Divné kšefty Alojza Hlinu

Divné kšefty Alojza Hlinu

Bratislava 17. marca 2021 (HSP/Foto:SITA-Alexandra Čunderlíková)

 

V roku 2014 podpísalo mesto Bratislava s rodinnou firmou Alojza Hlinu zmluvu o nájme pozemkov v lokalite Železná Studienka. Účelom nájmu je vybudovanie a prevádzkovanie reštaurácie. Ročné nájomné bolo dohodnuté vo výške 1 euro ročne, a to na dobu 25 rokov. Plné znenie tejto zmluvy nájdete TU

Alojz Hlina
Na snímke Alojz Hlina

Kšefty bez kolaudačného rozhodnutia?

Sľuby Hlinovcov z roku 2014 vo forme projektu – oživenie Železnej studničky – Labutia tančiareň si môžete pozrieť TU. Podľa nám dostupných informácií sú v súčasnosti na predmete nájmu prevádzkované pohostinské služby, a to napriek tomu, že v prípade investičného zámeru nie je vydané právoplatné kolaudačné rozhodnutie, dokonca ani len právoplatné stavebné povolenie, a naviac predmetom žiadosti o stavebné povolenie je úplne iný investičný zámer, na aký je v súčasnosti predmet nájmu využívaný.

Reklama
Železná studnička dnes – realita po šiestich rokoch

Podľa zmluvy je účelom nájmu vybudovanie a užívanie areálu reštaurácie v nadväznosti na predchádzajúcu verejnú obchodnú súťaž, na základe, ktorej sa zmluva uzavrela. Súťažné podklady a víťazný súťažný návrh jasne stanovujú a definujú investičný zámer.

Súčasné podnikateľské aktivity nájomcu tomuto zámeru s veľkou pravdepodobnosťou nezodpovedajú, a teda je pravdepodobné, že Hlinov ORAVA-STAV môže užívať touto podnikateľskou činnosťou predmet nájmu v rozpore so zmluvou s následkami práva prenajímateľa na odstúpenie od zmluvy a na zaplatenie zmluvnej pokuty.

Reklama

Zaujímavou otázkou tiež ostáva, nakoľko je v súčasnosti vykonávaná činnosť realizovaná v súlade so Stavebným zákonom a požiadavkami na povolenie (prípadne ohlásenie) tejto činnosti.

 

Od podpisu zmluvy k dnešku už uplynulo viac ako 6 rokov

Podľa zmluvy je ORAVA-STAV pri realizácii investičného zámeru viazaný časovým harmonogramom vykonania stavebných prác v súlade s vyhlásenou verejnou obchodnou súťažou zo dňa 07.07.2014 a jeho víťazným súťažným návrhom.

Víťazný súťažný návrh a časový harmonogram sa v ňom nachádzajúci tvorí prílohu č. 3 zmluvy.

Podľa víťazného súťažného návrhu časový harmonogram pozostáva z troch etáp. Prvá etapa spočíva v čistiacich prácach a časti búracích prác. Začiatok druhej etapy je viazaný na právoplatné stavebné povolenie s predpokladom do 6 mesiacov od podpisu zmluvy. Areál má byť v obmedzenej miere využívaný do cca. 24 mesiacov odo dňa podpisu zmluvy. Tretia etapa má spočívať v sadovníckych, dokončovacích a záhradníckych úpravách, pričom má začať najneskôr do 28 mesiacov od podpisu zmluvy a skončiť najneskôr do 30 mesiacov od podpisu zmluvy. Podľa zmluvy je, teda maximálne časové trvanie prípravných a stavebných prác v dĺžke prvých 30 mesiacov nájmu.

Reklama

Zo zmluvy je zrejmá aj existencia viacerých sankcií pre prípad porušenia vyššie uvedených povinností nájomcu, a to zvýšenie nájomného, zmluvné pokuty, náhrada škody a odstúpenie od zmluvy. V prípade nedodržania ktoréhokoľvek bodu časového harmonogramu o viac, ako 30 dní je napríklad nájomca povinný platiť zvýšené nájomné vo výške 10,- EUR / m2 / rok (celková výmera predmetu nájmu je 5.053 m2, t.j. 50.530,- EUR / rok) až do doby zosúladenia sa s časovým harmonogramom alebo do kolaudácie objektu.

 

Neuhradené nájomné – trápnych 4 eur!

Zmluva obsahuje dojednanie aj o zmluvnej pokute pre prípad omeškania s platením nájomného. Podľa nám dostupných informácií evidoval magistrát mesta k 31.1.2021 neuhradené štyri platby zo strany ORAVA-STAV, a to za roky 2018 až 2021!

 

Odstúpi konečne magistrát od zmluvy?

Využívanie predmetu nájmu na iný účel, neplatenie nájomného a nedodržanie termínu začatia stavebných prác podľa časového harmonogramu o viac, ako 120 dní a nedodržanie akéhokoľvek termínu podľa časového harmonogramu o viac, ako 150 dní je dôvodom na odstúpenie od zmluvy.

Reklama

Podľa našich informácii Hlavné mesto SR Bratislava, ako vlastník a prenajímateľ kontroluje plnenie povinnosti nájomcu z tejto nájomnej zmluvy. Naposledy bola vykonaná kontrola plnenia povinnosti nájomcu v decembri 2020 a do dnešného dňa nie je ukončená.

Peter Suchý

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

Včera 19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

Včera 19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

Včera 19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

Včera 19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

Včera 18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

Včera 18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

Včera 18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

Včera 18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

Včera 18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

Včera 18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

Včera 18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali