Brazílsky prezident počas návštevy Číny prišiel s vlastnými riešeniami pre Ukrajinu

Brazílsky prezident počas návštevy Číny prišiel s vlastnými riešeniami pre Ukrajinu

Bratislava 26. marca 2023 (HSP-Jorge Saenz, Dmitry Astakhov, Sputnik, Government Pool Photo via AP)

 

Lula sa usiluje o diplomatickú úlohu, keďže latinskoamerické národy sa bránia spojeniu so Západom v súvislosti s konfliktom, informuje Financial Times

Da Silva Pching
Na snímke vľavo brazílsky prezident Lula da Silva a čínsky prezident Si Ťin-pching

Brazílsky prezident Luiz Inácio Lula da Silva navrhne “mierový klub” s Čínou na sprostredkovanie ukončenia konfliktu na Ukrajine, keď tento týždeň odcestuje do Pekingu na stretnutie s prezidentom Si Ťin-pchingom.

Reklama

Ľavicový brazílsky líder sa snaží obnoviť diplomatický vplyv Brazílie po relatívnej izolácii predchádzajúcej vlády Jaira Bolsonara, ale bráni sa spojeniu so západnými krajinami, ktoré posielajú zbrane na Ukrajinu, aby odrazili inváziu Ruska.

“Máme veľký záujem podporiť alebo pomôcť vytvoriť nejaké stretnutie, ktoré by viedlo k mierovému procesu,” povedal Mauro Vieira, brazílsky minister zahraničných vecí, v rozhovore pre Financial Times.

Reklama

“Prezident už toľkokrát povedal, že počuje veľa o vojne, ale veľmi málo slov o mieri. Má záujem o mierové rozhovory.”

Lula začiatkom tohto roka povedal, že bude presadzovať myšlienku skupiny sprostredkovateľských krajín, pričom povedal, že “je čas, aby si Čína zašpinila ruky”. “Môj návrh je, aby sme vytvorili skupinu krajín, ktoré sa pokúsia sadnúť si za stôl s Ukrajinou a Ruskom a pokúsiť sa nájsť mier,” dodal.

Niektorí analytici boli skeptickí. Ryan Berg, vedúci pracovník Centra pre strategické a medzinárodné štúdie, uviedol: “V súčasnosti je situácia v Rusku veľmi zložitá: “Brazília je ašpirujúca mocnosť. Chce sa vo svete vidieť ako krajina, ktorá prispieva k riešeniu problémov a rieši globálne výzvy.

“Problémom je, že Brazília nemá veľkú možnosť ovplyvniť výsledok tejto vojny a mnohí ju nevnímajú ani ako neutrálneho arbitra vzhľadom na jej členstvo v skupine Brics [skupina, do ktorej patrí Rusko, Čína, India a Južná Afrika].”

Mierový návrh, ktorý koncom minulého roka predložilo Mexiko, získal len malú odozvu po tom, ako ho Ukrajina odmietla ako “ruský plán”.

Reklama

Vieira uviedol, že cesta do Číny – najväčšieho obchodného partnera Brazílie – demonštruje návrat jeho krajiny k aktívnejšej zahraničnej politike. Počas Bolsonarovej pravicovej vlády sa Brazília do veľkej miery vyhýbala multilaterálnym iniciatívam v prospech úzkych vzťahov s ideologickými spojencami, ako sú USA za vtedajšieho prezidenta Donalda Trumpa.

Lula odcestuje do Číny v nedeľu po tom, ako bola jeho cesta v dôsledku choroby o deň odložená. Začiatkom budúceho týždňa sa v Pekingu stretne so Siom. Vyzdvihol históriu krajiny ako nezúčastnenej demokracie a jej zapojenie do medzinárodných orgánov, ako je skupina Brics.

Jeho návšteva sa uskutoční niekoľko dní po tom, ako sa Si stretol s Vladimirom Putinom v Moskve. Putin podporil čínsky 12-bodový mierový plán, ktorý Washington kritizoval za to, že ponúka Moskve spôsob, ako legitimizovať svoje územné výboje.

Lula patrí medzi mnohých lídrov Latinskej Ameriky a rozvojových krajín, ktorí sa snažia zostať neutrálni vo vzťahu k vojne a vyjadrujú znepokojenie nad snahami Západu vyzbrojiť Ukrajinu. Minulý mesiac odmietol žiadosť o odpredaj tankovej munície Nemecku na použitie vo vojne s tým, že Brazília je “mierová krajina”.

Počas telefonátu s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským tento mesiac 77-ročný Lula prisľúbil, že krajinu navštívi v “správnej chvíli”. Obaja lídri však po stretnutí tlmočili výrazne odlišné posolstvá.

Reklama

Zatiaľ čo Zelenskyj sa zameral na “dôležitosť dodržiavania zásady suverenity a územnej celistvosti štátov”, Lula zdôraznil záväzok Brazílie “akejkoľvek iniciatíve týkajúcej sa budovania mieru a dialógu”.

Vieira sa vo svojej kancelárii v Brasílii zaviazal obnoviť tradíciu brazílskej zahraničnej politiky “udržiavať kontakty s každou krajinou” a dodal: “Chceme obnoviť čas, ktorý sme nedávno stratili. A, samozrejme, nebude dochádzať k automatickému vyrovnávaniu.”

Čína aj Rusko sú pre Brazíliu dôležitými obchodnými partnermi. Bolsonaro navštívil Moskvu krátko pred tým, ako vlani vo februári začala svoju rozsiahlu inváziu na Ukrajinu, aby zabezpečil dodávky hnojív pre brazílsky agrosektor, ktorý zažíva rozmach. V obchode Brazílie s Čínou dominujú komodity, najmä vývoz sójových bôbov a železnej rudy do tejto ázijskej krajiny.

Lulova snaha angažovať sa na Ukrajine nie je jeho prvým zásahom do chúlostivých medzinárodných záležitostí. Ako prezident v roku 2010 odletel do Iránu a spolu s tureckým premiérom zabezpečil dohodu o jadrovom programe tejto krajiny. Tento pakt, ktorý kritizovali USA a ďalšie západné vlády, však Teherán rýchlo porušil.

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

Včera 20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

Včera 20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

Včera 20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

Včera 19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

Včera 19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

Včera 19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

Včera 18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

Včera 18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

Včera 18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

Včera 18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

Včera 18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali