Kto bude profitovať zo zatvorenia tovární v Európe? Dobrým príkladom je Slovalco

Kto bude profitovať zo zatvorenia tovární v Európe? Dobrým príkladom je Slovalco

Bratislava 18. augusta 2022 (HSP/Vz/Foto:TASR-Ján Krošlák,Pixabay)

 

Z Európy prichádza čoraz viac správ o nútenom zatváraní priemyselných závodov, hoci zima je ešte ďaleko. Prehnané ceny plynu a elektrickej energie však už teraz robia ich prácu zbytočnou a neefektívnou. Ako prví boli zasiahnutí výrobcovia hliníka a zinku, ktorých výrobky sú nevyhnutné pre automobilový a stavebný priemysel. Ako to ohrozuje hospodárstvo EÚ a kto profituje z problémov Európanov?

Slovalco
Na snímke areál spoločnosti a.s. Slovalco v Žiari nad Hronom

Rýchlo rastúce ceny elektrickej energie v Európe prinútili nórsku spoločnosť Norsk Hydro ASA oznámiť zatvorenie svojej hlinikárne na Slovensku koncom budúceho mesiaca. Huta už pracovala na 60 % svojej ročnej kapacity 175 000 ton, ale ak by pokračovala v prevádzke, vznikli by jej obrovské straty.

Reklama

“Rozhodnutie ukončiť výrobu hliníka je dôsledkom neustále rastúcich cien elektrickej energie a chýbajúcich kompenzačných opatrení zo strany štátu. Slovalco je jednou z najčistejších a najmodernejších hlinikární na svete a jedným z najväčších zamestnávateľov na strednom Slovensku. Je nám veľmi ľúto, že nečinnosť vlády ukončí viac ako 70-ročnú tradíciu výroby hliníka v našom meste,” uviedol generálny riaditeľ spoločnosti Slovalco Milan Veselý.

Nedávno vyšlo najavo, že prehnané ceny plynu si vynútili aj zatvorenie huty Budel v Holandsku, ktorú kontroluje spoločnosť Nyrstar, súčasť skupiny Trafigura. Spoločnosť vo svojom vyhlásení uviedla, že od 1. septembra “až do odvolania” bude v taviarni prebiehať údržba. Cena zinku na londýnskej burze kovov v dôsledku tejto správy vzrástla o 7,2 %.

Reklama

Začiatkom tohto mesiaca popredný výrobca zinku Glencore varoval, že energetická kríza v Európe predstavuje vážnu hrozbu pre dodávky. Huty v regióne pracujú na hranici ziskovosti, pričom závod Nyrstar s ročnou kapacitou 315 000 ton je od štvrtého štvrťroka minulého roka v režime znižovania výroby.

Spoločnosť Aurubis AG, najväčší výrobca medi v Európe, začiatkom mesiaca uviedla, že sa snaží minimalizovať spotrebu plynu v Nemecku a preniesť rastúce náklady na energiu na svojich zákazníkov, keďže energetická kríza v regióne sa prehlbuje.

Európsky priemysel, od hnojív až po hliník, už prudký nárast cien energie tvrdo zasiahol. Mnohí z nich možno tento rok nezískajú žiadne peniaze, pretože ceny plynu budú s blížiacou sa vykurovacou sezónou len rásť. Ich cena sa už vyšplhala nad 2600 USD za tisíc metrov kubických. A v zime Gazprom očakáva nárast cien na viac ako 4 000 dolárov za tisíc metrov kubických (a to je stále konzervatívna prognóza).

“V Európe sa zvýšilo riziko recesie. Pokles objemu výroby zasiahne predovšetkým hutnícky sektor. Pokles produkcie sa zrýchľuje spolu s rastúcimi cenami plynu, ktoré už prekonali marcový rekord,” povedal Vladimir Černov, analytik spoločnosti Freedom Finance Global. Bežní Európania však podľa neho pravdepodobne nepocítia na trhu žiadny výrazný deficit. Podľa Černova to však všetko uvidia v cenovom vyjadrení: určite dôjde k 5-15% zvýšeniu nákladov na tovar.

Faktom je, že slovenská továreň je pre Európu veľkým podnikom, ale na svetovom trhu sú väčší hráči, ako napríklad Čína alebo Rusko. Práve oni budú mať prospech z toho, že európsky hutnícky priemysel ustúpi.

Reklama

Zatvorenie slovenského závodu môže prinútiť európske spoločnosti, aby sa zamerali na výrobky spoločnosti Rusal, ktoré ľahko nahradia celú produkciu zatvoreného závodu. Ruského hliníka sa sankcie netýkajú.

Slovenský závod dokáže vyrobiť 175 000 ton hliníka ročne, ale v poslednom čase vyrábal najviac 100 000 ton. Zatiaľ čo Rusal predáva približne 3,6-3,9 milióna ton hliníka ročne. Ak sa výpadok vyrovná nákupom od spoločnosti Rusal, dodatočný dopyt po výrobkoch ruskej spoločnosti bude predstavovať 2,9 % súčasnej úrovne predaja, uviedol pre RIA Novosti Vasilij Danilov, analytik spoločnosti Veles Capital.

Výhody môžu mať aj čínske spoločnosti. Čína má mnoho veľkých hút s kapacitou od 1 milióna ton hliníka ročne; čínske spoločnosti celkovo vyrábajú približne 40 miliónov ton hliníka ročne.

Zaujímavé je, že v súvislosti so správou o zatvorení závodu Budel v Holandsku, ktorý vyrába až 315 000 ton zinku ročne, vzrástli akcie ruského závodu Electrozinc v Severnom Osetsku o štvrtinu. Európa sa bude musieť poobzerať po celom svete nielen po hliníku, ale aj po zinku.

Pre EÚ sú všetky zatvorené továrne dôležité, pretože hliník sa používa na výrobu odliatkov do automobilov a lisovanie hliníkových profilov na okná a dvere. Pozinkovaná oceľ je potrebná aj pre automobilový a stavebný priemysel. Okrem toho, že Európania strácajú prácu a nezamestnanosť rastie, ceny áut a stavebných materiálov budú nevyhnutne rásť. Po oceliarskom priemysle bude zasiahnutý aj chemický priemysel (plasty a iné) a priemysel hnojív a výroby ochranných látok na ošetrovanie rastlín. To sa premietne do vyššej nezamestnanosti a vyšších cien.

Reklama

Medzitým európske orgány už trpia vysokou infláciou spôsobenou energetickou krízou – vysokými cenami všetkých druhov palív. Medziročná inflácia v eurozóne dosiahla v júni rekordných 8,6 %, pričom najviac vzrástla inflácia v oblasti energií, a to o 41,9 %. Zatvorenie priemyslu povedie len k novému kolu inflácie. Nedostatok priestoru pre menové opatrenia na zastavenie inflácie bude nevyhnutne znamenať recesiu v EÚ.

eura euro znak európska centrálna banka ecb
Ilustračné foto

“V roku 2023 očakávame v EÚ recesiu. Podľa nášho názoru bude trvať dva až päť rokov, kým sa z nej krajiny EÚ dostan,.” – hovorí Vladimir Černov zo spoločnosti Freedom Finance Global.

Riziko, že ekonomika EÚ v nasledujúcich 12 mesiacoch upadne do recesie, dosiahlo 60 %, čo je najvyššia úroveň od novembra 2020. Pred začiatkom špeciálnej operácie na Ukrajine sa toto riziko odhadovalo len na 20 %. Informovala o tom americká tlačová agentúra Bloomberg s odvolaním sa na odborníkov. Recesia znamená, že hospodárstvo a výroba v regióne klesajú už dva štvrťroky po sebe. Odborníci však upozorňujú, že za súčasných podmienok hrozí, že aj najväčšia ekonomika Európskej únie, Nemecko, sa už v tomto štvrťroku dostane do stagnácie.

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

Včera 20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

Včera 20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

Včera 20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

Včera 19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

Včera 19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

Včera 19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

Včera 18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

Včera 18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

Včera 18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

Včera 18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

Včera 18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali