Generál NATO vo výslužbe predpovedal Európe katastrofu

Generál NATO vo výslužbe predpovedal Európe katastrofu

Berlín 22. mája 2019 (HSP/Sputnik/Foto:Screenshot Youtube)

 

Bývalý generálny inšpektor Bundeswehru a bývalý predseda vojenského výboru NATO, generál vo výslužbe Harald Kujat, ktorý predtým zastával najvyšší úrad v nemeckých ozbrojených silách, v rozhovore pre Sputnik Deutschland vyhlásil, že zmluva INF, od ktorej odstúpili USA, sa ešte dá zachrániť. Pritom Európa a okrem iného nemecká vláda nemajú v žiadnom prípade sedieť so založenými rukami

Na snímke Harald Kujat

Pán Kujat, myslíte si, že sa zmluva INF ešte dá v tej či onej podobe zachrániť?

Reklama

sa zachrániť v každom prípade. Pre začiatok by bolo treba skoordinovať opatrenia na vzájomnú kontrolu, aby sme zistili, do akej miery sú odôvodnené vzájomné obvinenia USA a Ruska. Pani kancelárka by mohla prísť s podobným návrhom. Bolo by to ľahko organizovateľné, keby bola obnovená dohoda o vzájomných inšpekciách, ktorej termín vypršal v máji 2001, a keby boli do nej zaradené systémy, proti ktorým vystupuje Rusko. Potom by bolo možné zistiť, čo je pravda, a čo nie.

 

Reklama

Ale zdá sa, že sa obe strany sa zmierili s tým, že zmluva INF bude zrušená. Hlavným porazeným bude Európa, tá sa ale tomu prakticky nebráni.

V zásade obe strany, ako USA, tak aj Rusko, majú záujem na jej vypovedanie. To je spojené na jednej strane s tým, že počet strategických jadrových systémov bol vážne znížený v súlade so stále platnou dohodou o odzbrojení so zmluvou START III. V roku 2021 byť predĺžená. Tým strácajú samozrejme obe strany strategickú pružnosť. Takže sa obe obídu aj bez INF. A pre Európu to bude samozrejme katastrofa.

 

Táto zmluva je však zastaraná, pretože iné krajiny, oi. Čína, majú podobné zbrane.

Čína je pre USA len zámienkou. Jej rakety stredného doletu nepredstavujú pre USA žiadnu hrozbu. Otázka je tiež v nasledujúcom. Keď chcú zaradiť do INF tretiu stranu, je potrebné zmluvu vypovedať? Alebo by bolo možno lepšie ju zachovať? Táto zmluva predsa znamená, že zmizla celá kategória zbraní to je nulové riešenie. A menej ako nula predsa byť nemôže, dokonca keď sa ku zmluve pripojí tretia strana.

Reklama

 

Tak prečo v Európe všetci mlčia? Alebo je táto hrozba dosť abstraktná?

Nie, nie je vôbec abstraktná. Je to spojené s tým, že sa USA chcú zbaviť vlastných záväzkov voči svojim európskym spojencom. To je rozhodujúci okamih. A dochádza k tomu pod heslom Amerika nadovšetko!

 

Ako hodnotíte terajšie vzťahy medzi USA a Ruskom? Ministra zahraničia USA Pompea privítali predsa v Soči dosť vrelo.

Reklama

Je potrebné vždy chápať rozdiel medzi diplomatickými procedúrami a podstatou veci. Myslím si, že USA tiež veľmi dobre chápu, že úzku spoluprácu s Ruskom a odstránenie príčin konfliktu potrebujú nemenej než Rusko. A skôr či neskôr k tomu dôjde.

Budú vždy samozrejme otázky, v ktorých sa zachovajú rozpory medzi stranami, tie ale majú aj dosť veľa spoločných záujmov – napríklad na strategickej bilancii, ktorá zabráni reálnym konfliktom medzi veľmocami. Spoločné záujmy majú tiež na urovnanie konfliktu v Sýrii a na stabilite na Blízkom východe. Takže styčné body sú. Obe strany to len musia pochopiť. Myslím si, že Rusko to chápe. Možno to pochopia raz tiež Spojené štáty.

 

Aspoň Rusko podľa všetkého nie je na prvom mieste na zozname “štátnych nepriateľov USA, ale na štvrtom. Čo si myslíte, bude vojna s Iránom?

Myslím si, že nie. Američania vyvíjajú samozrejme nátlak na Irán tým, že odstúpili od jadrovej dohody. Američania ale uvidia, že zostali v tomto svete sami a že ich bezpečnosť záleží tiež na tom, že majú spojencov a partnerov.

 

Mimochodom o spojencoch: Ako sa Nemecko zachovať voči Rusku?

To záleží na tom, ako s ním budeme viesť dialóg. V zahraničnej politike to znamená, že Nemecko rozhodnúť, v akých oblastiach potrebuje úzku spoluprácu s Ruskom a ako sa to uskutočniť. Pritom bude samozrejme nekonečná výmena výčitiek málo efektívna. Takže bude treba sa vzdať týchto výčitiek a pokúsiť sa nájsť takú cestu, ktorá by zodpovedala záujmom oboch strán. Ide v podstate o to, aby sa obnovila vzájomná dôvera, a to je možné len za vzájomného rešpektovania záujmov.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:27

Rieka Seina sa podľa utorňajších slov francúzskeho prezidenta blíži k tomu, aby sa v nej dalo plávať. V Seine sa tiež majú konať niektoré plavecké preteky v rámci letných olympijských hier od konca júla.

Včera 20:25

Súd v Berlíne v utorok odsúdil na podmienečné tresty osem mesiacov troch klimatických aktivistov za posprejovanie Brandenburskej brány. Obžalovaní vo veku 22, 28 a 64 rokov z klimatickej skupiny Posledná generácia sa už predtým priznali, že 17. septembra 2023 nasprejovali Brandenburskú bránu na oranžovo. Argumentovali, že ich akcia bola vzhľadom na klimatickú krízu “primeraným a potrebným protestom”.

Včera 20:23

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová sa prebojovala do 2. kola dvojhry na turnaji WTA v Madride. V úvodnom kole vyradila Američanku Sofiu Keninovú 6:2, 6:4. Jej ďalšou súperkou bude ôsma nasadená Tunisanka Ons Jabeurová.

Včera 20:09

Európska komisia (EK) podnikne kroky na riešenie ruskej tieňovej flotily ropných tankerov. V rámci ďalšieho balíka sankcií bude hľadať spôsoby, ako sa s ňou vyrovnať. Uviedol to v pondelok (22. 4.) v rozhovore pre Politico švédsky minister zahraničných vecí Tobias Billström.

Včera 20:00

Vojaci NATO v Poľsku vysielajú signál, že Aliancia bude brániť všetkých svojich členov. Vyhlásil to v utorok na návšteve Poľska generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

Včera 19:32

Náklady na obnovu Grécka po minuloročných ničivých záplavách, ktoré si vyžiadali 17 obetí a zničili infraštruktúru, presiahnu tri miliardy eur. Oznámil to v utorok grécky premiér Kyriakos Mitsotakis.

Včera 19:12

Čínska sociálna sieť TikTok predložila Európskej komisii (EK) správu o hodnotení rizík svojej novej aplikácie TikTok Lite. Zabránila tak možnej pokute.

Včera 19:10

Francúzski letoví dispečeri plánujú vo štvrtok vstúpiť do jednodňového štrajku, pre ktorý hrozí zrušenie väčšiny letov na dvoch najväčších parížskych letiskách. Oznámila to v utorok francúzska asociácia FNAM, ktorá zastrešuje viacero odborových hnutí v letectve.

Včera 19:07

Slovenská tenistka Rebecca Šramková nepostúpila do hlavnej súťaže na turnaji WTA v Madride. Vo finále kvalifikácie dvojhry prehrala s Američankou Hailey Baptisteovou nasadenou ako číslo 22 hladko 2:6, 0:6.

Včera 19:04

Španielsko v utorok schválilo plán na odškodnenie a ekonomické kompenzácie pre obete sexuálneho zneužívania, ktoré spáchali ľudia spojení s katolíckou cirkvou. Minister spravodlivosti Félix Bolaňos povedal, že plán je založený na odporúčaniach z vlaňajšej správy španielskeho ombudsmana. Dodal, že podľa správy v Španielsku zrejme až približne 440.000 dospelých sexuálne zneužívali ľudia napojení na cirkev. Odškodné podľa jeho slov zaplatí cirkev. Viac podrobností o odškodnení ani o dátume verejného uznania obetí nezverejnili.

Včera 19:00

Z Fínska sa vstupom do Severoatlantickej aliancie stala krajina na frontovej línii vzhľadom na zdvojnásobenie dĺžky hraníc NATO s Ruskom. Vyhlásil to v utorok fínsky prezident Alexander Stubb počas návštevy Švédska.

kráľ Gustav  Alexander Stubb
Na snímke švédsky kráľ Gustav (vľavo) a fínsky prezident Alexander Stubb
Včera 18:59

Viac než 130 osôb bolo v noci na utorok zatknutých počas pro-palestínskych protestov v areáli New York University (NYU) v USA. Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

Včera 18:56

Švédska prokuratúra obvinila v utorok klimatickú aktivistku Gretu Thunbergovú z občianskej neposlušnosti. Ide o prípad demonštrácií pred švédskym parlamentom, počas ktorých ignorovala výzvu polície na opustenie miesta.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali