Kresťanská filozofia dejín: katolík a história

Kresťanská filozofia dejín: katolík a história

Bratislava 19. októbra 2021 (HSP/Foto:Cyrilometodiada,TASR – Henrich Mišovič)

 

Krátko pred návštevou Svätého Otca Františka v Slovenskej republike vyšla vo vydavateľstve Post Scriptum v Bratislave významná kniha: Kresťanská filozofia dejín: katolík a história. Ide o priekopnícke vedecké dielo, pretože tak v slovenskej historiografii, ako aj v slovenskej filozofickej a teologickej spisbe Slováci dosiaľ nemajú nijakú fundovanú rozpravu, ktorá približuje zmysel dejín z kresťanského pohľadu na svet. Význam diela zdôrazňuje aj fakt, že úvodné texty do nej napísali o. kardinál Jozef Tomko a o. biskup Viliam Judák, predseda Rady pre históriu Konferencie biskupov Slovenska

Jozef Rydlo
Na snímke profesor Jozef Rydlo

O. kardinál Tomko v úvode o zmysle našich dejín napísal:

Reklama

Pred 40 rokmi sa najmä medzi zahraničnými Slovákmi rozvinula zaujímavá debata o zmysle existencie jednotlivých národov a ich poslaní v spoločenstve, v ktorom sa nachádzame. Otázka je dôležitá pre každé spoločenstvo, lebo zväčša sa spája s právom na slobodu a na rôzne iné hodnoty; nesie so sebou súhrn práv a povinností a má splniť nejakú misiu. Dá sa teda hovoriť o zmysle jestvovania každého národa v dejinách alebo v ich úseku. Podobne sa možno pýtať, či sme my (ako jedinci a ako národ) „európski“ ľudia alebo „európsky“ národ.

Jozef Tomko
Na snímke kardinál Jozef Tomko

Uplynulé štyri desaťročia neubrali na zaujímavosti naznačenej problematike. Táto kniha sa mi teda zdá veľmi dôležitá pre lepšie poznanie a uznanie nášho osobného svedomia a historického povedomia. Kresťanská viera pridá k suchému poznaniu dejinných udalostí „lásku k múdrosti“ a pomôže prekonať „krízu európskeho povedomia“, ktorá zatemňuje chápanie historickej pravdy.
Vďaka autorovi za tento prínos.

Reklama

 

Nitriansky o. biskup Judák dielo chakterizoval slovami:

Dielo prof. J. M. Rydlu Kresťanská filozofia dejín: katolík a história, ktoré je ovocím jeho dlhoročného štúdia a neľahkej cesty k „láske k múdrosti“, dáva mnohorako nahliadnuť do dejín myslenia a vedie k opravdivej úcte k zmyslu dejín.

Viliam Judák
Na snímke nitriansky biskup Viliam Judák

Monografiu Kresťanská filozofia dejín : katolík a história napísal známy slovenský intelektuál Jozef M. Rydlo, člen Slovenského ústavu v Ríme. Najprv v nej rozoberá filozofiu (Φιλοσοφία), ktorú chápe ako „lásku k múdrosti“, ďalej poukazuje na nosné piliere kresťanstva a na nich rámcuje kresťanskú filozofiu. Pertraktuje históriu (Ἱστορίαι), analyzuje dôvody, prečo ju študovať a aký je jej význam pre spoločnosť.

Zaoberá sa filozofiou dejín vo všeobecnosti a kresťanskou filozofiou dejín osobitne. Poukazuje na tradičnú kresťanskú koncepciu dejín, tak ako ju zobrazoval jej tradičný predstaviteľ biskup Jacques Bénigne Bossuet, na koncepciu, ktorú narušili najprv osvietenstvo (Voltaire) a potom materialistický svetonázor a utópia Karla Marxa a Friedricha Engelsa. Kresťanská filozofia dejín a Katolícka cirkev po Druhom vatikánskom koncile sú predmetom osobitnej autorovej pozornosti.

Reklama

Autor poukazuje na legitímnosť kresťanskej filozofie dejín metódou postupného vysvetľovania logicko-štrukturálneho zreťazenia tých definícií, ktoré predstavujú tému jeho monografie. Vychádza z načrtnutia filozofie ako metafyziky humanistického rázu a kresťanstva určeného „udalosťou“, nie učením, a svoju rozpravu uzaviera formuláciou „kresťanskej filozofie“ ukotvenej v kresťanskej pravde a kresťanskej viere. Od prehĺbenia pojmu dejín ako sveta ľudského jestvovania dospieva k definícii pojmu filozofie dejín ako kritického skúmania dejín, pričom zisťuje ich súčasti. Podľa autora úlohou „kresťanskej filozofie dejín“ je hájiť jednotnú, integrálnu súčasť človeka v rámci celého historického diania vrátane ustavičného technického a vedeckého pokroku.

Kresťanská filozofia dejín
Obálka knihy

Monografiu graficky upravil akad. mal. Ladislav Vančo, ktorý zostavil excelentnú obrazovú prílohu. Dokumentárne priblížil kľúčových mysliteľov, ktorí formovali kresťanský svetonáhľad na dejiny. Autor na záver tejto vzácnej publikácie zaradil esej nemeckého teológa Huga Rahnera SJ Zmysel dejín: osobnosť a dejiny a Poznámky o zmysle našich dejín z pera slovenského kardinála Jozefa Tomka.

Vhodne ju dopĺňa obsažný výber špecializovanej literatúry zameranej tak na kresťanskú filozofiu, ako aj na kresťanskú filozofiu dejín.

Kniha vyšla ako 56. publikácia prestížnej vedeckej edície Libri Historiae Slovaciae, XIV. zväzok série Monografiæ, ktorej odbornými garantmi sú Katedra slovenských dejín Filozofickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave a Slovenský ústav v Ríme.

Osobitne treba spomenúť jednu vďačnú okolnosť: historik Jozef M. Rydlo knihu daroval nielen všetkým otcom biskupom, ale aj všetkým bohoslovcom a prednášajúcim v našich seminároch, ktorí knihu dostali do rúk práve v uplynulých dňoch, keď sa začal nový akademický rok na vysokých školách.

Reklama

Vo svojom venovaní našim bohoslovcom Jozef M. Rydlo napísal:

Na slovenskom knižnom trhu dosiaľ takúto knihu nemáme. Preto sa teším, že Vám môžem darovať jej výtlačok. Kiež Vás táto kniha obohatí o poznatky kresťanstvom inšpirovaného vzdelanca, ocitajúceho sa v zmaterializovanej a odkresťančujúcej sa slovenskej spoločnosti.

Redakciu informovala Daniela Suchá, predsedníčka OZ CYRILOMETODIADA

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:19

Od rozšírenia Európskej únie (EÚ) pred 20 rokmi, keď do nej vstúpilo aj Maďarsko, sa Maďarom žije lepšie a toto členstvo láka do krajiny aj zahraničných investorov. Vyhlásil to bývalý premiér Péter Medgyessy na pôde Európskeho parlamentu (EP) v Štrasburgu, kde si v stredu so zástupcami Európskej únie a členských štátov pripomenuli 20. výročie vstupu desiatich štátov do EÚ.

12:02

Poslanci Národnej rady (NR) SR prerokujú vládny návrh novely zákona o poskytovaní podpory a dotácie v pôdohospodárstve v skrátenom legislatívnom konaní ešte na aktuálnej schôdzi. Rozhodli o tom vo štvrtok. Na preklenutie obdobia do vyplatenia priamej podpory bude môcť podľa návrhu Ministerstvo financií (MF) SR poskytnúť poľnohospodárovi pomoc vo forme návratnej finančnej výpomoci za zvýhodnených podmienok. Poskytnúť sa má prostredníctvom Slovenskej záručnej a rozvojovej banky (SZRB).

11:46

Mrazy, ktoré v poslednom týždni zasiahli Česko, boli pre pestovateľov ovocia fatálne. Odhadom už bolo zničených približne 100.000 ton ovocia a škoda v tejto chvíli presahuje miliardu korún (takmer štyri milióny eur). Pamätníci podľa českého ministra poľnohospodárstva Marka Výborného hovoria o najhoršej situácii za posledných sto rokov.

11:37

Thajské úrady varovali vo štvrtok pred novou vlnou horúčav, v dôsledku ktorých v tejto krajine prišlo od začiatku roka o život už najmenej 30 ľudí.

Extrémne horúčavy sa očakávajú v metropole Bangkok, ale aj na severe a severovýchode kráľovstva. V hlavnom meste už v stredu teploty dosahovali 40,1 stupňov Celzia, pričom obdobné hodnoty sa očakávajú aj vo štvrtok.

11:23

Viac ako 90 osôb zadržali v stredu počas propalestínskych protestov v areáli University of Southern California (USC) v Los Angeles.

Zadržaní boli z dôvodu neoprávneného vniknutia na cudzí pozemok, napísala tamojšia polícia na sociálnej sieti X. Dodala, že pri zásahu nedošlo k žiadnym zraneniam.

11:10

Úrad Európskej komisie pre pripravenosť a reakcie na mimoriadne situácie v oblasti zdravia (HERA) v spolupráci s belgickým predsedníctvom v Rade EÚ v stredu oznámili, že vytvorili Alianciu pre kritické lieky. Informuje o tom spravodajca TASR v Bruseli.

10:57

Vo vláde Petra Fialu končí ministerka pre vedu a výskum Helena Langšádlová, dôvody zatiaľ neuviedla. Vo štvrtok to oznámila jej strana TOP 09.

10:50

Európsky parlament (EP) v stredu (24. 4.) večer schválil balík zákonov, ktoré posilňujú súbor nástrojov EÚ na boj proti praniu špinavých peňazí a financovaniu terorizmu.

10:32

Pochodujúci dav v americkom Los Angeles si v stredu pripomenul genocídu Arménov medzi rokmi 1915 a 1918, pri ktorej zomrelo 1,5 milióna ľudí.

Dav sa zhromaždil v dištrikte Little Armenia (Malé Arménsko), odkiaľ pochodoval smerom k ulici Hollywood Boulevard. Druhý pochod vyvrcholil protestom pred tureckým konzulátom.

10:20

Popredného vietnamského magnáta v oblasti nealkoholických nápojov Trana Quiho Thanha vo štvrtok odsúdili na osem rokov väzenia v prípade podvodu vo výške 40 miliónov dolárov (37,4 milióna eur). Ide o ďalšieho podnikateľa odsúdeného v rámci rozsiahleho boja proti korupcii v krajine.

09:48

So sporením na vysokú školu treba začať najideálnejšie už pri narodení dieťaťa, inak sa možnosti zužujú. Lepšou alternatívou oproti sporeniu na bežnom účte, ktorý je často mesačne spoplatnený, sú ETF podielové fondy. Informovala o tom spoločnosť Universal maklérsky dom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali