Kollár: “Referendum umožníme. Mohlo by byť v septembri, októbri alebo novembri”

Kollár: “Referendum umožníme. Mohlo by byť v septembri, októbri alebo novembri”

Bratislava 8. júla 2021 AKTUALIZOVANÉ (HSP/Foto:TASR-František Iván)

 

Predseda vládneho hnutia Sme rodina Boris Kollár na svojom profile na Facebooku uviedol, že stredajším rozhodnutím Ústavného súdu v otázke referenda o skrátení volebného obdobia sa docielilo, že nebude naplnená vôľa občanov

Na snímke Boris Kollár

“Rešpektujem rozhodnutie Ústavného súdu a z právneho hľadiska má absolútnu pravdu… Ale ako občan som nahnevaný. Ak sa raz podpíše pod referendum 600 000 ľudí, tak sa má uskutočniť.”

Reklama

Šéf Sme rodina Boris Kollár sa ďalej pýta, ako to teraz politici vysvetlia verejnosti? “Ak by sa uskutočnilo, ľudia by slobodne rozhodli a bola by naplnená ich vôľa. Vox populi, vox dei. Teraz to nebude naplnené…”

Hnutie Sme rodina v stredu médiám poskytlo aj oficiálne stanovisko: „Ak by to bolo na rozhodnutí Sme rodina, referendum by sa uskutočnilo a rešpektovali by sme jeho výsledok, ale zároveň rešpektujeme aj rozhodnutie Ústavného súdu,“ skonštatovalo hnutie.

Reklama

 

Kollár: Referendum umožníme

Boris Kollár vo štvrtok predpoludním k téme zverejnil video, v ktorom hovorí, že referendum je z jeho pohľadu najvyššou formou demokracie. “Ľudia by mali mať možnosť vyjadriť sa v referende.”

Uviedol, že aj podľa ÚS aj podľa prezidentky je jediná možnosť ako to zrealizovať cez zákon v Národnej rade. “Teraz v júli je mimoriadna schôdza, zvolal som ju, máme tam určité body programu, aj výstavbu štátnych nájomných bytov, ktorú som pred voľbami sľúbil, tak teraz ju budeme prijímať. Do tejto schôdze chcem navrhnúť, aby sme upravili zákon tak, aby sme mohli vypísať toto referendum.”

Uviedol, že “v septembri, v októbri, možno v novembri, by toto referendum mohlo byť“. Boris Kollár deklaroval, že urobí všetko pre to, aby ľudí nesklamal.

Reklama
Anton Hrnko: “Fiačan na sudcu ÚS SR nedorástol”

Historik a bývalý dlhoročný poslanec parlamentu Anton Hrnko, ktorý je v tomto volebnom období okrem iného poradcom Borisa Kollára na Facebooku vyhlásil, že rozhodnutia súdov by sa nemali komentovať, ale rešpektovať. To by však podľa neho mohlo platiť v situácii, keď sa sudcovia držia práva písaného a zároveň rešpektujú právo prirodzené.

Uviedol, že ÚS už druhýkrát vo svojej histórii, odmietol uplatniť aj prirodzené právo a využiť svoju ústavodarnú funkciu, ktorú z prirodzenosti vecí má, v prospech občana. “Ako človek, ktorý sa podieľal na tvorbe slovenskej ústavnosti, musím konštatovať, že rozhodnutie ústavného súdu sa zapíše vedľa podobnej hanebnosti, ktorú spáchal tento orgán štátnej moci, keď rozhodoval o tom, či majú zdravotné poisťovne nárok na zisk.”

“Z povahy veci bolo vtedy jasné, že Ústavný súd SR musí rozhodnúť, či uprednostní verejný záujem pred súkromným, ziskožraveckým záujmom. Vtedy Ústavný súd, ktorý si bol vedomý toho, že v Ústave nebol žiaden priamy právny rámec, či má alebo nemá zdravotná poisťovňa právo na zisk, pri svojom práve na tvorbu ústavnosti, uprednostnil partikulárne záujmy vlastníkov súkromných zdravotných poisťovní pred verejným záujmom, teda pred platcami zdravotného poistenia, eo ipso všetkými občanmi SR. Tým v podstate zo zákona prikázal platiť zdravotné poistenie všetkým občanom s “láskavým” zvolením toho, aby poisťovňa ešte pred tým než vôbec pre občana niečo za jeho peniaze urobí, si z jeho peňazí ukradne (nedá sa to povedať ináč) primeraný zisk! Takýto “liberalizmus” nie je ani v USA. A to je čo povedať!”

Teraz mal podľa Hrnka ÚS podobnú dilemu:

“Dať odpoveď na to, čo v Ústave nie je priamo riešené! Ale rozhodnúť spôsobom, že je ľudským právom poslanca mať nerušený štvorročný mandát a nedať do súvislosti čl. I, odsek 1 Ústavy s článkom 32 Ústavy, môže len absolútny právny diletant. A nech si pán Fiačan ako kandidát Andreja Danka na post ústavného sudcu myslí o mne, čo chce, jeho dnešné rozhodnutie svedčí o tom, že na sudcu ÚS SR nedorástol. Jeden sudca Najvyššieho súdu mal pravdu, keď konštatoval, že podnikoví a družstevní právnici nemôžu zastávať posty na ÚS SR. Tieto posty by mali byť vyhradené len sudcom krajských a vyšších súdov, poprípade docentom a profesorom právnických fakúlt.”

Reklama

“Títo páni a dámy v talároch odobrali občanom SR ústavné právo podľa čl. 32 Ústavy (postaviť sa na odpor zlej vláde), ak tento odpor nechcú realizovať násilným spôsobom. Prikázali občanom trpieť i takú vládu, ktorá vládne proti ich záujmom, ktorá zneužila svoj mandát proti občanom, ktorá sa ukazuje ako neschopná plniť svoje volebné sľuby, resp. vôbec vládnuť? Pritom nemyslím vyslovene dnešnú vládu, ale hociktorú vládu v budúcnosti. Predsa nemôže platiť riekanka: Keď ste si ma upiekli, tak si ma aj zjedzte!”

Exposlanec Hrnko dodal, že sa treba zamyslieť i nad skutočnosťou, že rozhodli sudcovia, ktorých do talárov obliekli svojimi návrhmi A. Danko a R. Fico. “O Dankovej personálnej politike viem svoje. O tej druhej nech dajú svedectvo tí, ktorých sa to dotýka. V každom prípade, je čas zamyslieť sa, kam smeruje slovenská štátnosť? Vyzerá to, že niekomu až veľmi záleží na tom, aby havarovala! Čo si myslíte o tomto mojom názore, pani prezidentka?”

 

Igor Melicher: Trpký pľuvanec do tváre ľudí

Rozhodnutie Ústavného súdu SR nepovoliť konanie referenda vysoko kriticky vníma aj zástupca mladej generácie v strane Smer-SD Igor Melicher. Podľa jeho vyjadrenia „Ústavný súd svojím rozhodnutím na úrovni kmeňovej rady umŕtvil aj posledné kúsky právneho štátu. O kvalite a tendenčnosti rozhodovacej praxe tohto visutého pracoviska úradu vlády, resp. Prezidentského paláca sme sa presvedčili už pri škandalóznom rozhodnutí, na základe ktorého Ústavný súd odobril obmedzovanie ľudských práv uzneseniami vlády a Mikasovými vyhláškami. Už vtedy si odborná právna obec začala klásť otázky ohľadom odbornosti niektorých ústavných sudcov.“

Úlohou Ústavného súdu je byť garantom ochrany ľudských práv v časoch, kedy verejné inštitúcie nadobudnú pocit svojvôle. Včerajším rozhodnutím však uštedril občanom skôr „trpký pľuvanec do tváre.“ Namiesto ochrany ich práv sa postavil na stranu politikov a ich záujmov.

Ústavný súd zarezal aktívne politické právo občanov tým, že poprel to, čo je v Ústave výslovne uvedené – štátna moc (aj ústavodárna) pochádza od ľudí,“ tvrdí Melicher.

Takpovediac týmto svojim rozhodnutím dal jasne najavo, že nech by vláda páchala čokoľvek, jedinou možnosťou nás ľudí je to vydržať.

„Celú túto frašku najlepšie dokresľuje predseda súdnej rady Mazák, podľa ktorého v čase pandémie Ústava neplatí… bohužiaľ má pravdu,“ tvrdí Melicher.

A včerajšie rozhodnutie Ústavného súdu tieto slová potvrdzujú. Melicher toto rozhodnutie označuje za „bohapustý alibizmus ústavných sudcov,“ ktorí sa „spreneverili právnemu štátu.“

Záverom otázka na zamyslenie… ak nemožno vládu a parlament zosadiť demokraticky ľudovým hlasovaním, majú si občania priamo uplatniť právo na odpor podľa článku 32 Ústavy SR? Ten ešte nezatrhli,“ dodal Igor Melicher.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:13

Poslanci Národnej rady (NR) SR v utorok zvolili za člena Súdnej rady SR Jaroslava Klátika. Podporilo ho 79 zo 142 prítomných zákonodarcov, proti bolo 53, desiati sa zdržali. Člena súdnej rady volili poslanci potom, ako sa Alena Svetlovská 14. decembra 2023 vzdala funkcie.

17:04

Na spomienkové slávnosti pri príležitosti 80. výročia vylodenia spojencov v Normandii bude pozvaná aj delegácia z Ruska, nie však ruský prezident Vladimir Putin. Podľa agentúry AFP o tom v utorok informoval francúzsky organizačný štáb podujatia. Spresnil, že šéf Kremľa nebude pozvaný z dôvodu agresívnej vojny rozpútanej Ruskom na Ukrajine.

16:51

Vládna koalícia sa chystá hrubým spôsobom porušovať vlastnícke práva ľudí na Slovensku. V súvislosti s vládnym návrhom zákona o mimoriadnych opatreniach pre strategické investície to v utorok vyhlásila opozičná poslankyňa Veronika Remišová. Predseda tohto poslaneckého klubu Michal Šipoš avizoval, že budú hlasovať proti návrhu, aj proti skrátenému legislatívnemu konaniu o ňom.

16:44

V hlavnom meste Mexika namerali v pondelok rekordne vysoké teploty, ktoré dosahovali až 34,2 stupňov Celzia, uviedol šéf tamojšej štátnej komisie pre vodu Germán Martínez Santoyo na sociálnej sieti X (predtým Twitter).

16:37

Ruský prezident Vladimir Putin v utorok telefonicky hovoril so svojím iránskym náprotivkom Ebráhímom Raísím, ktorému povedal, že ďalšia eskalácia napätia na Blízkom východe môže mať katastrofálne následky pre celý región. Zároveň vyjadril nádej, že všetky strany prejavia zdržanlivosť a zabránia novému kolu konfrontácie.

16:36

Iránsky prezident Ebrahím Raísí varoval Izrael, že ak podnikne “čo i len najmenší krok” ako odvetu za víkendový iránsky raketový a dronový útok, odpoveď z Iránu bude preň “bolestivá”.

16:36

Britskí zákonodarcovia budú v utorok diskutovať o pláne zaviesť prelomový zákaz fajčenia, ktorého cieľom je zabrániť mladým ľuďom fajčiť.

16:29

Umelkyňa zastupujúca Izrael na medzinárodnej výstave súčasného umenia v Benátkach vyzvala v utorok na prímerie vo vojne s palestínskym radikálnym hnutím Hamas a uviedla, že jej výstava zostane zatvorená, kým nebudú rukojemníci unesení do Pásma Gazy prepustení na slobodu.

16:17

Američania očakávajú, že Izrael podnikne odvetný úder mimo Iránu, uviedla televízia NBC News s odvolaním sa na zdroje oboznámené s rokovaniami oboch strán.

Cieľom úderu by mohli byť iránske vojenské sily a zástupcovia mimo Iránu. Napríklad Sýria.

16:08

Európska komisia (EK) v utorok oznámila, že podporuje európsky fotovoltický výrobný priemysel podpísaním novej “Solárnej charty”, ktorá sa zrodila pod dohľadom prebiehajúceho belgického predsedníctva v Rade EÚ.

16:08

Medzinárodný menový fond (MMF) mierne zvýšil prognózu rastu globálnej ekonomiky. Aktuálne v tomto roku počíta s expanziou o 3,2 %. Ešte v januári očakával nárast o 3,1 %. V budúcom roku by malo tempo rastu stagnovať na 3,2 %.

15:59

Hodnota nových objednávok v priemysle vo februári 2024 medziročne klesla o 6,8 % a dosiahla objem 5,51 miliardy eur. Po zohľadnení sezónnych vplyvov sa nové objednávky medzimesačne zvýšili o 2,4 %. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke motýľ na kvitnúcej rastline Lantana v texaskom San Antoniu

Autor: TASR/AP- Eric Gay

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali