Mária Curie Sklodowská 1867-1934, prvý génius s dvoma Nobelovými cenami

Mária Curie Sklodowská 1867-1934, prvý génius s dvoma Nobelovými cenami

Bratislava 12. mája 2021 (HSP/Roman Bednár/Foto:TASR/AP)

 

Mária Sklodowská je azda najvýznamnejšou ženou histórie. V každom prípade aspoň tým, že je prvým človekom, ktorý dostal dve Nobelove ceny. Rodáčka z Varšavy vyrastala v Poľsku. V roku 1891 odišla do Paríža, kde začala na Sorbonne štúdium fyziky a matematiky

Mária Curie Sklodowská
Na nedatovanej archívnej snímke sú vedci Marie Curieová a jej manžel Pierre

Po ukončení štúdia ostala žiť vo Francúzsku. Je jedinou ženou zo štyroch vedcov, ktorí dostali Nobelovu cenu dvakrát. A popri Linusovi Paulingovi je jedinou osobou, ktorá dostala Nobelove ceny v dvoch rôznych vedeckých disciplínach.

Reklama

K vypracovaniu atómovej teórie neprispelo nič tak veľmi ako objavenie rádioaktivity v roku 1896 Henrim Becquerelom. Vychádzal pritom z hypotézy významného matematika Henriho Poincarého, ktorý si položil otázku, či materiály vyznačujúce sa fluoreskovaním neemitujú nejaký druh žiarenia. I keď tento fenomén nedokázal vysvetliť, tak objavil aspoň to, že žiarenie neznámeho pôvodu existuje. Publikoval o tom krátky článok, ktorý by v záplave iných vedeckých článkov a informácii bol zrejme rýchlo zapadol do zabudnutia, keby mu nebola pomohla – ako to neraz býva, keď ide o veľké objavy – náhoda.

Touto náhodou bolo to, že mladá poľská študentka Mária Sklodowská hľadala tému pre svoju doktorskú prácu a pri prehľadávaní rôznych vedeckých publikácií narazila aj na zmienený članok Becquerela. Zvláštne neznáme žiarenie, ktoré opisoval, ju doslova fascinovalo.

Reklama

V tom čase žila už dva roky v Paríži a bola vydatá za experimentálneho fyzika, pod ktorého menom raz mala vojsť do histórie ako spoluzakladateľka novej modernej epochy fyziky.

Pierre Curie, jej manžel, pracoval v tom čase na univerzite v odbore matematiky a fyziky. Hneď sa začal zaujímať o tému, ktorá nadchla jeho Máriu. Ako uznávaný a skúsený fyzik jej bol užitočný svojimi radami a svojimi poznatkami. Už po krátkom čase začali spolu pracovať ako tím. Práca na záhadnom tajomstve prírody sa rýchlo stala ich spoločnou vášňou a takmer celkom vypĺňala ich čas.

Obaja boli počas celého života veľmi skromní a nepotrebovali materiálno – žili utiahnuto a len sami pre seba a pre svoju „magickú“ prácu. Napriek intenzívnej a určite aj vyčerpávajúcej práci sa madam Curie stala dvakrát matkou a o svoje dcéry sa príkladne starala. O jej neobyčajne vysokých ľudských kvalitách svedčí aj to, že dcéry porodila práve v čase, keď pracovala na svojich najvýznamnejších projektoch. Aj za takých okolností bola ochotná obetovať nie málo zo svojho drahocenného času vedkyne a venovať sa s láskou a starostlivosťou svojím deťom.

Staršia dcéra Irena sa stala známou a úspešnou prírodovedkyňou a vydala sa za nadaného prírodovedca Frederica Joliota.

Obaja kráčali v stopách Ireniných rodičov a boli takpovediac pokračovatelia ich diela a stali sa objaviteľmi „umelých“ rádioaktívnych látok, za čo v roku 1936 tiež dostali Nobelovu cenu.

Reklama

Mladšia dcéra Eva sa stala spisovateľkou a hudobníčkou. Mária ostala vo svojom duchu navždy aj Poľkou a svoje dcéry naučila aj poľsky.

Aká to len bola úžasne výnimočná genialita a intelektualita v rodine Curie! Spočiatku ako ešte celkom neznáma musela madame Curie realizovať svoje prvé výskumy v neveľkej polorozpadnutej chatrči, do ktorej pri daždi zatekalo.

Hoci Becquerel objavil, že z istej vzácnej rudy vychádza neznáme žiarenie, tak až Mária začala skúmať elementárne otázky tohto problému a jedna z prvých znela:

Aká je to látka, ktorá emituje také exotické žiarenie?

Po niekoľkých mesiacoch už poznala odpoveď – bol to urán. Prišla aj na to, že toto neobyčajné žiarenie – nič podobné fyzika ešte nepoznala – je úplne stabilné a že ho neovplyvňuje ani teplota a ani svetlo. Pochopila, že to znamenalo, že atómy uránu vyžarujú nejakým nevysvetliteľným spôsobom energiu samé od seba. Preto podľa Márie musela ďalšia otázka znieť:

Reklama

Nebolo by možné, že aj iné chemické elementy vyžarujú podobné žiarenia?

V priebehu ďalších experimentov objavili maželia Curie, že aj tórium emituje toto žiarenie, ktoré je rádioaktívne. Pojem rádioaktivita postulovala Mária Curie v múdrej predtuche už dávno predtým, keď v podstate ešte o nej nevedeli nič konkrétne. Všetko toto okolo jej objavu, čo tu len stručne opisujem (o.i. urobila aj veľké množstvo rôznych experimentov), trvalo o niečo viac ako rok.

Nasledovali merania rádioaktivity uránu a tória v rôznych mineráloch. Pri niektorých experimentoch manželia s prekvapením zistili, že pozorované minerály vyžarovali neobyčajne vysokú rádioaktivitu. Až niekoľko miliónový násobok toho, keby sa v nich bol nachádzal len adekvátny podiel uránu.

Samozrejme, že sa pýtali na príčinu tohto fenoménu. Príroda je však veľmi tvrdošijná, keď ide o odhaľovanie jej najväčších, prísne strážených tajomstiev. Merania boli veľakrát opakované, ale výsledky ostávali tie isté. Curieovci si ale napokon boli celkom istí, že musí existovať okrem uránu nejaký ďalší neznámy rádioaktívny prvok.

V apríli 1898 poslali v tomto zmysle oznámenie Akadémii vied v Paríži. Mnohí z ich učených kolegov im ale oponovali a tvrdili, že určite pri experimentoch niečím pochybili. Manželia si však boli svojou vecou absolútne istí. Po dlhotrvajúcich prácach sa im podarilo izolovať nový rádioaktívny prvok – lepšie povedané až dva. Mária jeden pomenovala rádium a druhý na počesť svojej poľskej vlasti polónium. S akou nesmiernou námahou bola práca manželov spojená svedčí aj to, že na získanie jediného gramu rádia bolo potrebné až osem ton smolincovej horniny.

V roku 1903 im obom bola udelená Nobelova cena za fyziku. Unikátny a doslova svetoborný objav Márie a Pierra Curieovcov bol skutočnou senzáciou – všade vo svete sa začalo s intenzívnym výskumom rádioaktívnych prvkov.

V čase, keď Mária začala narábať a experimentovať s rádioaktívnymi látkami samozrejme nikto nevedel, aké extrémne nebezpečné je pre organizmus rádioaktívne žiarenie a tak sa nevedelo ani to, že všetky objekty, organické i anorganické, ktoré sa nachádzajú istú dobu v blízkosti rádioaktívnych zdrojov, preberú túto vlastnosť a tiež začnú žiariť.

V roku 1911 bola Márii Curie udelená Nobelova cena za chémiu. V tom čase už bola vdovou. Jej muž zahynul pri nehode v roku 1906.

Madame Curie zomrela vo veku 66 rokov a možno  s istotou povedať,  že v dôsledku bezstarostného zaobchádzania s rádioaktívnymi látkami darovala niekoľko rokov svojho nedožitého života na oltár vedy.

Roman Bednár

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:57

Namiesto rozvoja a prosperity Slovensku pre rozvrat právneho štátu hrozí úplné zastavenie eurofondov. Opozičná poslankyňa parlamentu Veronika Remišová (hnutie Slovensko, Za ľudí, KÚ) tak reagovala na vyhlásenia premiéra Roberta Fica (Smer-SD) a ministra investícií Richarda Rašiho (Hlas-SD) po kontrolnom dni na Ministerstve investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR.

16:56

Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o takmer 40 %. S vysokými cenami energií a pohonných látok vládny kabinet nechce nič robiť napriek predvolebným sľubom. Uviedli to predstavitelia opozičného hnutia Slovensko pri hodnotení polročného pôsobenia vlády Roberta Fica (Smer-SD).

16:55

 Lídri Spojených štátov, Británie, Francúzska a vyše desiatich ďalších krajín vyzvali v spoločnom vyhlásení palestínske militantné hnutie Hamas, aby prepustilo množstvo rukojemníkov, ktorých zadržiava. 

16:54

Nemecká veľvyslankyňa v Číne Patricia Florová uviedla, že si ju čínske úrady predvolali v spojitosti so zatknutím štyroch Nemcov podozrivých zo špionáže v prospech Číny. 

16:52

Belgicko predvolá izraelského veľvyslanca, aby vysvetlil úmrtie humanitárneho pracovníka belgickej rozvojovej agentúry Enabel a členov jeho rodiny pri vzdušnom útoku v Pásme Gazy.

16:51

Najvyšší súd amerického štátu New York zrušil rozsudok nad hollywoodskym producentom Harveym Weinsteinom z roku 2020, v ktorom ho uznali za vinného zo sexuálnych trestných činov. Nariadil zároveň nový proces v prípade.

16:50

Švédsko na budúci rok prispeje zredukovaným práporom do síl NATO v Lotyšsku. Cieľom je podporiť tento pobaltský štát po ruskej invázii na Ukrajinu, oznámil švédsky premiér Ulf Kristersson.

16:49

Spolkový snem, dolná komora nemeckého parlamentu, výraznou väčšinou schválila 15. jún ako národný Deň veteránov. V tento deň si každoročne uctia vojakov, ktorí slúžia či slúžili krajine.

16:48

Šéf bieloruskej KGB vyhlásil, že jeho krajina zabránila pokusu o dronové útoky z Litvy, ktoré mierili na hlavné mesto Minsk a okolité oblasti. Litva obvinenia rázne odmietla.

16:43

Ruského občana odsúdili v severopoľskom Gdansku na dva a polročné väzenie za špionáž v prospech Moskvy. V Poľsku dlhodobo legálne žil a podnikal.

15:38

Ukrajinské a ruské sily proti sebe na Ukrajine navzájom útočili, v dôsledku čoho zomrelo najmenej sedem ľudí. Oznámili to miestni predstavitelia na oboch stranách frontovej línie.

15:36

Slovenským ovocinárom sa zatiaľ podarilo ochrániť úrodu pred nepriazňou počasia približne na 80 % vrátane marhúľ či jahôd. Všetko zatiaľ prikrývajú, zohrievajú vzduch. Uviedla to pre TASR Jana Holéciová, hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory. Spresnila, že práce na záchrane úrody pokračujú aj v týchto chladných nociach. Rozhodujúca bude noc na piatok (26. 4.), keď hlásia mrazy.

15:34

Očkovanie je jeden z najväčších objavov medicíny, ktorý chráni proti vážnym smrteľným chorobám. Objavujú sa však proti nemu dezinformácie a preočkovanosť v populácii v Česku klesá, nie som s ňou spokojný. Český minister zdravotníctva Vlastimil Válek to vyhlásil pri príležitosti európskeho a svetového týždňa očkovania.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali