Do tohtoročných kapitálových investícií rozdelil Prešovský kraj pri prvej zmene rozpočtu 14,5 milióna eur

Do tohtoročných kapitálových investícií rozdelil Prešovský kraj pri prvej zmene rozpočtu 14,5 milióna eur

Prešov 21. februára 2020 (SITA/HSP/Foto:Pixabay)

 

Poslanci Prešovského samosprávneho kraja (PSK) na svojom februárovom zasadnutí v rámci úvodnej zmeny tohtoročného rozpočtu rozdelili kapitálové výdavky na nové investičné akcie pre rok 2020 vo výške 14,5 milióna eur. Celkovo kapitálové výdavky navýšili o vyše 34,5 milióna eur, a to vrátane nevyčerpaných výdavkov z minulého roka, ktoré presunuli do tohtoročného rozpočtu

Ilustračné foto

Ako agentúru SITA informovala vedúca odboru financií Úradu PSK Dagmar Olekšáková, najviac financií v rámci kapitálových výdavkov na tento rok zapojených v úvodnej zmene rozpočtu je určených na oblasť dopravy, na ktorú rozdelili poslanci vyše 7 miliónov eur. Najviac peňazí pôjde na nákup novej techniky pre Správu a údržbu ciest PSK. Vyše dva milióny eur sú určené na nákup deviatich posypových vozidiel s radlicou a vyklápacou korbou. V rámci opráv je po 200-tisíc eur určených na rekonštrukciu mostov v Zboji a cez Frankovský potok za obcou Veľká Franková, ale aj na rekonštrukcie ciest Kapušany – Raslavice či Jánovce – Kľušov. Podobné finančné prostriedky sú vyčlenené aj na výstavbu skládky chemického posypového materiálu na cechmajsterstve Tatranská Štrba a výstavbu sociálno-prevádzakovej budovy na cechmajsterstve v Chminianskej Novej Vsi.

Reklama

Do oblasti kultúry smerujú v rámci zmeny rozpočtu kapitálové výdavky vo výške viac ako 1,5 milióna eur. Najväčšou investíciou je tretia etapa obnovy renesančného kaštieľa v Humennom za 1,05 milióna eur. Okresná knižnica Dávida Gutgesela v Bardejove dostala na stavebné úpravy a vybudovanie nových sociálnych zariadení 140-tisíc eur. „Veľmi zaujímavá investícia je na nákup nového knižnično-informačného systému pre všetky knižnice v PSK, kde sme v roku 2019 postupne vymieňali všetky počítače a technické vybavenie a v súčasnosti budú tieto knižnice vybavené aj novým softvérom, ktorý umožní sledovať výpožičky kníh aj vypožičiavanie kníh z jednotlivých knižníc do ďalších knižníc,“ uviedla Olekšáková s tým, že pre osem knižníc je takto vyčlenených spolu 100-tisíc eur. Najvyššia dotácia, takmer 25-tisíc eur, je určená pre Krajskú knižnicu P. O. Hviezdoslava v Prešove.

V oblasti vzdelávania sú elokované pre tento roka ďalšie finančné prostriedky vo výške 2,37 milióna eur z rezervného fondu. Viac ako 264-tisíc eur pôjde na rekonštrukciu strechy telocvične, stolárenských dielní a skladu v Strednej odbornej škole (SOŠ) drevárskej Vranov nad Topľou. Stredná odborná škola na Garbiarskej ulici v Kežmarku dostane 215-tisíc eru na rekonštrukciu a modernizáciu elektroinštalácie budovy teoretického vyučovania a rovnakú sumu kraj poskytne aj na rekonštrukcii vnútorných stropov školy. Na rekonštrukciu elektroinštalácie pre SOŠ technickú v Poprade pôjde 185-tisíc eur. Do rekonštrukcie strechy telocvične na Gymnáziu P. O. Hviezdoslava v Kežmarku investujú 215-tisíc eur. Suma 184-tisíc eur je určená na zateplenie telocvične pre Školu umeleckého priemyslu v Prešove. Telocvičňu takisto zrekonštruujú na Gymnáziu L. Stöckela v Bardejove za 170-tsíc eur. „V oblasti vzdelávania sú to predovšetkým rekonštrukcie telocviční, ktoré sa budú realizovať v roku 2020, pretože tie boli dlhodobo odkladané a skôr sme realizovali rekonštrukciu budov, učebných priestorov a podobne,“ dodala Olekšáková.

Reklama

Kapitálové výdavky v sociálnej oblasti sú v rámci prvej úpravy rozpočtu navýšené o takmer 1,4 milióna eur. Najväčšia investícia ide do Domova sociálnych služieb (DSS) Giraltovce, kde budú rekonštruovať dva pavilóny a zateplia obvodový a strešný plášť. Investícia je v celkovej výške takmer 358-tisíc eur. K zatepleniu ubytovacej časti za 178-tisíc eur dôjde v CSS Garden Humenné. V Domove pre seniorov Stará Ľubovňa zavedú systém dorozumievacieho zariadenia sestra – pacient, kde budú môcť klienti komunikovať so sestrami prostredníctvom elektronického dorozumievacieho systému. Investícia je vo výške takmer 168-tisíc eur. Vyše 155-tisíc eur je určených na rekonštrukciu a zateplenie strechy na Senior dome Svida vo Svidníku.

Prešovský samosprávny kraj investuje v tohtoročnom rozpočte v rámci kapitálových výdavkov vrátane nedočerpaných prostriedkov z roku 2019 celkovo viac ako 71,5 milióna eur. Najviac prostriedkov vo výške takmer 33,3 milióna eur je určených pre potreby Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja. V oblasti vzdelávania poskytne kraj na rekonštrukciu a opravu budov a nákup hnuteľného investičného majetku prostriedky vo výške 6,2 milióna eur. V oblasti kultúry sú to prostriedky za 4,5 milióna eur a v oblasti sociálnej starostlivosti ďalších 3,5 milióna eur. Na európske projekty je plánovaných 7,7 milióna eur. Kapitálové dotácie poskytnuté Úradom Prešovského samosprávneho kraja tretím subjektom tvoria 12 miliónov eur. Samotný úrad má na kapitálové výdavky vyčlenených takmer 4,2 milióna eur.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

Včera 20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

Včera 19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

Včera 19:43

Včera 19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

Včera 19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

Včera 19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

Včera 18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

Včera 18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

Včera 18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

Včera 18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali