Izrael sa cez Poľsko tajne vkráda do vojny s Ruskom

Izrael sa cez Poľsko tajne vkráda do vojny s Ruskom

Bratislava 27. septembra 2022 (HSP/Svpressa/Foto:Pixabay,Facebook,Screenshot YouTube)

 

Je veľmi pravdepodobné, že rýchla reakcia Moskvy na túto zradu Tel Avivu bude židovskému štátu predemonštrovaná v Sýrii

jeruzalem izrael
Ilustračné foto

Pre svet je absolútne nesporné, že proti Rusku na Ukrajine nevedie vojnu len armáda Vladimíra Zelenského, ale aj celý blok NATO. V skutočnosti to samotný Západ už dlho neskrýva a trvá na tom, že je potrebné dosiahnuť “strategickú porážku” Ruska akýmikoľvek prostriedkami. Aby sa už nikdy nepostavila na nohy.

Reklama

Zdá sa, že dnes máme právo urobiť ďalší zárez do zoznamu našich doteraz utajovaných nepriateľov, píšu ruské noviny Svabodnaja pressa. Od konca septembra sa podľa dôveryhodných správ v tejto brutálnej bitke objavil ešte jeden nepriateľ Ruska. Tento mesiac Izrael v rozpore so svojimi predchádzajúcimi záväzkami po prvýkrát nasadil zbrane proti ruským vojakom. Ktorý, aby sme boli spravodliví, dlho odolával. Zdá sa však, že bol nútený podľahnúť tlaku niekoho veľmi mocného. Všetci môžeme hádať, kto to bol.

Stručne povedané, stalo sa toto. Niekedy začiatkom septembra začal nepriateľ pravidelne registrovať na oblohe nad Ukrajinou štarty z ruských pozícií bojových a prieskumných dronov, ktoré nikdy predtým nevidel a ktoré sa konštrukčne nápadne podobajú iránskym. Ako zvyčajne, ani Teherán, ani Moskva sa k týmto skutočnostiam zatiaľ oficiálne nevyjadrili.

Reklama

Predtým sa však na Západe objavili správy, že Irán a Rusko sa dohodli na dodávke najmenej tisíc iránskych bezpilotných lietadiel typu Shahed 129 a Shahed 191 výmenou za dodávku veľkej série stíhačiek Su-35, ktoré boli predtým určené pre Egypt. A niekoľko týždňov pred prvým objavením sa týchto zbraní na frontovej línii The New York Times s odvolaním sa na americké spravodajské služby informoval, že prvé iránske vojenské dopravné lietadlo s dvoma typmi perzských bezpilotných lietadiel odletelo z Teheránu do Ruska 19. augusta. Po rovnakej trase sa vydalo niekoľko ďalších perzských “transportov”.

Prešiel len mesiac. V polovici septembra sa na internete objavili zábery údajného ruského dronu kamikadze, ktorý úspešne zaútočil na ukrajinskú armádu pri Kupjansku. Na polorozpadnutom krídle bezpilotného lietadla, ktoré výbuch prežilo, bol zreteľný nápis v najruskejšom jazyku: “M214 Geran-2”. Konce krídel, farba a ďalšie konštrukčné prvky sú pritom vo všeobecnosti zhodné s iránskymi bezpilotnými lietadlami Shahed-136.

Potom AFU uvádza, že hlavnými cieľmi práve týchto “Geran-2” alebo Šahed-136 boli moderné delostrelecké systémy, ktoré Západ dodal Ukrajine už dávno. Najmä americké vysoko presné húfnice HIMARS a 155 mm M777, ktoré silne otravovali naše jednotky v zóne špeciálnych operácií, a ktoré si AFU strážila ako oko v hlave.

Zatiaľ však stále išlo o bodové ruské útoky. Ale 23. september bol dátumom prvého masového použitia Geran-2 naraz na viacerých úsekoch rusko-ukrajinského frontu. Hlavný úder novou zbraňou smeroval na Odesu. Hoci sa protivzdušnej obrane ukrajinskej armády podarilo zostreliť niektoré z lietadiel, ktoré sa zúčastnili na nálete na mesto, niekoľko z nich aj tak dosiahlo ciele, na ktoré boli zamerané. Priamymi zásahmi (inak kamikadze drony ani nefugujú!) zničili časť objektov ukrajinského námorníctva a veliteľstvo operačného velenia “Juh” AFU.

V ten istý deň iný dron, ktorý prenikol do Očakova v susedstve Odesy, vážne poškodil námorný remorkér, ktorý bol v tomto prístave zaparkovaný. Na plavidle vypukol požiar.

Reklama

Takmer v rovnakom čase boli presne rovnakým spôsobom napadnuté vojenské objekty v Krivom Rogu a v Dnepri (bývalý Dnepropetrovsk).

Celkovo to veľmi pripomínalo masívne použitie bojových dronov, ktoré húsíovia získali od svojho spojenca Iránu, proti ropným rafinériám v Saudskej Arábii v septembri 2019. Ak sa dá veriť Húsiov, do dobre organizovaného náletu bolo súčasne zapojených až 18 bezpilotných lietadiel, ako je iránske Samad-3.

Tieto bezpilotné lietadlá preleteli z miesta štartu až 1 000 kilometrov nad rovinou ako stolová púšť k určeným cieľom. Bolo jednoducho nemožné, aby ich na takejto trase nemohli vopred odhaliť najmodernejšie radary vzdušného priestoru, ktoré Saudom dodali Američania. A potom nebolo možné ich nebombardovať systémami protivzdušnej obrany rovnakého národného pôvodu.

V ten deň však El Rijádu nič nepomohlo. Bezpilotné lietadlá Husitov sa k cieľom približovali vo výške približne 60 metrov. Obranný systém vyrobený v USA, založený na toľko propagovanom systéme Patriot PAC2 SAM Pentagónu, bol v takejto situácii bezmocný. Najväčšie svetové ropné rafinérie boli zničené. Svetový trh s uhľovodíkmi je trvalo destabilizovaný.

Po súčasnom útoku iránskych dronov, ktorý sa až príliš podobá útokom v Odese, Očakove, Dnepri a Krivom Rohu, existuje dôvod domnievať sa, že čoskoro môžeme byť svedkami rovnakej účinnosti masívneho leteckého útoku na Ukrajine. Ak je pravda, že Teherán odovzdal Moskve až tisíc úderných lietadiel, hrozí Kyjevu a jeho spojencom na Západe rýchla premena frontových udalostí na Ukrajine na novú kvalitu, príliš nebezpečnú pre našich protivníkov.

Reklama

Nie je prekvapením, že americké médiá sú okamžite znepokojené. Napríklad americký portál 19FortyFive nedávno napísal: “Musíme triezvo zhodnotiť schopnosti iránskych bezpilotných lietadiel a nie smiať sa z toho, že ich Rusko vôbec získalo. Tieto bezpilotné lietadlá deň čo deň útočili na americké sily na Blízkom východe, pričom nespočetnekrát prenikli cez pomerne silnú americkú obranu a zničili ciele na našich základniach. Na rozdiel od vojenských lietadiel, pre ktoré boli moderné systémy protivzdušnej obrany pôvodne navrhnuté, je mimoriadne ťažké ich sledovať, pretože sú bezpilotné. Malý radarový prierez, relatívne nízka rýchlosť a malá výška letu vytvárajú z iránskeho dronu kamikadze jedinečný problém, ktorý je veľmi ťažké vyriešiť.”

Pred Kyjevom tak dnes stojí záhadná úloha. Američania, ako ukázali nálety husijskych dronov na Saudskú Arábiu, zatiaľ nie sú schopní spoľahlivo zastaviť kamikadze drony iránskeho pôvodu. Izrael údajne disponuje potrebnou kapacitou protivzdušnej obrany. V ozbrojenom konflikte na Ukrajine však donedávna prejavoval vojenskú neutralitu.

Čo by mal Zelensky urobiť? Prvá vec, ktorá prichádza do úvahy, je pokúsiť sa akýmkoľvek spôsobom narušiť ďalšie iránske dodávky do Moskvy, na ktorých existencii trvajú spravodajské služby USA a Spojeného kráľovstva. Takže 23. septembra, presne v deň veľmi účinného útoku bezpilotných lietadiel na štyri ukrajinské mestá, bol na ministerstvo tejto krajiny predvolaný iránsky veľvyslanec. Bolo oznámené, že jeho akreditácia bude zrušená a perzské veľvyslanectvo v Kyjeve sa zmenší. A tiež, že “dodávky iránskych zbraní do Ruska… sú v priamom rozpore s postojom neutrality, ktorý verejne deklarovalo najvyššie iránske vedenie.

Volodymyr Zelenskyj
Na snímke Volodymyr Zelenskyj

V ten istý deň, 23. septembra, Zelenskyj považoval za potrebné osobne sa obrátiť na izraelské vedenie, a to dokonca nie so žiadosťou – s požiadavkou poskytnúť Ukrajine zbrane na boj proti bezpilotným lietadlám, ktoré Teherán poskytol Rusku. Možno k tomu ukrajinského prezidenta dotlačil Washington, ktorý nepochybne dobre vie o každom vojenskom programe Tel Avivu.

A tiež podľa obvyklej logiky: ak židovský štát žil celé desaťročia v očakávaní totálneho útoku Iránu, jednoducho musel už dávno nájsť protilátku na najlepšie bojové drony Peržanov. Práve tí Peržania, ktorí bezostyšne vsádzajú na roje bezpilotných lietadiel najrôznejšieho určenia a konštrukcie, aby uviedli do života svoju dlho sľubovanú premenu Izraela na dymiace ruiny.

V rámci rozhovoru s novinármi v piatok 23. septembra večer ukrajinský prezident skrátka neskrýval svoje rozčarovanie: “Nechápem, čo sa stalo s Izraelom, som šokovaný… Izrael Ukrajine nič nedodal… Izrael nám nič nedodal, nulu… Chápem, že musia brániť svoje územie. Potom som však od našich spravodajských služieb zistil, že Izrael v skutočnosti dodáva tieto obranné systémy iným krajinám. Ale nie nám.”

Zelensky, samozrejme, klame. Veľmi dobre vie, prečo sa Tel Aviv donedávna snažil nezasahovať do bojov v jeho krajine. Izraelské vedenie musí počítať s rastúcou úlohou Ruska na Blízkom východe. A predovšetkým v Sýrii. Preto sa doteraz vyhýbali nebezpečnému ťahaniu “ruského medveďa za fúzy” kdekoľvek na svete.

Ani na sekundu nepochybujem o tom, že medzi Tel Avivom a Moskvou existujú v tejto veci tiché dohody. Ako “Vy sa nás nikde nedotýkajte a my sa vás nedotkneme”.

Mimochodom, v tejto súvislosti sa mi zdá, že nie je dôvod neveriť pravosti jedného veľmi dôležitého príbehu, ktorý 27. augusta 2022 verejne vyrozprával ukrajinský a izraelský spisovateľ a verejný činiteľ Lev Veršinin, ktorý teraz žije v Španielsku. Podľa jeho informácií, ktoré zverejnila agentúra APN-Northwest, “na samom konci Bennettovho vedenia [premiér Izraela od 13. júna 2021 do 1. júla 2022] Rusko vrátilo Izraelu prostredníctvom Emirátov 43 zajatých bojovníkov (zajatých ruskými silami medzi inými žoldniermi a ukrajinskými vojakmi v Mariupole koncom mája tohto roku – pozn. red.)

Ak sa tak stalo, bolo to v najprísnejšom utajení pred našimi spoluobčanmi. Iný postup by totiž postavil Kremeľ do zlého svetla pred verejnou mienkou v Rusku.

Reklama

Je však možné, že to tak bolo. Moskva sa totiž prednedávnom rozhodla, že za sprostredkovania saudskoarabského princa Mohameda bin Salmána vráti do svojich domovov desať zahraničných žoldnierov zajatých v Mariupole, vrátane občanov USA, Spojeného kráľovstva, Švédska, Chorvátska a Maroka. V rozpore so svojimi vlastnými verejnými záväzkami by mali byť postavení pred súd v Donbase. Aby sa ostatným odnechcelo. A čo? Nič.

Preto mohla Moskva vlani v lete urobiť rovnaký trik ako “gesto dobrej vôle” s Izraelčanmi, ktorí nám padli do rúk pri Azovstale. Ktorí, samozrejme, nepopíjali čaj v Mariupole. Určite na základe dodatočných záväzkov Tel Avivu zdržať sa dodávok moderných izraelských zbraní do Kyjeva.

Ale to sa, ako už bolo povedané, ak vôbec, odohralo počas vlády Naftaliho Bennetta. Ktorý je teraz na dôchodku. Od 1. júla je predsedom vlády Yair Lapid. Nový izraelský líder podľa už spomínanej charakteristiky Leva Veršinina “pripomína pobaltského trpasličieho politika, ktorý urobí čokoľvek”.

Okrem toho. Vzniká dojem, že Lapid už tajne robí to, čo povedali Američania. Vrátane naliehavého posilnenia ukrajinskej obrany proti iránskym bezpilotným lietadlám, ktoré sa takmer určite dostali do ruského vlastníctva.

V každom prípade, prekvapujúcou zhodou okolností 23. septembra tohto roku izraelské publikácie Zman Jisrael a The Times of Israel súčasne informovali, že anonymná izraelská obranná spoločnosť začala dodávať Ukrajine najúčinnejšie obranné systémy proti dronom. S cieľom obísť predchádzajúce neverejné dohody medzi Moskvou a Tel Avivom sa to údajne robí prostredníctvom Poľska.

Reklama

“Napriek tomu, že systém je kvalifikovaný ako “pokročilá obranná technológia”, ktorú Izrael nesmie predávať Ukrajine, zdá sa, že ani národná vláda, ani ministerstvo obrany nemajú v úmysle zrušiť dodávku zariadení na obranu pred bezpilotnými lietadlami, ktoré by sa prípadne mohli použiť proti dronom prevádzkovaným Ruskom,” pripája sa americká špecializovaná publikácia DroneDJ so sídlom v San Franciscu k všeobecnému chóru vykladačov úskokov Tel Avivu.

O akom druhu izraelskej superzbrane pre Kyjev môžeme v tomto prípade hovoriť?

Je ťažké povedať o tom niečo jednoznačné. Pretože arzenál izraelskej armády v týchto prostriedkoch je mimoriadne veľký. Podľa informácií časopisu “Foreign Military Review”, ktorý vydáva ruské ministerstvo obrany, patria spoločnosti Israel Aerospace Industries, Rafael Advanced Defence Systems a Elbit Systems medzi najsilnejšie a svetovo uznávané spoločnosti, ktoré pracujú v oblasti boja proti útokom dronov.

Ich sortiment výrobkov v oblasti protiopatrení proti bezpilotným lietadlám je mimoriadne široký. Patrí k nim aj prenosný taktický systém protivzdušnej obrany Red Sky-2, ktorý dokáže zostreliť drony na vzdialenosť až 6 km. A systém protivzdušnej obrany krátkeho dosahu Iron Beam, určený na zachytávanie a ničenie rôznych objektov na vzdialenosť do 7 kilometrov.

Ak však hovoríme o najpokročilejších inováciách, vo februári 2020 sa objavili informácie o testoch najnovšieho mobilného komplexu na ochranu pred dronmi Drone Dome v Izraeli. Je potrebné poznamenať, že systém už preukázal stopercentnú úspešnosť vo všetkých testovacích scenároch.

Reklama
Iron Dome
Ilustračné foto

Systém Drone Dome vyvinutý spoločnosťou Rafael Advanced Defence Systems je určený na boj proti rôznym vzdušným objektom vrátane dronov s hmotnosťou od 2 do 150 kilogramov. Zahŕňa štyri radary RPS-42, optoelektronický a infračervený monitorovací subsystém Control MEOS, systém S-Gard RD RE so širokopásmovou súpravou na detekciu rádiového signálu NetSense.

Drone Dome je možné vybaviť laserovými zbraňami. V tomto variante je komplex schopný zasiahnuť bezpilotné lietadlo vysokoenergetickým laserovým impulzom.

Čo je zvláštne: Vývojár uvádza, že systém “možno používať globálne”. To znamená, že dokáže spoľahlivo pokryť celé územie Izraela bez ohľadu na počet leteckých prostriedkov.

Ak sa však Dron Dome skutočne dostane cez Poľsko na Ukrajinu, problémom pre Kyjev bude, že jeho územie je v porovnaní s Izraelom ako dinosaurus vedľa jaštera. Preto možno len ťažko hovoriť o stopercentnej ochrane. Mohlo by však byť možné pokryť takýmto komplexom niektoré mestá a zariadenia v zóne špeciálnej operácie.

Čoskoro zistíme, či sú tieto predpoklady správne alebo nie. Ak zrazu naše “Gerani-2” začne padať ako jesenné muchy, potom s najväčšou pravdepodobnosťou áno, prišli Izraelčania. V takom prípade bude zaujímavé sledovať reakciu Moskvy. Predpokladajme, že na sýrskom nebi.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:50

Európsky parlament (EP) v stredu (24. 4.) večer schválil balík zákonov, ktoré posilňujú súbor nástrojov EÚ na boj proti praniu špinavých peňazí a financovaniu terorizmu.

10:32

Pochodujúci dav v americkom Los Angeles si v stredu pripomenul genocídu Arménov medzi rokmi 1915 a 1918, pri ktorej zomrelo 1,5 milióna ľudí.

Dav sa zhromaždil v dištrikte Little Armenia (Malé Arménsko), odkiaľ pochodoval smerom k ulici Hollywood Boulevard. Druhý pochod vyvrcholil protestom pred tureckým konzulátom.

10:20

Popredného vietnamského magnáta v oblasti nealkoholických nápojov Trana Quiho Thanha vo štvrtok odsúdili na osem rokov väzenia v prípade podvodu vo výške 40 miliónov dolárov (37,4 milióna eur). Ide o ďalšieho podnikateľa odsúdeného v rámci rozsiahleho boja proti korupcii v krajine.

09:48

So sporením na vysokú školu treba začať najideálnejšie už pri narodení dieťaťa, inak sa možnosti zužujú. Lepšou alternatívou oproti sporeniu na bežnom účte, ktorý je často mesačne spoplatnený, sú ETF podielové fondy. Informovala o tom spoločnosť Universal maklérsky dom.

09:10

Vrtuľa červeného veterného mlyna na streche rovnomenného kabaretu Moulin Rouge, ktorý je jednou z najznámejších parížskych atrakcii, sa v noci na štvrtok zrútila, nespôsobila však nijaké zranenia. Oznámili to ráno miestni hasiči.

08:51

Ceny ropy sa vo štvrtok ráno mierne posilnili. Trh reagoval najmä na údaje o klesajúcom dopyte po pohonných látkach v USA, ktoré sú najväčším svetovým spotrebiteľom ropy.

08:41

Právnici zosnulého ruského opozičného politika Alexeja Navaľného zostanú vo vyšetrovacej väzbe ďalšie dva mesiace. V stredu o tom rozhodol mestský súd v Moskve.

08:32

Rusko v stredu vetovalo návrh rezolúcie OSN predloženej Spojenými štátmi a Japonskom, ktorá vyzýva všetky štáty sveta, aby zabránili pretekom v jadrovom zbrojení vo vesmíre.

V 15-člennej Bezpečnostnej rade OSN návrh podporilo jej 13 členov. Rusko rezolúciu vetovalo a Čína sa hlasovania zdržala.

08:26

Veľká porota v americkom štáte Arizona v stredu obvinila 18 osôb podozrivých z pokusu o falšovanie výsledku prezidentských volieb z roku 2020 v tomto štáte americkej Únie.

Medzi obvinenými zo sprisahania, podvodu a falšovania sú siedmi právnici a spolupracovníci volebného štábu Donalda Trumpa, ako aj 11 republikánskych voliteľov. Všetkým sa im pripisuje snaha spochybniť víťazstvo demokrata Joea Bidena v prezidentských voľbách v roku 2020 v tomto štáte.

08:14

Orgány činné v trestnom konaní v Austrálii vo štvrtok vzniesli obvinenia voči piatich tínedžerom, ktorí boli zadržaní počas policajného záťahu proti sieti predstavujúcej pre verejnosť “neprijateľné riziko”.

08:04

Organizácia Spojených národov v stredu oznámila, že spúšťa nový fond, ktorého cieľom je posilniť ochranu utečencov a vysídlených komunít ohrozených zmenou klímy.

07:57

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken vo štvrtok vyzval, aby Spojené štáty a Čína riešili svoje nezhody zodpovedným spôsobom.

Blinken to vyhlásil v Šanghaji deň pred tým, ako sa v piatok v Pekingu stretne s poprednými predstaviteľmi Číny, s ktorými chce rokovať o chúlostivých záležitostiach vrátane Ruska, Taiwanu a obchodnej výmeny.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali