Izrael je pripravený otvoriť druhý front. Svedčí o tom vražda Saleha Arouriho

Izrael je pripravený otvoriť druhý front. Svedčí o tom vražda Saleha Arouriho

Bratislava 4. januára 2024 (HSP/ The Woshington Post/ Foto: Screenshot Youtube)

 

The Woshington Post informuje o tom, že zabitie vodcu Hamasu v Libanone môže byť signálom pre posun vo vojnovom úsilí Izraela

Saleh Arouri, exilový predstaviteľ Hamasu
Saleh Arouri, exilový predstaviteľ Hamasu

Keď v utorok dvojica rakiet vystrelených z dronu narazila do obytného domu v južnom Bejrúte a zabila najvyššieho vodcu militantov a jeho poručíkov, zdalo sa, že to môže znamenať posun vo vojne Izraela proti Hamasu.

Reklama

Izrael už tri mesiace tlačí na rozsiahlu vojenskú inváziu do Gazy. Pri prenasledovaní militantov, ktorí naplánovali a uskutočnili útok na Izrael 7. októbra, zrovnal so zemou veľkú časť pásma a zabil viac ako 22 000 ľudí. Doteraz však Izrael nekonal v súvislosti s ďalším deklarovaným vojnovým cieľom: zamerať sa na vodcov Hamasu “kdekoľvek sa nachádzajú”.

Teraz, keď konflikt vstupuje do štvrtého mesiaca, Izrael zjavne splnil túto hrozbu. Riskuje širšiu vojnu pozdĺž svojej hranice s Libanonom, aj keď po prvýkrát začal sťahovať vojská v Gaze.

Reklama

Vojenskí predstavitelia uviedli, že čiastočné stiahnutie je možné teraz – keď útoky oslabili Hamas na severe, a že umožní tisícom záložníkov vrátiť sa domov a vrátiť sa do práce. Washington tiež už niekoľko mesiacov vyvíja tlak na Izrael, aby ustúpil od toho, čo prezident Biden označil za “nerozlišujúce bombardovanie”, a znížil ničivé počty mŕtvych civilistov.

Udalosti sa odohrávajú uprostred rastúcich obáv z ekonomických následkov vojny v Izraeli a postupného návratu protestov a domácich politických intríg.

 

Hoci je koniec násilia v Gaze v nedohľadne, je vidieť jeho vývoj

„Dostávame sa do tretej fázy,“ povedal bývalý zástupca izraelského poradcu pre národnú bezpečnosť Chuck Freilich. Mal mysli fázu vojnových operácií, ktorá by mala nasledovať po prvotnej reakcii na októbrové útoky a trvalej leteckej a pozemnej vojne vo vnútri enklávy.

„Myslím si, že prechádzame do nového režimu, niečoho, čo je bližšie tomu, čo USA presadzovali od začiatku,“ Freilich.

Reklama

Izraelská armáda už niekoľko mesiacov tvrdí, že je pripravená viesť vojnu na dvoch frontoch. Pozdĺž libanonskej hranice sústredila vojská a tanky a evakuovala najmenej 70 000 obyvateľov.

Jednotky Izraelských obranných síl si často vymieňali paľbu s Hizballáhom, libanonskou militantnou skupinou napojenou na Irán, avšak údery a protiúdery sa nikdy nepriblížili k Bejrútu – až do utorka.

 

Vražda Saleha Arouriho

Izrael odmietol potvrdiť alebo vyvrátiť akúkoľvek svoju úlohu pri zavraždení Saleha Arouriho, exilového predstaviteľa Hamasu, ktorý pôsobil ako spojka s Iránom a Hizballáhom. Bol však na národnom zozname.

„Nepochybne išlo o najvýznamnejšiu vraždu akéhokoľvek vysokého predstaviteľa Hamasu od začiatku vojny 7. októbra,“ napísal v stredu v novinách Yedioth Ahronoth expert na palestínske záležitosti Avi Issacharoff.

Reklama

Hoci Izrael tvrdí, že zabil niekoľko veliteľov a predstaviteľov Hamasu v Gaze, Jehija Sinwar, považovaný za strojcu útoku zo 7. októbra, a ďalší najvyšší predstavitelia sú stále na slobode.

Libanonskí a medzinárodní predstavitelia sa v stredu snažili utlmiť očakávanú odvetu Hizballáhu. Skupina doteraz odolávala výzvam Hamasu, aby sa naplno zapojila do vojny. Anoínymní izraelskí predstavitelia uviedli : „Dúfame, že vodca Hizballáhu Hasan Nasralláh preukáže zdržanlivosť vzhľadom na to, že pri útoku nebol zabitý žiadny z jeho dôstojníkov.“

„Je tam prepravca. Dúfame, že to stačí,“ povedal jeden z izraelských predstaviteľov s odkazom na prítomnosť americkej lietadlovej skupiny vo východnom Stredomorí.

Nasralláh v stredajšom prejave varoval pred “odpoveďou a trestom”, ale poskytol len málo informácií o tom, ako budú jeho bojovníci reagovať.

Izraelským obyvateľom v severnom prístavnom meste Haifa odporučili, aby mali plány na úkryt počas útoku. Vojenskí analytici uviedli, že stiahnutie jednotiek v Gaze pravdepodobne umožní, aby viac zdrojov smerovalo do Libanonu.

„Sme vysoko pripravení na akýkoľvek scenár,“ povedal po Arouriho zabití hovorca IDF kontradmirál Daniel Hagari.

 

Teroristické ciele v Elione

V utorok v Eilone, kibuci vzdialenom jednu míľu južne od libanonských hraníc, izraelské delostrelectvo každých niekoľko minút spustilo paľbu na to, čo IDF označili za “teroristické ciele”. Protitankové strely Hizballáhu boli zachytené – a niekedy aj dopadli – vo vyprázdnených dedinách.

Na celom severe sa miestne bezpečnostné oddiely pripravovali na to, čo považujú za blížiacu sa vojnu. Dotan Razili, obyvateľ Eilonu, ktorý tam slúži ako vojak v zálohe, povedal : „Evakuácie umožnili IDF voľne operovať v oblasti a strieľať z poľnohospodárskych polí.“

„Sme zatiahnutí do vojny, o ktorú sme nežiadali,“ dodal.

Reklama

Atentát v Libanone sa v Izraeli stretol s veľkým ohlasom, hoci niektorí zástancovia približne 133 Izraelčanov, ktorí sú stále v zajatí v Gaze, uviedli, že sa obávajú, že útok zmarí rokovania o ďalšej výmene rukojemníkov.

„Momentálne je vláda motivovaná pomstou,“ povedal v rozhovore pre izraelský rozhlas Carmit Palti-Katzir, ktorého brat Elad je zadržiavaný ako rukojemník a dodal : „Ja však hovorím : Preboha! Veď že sú tam živí ľudia.“

IDF minulý týždeň oznámili, že zo severného pásma Gazy sťahujú až päť brigád, čo znamená možný prechod od rozsiahleho bombardovania k cielenejším náletom jednotiek, ktoré sa nachádzajú mimo enklávy.

 

Boje budú pravdepodobne pokračovať ešte celé mesiace

Zvuk bômb a ostreľovania sa v stredu ozýval južným mestom Chán Júnis v Gaze, kde očití svedkovia pre denník The Washington Post uviedli, že boje sú naďalej rovnako intenzívne ako kedykoľvek predtým. Hussam Kurdieh, vysídlený civilista z mesta Gaza, ktorý sa ukrýva v nemocnici Nasserm o tom povedal: „Sanitky sa celý deň preháňali sem a tam a prevážali mŕtvych a zranených.“

Reklama

„Ľudia si tu zvykli na pochmúrne divadlo bombardovania,“ povedal a dodal : „Každodenný boj sa však točí skôr okolo zabezpečenia potravín, vody a základných potrieb.“

 

Ľudia sa vracajú protestovať do ulíc

V Izraeli však už vojna nie je taká všepohlcujúca a občania si začali nachádzať priestor na širšie politické debaty.

V pondelok najvyšší súd v krajine zvrátil hlasovanie koalície premiéra Benjamina Netanjahua o odobratí kľúčových právomocí v oblasti súdnej kontroly, čo jeho kritici oslavovali ako víťazstvo izraelskej demokracie.

A do krajiny sa vrátili protivládne protesty, ktoré ňou otriasali väčšinu minulého roka, ale po 7. októbri boli pozastavené.

Reklama

V sobotu davy ľudí v Tel Avive a Jeruzaleme skandovali za nové voľby uprostred nahromadeného hnevu na Netanjahua, ktorý je všeobecne obviňovaný z toho, že nedokázal zabrániť útoku Hamasu a jeho podpora v prieskumoch verejnej mienky prudko klesla.

„Sme svedkami novej fázy, ľudia sa vracajú do ulíc,“ povedala Gayil Talshirová, politologička z Hebrejskej univerzity a dodala : „Teraz sú v popredí protestov rodiny rukojemníkov, rodiny zabitých vojakov, vojaci v zálohe.“

V mimoriadnom vojnovom kabinete, v ktorom sa Netanjahu delí o moc okrem iných aj so svojím politickým rivalom, bývalým náčelníkom generálneho štábu IDF Bennym Gantzom, sú čoraz viditeľnejšie rozpory.

Gantz a minister obrany Yoav Gallant odmietli vystúpiť s Netanjahuom na niektorých nedávnych tlačových konferenciách. Obaja vyjadrili väčšiu otvorenosť myšlienkam presadzovaným Bidenom o povojnovej vláde v Gaze, ktorá by sa opierala o obnovenú Palestínsku samosprávu, čo je predstava, ktorú Netanjahu a extrémistickejší členovia jeho koalície odmietli.

Gantz, ktorého popularita stúpla, povedal, že politika a vyšetrovanie zlyhaní zo 7. októbra by mali počkať, kým sa vojna zmierni. Keďže sa časť vojsk z Gazy sťahuje, politickí pozorovatelia pozorne sledujú akýkoľvek náznak, že by mohol byť pripravený urobiť krok.

Gantz by tiež mohol vyvolať nové voľby tým, že presvedčí piatich členov koalície, z ktorých mnohí kritizovali Netanjahua, aby sa pripojili k hlasovaniu o nedôvere.

„V okamihu, keď by Gantz cítil, že môže opustiť vojnový kabinet, začala by sa valiť snehová guľa,“ povedala o tom politologička Talshirová a doplnila : „To sa začína zdať reálne, keďže situácia v Gaze sa stabilizuje.“

Reklama

„Samozrejme, ak by sme mali druhý front s Hizballáhom, všetko by sa opäť zmenilo,“ dodáva.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:06

Arbitrážny súd v Petrohrade zmrazil ruské aktíva niekoľkých európskych bánk vrátane Deutsche Bank. Informovala agentúra DPA.

Súd prijal opatrenie na žiadosť RusChimAllianz, čo je dcérska spoločnosť Gazpromu, ktorá prevádzkuje terminál na skvapalnený zemný plyn (LNG) v Baltskom mori, uviedla v sobotu ruská štátna tlačová agentúra Tass.

Súd zablokoval aktíva vo forme cenných papierov patriacich Deutsche Bank a ďalším spoločnostiam, v ktorých má podiel, ako aj vo forme nehnuteľností a peňazí na bankových účtoch.

17:05

Gruzínska prezidentka Salome Zurabišviliová v sobotu vetovala zákon o zahraničnom vplyve, informovali agentúry AFP a Reuters.

Prezidentka Zurabišviliová v minulosti viackrát avizovala, že zákon bude v prípade schválenia vetovať. Vládna strana Gruzínsky sen má však v parlamente dostatok hlasov na prelomenie jej veta.

17:02

Pápež František vstal v sobotu počas ceremónie v starovekej aréne vo Verone, aby objal dvoch mužov, ktorých príbuzných zabili Hamas a izraelské sily. Informovala agentúra Reuters.

Pápežova návšteva Verony po troch týždňov od návštevy Benátok minulý mesiac je testom jeho výdrže po sérii ochorení v poslednom roku.

14:48

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan udelil milosť siedmim generálom. Boli odsúdení za úlohu pri vojenskom prevrate, ktorý v roku 1997 zvrhol islamistickú vládu, informujú dekréty zverejnené v sobotu. Správu priniesla agentúra AFP.

14:33

Vietnamská komunistická strana nominovala ministra pre verejnú bezpečnosť To Lama do funkcie nového prezidenta krajiny. V sobotu o tom informovali štátne médiá, uviedla agentúra AFP.

Budúci prezident Lam (66) je ministrom verejnej bezpečnosti od roku 2016 a voči hnutiam za ľudské práva v komunistickej krajine presadzoval tvrdý postoj.

14:31

Rusko by mohlo dodávať Číne svoju ropu tou istou trasou, akou má prechádzať navrhovaný plynovod. Vyhlásil to v piatok (17. 5.) ruský prezident Vladimir Putin. Informovala agentúra Reuters.

Putin na záver dvojdňovej návštevy Číny uviedol, že spolu so svojimi hostiteľmi potvrdil záujem o pokračovanie v navrhovanom plynovode s názvom Sila Sibíri 2.

13:54

Poľský premiér Donald Tusk v piatok vyhlásil, že Varšava vynaloží na ochranu svojej východnej hranice viac než 2,3 miliardy eur. Zdieľa ju s Ukrajinou, Bieloruskom a ruskou exklávou Kaliningrad, informuje agentúra AFP.

Poľsko taktiež modernizuje svoju armádu a na obranu vynakladá až štyri percentá hrubého domáceho produktu (HDP), čo je najviac v EÚ.

13:42

Nemecko zažíva nebezpečnú eskaláciu politickej agresie, čo sa prejavuje prudkým nárastom útokov proti politicky aktívnym ľuďom. Spolková ministerka vnútra Nancy Faeserová (SPD) to napísala v článku pre nemecký denník Welt. Informovala agentúra DPA.

“Musíme jednoznačne ukázať, že právny štát nebude tolerovať toto násilie – ani voči zeleným, ani voči politikom AfD, ani voči predstaviteľom inej strany,” uviedla.

Nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová
Na snímke nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová
13:17

Prudké dažde viedli v noci na sobotu k povodniam v častiach Nemecka, Belgicka i Holandska. Voda zaplavila ulice aj budovy, v niektorých oblastiach museli evakuovať aj obyvateľov, informuje TASR podľa agentúry AFP.

V juhozápadnej nemeckej spolkovej krajine Sársko stála na uliciach voda a na snímkach zdieľaných na sociálnych sieťach bolo vidieť záchranné zložky, ako evakuujú ľudí do bezpečia.

12:59

Gruzínsky premiér Irakli Kobachidze sa v piatok pridal k desaťtisícom ľudí, ktorí pochodovali hlavným mestom Tbilisi pri príležitosti tzv. dňa čistoty rodiny. Obdobné pochody sa konali aj v približne 20 ďalších gruzínskych mestách, informuje TASR podľa agentúry AP.

Na piatkovom pochode v Tbilisi sa zúčastnil premiér Kobachidze aj predseda parlamentu Šalva Papuašvili.

V Tbilisi sa konal pochod za tradičné rodiny
Na snímke ľudia s gruzínskymi vlajkami počas pochodu za tradičné rodiny pri príležitosti tzv. dňa čistoty rodiny v Tbilisi
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Mravec sa živí kvetom púpavy počas slnečného dňa v mestskom parku v estónskom Talinne

Autor: AP/Sergei Grits

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Peter Haršáni

Marek Brna

Erik Majercak

Pavel Jacz

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali