Bizarný prípad. Jimmy Page zo skupiny Led Zeppelin bojuje so susedom Robbiem Williamsom o jaskyňu v pivnici

Bizarný prípad. Jimmy Page zo skupiny Led Zeppelin bojuje so susedom Robbiem Williamsom o jaskyňu v pivnici

Londýn 11. marca 2023 (HSP/wsj/Foto:wikimedia)

 

Nechuť rockového gitaristu k hluku podnecuje nekonečný boj v miestnej plánovacej komisii medzi dvoma slávnymi majiteľmi londýnskych sídiel, píše The Wall Street Journal

Jimmy Page zo skupiny Led Zeppelin
Na snímke Jimmy Page zo skupiny Led Zeppelin

Jimmy Page sa preslávil v 60. rokoch minulého storočia ako hlavný gitarista skupiny Led Zeppelin, keď hral na koncertoch, ktoré trhali uši.

Reklama

V poslednom desaťročí sa však 79-ročnému Britovi s kučeravými vlasmi cnie za pokojným životom. Page povedal, že vo svojom sídle z 19. storočia Tower House v západnom Londýne neorganizuje bujaré domáce večierky. Namiesto toho sa vrhol na reštaurovanie fresiek a vitráží, ktoré zdobia interiér historickej budovy.

Touto pokojnou existenciou otriasol príchod nového suseda pred desiatimi rokmi, ktorý vyvolal vojnu medzi britskou rockovou kráľovskou rodinou, ktorá trvá dodnes.

Reklama

Robbie Williams, popová hviezda a bývalý člen chlapčenskej skupiny Take That, kúpil v roku 2013 sídlo v susedstve Pagea a požiadal o povolenie na zriadenie podzemnej mužskej jaskyne s bazénom a posilňovňou.

Page bol zdesený vyhliadkou na to, že hlučné kopačky budú otriasať zdobenými dlaždicami a maľovanými stropmi v jeho viktoriánskom dome s vežičkou. Napadol tieto plány, čím vyvolal spor, ktorý trvá už roky a zaujal miestnych obyvateľov v zelenom Holland Parku a britskú bulvárnu tlač.

V roku 2018 sa plánovacia komisia miestnej rady dohodla na kompromise: pán Williams môže kopať suterén, ale len pomocou ručného náradia, a bude musieť zaplatiť za “stratégiu monitorovania vibrácií”, ktorá zahŕňa snímače na pozemku pána Pagea. V januári sa právnici pána Williamsa proti obmedzeniam odvolali. V ich podaní sa uvádza, že výstavba bola pozastavená, ale neuvádza sa prečo. Zástupca pána Williamsa neodpovedal na žiadosti o komentár.

V celej Británii si výstavba nového domu alebo úprava existujúceho zvyčajne vyžaduje schválenie od urbanistov, ktorí môžu stanoviť prísne usmernenia a požiadať o vyjadrenie susedov. Plány na vysnívané domy mnohých celebrít stroskotali na  pravidlách.

Britskému spevákovi Cliffovi Richardovi raz nariadili zbúrať zimnú záhradu v jeho dome v Surrey po tom, čo sa usúdilo, že je v rozpore s miestnymi pravidlami plánovania. Spevák a skladateľ Ed Sheeran strávil roky v sporoch o plánovanie rozľahlého komplexu, ktorý rekonštruuje v Suffolku. Nakoniec jednoducho odkúpil domy svojich susedov. Napriek sťažnosti verejnosti rada podpísala jeho plán na vybudovanie krypty pod jeho pozemkom.

Reklama

“Neexistujú žiadne špeciálne výhody pre kráľovskú rodinu, rockovú rodinu alebo mediálnu rodinu,” povedal Will Minting, profesionálny konzultant v susedských sporoch, ktorý radil mnohým hviezdam vrátane pána Pagea. Podľa neho ide o stret celebrít, ktorý sa zapíše do histórie.

Williams obvinil Pagea, že kempuje pred jeho domom so zariadením na monitorovanie hluku, a v jednom rozhovore ho nazval duševne chorým (neskôr sa ospravedlnil). 49-ročná popová hviezda vyvesila v jednej zo svojich ďalších nehnuteľností plagát, na ktorom je zobrazený on sám stojaci vedľa pána Pagea s nápisom “Let Me Excavate You”, čo je hra s Williamsovým hitom “Let Me Entertain You”. Plagát sa stal verejne známym, keď sa objavil na predajnej brožúre nehnuteľnosti, ktorú Williams predával.

Page na to reagoval najatím agentúry pre krízovú komunikáciu a množstva architektonických poradcov a opakovanými petíciami na plánovaciu komisiu v londýnskej štvrti Kensington a Chelsea, kde sa domy nachádzajú.

“Je mi ľúto, že to znie ako prasknutá platňa,” napísala v istom momente gitarová legenda “Stairway to Heaven” úradníkom zodpovedným za plánovanie, keď ich opäť naliehavo žiadala, aby plány na výstavbu suterénu zastavili.

Vyjadril sa aj k svojmu úsiliu starostlivo zachovať jedinečný interiér Tower House, ktorý vytvoril viktoriánsky architekt William Burges v 70. rokoch 19. storočia a ktorý je ukážkou gotického revivalového štýlu. V dome, ktorý Page kúpil v roku 1972, keď predbehol svojho kolegu, hudobníka Davida Bowieho, sa nachádza sochársky krbový obklad symbolizujúci Babylonskú vežu.

Reklama

Page, ktorý je fanúšikom prerafaelitského umenia, povedal, že keď je v dome, brnká len na akustickú gitaru, aby sa vyhol nadmernému hluku.

Jeho fanúšikovia sledovali túto ságu s rozpakmi. “Posledných päť rokov bola jeho hlavným projektom ochrana tohto domu. Teraz je to jeho práca na plný úväzok,” povedal James Cook, ktorý píše online fanzin Led Zeppelin News. “Založil som túto webovú stránku, aby som písal o hudbe, a v podstate som sa stal expertom na plánovací portál Kensingtonu a Chelsea.”

V roku 2013 Williams, ktorý sa v roku 1999 pokúsil preraziť na americkom trhu s kompilačným albumom “The Ego Has Landed”, kúpil od britského filmového režiséra Michaela Winnera susedný dom Woodland House. Čoskoro sa snažil nehnuteľnosť za 17,5 milióna libier zrekonštruovať a rozšíriť. Na pridávanie poschodí platili obmedzenia. Namiesto toho sa rozhodol budovať dole.

Williams videl, ako sa jeho veľkolepé plány opakovane rúcajú. Plán letného domu v záhrade čelil sťažnostiam ostatných susedov, že by mohol byť “vizuálne rušivý”. Nakoniec získal stavebné povolenie, ale pod podmienkou, že rade poskytne vzorku dreva na domček. Stavbári, ktorých si najal na odstránenie prístrešku, dostali pokutu 3 000 libier za porušenie zvukových limitov tým, že v nedeľu použili hlasné nástroje na jeho zbúranie.

“Myslím, že Jimmy sa nudí. Som teraz vo vedľajšom dome, mám v ňom ateliér. Mohli by sme spolu písať piesne,” povedal Williams v talianskej rozhlasovej relácii v roku 2016. V domnení, že je mimo éteru, Williams potom pokračoval: “Nahráva robotníkov, aby zistil, či nerobia príliš veľký hluk. A tiež pred dvoma týždňami prišli stavbári a on spal vo svojej záhrade a čakal. Úprimne, je to ako duševná choroba.” Williams následne povedal, že ho tieto poznámky mrzia.

Architektonickí poradcovia Williamsa povedali rade, že keďže Tower House prežil vibrácie z bombardovania Londýna počas druhej svetovej vojny, mohol by prežiť aj výstavbu suterénu v susedstve. Page označil tieto poznámky za “nevkusné”.

Page napísal plánovacej komisii rady, že má povinnosť starať sa o budovu, ktorú kedysi vlastnil laureát poézie John Betjeman. Rada mu navrhla, že by mohol nájsť spôsob, ako utlmiť vibrácie spôsobené výstavbou.

“To by si vyžadovalo, aby som rok alebo viac žil vo svojom dome obklopený konštrukčnými podperami a vypchávkami!” Page mu odpísal.

Situácia sa ďalej vymkla spod kontroly, keď anonymná sťažnosť tvrdila, že Williams púšťal hudbu konkurenčnej skupiny Led Zeppelin Black Sabbath, aby Pagea rozrušil, a obliekol sa tak, aby napodobnil frontmana Led Zeppelin Roberta Planta, pričom si nasadil parochňu a do košele si napchal vankúš.

“Myslel som si, že ten príbeh je vtipný, takže mi vôbec nevadilo, že sa to dostalo von,” povedal neskôr Williams v rozhlasovom rozhovore. “Žiaľ, nie je to pravda.”

Reklama

Koncom roka 2018 Williams napokon získal predbežné stavebné povolenie na svoju podzemnú stavbu. Na kopanie však mohli robotníci používať len “neúderové” nástroje s hmotnosťou menšou ako 20 kilogramov.

Aj klimatizačné jednotky Williamsa musia sedieť na “antivibračných držiakoch” a nesmú byť hlasnejšie ako šepot. Ak by susedia cítili chlór vychádzajúci z bazéna, rada uviedla, že mu môže nariadiť, aby systém vypol, kým sa to nespraví.

Dodali, že na začatie výstavby má tri roky. V roku 2022 stavebný tím uviedol, že práce prebiehajú, a zverejnil niekoľko fotografií robotníkov, ktorí kopú jamu.

Napriek tomu bolesti hlavy pokračovali. Od plánu inštalovať okolo jeho záhrady drevenú mrežu sa v januári upustilo. V anonymnom podaní projektantom sa uvádzalo, že mreža by mala mať aj zvukovú izoláciu. Plán na rozsiahle orezanie stromu Robinia, ktorý sa dotýkal neďalekého stĺpa verejného osvetlenia, bol tiež zamietnutý.

“Listy rastúce proti pouličnému mobiliáru si nevyžadujú odstránenie stromu,” uviedla rada.

Reklama

Právnická firma v januári podala žiadosť o zmenu plánovacích obmedzení v okolí suterénu a žiadala, aby sa pozastavil režim monitorovania vibrácií. “Stavebné práce sú v súčasnosti zastavené a v súčasnosti nebudú obnovené,” napísali jeho právnici urbanistom. Čaká sa na rozhodnutie.

Williams už vraj v dome Woodland nebýva. Podľa osoby oboznámenej so záležitosťou Page teraz trávi menej času v dome Tower House a uprednostňuje ešte pokojnejšie prostredie rozľahlého pozemku na vidieku.

Cook v Led Zeppelin News hovorí, že spor vyvolal veľa kliknutí, ale teraz to chce ukončiť. “Už ma to celkom unavilo,” povedal.

 

 

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:27

Rieka Seina sa podľa utorňajších slov francúzskeho prezidenta blíži k tomu, aby sa v nej dalo plávať. V Seine sa tiež majú konať niektoré plavecké preteky v rámci letných olympijských hier od konca júla.

Včera 20:25

Súd v Berlíne v utorok odsúdil na podmienečné tresty osem mesiacov troch klimatických aktivistov za posprejovanie Brandenburskej brány. Obžalovaní vo veku 22, 28 a 64 rokov z klimatickej skupiny Posledná generácia sa už predtým priznali, že 17. septembra 2023 nasprejovali Brandenburskú bránu na oranžovo. Argumentovali, že ich akcia bola vzhľadom na klimatickú krízu “primeraným a potrebným protestom”.

Včera 20:23

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová sa prebojovala do 2. kola dvojhry na turnaji WTA v Madride. V úvodnom kole vyradila Američanku Sofiu Keninovú 6:2, 6:4. Jej ďalšou súperkou bude ôsma nasadená Tunisanka Ons Jabeurová.

Včera 20:09

Európska komisia (EK) podnikne kroky na riešenie ruskej tieňovej flotily ropných tankerov. V rámci ďalšieho balíka sankcií bude hľadať spôsoby, ako sa s ňou vyrovnať. Uviedol to v pondelok (22. 4.) v rozhovore pre Politico švédsky minister zahraničných vecí Tobias Billström.

Včera 20:00

Vojaci NATO v Poľsku vysielajú signál, že Aliancia bude brániť všetkých svojich členov. Vyhlásil to v utorok na návšteve Poľska generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

Včera 19:32

Náklady na obnovu Grécka po minuloročných ničivých záplavách, ktoré si vyžiadali 17 obetí a zničili infraštruktúru, presiahnu tri miliardy eur. Oznámil to v utorok grécky premiér Kyriakos Mitsotakis.

Včera 19:12

Čínska sociálna sieť TikTok predložila Európskej komisii (EK) správu o hodnotení rizík svojej novej aplikácie TikTok Lite. Zabránila tak možnej pokute.

Včera 19:10

Francúzski letoví dispečeri plánujú vo štvrtok vstúpiť do jednodňového štrajku, pre ktorý hrozí zrušenie väčšiny letov na dvoch najväčších parížskych letiskách. Oznámila to v utorok francúzska asociácia FNAM, ktorá zastrešuje viacero odborových hnutí v letectve.

Včera 19:07

Slovenská tenistka Rebecca Šramková nepostúpila do hlavnej súťaže na turnaji WTA v Madride. Vo finále kvalifikácie dvojhry prehrala s Američankou Hailey Baptisteovou nasadenou ako číslo 22 hladko 2:6, 0:6.

Včera 19:04

Španielsko v utorok schválilo plán na odškodnenie a ekonomické kompenzácie pre obete sexuálneho zneužívania, ktoré spáchali ľudia spojení s katolíckou cirkvou. Minister spravodlivosti Félix Bolaňos povedal, že plán je založený na odporúčaniach z vlaňajšej správy španielskeho ombudsmana. Dodal, že podľa správy v Španielsku zrejme až približne 440.000 dospelých sexuálne zneužívali ľudia napojení na cirkev. Odškodné podľa jeho slov zaplatí cirkev. Viac podrobností o odškodnení ani o dátume verejného uznania obetí nezverejnili.

Včera 19:00

Z Fínska sa vstupom do Severoatlantickej aliancie stala krajina na frontovej línii vzhľadom na zdvojnásobenie dĺžky hraníc NATO s Ruskom. Vyhlásil to v utorok fínsky prezident Alexander Stubb počas návštevy Švédska.

kráľ Gustav  Alexander Stubb
Na snímke švédsky kráľ Gustav (vľavo) a fínsky prezident Alexander Stubb
Včera 18:59

Viac než 130 osôb bolo v noci na utorok zatknutých počas pro-palestínskych protestov v areáli New York University (NYU) v USA. Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

Včera 18:56

Švédska prokuratúra obvinila v utorok klimatickú aktivistku Gretu Thunbergovú z občianskej neposlušnosti. Ide o prípad demonštrácií pred švédskym parlamentom, počas ktorých ignorovala výzvu polície na opustenie miesta.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali