Kúpele Brusno má získať česká firma Lázne Darkov za 5,6 milióna eur, šéf kúpeľov hovorí o podhodnotenej cene

Kúpele Brusno má získať česká firma Lázne Darkov za 5,6 milióna eur, šéf kúpeľov hovorí o podhodnotenej cene

Bratislava 20. februára 2020 (SITA/HSP/Foto:TASR-Vladimír Benko)

 

Novým vlastníkom brusnianskych kúpeľov, ktoré sú v konkurze, by sa mohla stať česká spoločnosť Lázne Darkov so sídlom v Karvinej. Práve tá bola podľa šéfa kúpeľov Štefana Hrčku vybratá ako víťaz prvého kola ponukového konania na predaj podniku ako celku, keďže ponúkla najvyššiu sumu 5,6 milióna eur bez dane z pridanej hodnoty. Ako však ďalej informoval Hrčka, táto cena podľa neho nezohľadňuje reálnu hodnotu majetku kúpeľov a hrozia tak miliónové straty pre štát aj ostatných veriteľov

Kúpele Brusno

Preto žiada šéfa Slovenskej záručnej a rozvojovej banky (SZRB), ktorá v rámci konkurzu predsedá veriteľskému výboru, aby tento predaj banka neschválila. Generálneho riaditeľa SZRB Petra Ševčovica zároveň v otvorenom liste žiada, aby dala banka správcovi konkurznej podstaty pokyn vyhotoviť znalecký posudok a aby sa kúpele predali za reálnu cenu.

Reklama

Predseda predstavenstva Kúpeľov Brusno Štefan Hrčka tak pokračuje vo svojej snahe zabrániť odpredaju podniku za súčasných podmienok. Ešte začiatkom februára sa totiž obrátil listom na ministra financií Ladislava Kamenického, kde tvrdil, že za stav, do ktorého sa kúpele dostali, do značnej miery môže práve štátna SZRB. Už prvotná reštrukturalizácia brusnianskych kúpeľov bola podľa Hrčku výsledkom konania SZRB, ktorá financovala takmer 10-miliónovú investíciu v spoločnosti. Po neuhradení troch splátok úveru podľa šéfa kúpeľov banka tlačila na spoločnosť hrozbou vyžiadania predčasného splatenia celej istiny úveru alebo navýšením úrokov.

Navyše banka podľa Hrčku v konkurznom procese súhlasila s podhodnocovaním majetku kúpeľov až o zhruba 10 miliónov eur, čo môže mať za následok, že po predaji kúpeľov v konkurze príde banka, a tým aj štát, o milióny eur. Podhodnoteným predajom by podľa neho o peniaze prišli aj ďalší veritelia. Medzi nimi je pritom aj samotný Štefan Hrčka, ktorý podľa vlastných slov ručí za úvery za zhruba 5,7 milióna eur.

Reklama

Konkurzný správca kúpeľov, spoločnosť I&R konkurzy a reštrukturalizácie, na tieto tvrdenia Hrčku reagovala takisto v liste ministrovi financií ubezpečením, že konkurzné konanie Kúpeľov Brusno je vedené s odbornou starostlivosťou, maximálnym nasadením a s cieľom maximalizácie výťažku pre uspokojenie prihlásených pohľadávok. “Celý proces je vedený pod zákonným dohľadom príslušného súdu a veriteľských orgánov, pričom každý veriteľ, vrátane pána Hrčku, je kedykoľvek oprávnený využiť zákonné postupy a obrátiť sa so svojimi nárokmi a návrhmi na dozorujúci konkurzný súd,” uviedol správca v liste šéfovi rezortu financií.

Podľa úradného záznamu, ktorý zverejnil Hrčka, pritom ponuky do prvého kola ponukového konania na predaj spoločnosti Kúpele Brusno, kde bol konečný termín predkladania ponúk 10. februára, podalo sedem spoločností. Dve ponuky boli vyradené z dôvodu nesplnenia všetkých náležitostí. Druhá najvyššia ponuka po firme Lázne Darkov prišla od pražskej spoločnosti Clitia vo výške 3,2 milióna eur bez dane z pridanej hodnoty. Lázne Darkov prevádzkujú dve kúpelné a rehabilitačné zariadenia v Karvinej. Ich vlastníkom je český investičný fond WF Group Sicav, ktorý do septembra minulého roku pôsobil pod názvom Patronus třetí SICAV.

Záväzný pokyn na speňažovanie podniku úpadcu Kúpele Brusno ako celku vydal Okresný súd v Banskej Bystrici koncom roka 2019. Predávať sa tak má s vecami, právami a inými majetkovými hodnotami, ktoré sú vymedzené v rámci konkurznej podstaty. Správca je pritom podľa uznesenia súdu povinný odmietnuť ponuku zjavne neprimeranú. Súčasťou predávaného majetku spoločnosti sú pozemky a nehnuteľnosti, vrátane Liečebného domu Poľana, hnuteľné veci a pohľadávky.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

19:43

19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali