Čo prezrádzajú futbalové šampionáty o situácii vo východnej Európe? A kto mieša do futbalu politiku?

Čo prezrádzajú futbalové šampionáty o situácii vo východnej Európe? A kto mieša do futbalu politiku?

Bratislava 18. júna 2021 (HSP/Foto:TASR/AP-Justin Setterfield, Pool via AP)

 

Zvykne sa vravieť, že do športu politika nepatrí. Lenže čo je politika a čo už nie je politika? Fandiť našim, to je politika? A Angličanom, to je politika? A Rusom, to je politika?

Ukrajinskí fanúšikovia
Ilustračné foto

Medzi štyrmi semifinalistami Majstrovstiev Európy vo futbale v roku 1960 boli tri mužstvá z východného bloku, v roku 1964, 1968, 1972, 1976 po dve, v roku 1980 jedno, v roku 1984 žiadne, v roku 1988 jedno. To je spolu osem šampionátov, na ktorých zaznamenali mužstvá z východnej Európy trinásť účastí medzi štvoricou najlepších.

Reklama

A potom, po „páde železnej opony“ sa konalo sedem šampionátov, na ktorých sa mužstvo z východnej Európy dostalo medzi štyri najlepšie tímy spolu už iba trikrát: dvakrát Česko a raz Rusko.

 

Reklama
Nie je to náhoda: podobné to je aj v iných súťažiach

Podobné to je aj v prípade Majstrovstiev sveta. Od roku 1930 do roku 1986 sa konalo 13 šampionátov, v ktorých boli mužstvá z východnej Európy deväťkrát medzi štvoricou najlepších tímov. Po rozpade „svetovej socialistickej sústavy“ sa odvtedy konalo osem majstrovstiev sveta, v ktorých cez štvrťfinále prešli už iba Chorváti dvakrát a raz Bulhari – teda to sú už len tri umiestnenia Východoeurópanov medzi štyrmi najlepšími mužstvami.

Na pohárovej úrovni je tento trend ešte markantnejší. Najvyššia európska klubová súťaž existovala v rokoch 1955 až 1991 pod názvom Európsky pohár majstrov, pričom v 36 ročníkoch sa do finále štyrikrát dostalo mužstvo z východnej Európy. Od roku 1992 do roku 2020 sa hrá pod názvom Liga majstrov, odohralo sa 28 ročníkov, medzi finalistov sa však už žiadne východoeurópske mužstvo nedostalo.

Druhá najvyššia európska pohárová súťaž existovala v rokoch 1960 až 1999 pod názvom Pohár víťazov pohárov. Do roku 1989 sa odohralo 29 ročníkov, počas ktorých sa do finále dostalo mužstvo z východnej Európy jedenásťkrát (vrátane Slovana Bratislava, ktorý túto súťaž vyhral v roku 1969). Po páde socializmu sa v tomto formáte odohralo ešte 9 sezón, ale mužstvo z východnej Európy sa už do finále nedostalo ani raz. Neskôr sa súťaž pretransformovala do Európskej ligy UEFA, kde sa iba raz, v roku 2015, podarilo dostať do finále ukrajinskému tímu Dnipro Dnipropetrovsk.

 

Aj toto je prejav neokolonializmu

Vidíme, že východná Európa potom, ako sa dostala do západnej sféry vplyvu, stratila aj futbalovú kvalitu. Ten úpadok je jasne viditeľný vo všetkých východoeurópskych krajinách od Baltu po Jadran, azda s výnimkou veľkoklubov ruských a ukrajinských miliardárov.

Reklama

Otázka znie: ak popredné mužstvá z východnej Európy boli v 50., 60., 70., 80. rokoch vyrovnanými súpermi tým najlepším západoeurópskym, tak prečo to tak nie je aj potom, ako do východnej Európy zavítala prosperita, demokracia, ľudské práva a rovnosť šancí na súťaženie vo všetkom, vrátane športu?

Je vidieť, že tu nejde o náhodu, ale že ide o sprievodný jav neokoloniálneho usporiadania sveta, v ktorom sa z východnej Európy stali krajiny druhej triedy, so všetkým, čo k tomu patrí – vrátane situácie v športe. Najlepší východoeurópski hráči hrajú v západných veľkokluboch a východoeurópske súťaže sa stali druho- a treťotriednymi farmami, z ktorých všetko, čo je len trochu lepšie, utečie na západ.

 

Je to ešte fair play? Alebo už niečo iné?

Politika do športu nepatrí. Do športu patrí fair play. Lenže o čom inom, ak nie o politike, je neokoloniálny model svetového športu? A ide naozaj o fair play, ak hrajú proti sebe mužstvá, kde hráči jedného odmalička rástli v profesionálnych prípravkách, kde majú k dispozícii všetok komfort, najnovšie technológie, najlepší materiál a zlepšovali sa v súťažení s najlepšími súpermi z celého sveta, kým hráči druhého sú zozbieraní ekonomickí futbaloví migranti a hráči z druhoradých súťaží?

Áno, z určitého uhla pohľadu to je fér: každý ako si zariadi, tak má. Lenže čoraz viac sa to podobá režírovanému predstaveniu s predvídateľným koncom: najmä v klubovom futbale otázka stojí iba tak, ktorý z tých pár superfavoritov vyhrá.

Reklama

Môžete namietnuť: a ako inak by to malo byť? Veď je prirodzené, že kvalita je prirodzene sústredená do centier. Tam sa hrá najlepší futbal, na ktorý je radosť sa pozerať. A v tom budete mať pravdu: naozaj to je ten najkrajší futbal, créme de la créme. Najlepší gladiátori, potomkovia hrdinov z rímskeho Kolosea.

 

A čo fanúšikovia?

Lenže je tu ešte jedna dimenzia. Tá fanúšikovská.

Pre niekoho nie je ťažké sa zmieriť s tým, že sme perifériou a fandiť cudzím pupkom sveta s tými najlepšími gladiátormi. Naozaj sa na nich najlepšie pozerá, a koniec koncov, veď predsa o čo ide – veď je to iba hra.

Ale niekomu inému je zase bližší iný pohľad: popri našich fandiť aj susedom. A slabším. Chudobnejším. Tým, pre ktorých futbal znamená viac než pre tých šťastnejších, lebo iného majú málo. Tým, ktorí sú odstrkovaní, lebo sú z tej nesprávnej krajiny. Tým, ktorí to možno až tak dobre nehrajú ako tí najlepší, ale pre ktorých účasť na top turnaji nie je rutinou, ale historickou chvíľou… Je to ešte šport alebo už je to čosi ako politika? A keby aj, vadí to? Nemôže v športe z pohľadu fanúšika, diváka, okrem peknej zábavy náhodou byť aj stotožnenie, emócia my a oni?

Ivan Lehotský

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:23

Slovenský futbalový reprezentant Ivan Schranz pomohol gólom a dvoma asistenciami k triumfu Slavie Praha nad Baníkom Ostrava v 1. kole skupiny o titul v českej lige. Slavia má na konte 75 bodov a v tabuľke je druhá, o bod zaostáva za vedúcou Spartou Praha.

Včera 20:10

Labouristický starosta Londýna Sadiq Khan si v sobotu zabezpečil rekordné tretie, po sebe nasledujúce funkčné obdobie a niekoľko mesiacov pred očakávanými všeobecnými voľbami uštedril konzervatívcom ďalšiu porážku.

Sadiq Khan
Znovuzvolený labouristický starosta Londýna Sadiq Khan vystupuje s príhovorom v Londýne
Včera 19:58

Taliansky tenista Jannik Sinner sa odhlásil z turnaja ATP v Ríme. Dôvodom nútenej pauzy svetovej dvojky je zranenie bedra, pre ktoré odstúpil v tomto týždni z turnaja ATP v Madride. Stalo sa tak pred plánovaným štvrtkovým duelom štvrťfinále, v ktorom mal byť jeho súperom Felix Auger-Aliassime z Kanady.

Včera 19:45

Futbalisti KFC Komárno oslavujú historický postup do najvyššej slovenskej súťaže. Účasť v budúcom ročníku Niké ligy si definitívne zabezpečili sobotným víťazstvom v dueli 28. kole MONACObet ligy na ihrisku Slavoja Trebišov 3:1.

Včera 18:45

Rusko pridalo ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského na svoj zoznam hľadaných zločincov, ukázala v sobotu vládna databáza.

Včera 18:33

Nemecký kancelár Olaf Scholz v sobotu odsúdil útok na svojho spolustraníka a europoslanca Matthiasa Eckeho a uviedol, že takéto útoky predstavujú hrozbu pre demokraciu.

Včera 18:06

Berlínska polícia v sobotu oznámila, že otvorila viacero vyšetrovaní po tom, čo musela v piatok zasiahnuť proti propalestínskemu protestu na Humboldtovej univerzite v Berlíne.

Demonštranti na piatkovom proteste kričali kontroverznú frázu: “Od rieky až po more Palestínčania budú slobodní”. Berlínska polícia pritom chce túto frázu klasifikovať ako antisemitskú.

propalestínsky protest
Ľudia sa zhromaždili na propalestínsky protest pred Humboldtovou univerzitou v Berlíne v piatok 3. mája 2024
Včera 17:25

Študenti prestížnej univerzity Trinity College v írskom Dubline zabarikádovali hlavný vchod do univerzity a v sobotu zorganizovali protest proti konaniu Izraela v Pásme Gazy. Informovala agentúra AFP.

Včera 16:50

Dráma o utečencoch “Ja kapitán” režiséra Mattea Garroneho sa v piatok večer stala tohtoročným hlavným víťazom talianskych filmových cien Donatellov Dávid (David di Donatello).

Matteo Garrone
Taliansky režisér Matteo Garrone (vpravo) stojí na pódiu počas ďakovnej reči na 69. ročníku talianskych filmových cien Donatellov Dávid (David di Donatello) v Ríme
Včera 16:23

Preletom vrtuľníkov, hymnou Slovenskej republiky, kladením vencov a viacerými príhovormi si v sobotu na Bradle uctili pamiatku 105. výročia tragickej smrti generála Milana Rastislava Štefánika.

Včera 16:09

Delegácia palestínskeho militantného hnutia Hamas dorazila v sobotu do Káhiry na rokovania o možnom prímerí v Pásme Gazy, v rámci ktorého by mohli byť do Izraela vrátaní aj niektorí rukojemníci, uviedol pre agentúru Reuters nemenovaný zdroj z Hamasu. Podľa egyptských zdrojov by na rokovaniach mal byť prítomný aj riaditeľ americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) William Burns.

Včera 15:58

Dánska spoločnosť Pandora, najväčší producent šperkov na svete, oznámil za 1. štvrťrok rast tržieb o viac než desatinu a prevádzkového zisku o takmer pätinu. Podporil ju najmä kľúčový americký trh, na ktorom zvýšila podiel. Spoločnosť zároveň prekonala očakávania trhov a v reakcii na vývoj na začiatku roka zlepšila prognózu vývoja tržieb za celý rok.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Žena pózuje medzi tulipánmi počas návštevy Harrisonovho tulipánového festivalu v Agassiz v Britskej Kolumbii

Autor: AP/Darryl Dyck/The Canadian Press via AP

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Andrej Sablič

Erik Majercak

Marek Brna

Matúš Pestrý

Marian Kotleba

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali