„Financovali sme to.“ V USA prehovorili o pôvode covidu-19

„Financovali sme to.“ V USA prehovorili o pôvode covidu-19

Washington 1. novembra 2021 (HSP/Sputnik/Foto:TASR/AP – Chinatopix via AP, TASR/AP – Ng Han Guan, SITA/AP-J. Scott Applewhite)

 

V USA sa priznali, že financovali výskum vo Virologickom ústave vo Wu-chane. Znovu to vzbudilo záujem o hypotézu ohľadom laboratórneho úniku infekcie, ktorá spôsobila pandémiu covidu-19. Niektorí ľudia sa domnievajú, že americkí a čínski vedci robili obzvlášť nebezpečné pokusy s koronavírusom netopierov. Avšak priame dôkazy nie sú

Wu-chan laboratórium
Na snímkle skúmavky so vzorkami v laboratóriu Chuo-jen v čínskom meste Wu-chan, ktoré sa špecializuje na dôkaz ribonukleovej kyseliny (RNA) nového koronavírusu 2019-nCoVIn

Zhoda okolností alebo následky: dve verzie pôvodu vírusu

Reklama

V decembri 2019 vypukla v meste Wu-chan epidémia neobvyklej respiračnej infekcie spôsobujúcej smrteľnú pneumóniu. Choroba sa rýchlo rozšírila po celom svete. Čoskoro bol genóm pôvodcu dešifrovaný. Ukázalo sa, že ide o beta koronavírus. Práve s podobnými patogénmi pracovali vo Virologickom ústave Čínskej akadémie vied vo Wu-chane. Niet divu, že vzniklo podozrenie na únik z laboratória.

Na jar 2020 založila WHO komisiu pre vyšetrovanie pôvodu novej infekcie. Experti z desiatich krajín navštívili Virologický ústav vo Wu-chane, trhovisko, s ktorým dávajú do súvislosti epidémiu, odobrali vzorky, preštudovali dokumentáciu, ale neobjavili stopy po pôvode covidu-19.

Reklama

“Nie sú príznaky toho, že niekto v minulosti pracoval s týmto vírusom a že došlo k úniku,” povedal v podcaste WHO člen komisie doktor Peter Ben Embarek.

Prezident USA Joe Biden zveril túto záležitosť rozviedke. Koncom augusta dostal jej referát. Verejnosti oznámili, že obe verzie, únik a prírodný zdroj vírusu, sú pravdepodobné, ale chýbajú údaje. Jediné, o čom sa presvedčili tajné služby, je to, že Čína nevyvinula pôvodcu covidu-19 ako biologickú zbraň. Biden povedal, že chce pokračovať vo vyšetrovaní.

 

Mimo moratórium

USA sú jednou z krajín, ktorá bola pandémiou postihnutá najviac. Ochorenie si už vyžiadalo 743 tisíc životov, veľmi poškodilo ekonomiku. Paradoxom je to, že sa vo Wu-chane venovali koronavírusu aj za peniaze amerických daňových poplatníkov.

Dve skupiny vedcov z rôznych krajín geneticky modifikovali v roku 2012 nezávisle na sebe vírus vtáčej chrípky H5N1. Je nebezpečný pre ľudí, ale nakaziť sa ním dá iba od vodného vtáctva, z človeka na človeka sa neprenáša. V snahe pochopiť, prečo je to tak, a ak je vírus schopný sa stať nákazlivejším, vedci vštepili malý úsek do génu povrchovej bielkoviny hemaglutinínu, s ktorého pomocou preniká infekcia do buniek cicavcov, nakazili vírusom tchora, umožnili evolúciu vírusu, a nakoniec získali variant nákazlivý pre hlodavce.

Reklama

Podobné pokusy nazývajú vedci gain-of-function research, čo je vytvorenie nových funkcií. Existujú však veľké pochybnosti ohľadom ich etickosti. Na jednej strane to pomáha vo vývoji nových protivírusových prípravkov, vakcín, zvládnutí nebezpečných epidémií, na druhú stranu existuje určité riziko.

V roku 2014 zakázali v USA po mnohých incidentoch gain-of-function research s chrípkou a koronavírusmi. Zároveň ale fakticky poskytol Národný zdravotnícky úrad NIH, najväčšia americká organizácia, prakticky ministerstvo zdravotníctva, granty EcoHealth Alliance na financovanie wuchanského Virologického ústavu.

 

Eco Health

EcoHealth je mimovládna organizácia, dedička fondu založeného v sedemdesiatych rokoch britským prírodovedcom Geraldom Darrelom za účelom zachovania divokej prírody. Medzi jej dnešnými projektmi je pátranie po potenciálne nebezpečných infekciách pre ľudí a prevencia epidémií. Na čele EcoHealth stojí britský expert na infekcie prenášané zvieratami Peter Daszak. Nehľadiac na zjavný konflikt záujmov sa stal jediným zástupcom USA v tejto komisii WHO.

Peter Daszak Peter Ben Embarek
Na snímke členovia expertného tímu Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Peter Daszak (vľavo) a Peter Ben Embarek

EcoHealth poskytla granty v sume 600 tisíc dolárov laboratóriu vedenému virologičkou Ši Čeng-li, batwoman (ženou netopierou). Je známa tým, že objavila prírodného pôvodcu vírusu podobného SARS-CoV-2, pôvodcu atypickej pneumónie, ktorej epidémia vypukla v Číne krátko po roku 2000. Sú to netopiere obývajúce jaskyne v provincii Yunnan.

Reklama

 

Vylepšená verzia koronavírusu

Netopiere sú zdrojom takých nebezpečných infekcií ako Ebola, Marburg, Nipah, Hendra. V ich populácii cirkulujú aj koronavírusy nákazlivé pre ľudí, vrátane SARS.

Vírusy podobné SARS sa zachytia buniek cicavcov s pomocou povrchových bielkovín spikúl (výrastkov), nachádzajú tam zvláštne receptory ACE2, klamú ich a prenikajú dovnútra. Väčšina vírusov netopierov to nedokáže, preto nie sú nebezpečné pre ľudí. Otázka spočíva v tom, ako vznikli tieto mutácie v bielkovine výrastku. Podľa jednej hypotézy sa má vírus predtým rozvíjať v prostredných majiteľoch, napríklad v strukoch. Koronavírus spôsobujúci sporadické epidémie MERS na Blízkom východe zase pochádza od tiav. Mimochodom, ich predok v divokej prírode dodnes nebol objavený.

V roku 2015 bol v časopise Nature uverejnený článok tímu vedcov na čele so Ši Čeng-li a americkým výskumníkom Ralphom Barrickom z Univerzity Severnej Karolíny v Chapel Hill. Obsahoval výsledky pokusov s koronavírusmi netopierov. Do SARS-CoV vštepili povrchovú bielkovinu-výrastok iného koronavírusu. Chiméra nakazila bunky človeka a humanizovaných myší, zvlášť vypestovaných geneticky modifikovaných živočíchov s ľudským receptorom ACE2 na membránach bunky. Pričom hlodavce nakazené chimérickým vírusom mali ťažší priebeh choroby.

Ši Čeng Ak uverejnila v roku 2017 prácu napísanú spolu s Daszakom. Tentokrát geneticky vštepili bielkovinu-výrastok z ôsmich koronavírov netopierov do divokého koronavírusu WIV1. Noví agenti infikovali bunkové línie obličiek mačkodanov a človeka HeLa používajúc ako bránu receptory ACE2.

Táto publikácia vyvolala ostré spory na zasadnutie Kongresu USA tento rok v máji. Senátor Rand Paul trval na tom, že ide o gain-of-function research, čo znamená, že USA financovali zakázané výskumy. Hlavný epidemiológ USA Anthony Fauci to poprel.

Dr. Anthony Fauci
Na snímke Dr. Anthony Fauci

Situácia sa vysvetlila iba v týchto dňoch, keď senát dostal list z NIH, ktorý bol zverejnený na Internete.

“Uverejnené genómové dáta svedčia o tom, že koronavírusy netopierov skúmané z grantov NIH a EcoHealth vo wuchanskom virologickom ústave neboli a nemohli sa stať SARS-CoV-2,” uvádzalo sa v liste.

Ukázalo sa tiež, že EcoHealth neposkytla úplné výkazy o grantoch.

Stojí za zmienku, že Európska únia bola tiež sponzorom čínskeho virologického ústavu pre program Horizont-2020. Došlo však k prieťahom s výkazmi a EÚ zrušila financovanie.

Reklama

 

Argumenty pre a proti

Teraz je pracovnou verziou, ktorú vedci preferujú, prirodzený prenos vírusu z netopierov na človeka, možno prostredníctvom medzihostiteľa. To sa v minulosti stávalo mnohokrát. Stačí si pripomenúť epidémie HIV, vtáčej chrípky, Zika, Ebola, SARS a MERS. Nie je vždy možné nájsť priamych predkov v prírode, ale najbližšie príbuzné vírusy medzi divokými typmi vždy existujú.

Hlavným argumentom proti úniku je príliš veľký rozdiel medzi genómami SARS-CoV-2 a tými vírusmi, s ktorými sa experimentovalo vo Wu-chane. Jediný kmeň, ktorý môže infikovať ľudí, nájdený u netopierov v jaskyniach Yunanu, je vírus podobný SARS RaTG13. Ich genómy sa z 96 percent opakujú. Vedci z francúzskeho Inštitútu Pasteur nedávno objavili na 96,8 percent podobný koronavírus v severnom Laose.

Genóm u SARS-CoV-2 a SARS-CoV sa na 75 percent zhoduje. Dôležitý rozdiel je v oblasti, kde sú zašifrované informácie o bielkovine-ostne. SARS-CoV-2 má vložku so štyrmi nukleotidmi, ktorá umožňuje pritiahnuť ďalší enzým (furinovú proteázu) na štiepenie proteínového ostňa na dve časti (S1 a S2), keď je spojený s receptorom ACE2, takže môže ľahšie preniknúť bunkovou membránou dovnútra.

Furinová vložka okamžite upútala pozornosť vedcov. Žiadny z príbuzných koronavírusov to nemá. Nie je jasné, ako a kde ho získal SARS-CoV-2. Genetici túto sekvenciu poznajú, aj keď v trochu inej podobe. Toto je ďalší argument proti mutantovi, ktorý utiekol z laboratória – neexistujú žiadne práce, kde by vedci reprodukovali furinovú vložku presne ako pri SARS-CoV-2.

Reklama

Podobné experimenty boli plánované aj v EcoHealth. Organizácia požiadala v roku 2018 o grant DARPA – Agentúru pre perspektívne výskumné projekty Ministerstva obrany USA, ale neúspešne. Dokument unikol do médií vďaka skupine DRASTIC, ktorá združuje dobrovoľníkov, ktorí vyšetrujú verziu laboratórneho úniku.

Ideovým inšpirátorom DRASTIC je kanadský podnikateľ ruského pôvodu Jurij Dejgin. Nadšenci hľadajú dokumenty o experimentoch v laboratóriu Shi Zhengli. Vlani na jeseň Dejgin v spolupráci s rakúskou mikrobiologičkou Rosanou Segretovou publikoval článok vo vedeckom časopise na podporu svojej hypotézy.

„Umelý pôvod vírusu SARS-CoV-2 nie je len konšpiračnou teóriou, ktorú treba odsúdiť, vedci sú povinní zvážiť všetky možné príčiny,“ uzatvárajú autori.

Zástancovia prirodzeného prenosu považujú vypuknutie infekcie vo Wu-chane za tragickú zhodu náhod.

„Keby sa epidémia nestala vo Wu-chane, ale povedzme v Pekingu, bolo by blízko podozrivé laboratórium,“ hovorí biológ Alexander Pančin z Ústavu pre otázky prenosu informácií A. A. Charčeviča Ruskej akadémie vied v článku v Novaja Gazeta.

Reklama

V týchto dňoch spoločne s genetikom z Moskovskej štátnej univerzity a Harvardu Alexandrom Tyškovským kritizoval verziu úniku. Vedci sa domnievajú, že chýba jasný scenár, podľa ktorého by to bolo možné, a argumenty, ktoré by prevážili hypotézu prirodzenej evolúcie.

Zatiaľ je pôvod SARS-CoV-2 zahalený tajomstvom. Hľadanie predka vo voľnej prírode môže trvať mnoho rokov a skončiť ničím. Napríklad po najbližšom príbuznom SARS-CoV sa pátralo 14 rokov a zdroj prepuknutia Eboly v roku 2014 nebol doteraz identifikovaný.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:15

Slovenský reprezentant v boxe Dávid Michálek postúpil na ME v Belehrade do osemfinále kategórie do 63,5 kg. V 1. kole zdolal Poliaka Olafa Pera jednoznačne 5:0 na body. Jeho ďalším súperom bude druhý nasadený Armén Narek Manasyan, informovala o tom Slovenská boxerská asociácia prostredníctvom facebooku.

20:10

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová neuspela v 2. kole dvojhry na antukovom turnaji WTA v Rouene. Druhej nasadenej domácej Francúzke Caroline Garciovej podľahla hladko 1:6, 0:6.

19:58

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj implementácii európskej legislatívy. Vyplynulo to z rokovania predsedu ÚRSO Jozefa Holjenčíka s námestníkom ministra energetiky Ukrajiny Mykolom Kolisnykom 11. apríla v Michalovciach. Prebrali na ňom viaceré kľúčové oblasti vzájomnej spolupráce v oblasti energetiky a regulácie.

19:53

Úrady španielskeho autonómneho regiónu Katalánsko sužovaného suchom vo štvrtok informovali, že plánujú uviesť do prevádzky dočasné plávajúce zariadenie na odsoľovanie morskej vody, ktoré zabezpečí pre metropolu Barcelona zásoby pitnej vody.

19:45

Na území Poľska bol v stredu zadržaný jeho občan podozrivý z poskytovania citlivých informácií ruskej tajnej službe. Tie by jej potenciálne mohli uľahčiť vykonať atentát na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

19:29

Časť fasády kodanskej historickej budovy, v ktorej svojho času sídlila burza, sa vo štvrtok zrútila v dôsledku požiaru, s ktorým hasiči bojujú už tretí deň. Oznámil to miestny hasičský a záchranný zbor.

19:23

Ak sa Bulharsku nepodarí splniť inflačné ciele stanovené Európskou centrálnou bankou, jeho vstup do eurozóny plánovaný na začiatok roka 2025 sa môže oneskoriť o niekoľko mesiacov. Povedal to vo štvrtok guvernér bulharskej centrálnej banky Dimitar Radev.

19:19

Ak Izrael zaútočí na iránske jadrové zariadenia, Teherán v odvete zaútočí na tie izraelské, pohrozil vo štvrtok generál iránskych Revolučných gárd Ahmad Haghtalab.

19:10

Rusko vo štvrtok uviedlo, že Nemecko neposkytlo žiadne dôkazy proti údajným zatknutým dvom ruským špiónom.

19:10

Všetky členské štáty EÚ si uvedomujú, že v Európe je preukázateľný vplyv Ruska a je potrebné mu aktívne čeliť. Vedie sa debata o tom, či posilniť právomoci európskej prokuratúry alebo inštitúcií, ktoré by mohli účinne brániť pokusom o ovplyvňovanie európskej politiky. Po skončení mimoriadneho summitu EÚ to povedal český premiér Petr Fiala.

19:09

Vojenský vrtuľník na palube s čelnými predstaviteľmi kenskej armády vrátane jej hlavného veliteľa generála Francisa Omondiho Ogollu sa zrútil vo štvrtok na západe Kene, uviedla tamojšia polícia.

19:04

Vďaka spolupráci úradov činných v trestnom konaní v 19 európskych krajinách sa podarilo ukončiť činnosť jednej z najväčších phishingových platforiem na svete LabHost. Prostredníctvom nej bolo odcudzených viac ako milión hesiel a údajov o kreditných kartách. Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA s odvolaním sa na oznámenie Európskeho policajného úradu (Europol).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali