“Na reštaurácie síce nemá Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS) SR dosah, ale po rokovaní s Ministerstvom zdravotníctva SR sa dohodli kontroly s Úradom verejného zdravotníctva aj v reštauračných zariadeniach, aby sa zamedzilo predaju nespôsobilého brazílskeho mäsa,” dodala.
MPRV informovalo v utorok 21. marca, že prostredníctvom ŠVPS odštartovalo rozsiahle kontroly zamerané na všetky živočíšne produkty vyrobené v Brazílii a predávané na Slovensku. Dôvodom je vážne podozrenie z podvodov na mäse dovážanom do EÚ, ktoré bolo spracované po záruke a napadnuté salmonelózou.
Predmetom cielených kontrol je podľa MPRV monitorovanie, či sa na slovenskom trhu nachádzajú produkty živočíšneho pôvodu vyrobené v Brazílii a ich odber na laboratórne vyšetrenie. Maloobchody musia pozastaviť predaj brazílskeho mäsa až do vykonania laboratórnych vyšetrení. Cielené kontroly sa budú vykonávať až do odvolania.
Mäsový škandál v Brazílii podľa MPRV nemá obdobu. Brazília je pritom najväčší svetový vývozca červeného mäsa a svoje mäsové výrobky, ako aj produkciu vyváža do 150 krajín sveta. Výsledkom dvojročnej akcie federálnej polície bolo obvinenie viac ako 100 ľudí z korupcie a brania úplatkov, pozastavenie prevádzky 21 mraziarenských závodov a obvinenie 33 skorumpovaných inšpektorov, ktorí povoľovali spracovanie mäsa po záruke a napadnuté salmonelózou. Domáci spracovatelia a vývozcovia roky predávali pokazené hovädzie a hydinové mäso, polícia okamžite uzavrela tri fabriky.