Kaliňák: Saková nie je mojou pravou rukou. Prešla skúškou ohňom

Kaliňák: Saková nie je mojou pravou rukou. Prešla skúškou ohňom

Bratislava 7. januára 2019 (TASR/HSP/Foto:TASR-Jakub Kotian)

 

Ministerka vnútra Denisa Saková (Smer-SD) ide vlastnou nezávislou cestou a jej kariéra je absolútne transparentná. Pre TASR to povedal bývalý minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD). Doplnil, že zmeny vo vedení Ministerstva vnútra (MV) SR a Policajného zboru (PZ) priniesli nový pohľad na vec

Na snímke Robert Kaliňák

Nástup Sakovej do funkcie šéfky rezortu považuje za prirodzené vyústenie jej šikovnosti. “Ak nejaký minister historicky prešiel skúškou ohňom počas svojho nástupu, tak je to Denisa Saková,” povedal a vyzdvihol výsledky Sakovej práce aj to, že ustála tlak verejnosti pri nástupe do funkcie.

Reklama

Jej kariéru označil za absolútne transparentnú. Odmieta, že by Saková bola jeho pravá ruka. “Veci, ktoré som robil ja, som robil s plným vedomím ministra vnútra a nikto iný za ne zodpovednosť nemal,” uviedol.

Podobne vníma aj súčasného policajného prezidenta Milana Lučanského. Podľa neho prešiel vysokými funkciami počas riadenia rezortu viacerými ministrami a nemožno ho preto spájať ani s jedným z nich. Myslí si, že prvé mesiace vo funkcii preukázali jeho prirodzenú autoritu. Kaliňák považuje Lučanského prácu za kvalitnú a ak by sa rozhodol uchádzať o post šéfa polície, bol by podľa exministra jedným z favoritov.

Reklama

Saková nahradila vo funkcii Kaliňáka a Lučanský na čele polície Tibora Gašpara po vražde investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Podľa exministra zmeny vo vedení rezortu a PZ priniesli nový pohľad na vec, čo sa premietlo aj vo vyšetrovaní spomínanej vraždy.

Posuny vo viacerých mediálne známych kauzách sa však podľa neho nespájajú len so zmenami vo vysokých pozíciách rezortu a polície. “Aj predtým boli mnohé akcie NAKA a mnohé aktivity v súvislosti s trestným stíhaním dajme tomu korupcie a podobne, niektoré veci sú vlastne začaté ešte za Tibora Gašpara, takže v tomto prípade sa to ťažko porovnáva,” zhodnotil.

Zmeny sa dotkli aj zákona o Policajnom zbore, prináša nové pravidlá výberu policajného prezidenta. Prezident SR Andrej Kiska ju okrem iného označil za nesystémovú a kritizoval nevyváženosť procesu výberu a odvolania policajného šéfa, čo považuje za príliš komplikované.

“Ak je transparentný výber policajného prezidenta, tak má byť potom aj jeho odvolávanie len na základe kvalifikovaných dôvodov, ktoré sa môžu zdať niekomu, kto nie je právnik, komplikované,” reagoval Kaliňák. Pokiaľ policajný prezident robí svoju prácu dobre, tak by mal podľa jeho názoru funkciu zastávať čo najdlhšie, aby sa jeho vplyvy dokázal dostatočne premietnuť do fungovania polície.

Kiska kritizoval tiež nedostatočnú nezávislosť Úradu inšpekčnej služby MV. Kaliňák tvrdí, že nezávislejšie postavenie už mať nevie. “V rámci našej ústavy a trestného zákonodarstva trestné činy vyšetrujú policajti,” zdôraznil. Spomenul Českú republiku, kde sa pokúsili tento úrad vyňať spod pôsobnosti PZ, čo podľa jeho slov viedlo k poklesu objasnenosti prípadov o 50 percent.

Reklama

Nadviazanie súčasnej ministerky vnútra na jeho pôsobenie v oblasti znižovania rómskej kriminality vníma pozitívne. Saková si vybrala za svojho poradcu pre túto oblasť Tibora Gašpara, čo verejnosť kritizovala. Podľa Kaliňáka je však dostatočným odborníkom, ktorý sa podieľal na príprave všetkých súčasných opatrení.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali