Chorváti proti Slovákom bez stopérskej dvojice Lovren – Vida. Je to veľký hendikep, tvrdí tréner Dalič

Chorváti proti Slovákom bez stopérskej dvojice Lovren – Vida. Je to veľký hendikep, tvrdí tréner Dalič

Bratislava 14. októbra 2019 (SITA/HSP/Foto:TASR-Martin Palkovič)

 

Chorvátski futbaloví fanúšikovia po nedeľňajšej remíze ich tímu vo Walese (1:1) nie sú nadšení. A to minimálne z dvoch dôvodov. Keďže úradujúci vicemajstri sveta nezvíťazili, nevyužili prvý postupový mečbal v súvislosti s budúcoročnými majstrovstvami Európy. Druhý budú mať 16. novembra v Rijeke, kde budú hostiť Slovákov. Stačí im ako lídrom E-skupiny získať bod a postúpia na ME 2020. Lenže v tomto zápase im bude chýbať obávaná stopérska dvojica Dejan Lovren a Domagoj Vida. Obaja uvideli v Cardiffe už tretiu žltú kartu v boji o Euro 2020 a posledný kvalifikačný zápas Chorvátov v E-skupine bude teda bez nich

Na snímke tréner chorvátskej futbalovej reprezentácie Zlatko Dalič

“Absencia Lovrena a Vidu určite nie je dobrá, musíme to nejako vyriešiť. Máme však dostatočne široký káder, aby sme ich nahradili. Stále máme všetko vo svojich rukách a verím, že to dotiahneme do úspešného konca,” uviedol kapitán Chorvátov Luka Modrič v rozhovore pre portál denníka Jutarnji List. “Ocitáme sa v ťažkej situácii, lebo stopérske posty nie je jednoduché nahradiť. Verím, že nájdeme riešenie a ten bod proti Slovákom získame. Máme kvalitnejšie mužstvo ako Slovensko a nemali by sme sa obávať toho, že nepostúpime,” skonštatoval Dejan Lovren.

Reklama

Chorváti upozorňujú, že Lovren a Vida sú už niekoľko rokov stabilnými článkami reprezentačnej obrany. V kvalifikačnom zápase nastúpili “vatreni” zatiaľ naposledy bez nich 15. novembra 2013, keď v úvodnom súboji o postup na MS 2014 uhrali s Islandom remízu 0:0. Vtedajší tréner Niko Kovač mal v strede obrany Vedrana Čorluku a Josipa Šimuniča. Súčasný kormidelník Zlatko Dalič vidí absenciu dlhoročných stopérov proti Slovensku ako možný problém. “Navyše Lovren dostal žltú kartu za protesty, čo sa nemalo stať. Vidím to ako veľký hendikep hrať bez nich dvoch, musíme to nejako vyriešiť,” skonštatoval Zlatko Dalič.

Kapitán Modrič opustil v 90. min hraciu plochu na Cardiff City Stadium v nie najlepšom fyzickom stave. Po súboji s Walesanom Harrym Wilsonom nemohol poriadne dostúpiť na pravú nohu. “Kolenom som dostal do svalu. Je to pomliaždené, ale verím, že budem čoskoro v poriadku. Je to iba malé zranenie,” cituje Modriča Jutarnji List. K zápasu na trávniku ostrovného súpera kriticky poznamenal: “Mali sme si počínať lepšie. Neutvorili sme si dostatok šancí. Stále sme však na prvom mieste a máme to vo svojich rukách.”

Reklama

Hviezdny stredopoliar Realu Madrid odpovedal aj na otázku, ako je možné, že až trikrát v tejto kvalifikácii Chorváti nedotiahli do víťazného konca zápas, v ktorom ako prví skórovali. Okrem aktuálneho súboja vo Walese, kde strelil gól už v 9. min Nikola Vlašič, to tak bolo aj v Maďarsku (prehra 1:2) a v Azerbajdžane (remíza 1:1). “Nedá sa na to presne odpovedať. Najlepšie bude pozrieť si tie zápasy ešte raz a poriadne ich zanalyzovať. Zrejme sa však dá z toho vyčítať, že po prvom góle herne padneme, ako keby sme chceli už len relaxovať. Namiesto toho, aby sme strelili druhý gól, ktorý by posilnil naše šance na víťazstvo, sa uchyľujeme k alibistickej hre. Nepreukážeme potrebný risk, hoci v zápasoch na Slovensku a doma s Maďarskom sme predviedli, ako to má vyzerať,” vysvetlil Modrič.

Ak Chorváti doma so Slovákmi prehrajú a napokon neobsadia jedno z prvých dvoch postupových miest v E-skupine, budú mať ešte jednu šancu prebojovať sa na záverečný turnaj ME. A to z budúcoročných marcových turnajov play-off, kde sa predstavia najlepšie tímy z každej zo štyroch divízií Ligy národov 2018/2019 spomedzi tých, ktoré ešte nebudú mať istú účasť na európskom šampionáte.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:44

V hlavnom meste Mexika namerali v pondelok rekordne vysoké teploty, ktoré dosahovali až 34,2 stupňov Celzia, uviedol šéf tamojšej štátnej komisie pre vodu Germán Martínez Santoyo na sociálnej sieti X (predtým Twitter).

16:37

Ruský prezident Vladimir Putin v utorok telefonicky hovoril so svojím iránskym náprotivkom Ebráhímom Raísím, ktorému povedal, že ďalšia eskalácia napätia na Blízkom východe môže mať katastrofálne následky pre celý región. Zároveň vyjadril nádej, že všetky strany prejavia zdržanlivosť a zabránia novému kolu konfrontácie.

16:36

Iránsky prezident Ebrahím Raísí varoval Izrael, že ak podnikne “čo i len najmenší krok” ako odvetu za víkendový iránsky raketový a dronový útok, odpoveď z Iránu bude preň “bolestivá”.

16:36

Britskí zákonodarcovia budú v utorok diskutovať o pláne zaviesť prelomový zákaz fajčenia, ktorého cieľom je zabrániť mladým ľuďom fajčiť.

16:29

Umelkyňa zastupujúca Izrael na medzinárodnej výstave súčasného umenia v Benátkach vyzvala v utorok na prímerie vo vojne s palestínskym radikálnym hnutím Hamas a uviedla, že jej výstava zostane zatvorená, kým nebudú rukojemníci unesení do Pásma Gazy prepustení na slobodu.

16:17

Američania očakávajú, že Izrael podnikne odvetný úder mimo Iránu, uviedla televízia NBC News s odvolaním sa na zdroje oboznámené s rokovaniami oboch strán.

Cieľom úderu by mohli byť iránske vojenské sily a zástupcovia mimo Iránu. Napríklad Sýria.

16:08

Európska komisia (EK) v utorok oznámila, že podporuje európsky fotovoltický výrobný priemysel podpísaním novej “Solárnej charty”, ktorá sa zrodila pod dohľadom prebiehajúceho belgického predsedníctva v Rade EÚ.

16:08

Medzinárodný menový fond (MMF) mierne zvýšil prognózu rastu globálnej ekonomiky. Aktuálne v tomto roku počíta s expanziou o 3,2 %. Ešte v januári očakával nárast o 3,1 %. V budúcom roku by malo tempo rastu stagnovať na 3,2 %.

15:59

Hodnota nových objednávok v priemysle vo februári 2024 medziročne klesla o 6,8 % a dosiahla objem 5,51 miliardy eur. Po zohľadnení sezónnych vplyvov sa nové objednávky medzimesačne zvýšili o 2,4 %. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

15:57

Súd v Moskve vyhovel žiadosti vyšetrovateľov a v neprítomnosti nariadil vziať do väzby známeho ruského novinára Michaila Zygara, ktorý je stíhaný v prípade šírenia dezinformácií o ruskej armáde.

15:19

15:12

Ruské úrady v utorok vyzvali obyvateľov 21 záplavami ohrozených miest a obcí na západnej Sibíri, aby opustili svoje domovy. Kým hladina vody v riekach v Orenburskej oblasti na juhovýchode európskej časti Ruska od polovice apríla začala klesať z kritických úrovní, povodeň sa začína v Ťumenskej a Kurganskej oblasti na západnej Sibíri.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke motýľ na kvitnúcej rastline Lantana v texaskom San Antoniu

Autor: TASR/AP- Eric Gay

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali