Kto bude profitovať zo zatvorenia tovární v Európe? Dobrým príkladom je Slovalco

Kto bude profitovať zo zatvorenia tovární v Európe? Dobrým príkladom je Slovalco

Bratislava 18. augusta 2022 (HSP/Vz/Foto:TASR-Ján Krošlák,Pixabay)

 

Z Európy prichádza čoraz viac správ o nútenom zatváraní priemyselných závodov, hoci zima je ešte ďaleko. Prehnané ceny plynu a elektrickej energie však už teraz robia ich prácu zbytočnou a neefektívnou. Ako prví boli zasiahnutí výrobcovia hliníka a zinku, ktorých výrobky sú nevyhnutné pre automobilový a stavebný priemysel. Ako to ohrozuje hospodárstvo EÚ a kto profituje z problémov Európanov?

Slovalco
Na snímke areál spoločnosti a.s. Slovalco v Žiari nad Hronom

Rýchlo rastúce ceny elektrickej energie v Európe prinútili nórsku spoločnosť Norsk Hydro ASA oznámiť zatvorenie svojej hlinikárne na Slovensku koncom budúceho mesiaca. Huta už pracovala na 60 % svojej ročnej kapacity 175 000 ton, ale ak by pokračovala v prevádzke, vznikli by jej obrovské straty.

Reklama

“Rozhodnutie ukončiť výrobu hliníka je dôsledkom neustále rastúcich cien elektrickej energie a chýbajúcich kompenzačných opatrení zo strany štátu. Slovalco je jednou z najčistejších a najmodernejších hlinikární na svete a jedným z najväčších zamestnávateľov na strednom Slovensku. Je nám veľmi ľúto, že nečinnosť vlády ukončí viac ako 70-ročnú tradíciu výroby hliníka v našom meste,” uviedol generálny riaditeľ spoločnosti Slovalco Milan Veselý.

Nedávno vyšlo najavo, že prehnané ceny plynu si vynútili aj zatvorenie huty Budel v Holandsku, ktorú kontroluje spoločnosť Nyrstar, súčasť skupiny Trafigura. Spoločnosť vo svojom vyhlásení uviedla, že od 1. septembra “až do odvolania” bude v taviarni prebiehať údržba. Cena zinku na londýnskej burze kovov v dôsledku tejto správy vzrástla o 7,2 %.

Reklama

Začiatkom tohto mesiaca popredný výrobca zinku Glencore varoval, že energetická kríza v Európe predstavuje vážnu hrozbu pre dodávky. Huty v regióne pracujú na hranici ziskovosti, pričom závod Nyrstar s ročnou kapacitou 315 000 ton je od štvrtého štvrťroka minulého roka v režime znižovania výroby.

Spoločnosť Aurubis AG, najväčší výrobca medi v Európe, začiatkom mesiaca uviedla, že sa snaží minimalizovať spotrebu plynu v Nemecku a preniesť rastúce náklady na energiu na svojich zákazníkov, keďže energetická kríza v regióne sa prehlbuje.

Európsky priemysel, od hnojív až po hliník, už prudký nárast cien energie tvrdo zasiahol. Mnohí z nich možno tento rok nezískajú žiadne peniaze, pretože ceny plynu budú s blížiacou sa vykurovacou sezónou len rásť. Ich cena sa už vyšplhala nad 2600 USD za tisíc metrov kubických. A v zime Gazprom očakáva nárast cien na viac ako 4 000 dolárov za tisíc metrov kubických (a to je stále konzervatívna prognóza).

“V Európe sa zvýšilo riziko recesie. Pokles objemu výroby zasiahne predovšetkým hutnícky sektor. Pokles produkcie sa zrýchľuje spolu s rastúcimi cenami plynu, ktoré už prekonali marcový rekord,” povedal Vladimir Černov, analytik spoločnosti Freedom Finance Global. Bežní Európania však podľa neho pravdepodobne nepocítia na trhu žiadny výrazný deficit. Podľa Černova to však všetko uvidia v cenovom vyjadrení: určite dôjde k 5-15% zvýšeniu nákladov na tovar.

Faktom je, že slovenská továreň je pre Európu veľkým podnikom, ale na svetovom trhu sú väčší hráči, ako napríklad Čína alebo Rusko. Práve oni budú mať prospech z toho, že európsky hutnícky priemysel ustúpi.

Reklama

Zatvorenie slovenského závodu môže prinútiť európske spoločnosti, aby sa zamerali na výrobky spoločnosti Rusal, ktoré ľahko nahradia celú produkciu zatvoreného závodu. Ruského hliníka sa sankcie netýkajú.

Slovenský závod dokáže vyrobiť 175 000 ton hliníka ročne, ale v poslednom čase vyrábal najviac 100 000 ton. Zatiaľ čo Rusal predáva približne 3,6-3,9 milióna ton hliníka ročne. Ak sa výpadok vyrovná nákupom od spoločnosti Rusal, dodatočný dopyt po výrobkoch ruskej spoločnosti bude predstavovať 2,9 % súčasnej úrovne predaja, uviedol pre RIA Novosti Vasilij Danilov, analytik spoločnosti Veles Capital.

Výhody môžu mať aj čínske spoločnosti. Čína má mnoho veľkých hút s kapacitou od 1 milióna ton hliníka ročne; čínske spoločnosti celkovo vyrábajú približne 40 miliónov ton hliníka ročne.

Zaujímavé je, že v súvislosti so správou o zatvorení závodu Budel v Holandsku, ktorý vyrába až 315 000 ton zinku ročne, vzrástli akcie ruského závodu Electrozinc v Severnom Osetsku o štvrtinu. Európa sa bude musieť poobzerať po celom svete nielen po hliníku, ale aj po zinku.

Pre EÚ sú všetky zatvorené továrne dôležité, pretože hliník sa používa na výrobu odliatkov do automobilov a lisovanie hliníkových profilov na okná a dvere. Pozinkovaná oceľ je potrebná aj pre automobilový a stavebný priemysel. Okrem toho, že Európania strácajú prácu a nezamestnanosť rastie, ceny áut a stavebných materiálov budú nevyhnutne rásť. Po oceliarskom priemysle bude zasiahnutý aj chemický priemysel (plasty a iné) a priemysel hnojív a výroby ochranných látok na ošetrovanie rastlín. To sa premietne do vyššej nezamestnanosti a vyšších cien.

Reklama

Medzitým európske orgány už trpia vysokou infláciou spôsobenou energetickou krízou – vysokými cenami všetkých druhov palív. Medziročná inflácia v eurozóne dosiahla v júni rekordných 8,6 %, pričom najviac vzrástla inflácia v oblasti energií, a to o 41,9 %. Zatvorenie priemyslu povedie len k novému kolu inflácie. Nedostatok priestoru pre menové opatrenia na zastavenie inflácie bude nevyhnutne znamenať recesiu v EÚ.

eura euro znak európska centrálna banka ecb
Ilustračné foto

“V roku 2023 očakávame v EÚ recesiu. Podľa nášho názoru bude trvať dva až päť rokov, kým sa z nej krajiny EÚ dostan,.” – hovorí Vladimir Černov zo spoločnosti Freedom Finance Global.

Riziko, že ekonomika EÚ v nasledujúcich 12 mesiacoch upadne do recesie, dosiahlo 60 %, čo je najvyššia úroveň od novembra 2020. Pred začiatkom špeciálnej operácie na Ukrajine sa toto riziko odhadovalo len na 20 %. Informovala o tom americká tlačová agentúra Bloomberg s odvolaním sa na odborníkov. Recesia znamená, že hospodárstvo a výroba v regióne klesajú už dva štvrťroky po sebe. Odborníci však upozorňujú, že za súčasných podmienok hrozí, že aj najväčšia ekonomika Európskej únie, Nemecko, sa už v tomto štvrťroku dostane do stagnácie.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:11

Izraelské jednotky zastrelili dvoch Palestínčanov pri vojenskom stanovišti neďaleko mesta Džanín na Západnom brehu Jordánu, uviedla v sobotu izraelská armáda i palestínske médiá.

14:44

Čínska kontajnerová loď zostáva naďalej predmetom vyšetrovania v súvislosti s poškodením plynovodu v Baltskom mori medzi Fínskom a Estónskom v minulom roku. Potvrdili to tento týždeň fínske úrady.

14:06

Krajne pravicový poslanec fínskeho parlamentu je podozrivý zo streľby pred nočným klubom v hlavnom meste Helsinki.

Informovala agentúra AFP.

13:49

Irán v sobotu oznámil, že prepustí členov posádky kontajnerovej lode, ktorú iránske sily nedávno zadržali v Ománskom zálive. Informovala agentúra AFP.

13:29

Po potýčke s násilným tínedžerom zomrel na východe Nemecka policajt.

Polícia bola privolaná k hádke, ktorá sa strhla v záhrade vo východonemeckom meste Bad Frankenhausen. Osemnásťročný tínedžer vtedy zaútočil na všetkých okolo seba vrátane policajtov. Príčina hádky ako i počet ľudí do nej zapojených nebol bezprostredne jasný.

13:22

Ruský súd nariadil umiestniť redaktora ruského vydania magazínu Forbes, Sergeja Mingazova, do domáceho väzenia. V sobotu o tom informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na ruské médiá.

13:09

Vstup Slovenska do EÚ pred 20 rokmi priniesol po čase aj prijatie spoločnej meny. Po viac ako 15 rokoch od zavedenia eura na Slovensku existujú na jeho používanie rozdielne názory. Zatiaľ čo podnikatelia vidia v spoločnej mene najmä výhody, analytici a ekonómovia upozorňujú aj na negatíva. Problémom je najmä strata vlastnej menovej politiky štátu a paradoxne v určitých prípadoch aj nízke úrokové sadzby.

12:57

Poľsko dosahuje pokrok pri rozvíjaní potrebnej infraštruktúry pre bezpečný a udržateľný program jadrovej energie. Oznámila to v piatok Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE).

12:44

Americké spravodajské služby skonštatovali, že šéf Kremľa Vladimir Putin pravdepodobne nenariadil, aby opozičného lídra Alexeja Navaľného vo februári zabili v trestaneckej kolónii. V sobotu o tom s odvolaním sa na americký denník The Wall Street Journal (WSJ) informovala agentúra Reuters.

12:33

Dva mesiace pred plánovanou konferenciou krajne pravicovej Alternatívy pre Nemecko (AfD) v Essene organizujú predstavitelia tohto mesta i ďalší aktéri demonštrácie proti tejto strane, na ktorých sa očakáva účasť desiatok tisíc ľudí.

12:24

Naprieč austrálskymi metropolami sa v sobotu konali protesty za účasti stoviek ľudí, ktorí požadujú prísnejšie zákony s cieľom skoncovať s násilím páchanom na ženách. Informovala agentúra AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali