Je Mazák skutočne tým správnym človekom na čele Súdnej rady?

Je Mazák skutočne tým správnym človekom na čele Súdnej rady?

Bratislava 18. januára 2021 (HSP/Foto:archív HSP)

 

“Zarážajúce a trestuhodné na pôsobení Jána Mazáka na čele Súdnej rady, je, ak v tejto pozícii verejne prezentuje, že počas núdzového stavu Ústava neplatí a preto možno porušovať základné ľudské práva a slobody. Takýto výrok o platnej Ústave z úst predsedu Súdnej rady určite nezaznamenali a nezaznamenajú ani v právne najzaostalejšej usadlosti v Afrike.”

Branislav Harabin
Na snímke Branislav Harabin

Súdna rada Slovenskej republiky je najvyšší orgán sudcovskej legitimity. Jej právomoci vymedzuje Ústava a príslušné zákony. Má logicky významné kompetencie v oblasti justície a aktuálne na jej čele stojí Ján Mazák, ktorý bol do tejto pozície nominovaný parlamentom, teda politikmi. Pre ľudí z nejustičného prostredia je potrebné pripomenúť, že nejde o sudcu, pričom všetci doterajší predsedovia Súdnej rady v jej relatívne krátkej histórii sudcami boli. Prirodzené a tiež absolútne legitímne je, aby predsedom Súdnej rady bol vždy člen zvolený sudcami (očakávaný nepísaný úzus). Vieme si predstaviť akú raritu by vyvolal na čele parlamentu neposlanec?

Reklama

Z doterajšieho pôsobenia Mazáka sú apolitickí sudcovia šokovaní. Pred zvolením do funkcie prezentoval predstavy, že sa sudcov zastane vždy, ak to bude potrebné. Koná ale presne opačne. Nepočúva kritický hlas množstva sudcov týkajúci sa návrhu ministerky spravodlivosti na novú súdnu mapu. Kolíková pri jeho príprave so sudcami nekomunikovala a po jeho zverejnení bezdôvodne ich odborné argumenty neakceptovala. Sudcovia márne čakali, že Mazák zabezpečí sudcom aspoň možnosť odborne diskutovať. Že vyvolá rokovanie k tak závažnej reforme justičného systému s ministerkou spravodlivosti, aby sa na jej príprave mohli kvalifikovane podieľať aj a najmä sudcovia, ktorých (okrem občanov) sa to priamo a bytostne dotýka. Mohli ju pripomienkovať a vylepšiť cez skúsenosti a poznatky, poukázať na nedostatky, zbaviť ju neústavnosti a odstrániť tak negatívne dopady, ktoré nastanú ak nová súdna mapa bude schválená v navrhnutom znení. Išlo by o úplne legitímne a štandardné konanie zo strany predsedu Súdnej rady, nech by ním bol ktokoľvek.

 

Reklama
Aj toto je kardinálne poslanie funkcie predsedu Súdnej rady

Nič také Mazák neurobil. Práve naopak, súdnu mapu obhajuje (v jej predloženej podobe) a podporu dokonca prezentuje i v mene celej Súdnej rady, čím nie že zavádza, ale nepochybne klame. Mazák jednoducho nepočúva, sudcovia sú mu zjavne ukradnutí… Justícia však nepotrebuje Mazáka, sám už nie je sudcom 30 rokov, ale právny štát a verejnosť si zaslúžia, aby aj názory sudcov sa stali predmetom odbornej debaty a názorovej konfrontácie v prospech slovenskej spoločnosti.

Zarážajúce a trestuhodné na pôsobení Mazáka na čele Súdnej rady (predtým aj predseda Ústavného súdu SR a následne administratívno-právny servis na súde EÚ), je, ak v tejto pozícii verejne prezentuje, že počas núdzového stavu Ústava neplatí a preto možno porušovať základné ľudské práva a slobody.

Takýto výrok o platnej Ústave z úst predsedu Súdnej rady určite nezaznamenali a nezaznamenajú ani v právne najzaostalejšej usadlosti v Afrike.

Mazák zámerne a na politickú objednávku, používa duálny meter pri hodnotení resp. komentovaní súdnych rozhodnutí. V prípade vraždy Kuciaka a Kušnírovej, bez poznania spisu, len na podklade medializovaných informácií, pri oslobodzujúcom rozsudku vyjadrí pochybnosti, čím ostentatívnym spôsobom úmyselne podkopáva dôveru verejnosti k súdnej moci. V kauze vzatia generála Lučanskéhodo väzby už ale naopak prekvapivo hlasno burcuje verejnosť, že ide o rozhodnutie nezávislého súdu, s výhradou, prečo ho politici komentujú.

Dehonestujúce útoky na adresu sudcu najvyššieho súdu, ktorého zákerným spôsobom stavia do pozície podozrivého len preto, že kroky momentálnej vládnej garnitúry podrobil odôvodnenej kritike, je nie že neprípustné, ale už dávno sa mali stať predmetom vyšetrovania orgánov polície a prokuratúry. Sudca Mozner sa opodstatnene a nepochybne v súlade so svojím mandátom iba obrátil na príslušnú medzinárodnú organizáciu sudcov vo veci reformy justície, čo bola jeho nesporná povinnosť.

Reklama

Rovnako disciplinárny postih sudcu Šamka predsedom Súdnej rady (napomenutie) nemožno vnímať inak, ako účelový a nesporne politicky motivovaný krok urobený v snahe zastrašiť aj ostatných sudcov, aby si ani len nedovolili poukazovať a vyjadrovať názor na výkonnú, či zákonodarnú moc a jej predstaviteľov, ktorí bez najmenších pochybností v mnohých smeroch v rozpore s Ústavou a medzinárodnými zmluvami porušujú základné ľudské práva a slobody aj v súdnom konaní.

Týmto rozhodnutím Mazák zámerne znižuje dôveru verejnosti v justíciu s vopred sledovaným cieľom následne opodstatniť pre momentálnych držiteľov politickej moci potrebu odstraňovania nepohodlných sudcov s výraznou podporou mainstreamovo mediálneho lynču. Len pripomínam, že Šamko bol potrestaný iba za to, že poukázal na nezákonné praktiky v postupe orgánov činných v trestnom konaní napr. v kauze Búrka, či zverejnením obsahu Threemy na internete, resp. za realizáciu práv, aj jemu ako občanovi štátu, priznaných platným právnym poriadkom Slovenskej republiky.

Mazák (zvolený len poslancami koalície) urobil zo Súdnej rady politickú radu dnešnej vládnej garnitúry a otrocky obhajuje neobhájiteľné.

 

Prečo to robí?

Vysvetlenie možno nájsť vo vyjadrení renomovaného ústavného právnika, bývalého sudcu Ústavného sudcu Doc. Drgonca, podľa ktorého mu Matovič sľúbil politickú podporu na kandidatúru na funkciu prezidenta.

Reklama

Lokajstvo politikom aktuálne držiacim moc ukázal Mazák už i pred rokom 1989, keď v rekordne krátkom čase, ako mladý, verný a neochvejný komunista sa stal predsedom Mestského súdu v Košiciach, ktorý post vtedy nemohol zastávať radový člen komunistickej strany, ale iba nomenklatúrny káder odsúhlasený priamo ÚV KSS.

Na podklade vyjadreného vyzývam Mazáka, aby nielenže odstúpil z funkcie predsedu Súdnej rady, ale sa vzdal zároveň aj členstva v nej, lebo doterajším konaním a postojmi preukázal, že v nej nikdy nemal byť, nakoľko jeho osoba je spojená s absenciou apolitických predpokladov na výkon funkcie čo i len člena Súdnej rady.

Pán Mazák iba dôvera plagiátorských politikov na členstvo v Súdnej rady nestačí.

Spamätajte sa!

  1. S.: Ústavný rámec nedáva predsedovi Súdnej rady pozíciu obhajcu zákonodárnej či výkonnej moci. Predseda musí striktne ctiť a dodržiavať princípy právneho štátu a poukazovať na ich porušovanie zo strany kohokoľvek…, čo však Mazák absolútne nečinil a nečiní… Rýchle rozhodovanie súdnych sporov s cieľom zabezpečenia najefektívnejšej vymožiteľnosti práva na Slovensku sa predmetom záujmu u Mazáka nestalo, hoci to je problém, ktorý najviac ťaží bežných občanov. Iba rázne vyriešenie tejto otázky môže prispieť k zvýšeniu dôveryhodnosti justície v očiach verejnosti.

JUDr. Branislav Harabin, sudca Okresného súdu Bratislava I

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali