slovenskej inteligencie KORENE

Stála konferencia slovenskej inteligencie Slovakia plus

Slobodná rada slovenského národa – obnovená SNR

Reklama

 

Príloha: Za zdravé Slovensko (2017)

Za zdravé Slovensko

Iniciatíva zodpovednosti a nádeje

Stále sa zhoršujúci stav zdravia a celkový pokles úrovne životaschopnosti súčasnej populácie Slovenskej republiky prejavujúci sa jej starnutím a hrozbou vymierania – čo objektívne potvrdzujú vedecké dôkazy, klinické skúsenosti aj štatistické údaje – nás núti konštatovať, že prežívame krízový stav ohrozenia našich základných životných záujmov, ktorý  si  vyžaduje  neodkladné  zásadné  systémové  opatrenia. V tomto zmysle naliehavo

VYZÝVAME

Reklama

štátne orgány a inštitúcie SR, všetky vedecké pracoviská, morálne a odborné autority zo všetkých oblastí nášho národnoštátneho života, aby všetky svoje sily, schopnosti a celý svoj tvorivý potenciál sústredili a zamerali na vytvorenie „Národného programu obnovy zdravia a novej motivácie rozvoja slovenskej spoločnosti“ – ako strategickej doktríny záväznej pre všetky subjekty pôsobiace v našom štáte –  a uplatnili  svoj spoločenský vplyv   na jej presadzovanie  do života!

Hlavnou úlohou je – zastaviť súčasné negatívne trendy a navrhnúť riešenia na ozdravenie pôvodných prirodzených zdrojov našej vitality.

Cieľom je vytvoriť predpoklady a podmienky na prijatie zásadných  systémových opatrení zabezpečujúcich náš zdravý vývoj a perspektívnu budúcnosť.

Dejiny ľudstva dokazujú, že tzv. konzumný životný štýl  v duchu  biblického „Po nás potopa!“ – založený na sebeckom pôžitkárskom parazitovaní a bezohľadnom ničení zdrojov – sa neosvedčil a každú civilizáciu doviedol  k úpadku , rozkladu  a zániku.

Antická kultúrna skúsenosť zakladateľov európskej civilizácie nám však ponúka aj nepomerne hodnotnejší a perspektívnejší vzor vyjadrený heslom „Mens  sana in corpore sano“ – „V zdravom tele zdravý duch“.

Reklama

Záleží  na našom slobodnom  – a verme, že aj zodpovednom, správnom a múdrom – rozhodnutí, aký spôsob života uprednostníme.

V takýchto osudových situáciách, kde rozhodujeme nielen o sebe, ale aj o budúcnosti našich detí a celého národa, kľúčovú- a neraz aj určujúcu  – úlohu zohráva stav morálneho zdravia spoločenstva reprezentovaný  jeho hierarchiou hodnôt.

 

Ako základné podmienky úspešnosti celého ozdravného procesu a zároveň celospoločenské priority

NAVRHUJEME

  • Obnoviť náš pôvodný a overený – z našej tvorivej mentality prirodzene vyplývajúci – systém hodnôt založený na úcte k životu, zdraviu a ľudskej dôstojnosti
  • Rešpektovať prirodzenosť a zákony aj zákonitosti systému života a sveta, ktorého sme organickou súčasťou
  • Využívať a rozvíjať predovšetkým vlastné materiálne aj tvorivé intelektuálne zdroje s cieľom dosiahnuť čo najvyššiu možnú mieru sebestačnosti a nezávislosti ako jedinej spoľahlivej záruky skutočnej slobody
  • Podporovať normálnu, čiže funkčnú – svoje povinnosti si zodpovedne plniacu – rodinu a rast populácie s dôrazom najmä na jej kvalitu
  • Považovať výchovu detí – ako prípravu na život , formovanie ich osobnosti a všestranný harmonický rast a rozvoj– za najdôležitejšiu činnosť a povinnosť dospelých s rozhodujúcim významom pre budúcnosť spoločnosti
  • Spoločensky propagovať  a oceňovať  iba  skutočné  osobnosti,  morálne a odborné autority ako vzory života a pozitívnej  motivácie  najmä pre  mladú  generáciu…

 

Historická skúsenosť nám radí:

Reklama

Múdry zdravie, výživu, výchovu a bezpečnosť… nezveruje cudzím, nepreberá cudzorodé ideológie, nepredáva vlastnú zem a jej zdroje, nevyháňa  svoje deti –  svoj najvzácnejší rozvojový potenciál – slúžiť cudzím, keď doma – po stáročiach zápasov v konečne už slobodnej vlasti – je práce „ako na kostole“ a uvedomuje si, že každá závislosť či dokonca odkázanosť vždy znamená aj stratu slobody a neraz aj dôstojnosti.

Pamätajme na to pri každom našom rozhodnutí!

Pretože celospoločenské zdravie je výsostne komplexný jav, vyžaduje si zásadné riešenia a  systémové opatrenia. Pri jeho ozdravení je účinná výhradne – podľa spoločne prijatých a záväzných pravidiel centrálne riadená spolupráca všetkých zainteresovaných a fakticky celého národa. Akékoľvek izolované čiastkové individuálne iniciatívy sú iba „nosením vody v koši“.

S vedomím, že „z nezdravých súčastí nemožno vytvoriť zdravý celok“, s poznaním, že „kto nedá prostriedky na prevenciu, ten sa pri naprávaní následkov nedoplatí“ a s presvedčením, že „našim najsilnejším nepriateľom sú naše vlastné slabosti“…

vyzývame všetkých občanov SR,      

aby  prekonali  svoju  pohodlnosť, ľahostajnosť  a  pasivitu  a  s dôverou  spontánne prijali navrhovanú „Iniciatívu  zodpovednosti a nádeje -Za zdravé Slovensko“ a aby  sa  – aj vo vlastnom záujme – aktívne  zúčastňovali  na  prekonávaní  súčasnej  krízy a považovali ju za jednu z prirodzených skúšok našej  národnej a občianskej zrelosti. Nech sa zároveň stane aj dôkazom nášho odhodlania a  schopnosti zabezpečiť pre nás aj budúce generácie zdravý, plnohodnotný, ľudsky dôstojný a  úspešný život a jeho perspektívnu budúcnosť.

ZÁROVEŇ OZNAMUJEME!

Reklama

Nechceme, nepotrebujeme a rozhodne odmietame riešiť akékoľvek naše problémy tzv. majdanizáciou pomerov v našom štáte, ktorá – ako to dokazujú tragické skúsenosti  iných – vedie iba k spoločenskému rozvratu a k  ďalším škodám a stratám.

Chceme vecným argumentačným spôsobom navrhovať , kultúrnym, ale dôrazným  spôsobom presadzovať a svojou všestrannou aktívnou odbornou  pomocou podporovať  výhradne tie konštruktívne systémové  opatrenia, ktoré nám pomôžu  spoločne obnoviť normálny stav životaschopnosti slovenskej spoločnosti, v ktorom si všetky súčasti nášho spoločenského organizmu budú zodpovedne plniť svoje povinnosti na prospech celku nášho národa a všetkých občanov  Slovenskej republiky.

Bratislava 29.marca 2017

Za výbory združení slovenskej inteligencie a Radu osobností

Akad. mal. Viliam Hornáček, predseda

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:19

Ak Izrael zaútočí na iránske jadrové zariadenia, Teherán v odvete zaútočí na tie izraelské, pohrozil vo štvrtok generál iránskych Revolučných gárd Ahmad Haghtalab.

19:10

Rusko vo štvrtok uviedlo, že Nemecko neposkytlo žiadne dôkazy proti údajným zatknutým dvom ruským špiónom.

19:10

Všetky členské štáty EÚ si uvedomujú, že v Európe je preukázateľný vplyv Ruska a je potrebné mu aktívne čeliť. Vedie sa debata o tom, či posilniť právomoci európskej prokuratúry alebo inštitúcií, ktoré by mohli účinne brániť pokusom o ovplyvňovanie európskej politiky. Po skončení mimoriadneho summitu EÚ to povedal český premiér Petr Fiala.

19:09

Vojenský vrtuľník na palube s čelnými predstaviteľmi kenskej armády vrátane jej hlavného veliteľa generála Francisa Omondiho Ogollu sa zrútil vo štvrtok na západe Kene, uviedla tamojšia polícia.

19:04

Vďaka spolupráci úradov činných v trestnom konaní v 19 európskych krajinách sa podarilo ukončiť činnosť jednej z najväčších phishingových platforiem na svete LabHost. Prostredníctvom nej bolo odcudzených viac ako milión hesiel a údajov o kreditných kartách. Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA s odvolaním sa na oznámenie Európskeho policajného úradu (Europol).

18:56

Zhotoviteľa prvého z troch chýbajúcich úsekov kysuckej diaľnice D3 začne Národná diaľničná spoločnosť (NDS) hľadať na budúci mesiac. Ide o úsek Čadca, Bukov – Oščadnica s tunelom Horelica. Minister dopravy Jozef Ráž (nominant Smeru-SD) o tom informoval v novom seriáli na sociálnej sieti.

18:56

Udržateľnosť dôchodkového systému sa ani po zmenách, ktoré vo štvrtok schválila Národná rada (NR) SR v novele zákona o sociálnom poistení, nezlepšila. Na sociálnej sieti na to upozornila Rada pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ).

18:55

Ustanovenia Zákonníka práce (ZP) o povinnosti dodávateľa služby na území SR vyplatiť mzdu, ktorá nebola vyplatená zamestnancovi zamestnávateľom, by sa mali zmeniť. Vyplýva to z návrhu novely ZP z dielne Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR, ktorý posunuli poslanci Národnej rady (NR) SR vo štvrtok do druhého čítania. Nadobudnutie účinnosti novely sa navrhuje od 1. augusta.

18:52

Poslanci Národnej rady (NR) SR schválením novely zákona o sociálnom poistení splnili “jasný sľub” strán vládnej koalície, že dôchodcovia dostanú plnohodnotný 13. dôchodok v plnej výške priemerného dôchodku v danej kategórii. Vyhlásil to vo štvrtok premiér Robert Fico (Smer-SD) v reakcii na sociálnej sieti s tým, že ocenil schválenie novely ústavnou väčšinou.

18:26

Slovenskí hokejoví reprezentanti do 18 rokov neuspeli ani v druhom prípravnom zápase pred MS 2024 vo Fínsku. Vo štvrtok podľahli rovesníkom z Česka 3:4 po predĺžení. Prvý duel prehrali 0:3.

18:16

Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg vo štvrtok povedal, že Ukrajina naliehavo potrebuje posilniť svoju protivzdušnú obranu. Vyjadril sa tak počas rokovaní ministrov zahraničných vecí skupiny G7 na talianskom ostrove Capri.

 Jens Stoltenberg
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
18:11

Sever Turecka zasiahlo vo štvrtok zemetrasenie s magnitúdou 5,6. Epicentrum sa nachádzalo v provincii Tokat, oznámili miestne úrady. Bezprostredne nehlásili žiadne obete ani škody.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali