Košice narazia na Skellefteu, obhajca Lulea proti Färjestadu

Košice narazia na Skellefteu, obhajca Lulea proti Färjestadu

Helsinki 8. októbra 2015 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR-Milan Kapusta)

 

Skelleftea patrí vo Švédsku dlhodobo medzi popredné tímy najvyššej súťaže

Úradujúci slovenský hokejový šampión HC Košice sa v 1. kole play off Ligy majstrov 2015/2016 stretne so švédskym tímom AIK Skelleftea. Rozhodol o tom utorkový žreb v Helsinkách. Prvý zápas odohrajú “oceliari” 22. septembra na domácom ľade v Steel Aréne, odveta je na programe 6. októbra.

Reklama
Na snímke fanúšikovia HC Košice
Na snímke fanúšikovia HC Košice

Tridsaťdva klubov, ktoré postúpili zo základných skupín, rozdelili pred žrebom do dvoch košov. V prvom figurovali víťazi 16 skupín a v druhom tímy, ktoré sa umiestnili na druhých priečkach. Košice zaradili medzi nenasadené tímy do druhého koša. Fínsky rockový spevák a líder skupiny Sunrise Avenue Samu Haber spoločne so šéfom LM Martinom Baumannom v utorok krátko po popoludní rozhodli, že súperom slovenského šampióna v 1/16-finále bude švédsky vicemajster AIK Skelleftea, ktorý v skupine vyradil druhého slovenského zástupcu HK Nitra. V prípade postupu by Košičania v osemfinále narazili na úspešnejšieho z dvojice Stavanger Oilers – Eisbären Berlín.

Skelleftea patrí vo Švédsku dlhodobo medzi popredné tímy najvyššej súťaže. Od sezóny 2010/2011 je pravidelným účastníkom finále play off SHL, pričom v zbierke má tri majstrovské tituly (1978, 2013 a 2014). V uplynulom ročníku získali jej hráči strieborné medaily, keď vo finále nestačili na Växjö Lakers. Klub hrá v šesťtisícovej Kraft Aréne postavenej v roku 1967. V základnej časti Lm 2015/2016 sa Skelleftea predstavila v D-skupine, v ktorej stratila iba bod. Postupne zdolala Nitru na jej ľade 4:2, Liberec na jeho klzisku hladko 4:0 a pred domácimi fanúšikmi si potom poradila s “corgoňmi” 4:3 po samostatných nájazdoch a pomerom 5:2 doma druhýkrát zdolala aj Liberec. Najproduktívnejším hráčom AIK bol v základnej skupine skúsený fínsky reprezentant Janne Pesonen, ktorý nazbieral päť kanadských bodov za 2 góly a 3 asistencie.

Reklama

Utorkový žreb play off LM priniesol viacero zaujímavých konforntácií. Obhajca prvenstva z vlaňajšieho premiérového ročníka súťaže Lulea Hockey, ktorej dres obliekajú mladí slovenskí reprezentanti Christián Jaroš a Peter Cehlárik, sa v 1. kole stretne s rivalom zo švédskej SHL Färjestadom BK. Fínsky klub IFK Helsinki s Tomášom Záborským čaká konfrontácia so švajčiarskym majstrom HC Davos, HC Liberec v bránke so Slovákom Jánom Lašákom a v útoku s Martinom Bakošom a Brankom Radivojevičom si po vyradení Nitry v základnej skupine zmeria sily s Linköpingom. Sparta Praha s Jurajom Mikušom, Michalom Čajkovským, Martinom Réwayom, Lukášom Cingelom a Andrejom Kudrnom vyzve švajčiarsky ZSC Lions Zürich.

Pred žrebom platilo pravidlo, že v 1. kole na seba nemohli naraziť tímy, ktoré hrali spolu už v skupine, od ďalších kôl je už takáto konfrontácia možná. V play off sa môžu stretnúť kluby z rovnakej krajiny.

Košičania si postup do vyraďovacej časti druhého ročníka Ligy majstrov vybojovali v H-skupine, kde obsadili s piatimi druhé miesto za víťazným Red Bull Mníchov a pred tretím Klagenfurtom. Zverencom trénera Petra Oremusa stačili na postup dve víťazstvá a obe si vybojovali v súbojoch proti rakúskemu Klagenfurtu. Najskôr vyhrali na jeho ľade 3:2 a tesný výsledok v pomere 2:1 pp a sn sa zrodil aj v domácej odvete. S Mníchovčanmi zaznamenali Košičania dve prehry – 2:4 doma a 0:1 vonku. Druhý slovenský zástupca v LM 2015/2016 HK Nitra nepostúpil zo svojej skupiny, pri premiére v prestížnej súťaži získal iba bod za prehru po nájazdoch na ľade Skelleftey.

 

Dvojice 1. kola play off LM 2015/2016:

Reklama

HV 71 Jönköping – Oceláři Třinec

Linköping HC – Bílí Tygři Liberec

Adler Mannheim – Espoo Blues

HC Davos – IFK Helsinki

ZSC Lions Zürich – Sparta Praha

Reklama

Stavanger Oilers – Eisbären Berlín

Kärpät Oulu – Düsseldorfer EG

Skelleftea AIK – HC KOŠICE

Storhamar Hamar – Red Bull Salzburg

Frölunda Göteborg – ERC Ingolstadt

TPS Turku – JYP Jyväskylä

HC Litvínov – Vienna Capitals

Red Bull Mníchov – Lukko Rauma

Tappara Tampere – HC Vítkovice Steel

Växjö Lakers – Djurgaarden Štokholm

Reklama

Lulea Hockey – Färjestad BK

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali