Bratislava 26. januára 2022 (HSP/Foto:Pixabay)
Dobrá správa pre milovníkov červeného vína. Čínski vedci z nemocnice Shenzhen Kangning prišli na to, že pravidelná konzumácia červeného vína podstatne znižuje riziko nakazenia sa koronavírusom. Ako je to s milovníkmi bieleho vína či pivármi? Prejdeme postupne od povinného brania vitamínov k večernému popíjaniu?
Čínski vedci dôkladnou analýzou dát z rozsiahlej britskej biomedicínskej databázy UK Biobank zistili, že ľudia, ktorí vypijú viac ako päť pohárov červeného vína týždenne majú až o 17% nižšiu šancu, že budú vystavení infekcii koronavírusu, ako tí, ktorí ho nepijú vôbec.
Podľa informácií uvedených v denníku Daily Mail za to s najväčšou pravdepodobnosťou môže vysoký obsah polyfenolov, ktoré pomáhajú zastaviť, resp. výrazne spomaliť účinok vírusov spôsobujúcich chrípku, infekcie súvisiace s ochorením dýchacích ciest, a teda aj koronavírusu.
Polyfenoly sú antioxidanty, ktoré sa prirodzene nachádzajú napríklad aj v olivovom oleji, koreninách, výrazne pigmentovanom ovocí, niektorých druhoch zeleniny či orieškoch. Okrem toho, že dokážu inhibovať účinok vírusov, priaznivo pôsobia aj na kardiovaskulárne ochorenia či cukrovku.
Biele víno, ktoré také množstvo polyfenolov neobsahuje, spôsobuje zníženie rizika nákazy v priemere len o osem percent. Ľuďom však stačí vypiť jeden až štyri poháre týždenne.
Naproti tomu sa zdá, že čínski vedci nemajú dobré správy pre milovníkov piva či jablčného muštu. Tí sú oproti vinárom v značnej nevýhode. Konzumácia piva či nealkoholického muštu riziko nákazy koronavírusom dokonca zvyšuje, a to až o 28% a to aj napriek tomu, že polyfenoly obsahuje aj pivo. Nezáležalo pri tom vôbec na množstve skonzumovaného alkoholu.
Pred nadmerným požívaním alkoholu však naďalej varujú všetci lekári bez rozdielu. Aj v tomto prípade platí, že síce červené víno môže mať v istom množstve pozitívny účinok na Covid-19, je ho však potrebné konzumovať s mierou.