Chystajú Lajčákovci s Američanmi niečo poza chrbát občanov? Prečo ministerstvo neodpovedalo na otázku, či chystá umiestnenie amerických vojsk na Slovensku?

Chystajú Lajčákovci s Američanmi niečo poza chrbát občanov? Prečo ministerstvo neodpovedalo na otázku, či chystá umiestnenie amerických vojsk na Slovensku?

Bratislava 5. marca 2019 (HSP/Foto:SITA-Branislav Bibel)

 

Ministerstvo zahraničných vecí SR rokuje s vojenskými predstaviteľmi USA o podobnej zmluve, akú pripravujú aj ďalšie európske štáty. Obsah zmluvy je pred verejnosťou utajený, ale podľa reakcií niektorých národne orientovaných politikov to asi nebude nič, z čoho by mali mať občania radosť

Na snímke zľava minister zahraničných vecí Spojených štátov amerických (USA) Michael Richard Pompeo a minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák

Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó sa nedávno preriekol a povedal, že podobne ako v Maďarsku a ďalších európskych krajinách, aj na Slovensku sa pripravuje bilaterálna dohoda o obrannej spolupráci (DCA) so Spojenými štátmi. V čase, keď má celý svet dosť amerického zasahovania, a keď európske krajiny zvažujú  vlastnú obranu, si Američania chcú poistiť svoju európsku kolóniu aj vojensky a poza chrbát občanov skúšajú sa na tom dohodnúť so zatiaľ ešte predsa len poslušnými vládami. Túto skutočnosť využil na získanie predvolebných bodov vo svojej kampani aj kandidát na prezidenta Eduard Chmelár, ktorý požiadal Ministerstvo zahraničných vecí, aby jasne povedalo, o čom s Američanmi rokuje: či ide o vybudovanie americkej základne alebo o umiestnenie amerických vojsk na našom území.

Reklama

Chmelárova aktivita viedla k tomu, že ministerstvo nakoniec poprelo, že by išlo o vybudovanie americkej základne. Odpoveď ministerstva však vyvoláva ešte viac obáv, lebo vôbec sa nedotkla druhej časti otázky: či Američania nechystajú rozmiestnenie svojich vojsk na Slovensku.

Vo všetkých týchto zmluvách DCA totiž má ísť o vybudovanie vojenských základní USA alebo o uľahčenie prítomnosti amerických vojakov na území týchto štátov. A tak sa dá odôvodnene predpokladať, že Slovensko, tak ako aj ďalšie európske krajiny, rokuje s USA o príchode amerických vojsk k nám.

Reklama

Samozrejme, Američania nemohli pred verejnosť otvorene predstúpiť s priamou požiadavkou na sprístupnenie krajiny pre svoje vojská, aby ich tu mali pre prípad rebélie obyvateľstva proti americkému svetovému poriadku, prípadne pre prípad pokusu rozpútať jadrovú vojnu s Ruskom a následne trochu vysterilizovať povrch planéty. Museli prísť s nejakou nevinnou iniciatívou, ktorú je ťažké odmietnuť. Na Slovensku by sa zle vysvetľovala humanitárna pomoc ako vo Venezuele, a preto prišli s iniciatívou modernizovať vojenské základne v strednej Európe.

Podľa informácií, ktoré poskytol hovorca americkej ambasády Denníku N, Spojené štáty chcú v rámci rozsiahlej vojenskej pomoci pre štáty na východnej hranici NATO, na ktorú Kongres schválil sumu niekoľkých miliárd dolárov (!), prebudovať letecké základne v Kuchyni a na Sliači v objeme 105 miliónov dolárov, aby bolo možné na Slovensku masívnejšie rozmiestniť a využívať americkú vojenskú techniku. Teda ministerstvo v odpovedi Chmelárovi neklamalo, nepôjde o vybudovanie novej americkej základne, iba o prebudovanie dvoch jestvujúcich.

No a samozrejme, za takú štedrú pomoc, ktorá väčšinu Slovákov nepochybne dojme k slzám, sa dá očakávať, že naše ministerstvo zahraničných vecí na revanš Američanom neodmietne splniť drobnú prosbičku: aby si tu na tých zrekonštruovaných základniach a prípadne aj inde mohli ponechať nejakých tých vojačikov a techniku, aby nás chránili. Nie veľa, len zopár – Američania sú majstri vo využívaní salámovej metódy: najprv malý prštek, potom väčší, potom celá ruka.

Zdá sa, že z koaličných strán prinajmenšom SNS neberie túto vec na ľahkú váhu. Vyjadrenie podpredsedu Zahraničného výboru NR SR Jaroslava Pašku (SNS) totiž naznačilo, že Slovenská národná strana má s konaním rezortu zahraničia (rozumej, s konaním súčasného majiteľa a slobodného vládcu tohto ministerstva Miroslava Lajčáka) vážny problém. Pomerne ostré stanovisko J. Pašku nájdete TU.

Paška vyjadril v mene svojej strany „vážne znepokojenie z mediálneho nátlaku vychádzajúceho z prostredia a informačných zdrojov Veľvyslanectva Spojených štátov amerických v SR, ktorý vstupuje do oblasti slobodného a suverénneho rozhodovania Slovenskej republiky o technických aspektoch a organizácii našej obrany.“ Paška tiež zdôraznil, že „cudzie vojská, okrem spoločných cvičení nemajú čo na území Slovenskej republiky robiť. Slovensko je zvrchovaný a suverénny štát“.

Reklama

Keď sa už aj SNS celkom seriózne obáva, aby Lajčák neupiekol s Američanmi čosi neprístojné, potom je situácia zrejme vážnejšia, než sa zvonka zdá. SNS zjavne nemá ilúzie o Lajčákovej lojalite k slovenským záujmom. V minulosti sa totiž už v celom rade prípadov zachoval v rozpore so stanoviskom väčšiny poslancov koaličných strán (v prípade vyvesenia dúhovej vlajky na veľvyslanectve v Budapešti, v súvislosti s globálnym migračným paktom, v kauze dokumentu Bezpečnostná stratégia štátu, pri stanovisku SR k dianiu vo Venezuele, atď.), a tak je predpoklad, že aj v tomto prípade by si minister jednoducho mohol robiť, čo chce, resp. čo chcú jeho zámorskí tútori.

Ťažko povedať, či je postoj SNS jednotný alebo sa v rámci strany názory rôznia. V uplynulom období SNS stratila dosť veľa percent voličských preferencií za to, že z uboleného štátneho rozpočtu odtrhla šialenú sumu na nákup predpotopných amerických vrtuľníkov, a najmä nezmyselných štrnástich stíhačiek, čo mnohí označujú za finančný úlet storočia. SNS si asi myslela, že keď Slovensko týmto spôsobom Ríšu podplatí, že bude mať načas pokoj. Lenže nebude, Američania takúto snahu nijako neocenia, budú ju považovať iba za slabosť. Američanom sa nemá ustupovať, platí zásada, že teroristom sa neustupuje.

Americký veľvyslanec v Nemecku pred pár týždňami s otvorenosťou zástupcu pána Zemegule charakterizoval metódu, ktorú americký režim používa ako štandard pri komunikácii so svojimi zahraničnými partnermi. Priznal, že v podstate ide o politiku cukru a biča: „Uložíme najsilnejšie možné sankcie a súčasne vyhradíme zvláštny kanál na jednania a uvidíme, či sa správanie druhej strany zmení … my stále tlačíme a súčasne ponúkame dialóg.“ Inými slovami, úplne otvorene a neokrôchane na svojich vazalov tlačia, keďže si to zatiaľ môžu dovoliť. Písali sme o tom TU.

Azda netreba dodávať, že presne toto slovenské obyvateľstvo ku svojmu šťastiu potrebuje. Nových nemocníc, opravených ciest a dokončených diaľnic už máme vyše hlavy, len ešte základne s cudzími vojskami nám ku šťastiu chýbajú. Že neveríte? Ktoré krajiny sa mali v uplynulých dekádach najlepšie? Nemecko, Japonsko, Kórea. A kde bolo v tom čase najviac zahraničných vojenských základní? No predsa v Nemecku, Japonsku a Kórei. A kontrolná otázka: kedy boli pre Slovákov zlaté časy, keď nemuseli utekať za prácou do cudziny, keď v každej doline bola relatívne prosperujúca fabrika a poľnohospodárske družstvo dorábajúce zdravé potraviny? No predsa v časoch, keď sme tu mali cudzie vojenské základne… 🙂

Ivan Lehotský

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:20

Veľvyslanectvo USA v Izraeli v piatok nariadilo zamestnancom a ich rodinným príslušníkom, aby obmedzili svoj pohyb v rámci krajiny. Reagovalo tak na správy amerických médií, že Izrael podnikol útok proti Iránu.

09:13

Veľvyslankyňa USA v Rusku Lynn Tracyová vo štvrtok navštívila väzneného amerického novinára Evana Gershkovicha, ktorého Moskva už viac než rok zadržiava pre obvinenia zo špionáže. Uviedla, že je v dobrej nálade.

09:06

Na juhozápade Ruska sa zrútil v piatok strategický bombardér Tupolev Tu-22M3.

K nehode prišlo ráno v Stavropoľskom kraji, pričom lietadlo sa podľa ruského ministerstva obrany zrútilo po dokončení bojovej misie počas návratu na domovské letisko.

08:52

Austrália v piatok svojim občanom odporučila, aby opustili Izrael pre vysokú hrozbu vojenskej odvety voči iránskemu útoku a teroristických útokov. Rovnaké varovanie vydala aj pre palestínske územia.

08:48

Spojené štáty dostali vopred oznámenie o izraelskom útoku na Irán. Operáciu však neschválili, ani sa na nej nepodieľali, citovali v piatok miestne médiá amerických predstaviteľov.

08:38

Ceny ropy v piatok ráno prudko vzrástli. Dôvodom je napätie na Blízkom východe. Iránske tlačové agentúry informovali totiž o niekoľkých výbuchoch po celej krajine po útokoch zo strany Izraela.

08:32

Palestínska samospráva vo štvrtok odsúdila Spojené štáty za vetovanie palestínskej žiadosti o plné členstvo v OSN a označila to za “agresiu”, ktorá tlačí Blízky východ k “priepasti”.

08:21

Škótska vláda vo štvrtok oznámila, že sa vzdala svojho cieľa znížiť emisie skleníkových plynov o 75 percent do roku 2030. Urobila tak po tom, čo ho poradný orgán britskej vlády — Výbor pre klimatickú zmenu (CCC) — nedávno označil za nedosiahnuteľný.

08:11

Fínska pravicová vláda vo štvrtok ohlásila niekoľko zmien imigračného zákona určených na jeho sprísnenie. Zmeny by priniesli nové procedúry na hraniciach a prísnejšie podmienky pre žiadateľov o azyl.

08:03

V Indii sa v piatok začali šesťtýždňové všeobecné voľby, v ktorých má hinduistický nacionalista a premiér Naréndra Módí takmer isté víťazstvo, keďže oslabená opozícia je zatlačená do úzadia. Na najväčšom hlasovaní na svete sa môže zúčastniť celkovo 968 miliónov ľudí.

07:54

Bojovníci džihádistickej organizácie Islamský štát (IS) vo štvrtok zabili 20 sýrskych vojakov a príslušníkov provládnych síl pri dvoch útokoch v Damaskom ovládaných oblastiach tejto vojnou zmietanej krajiny.

07:28

Argentína predložila vyhlásenie o úmysle vstúpiť do Severoatlantickej aliancie (NATO) ako globálny partner, oznámil vo štvrtok argentínsky minister obrany Luis Petri na sociálnej sieti X.

NATO
Na archívnej snímke vlajky členských krajín NATO vejú pred sídlom Aliancie v Bruseli
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali