Česko bude môcť Fica sledovať „proklatě zblízka”. Slovenský premiér zamieri do Prahy

Česko bude môcť Fica sledovať „proklatě zblízka”. Slovenský premiér zamieri do Prahy

Bratislava/Praha 29. októbra 2023 (HSP/Foto:TASR-Jakub Kotian, TASR/AP-Omar Havana)

 

Po tom, čo český minister zahraničia Lipavský (Priráti), vyjadril v Českej televízii predsavzatie, že Fica pri jeho prípadnom premiérovaní „treba veľmi pozorne sledovať”, sa mu jeho želanie čoskoro vyplní a môže nielen on, ale aj celá ČR slovenského premiéra sledovať „proklatě zblízka”. Napriek tomu, že po kritike predvolebného vývoja na Slovensku zo strany českých predstaviteľov, sa objavili u časti slovenskej verejnosti názory, že prvá oficiálna návšteva slovenského premiéra by nemala smerovať do Prahy, ale Budapešti, Fico neporuší tradíciu a jeho prvé kroky povedú k našim susedom za rieku Moravu

Lipavský Fico
Na snímke vľavo český minister zahraničia Jan Lipavský a slovenský premiér Robert Fico

Nie je to tak dávno, čo prezident ČR Pavel či česká eurokomisárka Jourová dvíhali nad Slovenskom varovný prst a vyjadrili znepokojenie nad predvolebným vývojom v SR. Podľa samotnej eurokomisárky Jourovej, sa Slovensko „môže stať druhým Maďarskom”. Ku kritike sa neskôr pridal aj český minister zahraničia Lipavský, ktorý v českej televízii označil viaceré výroky predsedu Smeru Roberta Fica za nehorázne a zdôraznil, že prípadný nástup Fica do funkcie premiéra je niečo, čo treba veľmi pozorne sledovať.

Reklama

„Prial by som si, aby to bola len predvolebná rétorika a od niektorých úplne nehoráznych výrokov tiež ustúpil,” uviedol na adresu Fica Lipavský v programe Otázky Václava Moravca Českej televízie (ČT).

K českým politikom, ktorý podrobovali Fica kritike, sa pridával svojimi útokmi aj český mainstream. Keď sa predsedovi Smeru podarilo vyhrať voľby a ako premiér zamieril do Bruselu prezentovať názor väčšiny obyvateľov SR, česká tlač ostala verná svojim naratívom a titulkom: „Fico okamžite najel na ruskou notu”, „ocenila” postoj Fica k dodávkam zbraní na Ukrajinu.

Reklama

Po skončení dvojdňového summitu EÚ v Bruseli, premiér Fico potvrdil informáciu, že jeho prvá zahraničná pracovná návšteva povedie do Prahy a má za cieľ oživiť Vyšehradskú štvorku (V4). Fico spresnil, že po bilaterálnom stretnutí s českým premiérom Petrom Fialom sa dohodli na jeho oficiálnej návšteve Českej republiky. Bude to jeho prvá zahraničná pracovná návšteva a uskutoční sa po skončení afrického turné, ktoré má Fiala dávnejšie naplánované. Dodal, že navštíviť chce v čo najkratšom čase aj všetky krajiny Vyšehradskej štvorky.

Aj keď konkrétny termín oficiálnej návštevy nového slovenského premiéra Roberta Fica v ČR zatiaľ nebol určený, podľa premiéra ČR Fialu by sa mala uskutočniť v „dohľadnej dobe”. Český premiér po stretnutí popri rokovaniach v Bruseli, vyhlásil, že s Ficom sa zhodli na potrebe pokračovať vo „výbornej spolupráci” medzi svojimi krajinami, pričom spomenul, že „verejnosť v oboch krajinách od nás chce, aby sme spolu dokázali hovoriť, aby sme dokázali spolupracovať na projektoch v prospech našich občanov.”

V súvislosti s pripravovanou – prvou zahraničnou cestou slovenského premiéra do ČR netreba opomenúť ani názor bývalého slovenského veľvyslanca v ČR Petra Weissa, podľa ktorého politici nastupujúcej slovenskej vlády by mohli využiť tradíciu prvých zahraničných ciest k českému partnerovi a vysvetliť svoje pozície a postoje aj v Prahe, kde pred voľbami zaznievali obavy z vnútropolitického vývoja na Slovensku.

Podľa Weissa máme na výber, či sa budeme politicky orientovať viac na Maďarsko, ktoré má dlhodobo komplikované vzťahy s Európskou úniou, alebo na českých a poľských partnerov.

Aj napriek tomu, že Weiss hovorí o vysvetľovaní „slovenského postoja” nášmu českému susedovi, je potrebné pripomenúť, že Slovensko by sa akýmkoľvek obšírnym vysvetľovaním „svojho postoja” dostalo do ešte viac submisívneho postoja voči ČR, čím by sa len prehĺbil „tútorský postoj” ČR voči Slovensku, ktorého sa Česi evidentne ani po 30 rokoch od rozdelenia federácie nevedia zbaviť. Veta: „Lebo takto si to vyžaduje väčšina slovenského národa,” by minimálne nateraz mohla pri objasňovaní si vzájomných stanovísk stačiť.

Reklama

Faktom však ostáva, že Slovákov a Čechov spája menej komplikovaná história historických tráum ako je tomu v prípade spolužitia s Maďarmi v Uhorsku, no politické postoje Budapešti sú Slovákom určite bližšie ako tie české.

Postoj maďarského ministra zahraničia Szijjártóa, ktorý sa prednedávnom ako jediný zahraničný politik zastal slovenského (vtedy ešte opozičného) politika, keď upozornil na to, že po celom svete prebieha hon na politikov, ktorí sú v opozícii voči medzinárodnému liberálnemu mainstreamu a statočne zastupujú národné záujmy, pričom spomenul, že na Slovensku bol zatknutý jeden z popredných politikov strany, ktorá má najväčšie šance v jesenných parlamentných voľbách, hovorí za všetko a je potrebné si ho občas pripomenúť.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:06

Krajne pravicový poslanec fínskeho parlamentu je podozrivý zo streľby pred nočným klubom v hlavnom meste Helsinki.

Informovala agentúra AFP.

13:49

Irán v sobotu oznámil, že prepustí členov posádky kontajnerovej lode, ktorú iránske sily nedávno zadržali v Ománskom zálive. Informovala agentúra AFP.

13:29

Po potýčke s násilným tínedžerom zomrel na východe Nemecka policajt.

Polícia bola privolaná k hádke, ktorá sa strhla v záhrade vo východonemeckom meste Bad Frankenhausen. Osemnásťročný tínedžer vtedy zaútočil na všetkých okolo seba vrátane policajtov. Príčina hádky ako i počet ľudí do nej zapojených nebol bezprostredne jasný.

13:22

Ruský súd nariadil umiestniť redaktora ruského vydania magazínu Forbes, Sergeja Mingazova, do domáceho väzenia. V sobotu o tom informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na ruské médiá.

13:09

Vstup Slovenska do EÚ pred 20 rokmi priniesol po čase aj prijatie spoločnej meny. Po viac ako 15 rokoch od zavedenia eura na Slovensku existujú na jeho používanie rozdielne názory. Zatiaľ čo podnikatelia vidia v spoločnej mene najmä výhody, analytici a ekonómovia upozorňujú aj na negatíva. Problémom je najmä strata vlastnej menovej politiky štátu a paradoxne v určitých prípadoch aj nízke úrokové sadzby.

12:57

Poľsko dosahuje pokrok pri rozvíjaní potrebnej infraštruktúry pre bezpečný a udržateľný program jadrovej energie. Oznámila to v piatok Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE).

12:44

Americké spravodajské služby skonštatovali, že šéf Kremľa Vladimir Putin pravdepodobne nenariadil, aby opozičného lídra Alexeja Navaľného vo februári zabili v trestaneckej kolónii. V sobotu o tom s odvolaním sa na americký denník The Wall Street Journal (WSJ) informovala agentúra Reuters.

12:33

Dva mesiace pred plánovanou konferenciou krajne pravicovej Alternatívy pre Nemecko (AfD) v Essene organizujú predstavitelia tohto mesta i ďalší aktéri demonštrácie proti tejto strane, na ktorých sa očakáva účasť desiatok tisíc ľudí.

12:24

Naprieč austrálskymi metropolami sa v sobotu konali protesty za účasti stoviek ľudí, ktorí požadujú prísnejšie zákony s cieľom skoncovať s násilím páchanom na ženách. Informovala agentúra AFP.

12:00

Ukrajinské drony zasiahli dve ruské ropné rafinérie a vojenské letisko v rámci rozsiahleho útoku, ktorý Kyjev podnikol v noci na sobotu, uviedol zdroj z prostredia tamojšieho rezortu obrany.

10:18

Masívna pátracia akcia na severozápade Nemecka po nezvestnom šesťročnom chlapcovi trpiacom autizmom neúspešne pokračovala aj v noci na sobotu.

Arian sa stratil ešte v pondelok večer v obci Elm pri meste Bremervörde. Na záznamoch z kamery vidno, že sám odišiel z rodinného domu a rozbehol sa smerom k neďalekému lesu. Odvtedy po ňom prebieha rozsiahle pátranie.

10:05

Vysoké ceny energií zvýšili záujem domácností o inštaláciu fotovoltických elektrární, ten však v prvom štvrťroku 2024 mierne klesol. Záujemcovia o fotovoltiku sa často stretávali s bariérami pri povoľovaní a v administratívnych procesoch.

09:57

Filipíny v sobotu popreli tvrdenia Číny, že medzi nimi bola dosiahnutá bilaterálna dohoda o spornej plytčine v Juhočínskom mori. Manila to považuje za súčasť čínskej propagandy.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali