Moskva 28. januára 2022 (HSP/Sputnik/Foto:Pixabay)
Odborníčka na výživu Jelena Solomatinová v rozhovore pre televíziu Moskva 24 uviedla, že konzumácia sladkého konzervovaného ovocia môže spôsobiť rakovinu
Vedci zo Svetového fondu na výskum rakoviny už skôr varovali pred nebezpečenstvom konzumácie konzervovanej zeleniny, ktorá neobsahuje škrob. Odborníci upozornili, že do týchto potravín sa pridáva kyselina a soľ, aby sa predĺžila ich trvanlivosť. Zvýšený obsah soli však môže ovplyvniť viskozitu hlienu na stenách žalúdka. Zvyšuje tiež produkciu zlúčenín obsahujúcich nitroskupinu. Okrem toho nadmerná konzumácia soli vedie k počiatočnému poškodeniu buniek a následne k rakovine.
Solomatinová potvrdila, že konzervovaná zelenina môže teoreticky prispieť k vzniku rakoviny.
“Závisí to aj od pôvodného stavu organizmu. Ide predovšetkým o genetické faktory. Po druhé, závisí to od karcinogénneho vplyvu iných faktorov. Preto môže táto zelenina zohrávať patologickú úlohu,” uviedla odborníčka.
Reklama
Nebezpečenstvo pritom nespočíva len v obsahu soli, ale aj v stave obalov, uviedla dietologička. Pri poškodení obalu alebo viečka dochádza k okysličovaniu a soli ťažkých kovov prenikajú do konzervy s karcinogénnym účinkom, vysvetlila odborníčka.
Problematický obsah cukru
Nové zistenie však hovorí o tom, že konzervované ovocie môže spôsobovať aj rakovinu. Podľa Solomatinovej nebezpečenstvo nespočíva v samotnom ovocí, ale vo veľkom množstve cukru, ktoré obsahuje.
Toto “absolútne šialené množstvo” cukru ovplyvní pankreas, ak človek konzumuje celé konzervované ovocie. Cukor zvýši hladinu glukózy v krvi. Veľké množstvo inzulínu sa vylúči, najmä ak existuje inzulínová rezistencia. Inzulín je totiž jedným z provokatérov rakovinového bujnenia.
Konzumácia veľkého množstva konzervovaného ovocia je nebezpečná aj pre tých, ktorí už trpia rakovinou, uviedla Jelena Solomatinová.
“Existujú aj onkolytické vírusy, ktoré prispievajú k zničeniu zhubného nádoru, takže už ďalej nerastie. Cukor však blokuje ich množenie,” vysvetlila odborníčka na výživu.
Odborníčka upozornila, že konzervované ovocie obsahuje veľké množstvo cukru.
“Existuje konzervované ovocie s krátkou dobou trvanlivosti, bez cukru, vo vlastnej šťave, ale rýchlo sa kazí. Tie kúpené v obchode prirodzene obsahujú veľké množstvo cukru,” uzavrela Solomatinová.
Lekárnik Hussein Abde predtým varoval, že aj konzumácia slaných rýb môže spôsobiť rakovinu. Odborník poukázal na to, že proces solenia rýb na konzerváciu je sprevádzaný tvorbou vedľajších produktov. Tieto látky môžu zvýšiť riziko vzniku rakoviny, uviedol lekárnik.